HWSW Informatikai Kerekasztal: Amiga kezdőknek - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (162 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 97
  • 98
  • 99
  • 100
  • 101
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Amiga kezdőknek Értékeld a témát: ***** 2 szavazás

#1961 Felhasználó inaktív   sirszor 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2008. 11. 15. 12:12

Közben látom Te is írtál. Én az alábbiakt találtam a netet bújva.
Azt hiszem kezdem magamtól is látni a problémát. Ha jól sejtem az SFS csak akkor jelent megoldást, ha legalább 3.5 AmigaOS-t használok. Az én wb3.0+AmigaSys rendszerem alkalmatlan szerintem a 4gigán túli 2. hdd kezelésére. Szóval a teljes rendszert kell átalakítani. Jól gondolom?
Ha egyszer sikerül az SFS fájlrendszert beállítani, később van olyan kellemetlen mellékhatása amire mindig figyelni kell? Vagy utána ugyanúgy üzemel mint az FFS és társai?

Hát akkor én a formázást elrontottam. Az OS alap formázását alkalmaztam. A Maxtransfer és társait akkor nem piszkálom. Te milyen WB alatt használod az SFS-t?

Szerkesztette: sirszor 2008. 11. 15. 12:17 -kor

#1962 Felhasználó inaktív   brd 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2008. 11. 15. 12:57

Ha jól emlékszem, a 3.0-ás WB-vel is működik probléma nélkül a 4 GB-nál nagyobb HDD-k kezelése (a megfelelő programok használatával), de ettől függetlenül mindenképpen javaslom a cserét (Kick 3.1-re és WB 3.9-re). Szerintem nem egy földhözcsapó összeg az a kb. 30 ájró, amiért ma kapni lehet pl. egy pofás kis Amiga Forever csomagot, de nyilván egyéb úton is beszerezhető...

Nem tudok mellékhatásról, legyakni is nehezebb (ha volt is ilyen nálam, az mind olyan hiba volt, amiről nem az SFS tehet, pl. HW-hiba, de a nem sérült adatok ilyenkor is maradéktalanul lemásolhatóak a partícióról). Ha viszont sikerül mégis ilyet tenni, akkor azonnal lemásol mindent és leformáz/visszamásol, mert a javítgatás nem túl sikeres, nem is igazán létezik rá program, mint pl. FFS-hez.
Egy mellékhatásról mégis tudok: a qmail (ez egy SMTP server alapvetően) AMIGÁ-s portja nem fut SFS-en (legalábbis, amikor több éve próbáltam beállítani, akkor ezzel bosszantott, ameddig rá nem jöttem, azóta PFS-ről működik, nem is próbáltam SFS-en). Emiatt gyanítom, előfordulhat még pár ilyen, alapvetően linux-os program, ami néminemű emulációval fut AMIGAOS alatt, hogy nem működnek SFS-en, de mondom, én eddig ezt az egyet találtam, ez is csak valószínűleg az agyonbiztosított (ami mondjuk alapvetően nem baj, egy ilyen program ilyen legyen) jogosultságkezelése miatt.
Én 3.9 alatt használom, BlizzardSCSI és az alap IDE vezérlőre kötött HDD-kkel, szétpeccselt 3.1-es ROM-mal.
Ja, mégvalami: a HDToolBox-ban a Puffers értékét asszem' legalább (benne van a leírásban a pontos érték, nekem ennyi rémlik) 300-nak kell megadni a kellemes sebesség eléréséhez, nekem 1000-re van állítva.

Öööö... azt még megemlítem, ha már ilyen dolgokba fogtál, mert látom, senki nem hívta fel rá a figyelmed, hogy az AMIGA használatához magadévá kell tenned azt a gondolkozást, hogy bármit megtehetsz, nem akadályoz a rendszer okoskodással, mint a win-en, pl. simán leformázhatod a rendszerpartíciót a rendszer alól, vagyis az esetleges hülyeségtől semmi nem akar megvédeni. ;)
Szerencsére.

Szerkesztette: brd 2008. 11. 15. 13:50 -kor

Soha ne bízz olyanban, aki 5 napig vérzik és nem hal meg! :)

#1963 Felhasználó inaktív   sirszor 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 11. 16. 00:51

Idézet: brd - Dátum: 2008. nov. 15., szombat - 12:57

Ha jól emlékszem, a 3.0-ás WB-vel is működik probléma nélkül a 4 GB-nál nagyobb HDD-k kezelése (a megfelelő programok használatával), de ettől függetlenül mindenképpen javaslom a cserét (Kick 3.1-re és WB 3.9-re). Szerintem nem egy földhözcsapó összeg az a kb. 30 ájró, amiért ma kapni lehet pl. egy pofás kis Amiga Forever csomagot, de nyilván egyéb úton is beszerezhető...

Nem tudok mellékhatásról, legyakni is nehezebb (ha volt is ilyen nálam, az mind olyan hiba volt, amiről nem az SFS tehet, pl. HW-hiba, de a nem sérült adatok ilyenkor is maradéktalanul lemásolhatóak a partícióról). Ha viszont sikerül mégis ilyet tenni, akkor azonnal lemásol mindent és leformáz/visszamásol, mert a javítgatás nem túl sikeres, nem is igazán létezik rá program, mint pl. FFS-hez.
Egy mellékhatásról mégis tudok: a qmail (ez egy SMTP server alapvetően) AMIGÁ-s portja nem fut SFS-en (legalábbis, amikor több éve próbáltam beállítani, akkor ezzel bosszantott, ameddig rá nem jöttem, azóta PFS-ről működik, nem is próbáltam SFS-en). Emiatt gyanítom, előfordulhat még pár ilyen, alapvetően linux-os program, ami néminemű emulációval fut AMIGAOS alatt, hogy nem működnek SFS-en, de mondom, én eddig ezt az egyet találtam, ez is csak valószínűleg az agyonbiztosított (ami mondjuk alapvetően nem baj, egy ilyen program ilyen legyen) jogosultságkezelése miatt.
Én 3.9 alatt használom, BlizzardSCSI és az alap IDE vezérlőre kötött HDD-kkel, szétpeccselt 3.1-es ROM-mal.
Ja, mégvalami: a HDToolBox-ban a Puffers értékét asszem' legalább (benne van a leírásban a pontos érték, nekem ennyi rémlik) 300-nak kell megadni a kellemes sebesség eléréséhez, nekem 1000-re van állítva.

Öööö... azt még megemlítem, ha már ilyen dolgokba fogtál, mert látom, senki nem hívta fel rá a figyelmed, hogy az AMIGA használatához magadévá kell tenned azt a gondolkozást, hogy bármit megtehetsz, nem akadályoz a rendszer okoskodással, mint a win-en, pl. simán leformázhatod a rendszerpartíciót a rendszer alól, vagyis az esetleges hülyeségtől semmi nem akar megvédeni. ;)
Szerencsére.

Szia!
Köszi a sok infót. Kezdem megszokni az amiga gondolkodásmódját. Csak kicsit kevés hozzá az információ. Én még egy magyarnyelvű könyvvel sem találkoztam hozzá. Nagy nehezen sikerült angol nyelvű WB leírásokat szereznem, de az meg annyira az analfabétákkal foglalkozik, hogy a lényeg abban sincs benne.

Nagy nehezen sikerült már particionálni SFS fájlrendszerre a kártyát. De sajna semmi sem akarja látni a HDToolboxon kívül. Így formázni sem tudom.
Az amiga parancssoros utasítás kiadás meg szintén nagyon nem tiszta nekem. Az MSDOS-t sokat használtam, de itt nem tudom a fontosabb szabályokat, jeleket sem. Szóval nem sikerült futtatnom sem az SFSformat parancsot.  :confused:

Kínomban emulátorban próbáltam feltuningolni az AmigaSYS-em az OS3.9-el. Hátha az okosabb és látni fogja, vagy legalább engedi formázni. (Ezt olvastam valahol) Emulátor alatt lehet cd-t mountolni az AmySys-be, hogy upgradelje magát? Ha simán rátelepítem akkor egy kicsit összegubancolódnak. Elindul a rendszer, de az eredményt meg sem kísérlem valós gépre tenni így. Szóval hogy lehet az AmigaSys-t OS9-el megturbózni? Anélkül, hogy most bányásznom kellene az 1200-as mellé egy kiszuperált cd-romot is.

A végső célom az, hogy a két kártya egy adapteren bekerüljön a gépbe, és minden külső kanócot fel tudjak számolni.  :)

#1964 Felhasználó inaktív   sirszor 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 11. 17. 13:36

Közben találtam infókat az AmigaSYS oldalán az OS3.9 telepítéshez. Mivel nekem nem cd-n van meg, sajna nem sikerül életre keltenem. Egyelőre ezt is napoltam. Azt hiszem feladom a második kártya gépbe tételét. Szerintem az OS3.0 és 3.1 nem hajlandó kezelni a 4giga fölötti részt. Az SFS-ről meg nem is beszélve.  :smoker:
Milyen beállítást kell alkalmazni, hogy az amiga is kezelje az írott cd-t? (iso9xxx+joilet stb?)

#1965 Felhasználó inaktív   Reynolds 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 11. 19. 15:09

Idézet: sirszor - Dátum: 2008. nov. 17., hétfő - 14:36

Közben találtam infókat az AmigaSYS oldalán az OS3.9 telepítéshez. Mivel nekem nem cd-n van meg, sajna nem sikerül életre keltenem. Egyelőre ezt is napoltam. Azt hiszem feladom a második kártya gépbe tételét. Szerintem az OS3.0 és 3.1 nem hajlandó kezelni a 4giga fölötti részt. Az SFS-ről meg nem is beszélve.  :smoker:
Milyen beállítást kell alkalmazni, hogy az amiga is kezelje az írott cd-t? (iso9xxx+joilet stb?)

Nah. OS3.0/3.1 alatt a max HDD meret 4GB lehet. az efolotti reszt, amit elvileg latsz ha leformazol egy ennel nagyobb HDD-t a rendszer az elso 4 GB ujboli feltoltesere tolja.
Ilyenkor nem mellekes az sem, h. nem segit, ha egy 10 gigas HDD-t szetdarabolsz 4+4+2 GB-ra.
Ez az alapeset.
Ha nem akarsz fajlrendszert valtani, van megoldas az NSD95 nevu eszkozzel az alap FFS-t hasznalva is tudsz nagyobb HDD-t kezelni.
SFS es PFS elonye h. gyorsabb adatkezelese van pld olyan esetekben, ha Hardfile-t kell piszkalni, a Doom/Quake adatfajljaiban kotoraszol illetve nincs disk validalas.
Az irott CD kezelesehez egy CD olvasot kell (uzem)beallitanod.  :D
Javallott a CacheCDFS hasznalata, mint legegyszerubb, legprofibb cd filerendszer. tud joliet mellett pld rockridge es MacHFS +tsai musorokkal is bibelodni.

Erdekes felvetes h. valami ne fusson ilyen v. olyan filerendszerrel. Nekem meg ez nem merult fel problemakent, es ugy is gondolom ez a kerdes indifferens, mivel ha valami erzekeny a filerendszerekre, az a nem rendszerbarat modon programozott, 1992 elott megjelent +nem trackloaderes+ jatekok elenyeszo hanyada, ill. par Bullfrog ware (mert a Themepark bizony nem ment ilyen third party FS-ekre. nem zarja le a filet es ha resetelsz, jon az adatvesztes tipikus esete.

Reynolds
Reynolds/TBS
Amiga 4000T - The Beast / Amiga 4000D - The Beauty / Amiga CDTV / Amiga CD32 / Amiga 1200HD - The Unique / Amiga 500 - The Origin / Amiga 600 - The June Bug ;)

#1966 Felhasználó inaktív   sirszor 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 11. 19. 18:08

Idézet: Reynolds - Dátum: 2008. nov. 19., szerda - 15:09

Reynolds

Szia!
Csomag megérkezett?  :cool: Remélem rendben van.

#1967 Felhasználó inaktív   Reynolds 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 11. 20. 19:59

Idézet: sirszor - Dátum: 2008. nov. 19., szerda - 19:08

Szia!
Csomag megérkezett?  :cool: Remélem rendben van.

Igen, thx.

Ment email.
Reynolds/TBS
Amiga 4000T - The Beast / Amiga 4000D - The Beauty / Amiga CDTV / Amiga CD32 / Amiga 1200HD - The Unique / Amiga 500 - The Origin / Amiga 600 - The June Bug ;)

#1968 Felhasználó inaktív   brd 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 11. 20. 22:36

sirszor: az SFS doksijában le van írva az SFSFormat kapcsolóinak hatása, vagyis RTFM. ;) Amúgy opciónak egy ?-t adva kiírja a lehetséges kapcsolókat, opciókat szinte az összes parancssoros program.

Reynolds:

Idézet

Erdekes felvetes h. valami ne fusson ilyen v. olyan filerendszerrel. Nekem meg ez nem merult fel problemakent, es ugy is gondolom ez a kerdes indifferens, mivel ha valami erzekeny a filerendszerekre, az a nem rendszerbarat modon programozott...

Lehet, hogy érdekes, de sajnos viszonylag sok ilyen program van, ezért foglalkozni kell a kérdéssel, ha nem is mélyen belemerülve, de a periférián ott kell tartani, ha nem OS-be épített FS-t használ az ember. Pl. olyannal is többször találkoztam már, hogy a játékállás mentése idejére adja csak vissza a rendszernek a vezérlést egy program, és ez SFS/PFS esetén nem mentődik el rögtön, csak a legközelebbi "rendszervisszaadásnál", mert ugye az FFS rögtön írja is az adminisztrációt hozzá, az SFS/PFS meg biztonsági és cache-elési okokból vár pár másodpercet, így ha az admin nem írodik fel a háttértárolóra, akkor olyan lesz az állapot, mintha nem lett volna elmentve, és ha ilyenkor jön egy reset, akkor hiába mentettél, valójában nem lett mentve. Vagyis valahogyan el kell érni, hogy még1x adja vissza a vezérlést az OS-nek.

#1969 Felhasználó inaktív   Reynolds 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 11. 24. 08:51

Idézet

Lehet, hogy érdekes, de sajnos viszonylag sok ilyen program van, ezért foglalkozni kell a kérdéssel, ha nem is mélyen belemerülve, de a periférián ott kell tartani, ha nem OS-be épített FS-t használ az ember.

Ezert kell hasznalni a WHDLoad-ot.

Szerkesztette: Reynolds 2008. 11. 24. 08:52 -kor

Reynolds/TBS

#1970 Felhasználó inaktív   brd 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 11. 24. 15:29

Már amihez van, van egyáltalán megoldás az ilyen fajta emuláció hozzá. ;)

#1971 Felhasználó inaktív   Reynolds 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 11. 25. 13:00

Idézet: brd - Dátum: 2008. nov. 24., hétfő - 16:29

Már amihez van, van egyáltalán megoldás az ilyen fajta emuláció hozzá. ;)

Ezt az utolso reagalasod nem ertem  :confused:

Amugy a speci mentesi rutinnal mukodo wareknak elvileg altalaban van +1 lemez image-e, amibe tud dolgozni a progi WHD-n keresztul.
Reynolds/TBS

#1972 Felhasználó inaktív   brd 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 11. 25. 13:20

Sajnos nincs minden ware-hoz WHDLoad, ill. van, amihez nem is létezhet ilyen megoldás, mert az OS-nek is üzemelnie kell a program futása közben.

#1973 Felhasználó inaktív   szalai56 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 12. 03. 13:05

Egy kis ön/klub reklám xxi.század

#1974 Felhasználó inaktív   Reynolds 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 12. 03. 14:26

Idézet: brd - Dátum: 2008. nov. 25., kedd - 14:20

Sajnos nincs minden ware-hoz WHDLoad, ill. van, amihez nem is létezhet ilyen megoldás, mert az OS-nek is üzemelnie kell a program futása közben.

A WHDload csapata tudtommal mindig nyitott legyartani installt barmihez.
Az OS meg nem kell ehhez, mert megoldhato h. savedisk image-be irogasson a ware. Ez csak config kerdese a WHD-s cuccoknal. Keves nyugos progi van, de mar talalkoztam ilyennel. Talan epp a Cannon Fodder az egyik.
Reynolds/TBS

#1975 Felhasználó inaktív   Zolaash 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 12. 07. 13:17

Idézet: szalai56 - Dátum: 2008. dec. 3., szerda - 13:05

Egy kis ön/klub reklám xxi.század

Baró, megnéztem, letöltöttem, elraktam emlékbe!  :respect:  Jó!  ;)
Üdv: Zolaash

Commodore Amiga 500@7,14Mhz :D + 2 Megz Fastram
Commodore Amiga 1200 + Blizzard 1230/IV + 32 Megz Ram

#1976 Felhasználó inaktív   RAVE-N 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 12. 17. 11:08

sziasztok

van egy A600asom és fel szeretném támasztani,elsőnek hdd-t szeretnék rakni bele, de a problémám az lenne hogy a kickstart 37.299es

azt akarom tőletek kérdezni, hogy van e lehetőség flashelni?

#1977 Felhasználó inaktív   Zolaash 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 12. 18. 14:08

Idézet: RAVE-N - Dátum: 2008. dec. 17., szerda - 11:08

sziasztok

van egy A600asom és fel szeretném támasztani,elsőnek hdd-t szeretnék rakni bele, de a problémám az lenne hogy a kickstart 37.299es

azt akarom tőletek kérdezni, hogy van e lehetőség flashelni?

Tudtommal nincs. Régi Kick kipattint, új be.  ;)
Üdv: Zolaash

Commodore Amiga 500@7,14Mhz :D + 2 Megz Fastram
Commodore Amiga 1200 + Blizzard 1230/IV + 32 Megz Ram

#1978 Felhasználó inaktív   Reynolds 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 12. 20. 10:00

Offtopic: Eladó egy Powermac klón (Power Computing Power Tower Pro) G3 400 MHz-es procival, 2 es 4 gb-os SCSI HDD-vel, firewire kartyaval, egerrel es billentyuzettel. Az eredeti 150 Mhz-es procikartya is megvan hozza. A gepen OS9.1 van, telepakolva felhasznaloi programokkal.
Kérésre képet tudok küldeni.

Ajanlatokat varok.

Reynolds
Reynolds/TBS

#1979 Felhasználó inaktív   szalai56 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 01. 01. 16:06

BÚÉK mindenkinek. :respect:

#1980 Felhasználó inaktív   Reynolds 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2009. 01. 13. 17:19

Idézet: szalai56 - Dátum: 2009. jan. 1., csütörtök - 17:06

BÚÉK mindenkinek. :respect:

BÚÉK.

Eladó egy Amiga 500+.
Hibátlan alaplap, drive, táp és egér.
A gyári akkut kicseréltem foglalatra, a lap nem korrodált, a csatlakozók épek.
Kérésre pár lemezt is tudok adni, tetszőlegesen választható programokkal.

Ára 12000 Ft.
Reynolds/TBS

Téma megosztása:

• (162 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 97
  • 98
  • 99
  • 100
  • 101
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.