Idézet: mcload21 - Dátum: 2013. 06. 28. 17:19
Egyszer szólt haverom, hogy kapott valami használt számítógépet játékokkal és nézzem meg. Megnéztem, és rögtön beleszerettem - egy Amiga 500-as volt. Van ebben az A500-ban valami, amitől nagyon szerethető szerintem. A formáját is nagyon eltalálták, szerintem a legszebb számítógép. Nekem az A500 jelenti az Amigát.
Azóta sok év eltelt. Nemrég nagybátyámnál jártam, aki villanyszerelő, ért az elektronikához is egy nagyon kicsit, és a műhelyében fel van halmozódva rengeteg elektromos kacat. Nézelődök, és az egyik polcon valamin megakad a szemem- hiszen ez egy Amiga 500-as! A burkolata törött, monitor nincs hozzá csak scart kábel. A belső fém részek is rozsdásak, a meghajtó lehet hogy nem működik. Floppyk is voltak hozzá, de a sok lom között nem találtuk. Nagyon megörültem a gépnek. Hazahoztam, szétszedtem, kitakarítottam, megtisztítottam, majd rákötöttem a tévére és bekapcs. MŰKÖDÖTT! Kérte a floppyt, ami nem volt és még azóta sincs. A bővítőhelyeknek nincs meg a burkolata, de az alsó bővítőben van egy valszeg memóriabővítő - 2MB van ráírva.
Elhatároztam, hogy összerakok egy A500-as rendszert. (jó minőségű egységekből: hibátlan burkolat és alkatrészek)
A legfontosabb az, hogy kellene egy IDE vezérlő, amire CF kártyát raknék, amiről bootolni is tud a gép. Memória bővítő is kellene. Valamint a gép RGB kimenetéhez egy D-SUB átalakító, vagy scart- dsub átalakító.
Külföldről nem tudok rendelni, és nem is akarok, de IDE vezérlőhöz, és a többihez jó lenne valami korszerű kapcsolási rajz, ami alapján el lehetne készíteni. Örülnék, ha valaki tudna segíteni, esetleg már készített ilyen bővítőt. (a fórum elején van leírás egy IDE vezérlőről, de az már 20 évvel ezelőtti és olyan alkatrészeket nem hiszem, hogy lehetne kapni) D-SUB átalakítót meg legfeljebb majd veszek.

Szia!
Google a barátod, szokták volt mondani

simán megy A500, A1000, A2000, CDTV gépekben, annyi csak, hogy ez nem autoboot-os, szóval floppyzni kell az IDE-t és a ramot is ...
néha az apro.amiga.hu-n felbukkan egy egy 68K slot IDE vezérlő, ami autoboot-os, de azon meg nincs ram

normálisan összebarkácsolt itthon elérhető és elérhető árú A500 kiegészítőről egyenlőre nem tudok...
alap szintű ReTRo-záshoz egy AMIGA 1200-as valamilyen fast ram kártyával az ajánlott, úgy nem kell túl sok lóvét beletolnod egy ütőképes rendszer érdekében.
hát ez egy ilyen műfaj...
üdv: