HWSW Informatikai Kerekasztal: Amiga kezdőknek - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (162 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 80
  • 81
  • 82
  • 83
  • 84
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Amiga kezdőknek Értékeld a témát: ***** 2 szavazás

#1621 Felhasználó inaktív   Zolaash 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2008. 03. 11. 16:48

Möszijő GeomaN!
Elkészült a kábel a 7végén. Postázzak egyet? Megmondom a frankót, nálam nem működik, de ez a tévém hibája. Attól, hogy van rajta scart, még nem feltétlenül kezeli az RGB-t. Utánaolvastam külföldi fórumokon is, mindenhol ezt teglalják. Ha jól emléxem, akkor te LCD tv-n fogod nyomni, igaz? Mert azon mennie kell.  :up:
Üdv: Zolaash

Commodore Amiga 500@7,14Mhz :D + 2 Megz Fastram
Commodore Amiga 1200 + Blizzard 1230/IV + 32 Megz Ram

#1622 Felhasználó inaktív   Gabibácsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 11. 16:51

Nekem úgy működik, ha AV-re kapcsolok, és annak a TXT-jére :D
--- Internet is just a bigger floppy disk ---

#1623 Felhasználó inaktív   delacct 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 11. 17:36

Nagy tisztelettel.
Milyen árban mozog ma egy 1200-as Amiga illetve merrefelé érdemes elindulni ha venni akarok egy ilyen becses szerkentyűt?
(2000 óta nem volt a közelembe  :Đ )
"Tiszteljük barátaink agybaját" - Senki Alfonz.

#1624 Felhasználó inaktív   GeomaN(C) 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 11. 17:46

Idézet: Zolaash - Dátum: 2008. márc. 11., kedd - 16:48

Möszijő GeomaN!
Elkészült a kábel a 7végén. Postázzak egyet? Megmondom a frankót, nálam nem működik, de ez a tévém hibája. Attól, hogy van rajta scart, még nem feltétlenül kezeli az RGB-t. Utánaolvastam külföldi fórumokon is, mindenhol ezt teglalják. Ha jól emléxem, akkor te LCD tv-n fogod nyomni, igaz? Mert azon mennie kell.  :up:

Feltétlenül Zolaash!  :respect:
Hazaérek és dobok rád egy mail, megbeszéljük a részleteket. 

Kipróbálom aztán meglátjuk nálam mit csinál... úgy nem nézted ahogyan Gabibácsi mondja? :"Nekem úgy működik, ha AV-re kapcsolok, és annak a TXT-jére "

#1625 Felhasználó inaktív   GeomaN(C) 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 11. 17:53

Idézet: delacct - Dátum: 2008. márc. 11., kedd - 17:36

Nagy tisztelettel.
Milyen árban mozog ma egy 1200-as Amiga illetve merrefelé érdemes elindulni ha venni akarok egy ilyen becses szerkentyűt?
(2000 óta nem volt a közelembe  :Đ )

Hát amennyire én nézegetem a "piacot", 20-25k alatt nem nagyon kapsz normális állapotút.  :look:
Ahol érdemes nézegetni:

Vatera , TeszVesz , AmigaApró , külföldön pedig Ebay

Ha van 80ezred, kapásból tudok egyet PPC603-al :D :

ITT !

#1626 Felhasználó inaktív   jamespond 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 11. 18:24

Idézet: GeomaN(C) - Dátum: 2008. márc. 11., kedd - 9:49

:jump: mint kiderült, A600-ból származó 2.05-ös KS-ot kapok, az tuti jó lesz ugye? 

Az tuti!De kell az általam leírt illesztő.Az enyémben is az van.
A500 512kbyte chip, 9,5mbyte fast,1g hdd,ks2.05,kcs powerboard
A1200 tower,blizzard1230 50Mhz,2mbyte chip,32mbyte fast,EGS spectrum28/24,19"viewsonic tft,3com lan
A2000 romokban,javítás alatt

dreamcast,megacd,ps1,ps2,xbox,xbox360,gamecube

#1627 Felhasználó inaktív   delacct 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 11. 18:39

Idézet: GeomaN(C) - Dátum: 2008. márc. 11., kedd - 17:53

Ha van 80ezred, kapásból tudok egyet PPC603-al :D :

ITT !

Pfúj  :boa:

Sufni Tuning  :Đ
"Tiszteljük barátaink agybaját" - Senki Alfonz.

#1628 Felhasználó inaktív   GeomaN(C) 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 11. 20:50

Idézet: Zolaash - Dátum: 2008. márc. 11., kedd - 16:48

Möszijő GeomaN!

mail ment  :smoker:

#1629 Felhasználó inaktív   GeomaN(C) 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 11. 21:00

Idézet: jamespond - Dátum: 2008. márc. 11., kedd - 18:24

Az tuti!De kell az általam leírt illesztő.Az enyémben is az van.

Aki küldi a KS-ot, annyit mondott hogy:
"rövidebb a chip mint az eredeti, erre figyelj oda amikor berakod" 

..és mellékelte ezt a képet:

A500~2.05KS  :think: ?

#1630 Felhasználó inaktív   jamespond 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 11. 21:34

Idézet: GeomaN(C) - Dátum: 2008. márc. 11., kedd - 21:00

Aki küldi a KS-ot, annyit mondott hogy:
"rövidebb a chip mint az eredeti, erre figyelj oda amikor berakod" 

..és mellékelte ezt a képet:

A500~2.05KS  :think: ?

A képen a kickrom a CPU melletti MX felíratú chip.Az én 500-asomban egy szintén a600-ból bányászott kickrom van.Az általam publikált illesztő 2db 40 lábas foglalatból áll.Az általad belinkelt képen levő kick szintén 40 lábas ahogy én számolom.
Tehát nyugodtan megveheted.Csak csinálj hozzá illesztőt és menni fog!
A500 512kbyte chip, 9,5mbyte fast,1g hdd,ks2.05,kcs powerboard
A1200 tower,blizzard1230 50Mhz,2mbyte chip,32mbyte fast,EGS spectrum28/24,19"viewsonic tft,3com lan
A2000 romokban,javítás alatt

dreamcast,megacd,ps1,ps2,xbox,xbox360,gamecube

#1631 Felhasználó inaktív   brd 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 12. 12:55

Idézet: Gabibácsi - Dátum: 2008. márc. 11., kedd - 11:09

Persze, de csak munka után szoktam ráérni 6 után. Az jó neked? Vinnék floppyt is.

Bocsánat, 1-2 nap türelmet kérek, mert a gépemben a kontakthiba odáig jutott, hogy a HDD-re hibásan írt fel valamit, emiatt a rendszerpartíció nem olvasható teljesen, így nem bootol be a gép. Lementem a cuccot róla (SFS rulez, a file-ok gyönyörűen menthetőek SFSSalv használatával így is, pedig normál használat mellett már a dir-t sem hozza be a könyvtárakról), újraformat, majd visszamásol (a kontakthibát, úgy tűnik, megtaláltam, a SCSI illesztő csatlakozója volt kissé koszos). 1-2 nap és meglesz.
Soha ne bízz olyanban, aki 5 napig vérzik és nem hal meg! :)

#1632 Felhasználó inaktív   Gabibácsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 12. 13:49

Idézet: brd - Dátum: 2008. márc. 12., szerda - 12:55

Bocsánat, 1-2 nap türelmet kérek, mert a gépemben a kontakthiba odáig jutott, hogy a HDD-re hibásan írt fel valamit, emiatt a rendszerpartíció nem olvasható teljesen, így nem bootol be a gép. Lementem a cuccot róla (SFS rulez, a file-ok gyönyörűen menthetőek SFSSalv használatával így is, pedig normál használat mellett már a dir-t sem hozza be a könyvtárakról), újraformat, majd visszamásol (a kontakthibát, úgy tűnik, megtaláltam, a SCSI illesztő csatlakozója volt kissé koszos). 1-2 nap és meglesz.

Köszönöm, egyáltalán nem sürgős, majd szólj ha aktuális! Van még egy csomó játékom amit nem próbáltam ki :)
--- Internet is just a bigger floppy disk ---

#1633 Felhasználó inaktív   Zolaash 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 12. 17:32

Akkor jöjjön a várva-várt A520 modulátor S-Video kompatibilissé hekkelése:

S-Video az A520-ból

--------------------------------------------------------------------------------

Az A520 videó modulátort a Commodore gyártotta, annak érdekében, hogy lehetové tegye az Amiga képének TV-n való megjelenítését. Szabványos UHF RF kimenettel és szabványos kompozit videó kimenettel is rendelkezett. Sajnos pár korai kiadástól eltekintve az A520-nak kegyetlenül gyenge a videó minosége - alig jobb, mint a VHS! Szerencsére pár tartozék törlésével és némi átrendezéssel teljes sávszélességu S-Video jel csalogatható elo az A520-ból.

Miért S-Video?

Mivel egy kép többet mond ezer szónál, ezért csak egy pillantás az alábbi oszcilloszkópokra már biztosan meggyőz mindenkit. A felső két kép egy szabványos A520 használatával, míg az alsó kettő egy S-Video módosított A520 használatával készült. A bal felső képen egy színsáv jel látható. Érdemes megfigyelni a domborulást a színsáv jelek sarkaiban, akárcsak a világos részek felfutó széleit. Az A520-nál használt szín oszcillátor szóródása szintén nyilvánvaló, amint a nem színes területek vastagodott nyomain is látszik és különösképpen nyilvánvaló a szinkroncsúcsnál és az impulzus két végén. A jobb felső képen egy többszörös színszinkronvezérjel látható. Amint az látszik, a minőség gusztustalan. A színszóródás itt különösképpen megfigyelhető, mivel felnagyítottam a nyomot a könnyebb megfigyelhetőség érdekében. A jelben ezeken túl még vibrlás is észlelhető.

Kép

A bal alsó képen ismét egy színsáv jel látható, de ezúttal a módosított A520-ból nyertük ezt. Látható, hogy az összetett jel most két külön jelre bomlik fel a luminancia (világosság/fényjel) (B&W) van felül és a krominancia (színjel) alul. Látható, hogy nincs torzulás egyik jelben sem, és a színszóródás is megszűnt a luminancia részen. A vibrlás sokkal enyhébb, alig észrevehető a színszinkronjelben és a színsáv jelben. A jobb alsó sarokban található többszörös színszinkronvezérjel immár úgy néz ki ahogyan kell....szinte teljesen lapos jobbra 14Mhz-ig. Az alap A520-as ritkán érte el a 3MHz-et! Mellékesen megjegyzendő, hogy, habár a fenti mintákból nem látszik, a szinkronjel a helyes 0,3V-os szinten van. A szabványos A520 esetén kb. 3,5V-on állt. Persze nem említettem a fő okokat, nem feltétlenül az A520-hoz kapcsolódóak, amik miatt a kompozit videó annyira szörnyű.

Az egyik probléma ami az S-video moddolás első verziójinál jelentkezett, az a gyenge színtelitettség volt. Kis utánajárás során kiderült, hogy a Commodore tervezési hibás - az A520-ban használt MC1377-es színkódoló chipnek 1 voltos RGB jelre van szüksége a teljes telítettség eléréséhez. Az Amiga 0,7 voltos RGB jelet ad le, ami jó mivel a 0,3 voltos plusz szinkron impulzusokkal kijön a jó 1 voltos videó. Hogy ezt helyrehozzam úgy döntöttem, hogy megemelem az Amiga RGB jelét 1 voltra hogy megadjam a helyes szín szintet és ugyanakkor csökkentettem a lumininaciát az A520-ban ellensúlyozásként. Ez sajnos egy (egyszerű) módisítást igényel az Amiga-n ami egy nem szabványos RGB jel leadását eredményezi, ami fényesebb lesz mint kéne (az A520-on elvégzett módosítások ellensúlyozzák ezt). Természetesen ez a módosítás Amiga modellenként változik. Egyéb, az új módosítást érintő, változások közé sorolható a szín segédhordozó néhány paraméterén végrehatjtható változtatás lehetősége (ezáltal lehetővé téve a komponensek változtatását) és még néhány apró egyszerűsítés. Ezt az új verziót a közeljövőben közzéteszem, amint véglegesítettem. A jelenlegi verzióról a következőre való áttérés szintén könnyű lesz.

--------------------------------------------------------------------------------

Hogyan csináljuk - lépésről lépésre

Először is szükség van egy szabványos PAL A520-ra. Még kell egy S-video kompatibilis monitor vagy VCR. Ezek hiányában nincs értelme az egésznek. Előre is elnézést azoktól akik NTSC szabványt használó országban élnek - én Ausztráliában lakom és sosem láttam NTSC A520-ast. Ezek a módosítások lehet, hogy nem működnek NTSC szabványú eszközön. Annyit viszont tudok, hogy az MC1377-es IC 20-as tűje le van földelve az NTSC-n, erre egy forrasztó csomó van a NYÁK-on. Másfelől meg úgy értettem, hogy az NTSC A520 teljesen eltérő módon kezeli az Amiga és a szín segédfrekvencia szinkronizálását. Én mindenesetre megpróbáltam kicserélni a 4,43 MHz-es kristályt egy 3,5MHz-esre, de nem jártam sikerrel. Mindössze csak a fekete-fehér jött össze. Az oszcillátor áramköre nem működött. Jó tudni, hogy az S-video-ra való átalakítás működésképtelenné teszi az RF modulátort és persze nem lehet S-Video jelet sugározni egy szabványos RF hordozóra. A már létező kompozit kimeneti csatlakozóból Y vagy luminancia kimenet lesz. A már létező audio bemenetből C, vagy szín kimenet lesz.

Kép
[ Kattints ide a teljes méretű képhez ]

A módosítandó részek színes kerettel vannak jelölve. A vörös keretek a továbbiakban szükségtelen elemeket jelölnek és egyszerűen eltávolítandóak. A sárga keretek vagy változtatott, vagy hozzáadott részeket jelölnek. Ellenőrizd a NYÁK-on található szitanyomott meghatározésokat..

1:- Távolítsd el a C1-t és az L1-t (lehet, hogy már nincsenek is ott).

2:- Távolítsd el a következőket: K2 (a tekercs), C8, C13, C20, C21, C24, R6, R8, R15, R16, R19.

3:- Távolítsd el a K1-t (a késleltetővonal) és helyezz egy 470 ohm-os ellenállást a 2-es és 3-as tűk közé.

4:- Helyezz egy 0,1 uF-os kondezátort az IC 10-es tűje és a földelés köze (a NYÁK alatt).

5:- Távolítsd el a C18-t és helyettesítsd egy 330 ohm-os ellenállással.

5:- Vágd a NYÁK áramkörét a Q1 tranzisztor aljáig (B) (kereszttel jelölve a NYÁK alját ábrázoló képen).

6:- Az IC 13-as tűjét kösd össze egy drót segítségével a most már elszigetelt Q1-es tranzisztor aljával (B) (a NYÁK alján).

7:- Vágd el az audio bemenethez vezető drótot (a modulátor védőlemezén belül - a képen piros négyzettel jelölve).

8:- A most már elszigetelt audio talapzatot kösd össze a fehér aljzat legbaloldalibb tűjével (V jelzésű - a képen sárga négyzettel jelölve).

9:- Távolítsd el az R14-est és helyettesítsd egy biztosítóbetéttel.

10:- Vágj egy nyomot az IC 8-as tűjéig (a képen kereszttel jelölve a NYÁK alján).

11:- Az IC 8-as tűjét és az előzőleg K1 3-as tűjét kösd össze egy dróttal (itt most a 470 ohm-os ellenállás van - lásd a 3. lépést).

12:- Cseréld az R7-et 180 ohm-ra.

13:- Távolítsd el a C4-t, R20-t, R13-t, és cseréld ki mindegyiket egy drót összekötőre.

14:- Cseréld az R11-t 1K-ra.

15:- Tegyél egy 220 ohm-os ellenállást az előzőleg üres R18-as pozicióra.

16:- Tegyél egy 1M ellenállást az IC 17-es tűjéről +12 voltra (a NYÁK alján).

17:- Távolítsd el az R5-t (ha van) és helyettesítsd egy 2,2M-es ellenállással.

18:- Tegyél egy 470K-s ellenállást az 14-19 tűire (a NYÁK alján).

19:- Tegyél egy 220uF kondenzátort az elozoleg K2-es 3-as és 4-es tűjére. Pozitív láb a 4-es tűre.

20:- Tegyél egy 390 ohm-os ellenállást az IC 9-es tűje és az előzőleg K1-es 1-es tűje közé (NYÁK alja).

Szükséged lesz egy 2 RCA dugasszal ellátott S-video kábelre az új A520-hoz.

Örök hála a fordításért Szász Attilának!  :respect:  Thanx, Szaszati!  :respect:

#1634 Felhasználó inaktív   Reynolds 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 12. 18:58

Offtopic:

Van egy eladó Nintendo DS-em, dobozzal, kézikönyvvel, töltővel és egy eredeti játékkal. Érdekel esetleg vkit? Szeretnék mihamarabb megválni tőle.
Reynolds/TBS
Amiga 4000T - The Beast / Amiga 4000D - The Beauty / Amiga CDTV / Amiga CD32 / Amiga 1200HD - The Unique / Amiga 500 - The Origin / Amiga 600 - The June Bug ;)

#1635 Felhasználó inaktív   GeomaN(C) 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 12. 19:28

Idézet: Zolaash - Dátum: 2008. márc. 12., szerda - 17:32

S-Video az A520-ból

Jó hogy megvan, köszi Zolaash!  :cool::up:

Sajnos ahova én adtam fordításra, ott lassan őrölnek a malmok, de szólok is h már nem aktuális! Olvasom és próbálom értelmezni... mailt megkaptad?

Szerkesztette: GeomaN(C) 2008. 03. 12. 19:29 -kor

#1636 Felhasználó inaktív   szalai56 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 12. 20:03

Idézet: Reynolds - Dátum: 2008. márc. 12., szerda - 19:58

Offtopic:

Van egy eladó Nintendo DS-em, dobozzal, kézikönyvvel, töltővel és egy eredeti játékkal. Érdekel esetleg vkit? Szeretnék mihamarabb megválni tőle.

Mi lesz helyette? Klub pénteken?

#1637 Felhasználó inaktív   szalai56 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 12. 20:06

Idézet: Zolaash - Dátum: 2008. márc. 12., szerda - 18:32

Köszönjük. :respect:  Esetleg felrakhatnád az Amigaspirit.hu -ra is.

Szerkesztette: szalai56 2008. 03. 12. 20:07 -kor

#1638 Felhasználó inaktív   GeomaN(C) 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 13. 08:34

Zolaash!  Kép ment  ;)

#1639 Felhasználó inaktív   Zolaash 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 13. 09:12

Idézet: GeomaN(C) - Dátum: 2008. márc. 13., csütörtök - 8:34

Zolaash!  Kép ment  ;)

Köszi, megkaptam, válaszoltam.  :respect:

#1640 Felhasználó inaktív   Zolaash 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 13. 10:03

Idézet: szalai56 - Dátum: 2008. márc. 12., szerda - 20:06

Köszönjük. :respect:  Esetleg felrakhatnád az Amigaspirit.hu -ra is.

Szívesen, mindenkinek.

Téma megosztása:

• (162 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 80
  • 81
  • 82
  • 83