Idézet: donphobos - Dátum: 2007. júl. 9., hétfő - 10:48
Vigyázat, konyhanyelv következik! A joint stereo igazából félig mono. Ugyanis a "sztereó hatást" szépen betömöríti és csak akkor adja ki a két csatornát, ha indokoltnak érzi a külön csatornát. Vagyis becsapós.
Ha jó minőséget akarsz, akkor legyen sima stereo, ekkor megmarad a két külön csatorna. A fájl ugyan nagyobb lesz, de hát valamit valamiért.
Üdv!
Ezen a Joint Stereo vs. (L/R) Stereo témán én is sokat szenvedtem. Zenéimet régebben én is EAC-kal és LAME-mel kifejezetten sima stereo-ba mentettem, nem bíztam a joint stereoban. Újabban joint stereoban mentek. Akit érdekel bővebben a téma, az olvassa el ezt:
link
Ugyanakkor PPeter véleménye sem hagyható figyelmen kívül. Csinálok is valamikor egy vaktesztet valami sztereora kihegyezett zenével audigy4-en sennheiser hd555-tel. Ha ezen nem hallom a különbséget a kettő között, akkor számomra nincs értelme a hagyomás L/R stereo-t használni 1, a linkelt leírás meggyőző volta 2, lehet, hogy nem véletlenül így dolgoznak az előre beállított presetek LAME-ben 3,a kisebb fileméretre tekintettel.
Kívácsi lennék, hogy PPeter mely zenénél hallott különbséget, hogy ki tudjam próbálni én is és végre megleljem az igazságot. :o