HWSW Informatikai Kerekasztal: Mindent a tölthető ceruzaakkukról... - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (129 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 116
  • 117
  • 118
  • 119
  • 120
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Mindent a tölthető ceruzaakkukról... ...NiMH, NiCd, foto Litium

#2341 Felhasználó inaktív   emilenko 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2007. 03. 26. 09:56

Sziasztok!

Töltőt+akkut szeretnék vásárolni, de nekem az IPC-1L kicsit sokba kerül. Kinéztem az UFC-1 S töltőt+4 db 2300-as akkut a Conrad-on. Ez 5490 Ft-t. Sajnos nem találtam UFC-s hozzászólást. Mit gondoltok erről a termékről? Nekem nem baj, hogy csak páronként tölt, viszont tetszik a frissítés funkció. Ez tud tölteni 2300-asnál nagyobb akkukat is?

A válaszotokat előre is köszönöm!

#2342 Felhasználó inaktív   wwg 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 03. 26. 10:41

Szia! Javaslom neked a Watson HZ 1299-es töltöt.Még olcsóbb 2400Ft körül.Kisüt,tölt,csepptöltés+4db 1800mAh NiMh akku.Ár/Érték arány kíváló.Metróban kapható. W.G.

#2343 Felhasználó inaktív   T-lore 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2007. 03. 26. 11:09

Sziaztok!

Biztos ki lett már tárgyalva, de nem tudtam megkerseni.. Szóval gondolkodok eneloop akksikon, csak nem tudom megéri-e, vagy inkább vegyek 2700 mAh-os hagyományos akksit? Egyébként a gépem Canon PS A620-as, négy akksit ezik egyszerre.

Szerkesztette: T-lore 2007. 03. 26. 11:10 -kor

A szatyor nem táska.

#2344 Felhasználó inaktív   netmanus 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 26. 11:17

Idézet: T-lore - Dátum: 2007. márc. 26., hétfő - 11:09

Sziaztok!

Biztos ki lett már tárgyalva, de nem tudtam megkerseni.. Szóval gondolkodok eneloop akksikon, csak nem tudom megéri-e, vagy inkább vegyek 2700 mAh-os hagyományos akksit? Egyébként a gépem Canon PS A620-as, négy akksit ezik egyszerre.

Én hagyományos akksit már nem nagyon vennék. Gondolom kb. egy árban vannak, úgyhogy inkább Eneloop. Főleg ha csak egy garnitúrát szeretnél használni, mert így nem kell használat előtt töltened, és kb. ki tudod számítani, hogy mennyi energia van még benne, ha tudod, hogy mennyit lehet egy töltéssel fényképezni. A hagyományosnál az a gond, hogy ha áll pár napot/hetet, akkor nem lehet tudni, hogy vajon mennyit bír még.

Vannak az Eneloopnak megfelelői más gyártóknál is (Uniross Hybrio, stb.), bár szerintem kb. ugyanolyan áron.

Még valami: az Eneloopok között sokkal ritkábban (én legalábbis még nem hallottam egyről sem) fordul elő, hogy egy-egy akku gyengébben lenne terhelhető, vagy gyorsabban önkisülne, mint a többi. A hagyományos akkuknál ez azért előfordul, és ha véletlenül a 4-ből 1 gyengébb, az szívás.

Szerkesztette: netmanus 2007. 03. 26. 11:23 -kor

#2345 Felhasználó inaktív   donphobos 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 26. 12:32

Sziasztok!

Panaszkodtam már korábban a Sanyo 2500 mAh kapacitású akksijaimra, amik hamar merülnek. Most meglepő dolog történt. Fotóztam otthon egy hosszabbat a kísérletezés kedvéért, meghajtottak őket vakuval. Előző este kaptak egy egész éjszakás töltést, így teljes kapacitásról indult elvileg mindenki.

Az eredmény meglepett. Pár hét szünet után a vaku még simán működött, nem csak a korábban már részletezett teljes kimerültségig jutott el a berendezés, amikor még a kijelzőt sem tudja kivilágítani. Töltött rendesen és fényképezni is lehetett vele. Úgy tűnik, hogy meg kellett jobban terhelni az akksikat és utána rendbe jöttek.

Sajnos az okát megmondani nem tudom. De tippelek.

- a 4 db akksiból egy gyengébb volt és visszafogta a szettet. A töltő két cellát kezel egyben, tehát esetleg rosszul töltötte a gyengébb példányt. Most más sorrendben kerültek be és végre helyesen töltötte fel.
- a töltő túl kis árammal tölti (erre gyanakodtatok korábban), mivel még egy 1700 mAh-s akksikra méretezett készülékről van szó. Ennek ellent mond, hogy lévén processzoros tudja kezelni a szituációt és alakítja a töltési görbét. Az én felfogásomban egy kádat pohárból és vödörből is meg lehet tölteni vízzel, csak tovább tart. Egy teljes éjszakás töltés pedig még ilyen "poharas" esetben is elég kell legyen. Reggelre mindig kialudt a lámpája és meghallgatva közelről lehetett hallani a kapcsoló üzemű tápján, hogy már csak finoman csepptölt.
- Murphy közbeszólt és mágia történt. Fogalmam sincs igazából…

Ettől függetlenül be fogok szerezni a nyáron egy IPC-1L töltőt (talán IPC-1) is lesz belőle, meglátjuk. Tudom, hogy nem nagy durranás venni új akksikat, de szeretném a meglévőket jól tartani. A használat miatt is és az érték tisztelete miatt is. A régi Olympus akksik tökéletes karban vannak, betartottam a töltési fegyelmet és ma is használhatóak, pedig 5 évesek elmúltak. Ez szép teljesítmény. Az új akksiknak is tudnia kell ezt, ha jól töltöm őket. Szóval egy IPC-1L töltőt minimum megérdemelnek. És akkor végre tudok gond nélkül "villantani" :)

Üdv!

U.i.: ha a jövőben kell akksi, addigra biztos elterjed az Eneloop, de én még elvagyok a régiekkel. Ha előre tuodm, hogy fotózni kell, akkor addigra lemerítem és feltöltöm őket. De jobb megközelítés ez a "lítiumos" jelleg, hogy rá lehet tölteni bármikor.
.
.
.

#2346 Felhasználó inaktív   T-lore 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 26. 18:02

Idézet: netmanus - Dátum: 2007. márc. 26., hétfő - 12:17

Én hagyományos akksit már nem nagyon vennék. Gondolom kb. egy árban vannak, úgyhogy inkább Eneloop. Főleg ha csak egy garnitúrát szeretnél használni, mert így nem kell használat előtt töltened, és kb. ki tudod számítani, hogy mennyi energia van még benne, ha tudod, hogy mennyit lehet egy töltéssel fényképezni. A hagyományosnál az a gond, hogy ha áll pár napot/hetet, akkor nem lehet tudni, hogy vajon mennyit bír még.

Vannak az Eneloopnak megfelelői más gyártóknál is (Uniross Hybrio, stb.), bár szerintem kb. ugyanolyan áron.

Még valami: az Eneloopok között sokkal ritkábban (én legalábbis még nem hallottam egyről sem) fordul elő, hogy egy-egy akku gyengébben lenne terhelhető, vagy gyorsabban önkisülne, mint a többi. A hagyományos akkuknál ez azért előfordul, és ha véletlenül a 4-ből 1 gyengébb, az szívás.

Köszönöm a választ!

Nekem is meggyűlt már a problémám a kérdéses töltöttségű akksikkal...

Mintha olvastam volna, hogy van eneloop-ból 2700 mAh-ás is, de én eddig csak 2000-sel találkoztam.
Edigitalon néztem egyébként..

Tudja vki hol található a 2700-as, és milyen árban?
A szatyor nem táska.

#2347 Guest_ottokar_*

• Csoport: Vendég

Elküldve: 2007. 03. 26. 19:20

Idézet: T-lore - Dátum: 2007. márc. 26., hétfő - 19:02

Köszönöm a választ!

Nekem is meggyűlt már a problémám a kérdéses töltöttségű akksikkal...

Mintha olvastam volna, hogy van eneloop-ból 2700 mAh-ás is, de én eddig csak 2000-sel találkoztam.
Edigitalon néztem egyébként..

Tudja vki hol található a 2700-as, és milyen árban?

Eneloopból nincs 2000-esnél nagyobb csak normál NiMH-ből van 2700-as.

#2348 Felhasználó inaktív   T-lore 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 27. 00:43

Idézet: ottokar - Dátum: 2007. márc. 26., hétfő - 20:20

Eneloopból nincs 2000-esnél nagyobb csak normál NiMH-ből van 2700-as.

Akkor be is ruházok a 2000-esre. Pedig itt olvastam h vki 2700-ast írt.. :think:
Mind1 :)

Köszi a tanácsokat
A szatyor nem táska.

#2349 Felhasználó inaktív   RiCS 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 27. 08:00

Az előttem szólók véleményét szeretném én is megerősíteni: Eneloop, a kapacítása ellenére a kedvenc akkum pedig van egy alig használt 2500-as sanyo szettem is. A sima sanyo talán akkor ad jobb üzemidőt mutatni a vakumban ha frissen leveszem a töltőről de ez nem jellemző, így az eneloop gyakorlatilag minden esetben jobban teljesít mint a sima szett annak nagyobb kapacítása ellenére. Röviden: A jóféle hagyományos nimhekhez képest is egy tisztább, szárazabb, érezhetően élvezhetőbb és jobban használható megoldás egy szett eneloop.

#2350 Felhasználó inaktív   T-lore 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 27. 11:29

Idézet: RiCS - Dátum: 2007. márc. 27., kedd - 9:00

Az előttem szólók véleményét szeretném én is megerősíteni: Eneloop, a kapacítása ellenére a kedvenc akkum pedig van egy alig használt 2500-as sanyo szettem is. A sima sanyo talán akkor ad jobb üzemidőt mutatni a vakumban ha frissen leveszem a töltőről de ez nem jellemző, így az eneloop gyakorlatilag minden esetben jobban teljesít mint a sima szett annak nagyobb kapacítása ellenére. Röviden: A jóféle hagyományos nimhekhez képest is egy tisztább, szárazabb, érezhetően élvezhetőbb és jobban használható megoldás egy szett eneloop.

Na erre voltam kíváncsi ;)
Köszi az infot, mostmár nyugodt szívvel rendelem meg!
Remélem:
- Eneloop töltő + 4 akksi    5 000;-
- 4 akksi                        4 000;-

nem lesz rossz üzlet.
A szatyor nem táska.

#2351 Felhasználó inaktív   T-lore 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 27. 19:31

Nem hagylak titeket unatkozni, íme még1 kérdés :) :

Én ha nem tudom milyen töltöttségen van egy (pár) akksi, és a biztonság kedvéért lemerítem, majd feltöltöm, akkor ezt egy zseblámpával szoktam megoldani.
Arra gondoltam biztos van erre jobb-kiforrottabb eszköz, ti mit használtok ilyen célra, hogy oldjátok meg?
A szatyor nem táska.

#2352 Felhasználó inaktív   netmanus 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 27. 20:21

Nem valami jó megoldás. Legalábbis ha erősen/hirtelen halványul a lámpa fénye, akkor feltétlenül kapcsold ki, nehogy valamelyik akkut túl mélyre merítsd! Jobb olyasmit használni, ahol az akkuk külön merülnek.

Én IPC-1-et használok.  :D

Még előtte egy 2 diódából (1N4007 és 1N5819) álló áramkört használtam (lehet kapni 1-es akkutartót, arra forrasztottam a 2 diódát sorbakötve). Ez gyakorlatilag 1V alá nem merített: 1,33V-nál 700mA, 1,25-nél 430mA, 1,2-nél 260mA, 1,1-nél 100mA, 1V-nál pedig kb. 15-20mA-es terhelést adott. Szép, kíméletes merítő eszköz volt, de elkélt mellé egy multiméter, mert anélkül nem lehetett tudni, hogy a merítés hol tart. Az IPC-1 kényelmesebb...  :)  :cool:

#2353 Felhasználó inaktív   RiCS 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 27. 20:23

IPC-1 azért a maga nemében az egyik legjobban sikerült töltő. Ha a mélykisült akkukkal is tudna mit kezdeni maga lenne a tökély szerény személyemnek. Nemsoká igyekszem én is beszerezni egyet de most egy új objektív fele kacsintgatok ami nemkevés összegbe fog kerülni.

#2354 Felhasználó inaktív   wwg 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 03. 28. 07:48

Én is diódás kisütést alkalmazom.1N4000 sorozat+1ohm-os ellenálás. Így lemegyek 0.7 V feszültségig. Szerintem az 1V-os kisütési végfeszülség nem elegendő.0.85-0.8V szoktak emlegetni.A Simrop V3 töltöm 0.85V-ig süt ki.Szerintem a 0.7 V még nem káros.W.G.

#2355 Felhasználó inaktív   netmanus 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 28. 10:02

Idézet: wwg - Dátum: 2007. márc. 28., szerda - 7:48

Én is diódás kisütést alkalmazom.1N4000 sorozat+1ohm-os ellenálás. Így lemegyek 0.7 V feszültségig. Szerintem az 1V-os kisütési végfeszülség nem elegendő.0.85-0.8V szoktak emlegetni.A Simrop V3 töltöm 0.85V-ig süt ki.Szerintem a 0.7 V még nem káros.W.G.

Nem mindegy, hogy milyen áramerősséggel mész le 0,9V-ig. Ha nagyon gyengével, akkor az már nem kívánatos, mert tényleg az utolsó csepp erőt is kiveszi az akkuból. Épp ezért még a 0,7V is tekinthető normálisnak, ha nagy a kisütő áram (szerintem :) ).

#2356 Felhasználó inaktív   wwg 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 03. 28. 10:45

Na jó,ha profik akarunk lenni áramgenerátort kell cellánként építeni.Inkább időigényes,mintsem költséges egy ilyet összehozni.W.G.

#2357 Felhasználó inaktív   T-lore 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 28. 11:29

..Hát sosem gondoltam volna, hogy ez ilyen bonyolult.

Azt hittem az jót tesz az akksiknak, hogyha teljesen lemerítem őket, és úgy kezdem tölteni, úgy tudtam ez a "formázás".. Ezek szerint viszont több kárt okoztam mint hasznot reméltem :omg:

Tehát a kisütés eszköze sem mindegy :lama: Azt hittem néhány egyszerű alkatrészből össze lehet állítani egy "kisütőt" de az elképzelésem cáfolódni látszik.
A szatyor nem táska.

#2358 Guest_ottokar_*

• Csoport: Vendég

Elküldve: 2007. 03. 28. 12:13

Idézet: T-lore - Dátum: 2007. márc. 28., szerda - 12:29

..Hát sosem gondoltam volna, hogy ez ilyen bonyolult.

Azt hittem az jót tesz az akksiknak, hogyha teljesen lemerítem őket, és úgy kezdem tölteni, úgy tudtam ez a "formázás".. Ezek szerint viszont több kárt okoztam mint hasznot reméltem :omg:

Tehát a kisütés eszköze sem mindegy :lama: Azt hittem néhány egyszerű alkatrészből össze lehet állítani egy "kisütőt" de az elképzelésem cáfolódni látszik.

Az 1,2V-os akku normál kisütése 0,93 V! Ha mélykisütést csinálsz azzal tönkreteszed az akkut! Az IPC-1 azért nem tölti fel a mélykisütött akkut mert döglöttnek nyilvánítja, a programjában ez van. Ezért nem szabad azt sem csinálni hogy a fényképezőgépből kivett akkut egy kisebb fogyasztású készülékben tovább használjuk.

#2359 Felhasználó inaktív   Kicsiati 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 28. 15:33

Nekem UFC-5 LCD töltőm van. Ez tud kisütni, és utána automatikusan tölteni. Természetesen lekapcsol a töltés végén.
A kérdésem, hogy ha megjátszom párszor a töltés/kisütést, ugyan azt érem el, mint ha az IPC-1 be regeneráltam volna az akkukat?
Kiváló minőségű ruhára vasalható matricák!
Saját képekről is!
http://matrica.try.hu

#2360 Felhasználó inaktív   netmanus 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 03. 28. 16:29

Idézet: Kicsiati - Dátum: 2007. márc. 28., szerda - 15:33

Nekem UFC-5 LCD töltőm van. Ez tud kisütni, és utána automatikusan tölteni. Természetesen lekapcsol a töltés végén.
A kérdésem, hogy ha megjátszom párszor a töltés/kisütést, ugyan azt érem el, mint ha az IPC-1 be regeneráltam volna az akkukat?

Tulajdonképpen igen.  ;)
Annyi a különbség, hogy az IPC-1 addig ismétli a töltést-kisütést, amíg a kisütött áram mennyisége nagyobb, mint az előző kisütésnél. Vannak töltők, amik mindenféle mérés nélkül 3-szor sütnek ki, és töltenek. Néha jót tehet az akkuknak (mondjuk ha sokat álltak), de a hétköznapi használatban lévőknél valószínűleg fölösleges.

Téma megosztása:

• (129 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 116
  • 117
  • 118
  • 119
  • 120
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.