HWSW Informatikai Kerekasztal: Mindent a tölthető ceruzaakkukról... - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (129 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Mindent a tölthető ceruzaakkukról... ...NiMH, NiCd, foto Litium

#81 Felhasználó inaktív   Öregördög 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Kitiltott

Elküldve: 2004. 07. 17. 14:10

Idézet

Az elemek töltéséhez szükséges idő a töltő és az elem típusától függ, néhány tájékoztató adat:

Töltési idők:

mini ceruza akku  2 óra

ceruza  7 óra

bébi  25 óra

góliát  56 óra

9 V-os  15 óra

MENNYIBE KERÜL AZ AKKUMULÁTOROK ÚJRATÖLTÉSE?

Vegyünk példának egy ceruzaelemnek megfelelő NiCd akkumulátort! A négy db ceruzaelem töltésére szolgáló akkumulátortöltő felvett teljesítménye 5 W. A töltési idő 14 óra. A töltéshez elfogyasztott áram: 5 x 14 = 70 Wh, egy elemre vetítve a töltéshez zükséges áramfelvétel: 17,5 Wh (0.0175 kWh). Ha 7.50 Ft/kWh áramdíjjal számolunk, akkor egy ceruzaelem feltöltésének az áramköltsége 13 fillér!

Idézet

Mielőtt az olvasó boldogan rohanna a boltba akkumulátort vásárolni, fel kell hívnom a figyelmet az elemek és az akkumulátorok közötti néhány lényeges különbségre:

- eltarthatóság: egy tartós elemet évekig lehet tárolni, ezzel szemben egy akkumulátor néhány hét alatt is érezhetően veszít a töltéséből, néhány hónap alatt pedig magától kimerül.

- kapacitás: az akkumulátor kapacitása lényegesen kisebb mint egy igazi tartós elemé, inkább a normál elem és a féltartós elem között van. (A régebben gyártott ceruza-akkumulátotok kapacitása 500 - 750 mAh, az újabbaké 1000-2000 mAh. Az elemek kapacitására eddig sehol nem találtam adatot, örömmel venném, ha valaki kisegítene!)

- Egy elem cella feszültsége 1.5 V az akkumulátoré 1.24 V.

- Az akkumulátorok használata folyamatos odafigyelést igényel, (mikor töltöttem utoljára?, nem felejtettem bekapcsolva a töltőt? stb...)

- Túltöltéssel és tartós, teljes lemerítéssel tönkre lehet tenni az akkumulátorokat

- Az önkisülés miatt nem ajánlható az akkumulátor olyan helyekre, ahol hosszantartó kis fogyasztást kell kielégíteni (pl. elektromos óra).

Ennyi hátrány után nézzünk valami előnyt is:

- Az akkumulátorok környezeti terhelése nagyságrendekkel kisebb mint az eldobható elemeké: az évek során eldobott több száz elem helyett mindössze egy akkumulátor.

AZ ELEMEK ÉS AKKUMULÁTOROK GAZDASÁGOSSÁGÁI ÖSSZEHASONLÍTÁSA

Nézzük azokat az alkalmazásokat, ahol viszonylag gyakran kell elemet cserélni. Egy nagy teljesítményű vaku, fényképezőgép, walkman használata során esetleg naponta vagy hetente kell új elemet venni, ekkor már érdemes összevetni a költségeket!

Ha a gyár által garantált 1000 újratöltést vesszük alapul, akkor az akkumulátor használata esetén a töltő, az akkumulátorok költsége és az újrafeltöltések áramdíja (ez példánkban összesen 3000 Ft) oszlik 1000 részre. Vagyis egy feltöltött ceruza- akkumulátor ára mindent figyelembe véve 3 Ft! Az 1000 töltés kapacitásának óvatos becslés szerint legalább 250-300 db tartós elem felel meg. Ennek az ára viszont kb. 30.000 Ft. Úgy is meg lehet a kérdést fogalmazni, hogy hányadik elemvásárásnál fizettem ki egy töltő és az akkumulátorok + töltések árát? Az idézett példánál maradva (2x2 ceruza akku+töltő+áram = 3000 Ft), amikor megvettem az 30-ik tartós elemet, akkor annyi pénzt adtam ki, amennyiért vehettem volna egy töltőt akkumulátorokkal, amelyeket még ezután 900-szor feltölthetnék!

A kérdés csak az, mennyi idő alatt használok el 30 db elemet?

Az akkumulátorok beszerzésénél az az idő, amig egyébként eljutnék a 30-ik elem vásárlásához, a megtérülési idő. Addig le van kötve a pénzem. Nyilván nem lehet hosszú évekig várni a megtérülésre, viszont érdemes befektetni, ha ez az idő rövid. Ha szigorúan vesszük a gazdaságossági vizsgálatot, akkor a kamatokkal növelt beruházási költséget kell összehasonlítani a folyamatos elemvásárlás költségével, (mintha hitelből kellene megvennem a töltőt és az elemeket). Ekkor az akkumulátor-költséggörbe is emelkedik kb. évi 35%-al. Vagyis minden olyan esetben ajánlható az akkumulátorok használata, ahol egyébként gyakran kell elemet vásárolni. Ilyen "áramnyelő" fogyasztók a motoros fényképezőgép, vaku, a sétálómagnó és - nem szokás - de a zseblámpát is kiválóan lehet akkumulátorral használni! ( Igen praktikus megoldás az akkumulátoros lámpáknak az a változata, amely tartalmazza a töltőt is, a zseblámpa villás vége a konnektorba dugható.) Ha két-három hetente elhasználsz egy pár elemet, akkor érdemes karácsonyra kérni egy akku-készletet és jövő ilyenkorra már ingyen használhatod az elektromos készülékeidet.

Nem a legfrissebb árak és adatok, de a gondolkodásmód használható!
FAUST
(Creation in Théatre-Lyrique, on March 19, 1859)

#82 Felhasználó inaktív   Öregördög 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Kitiltott

Elküldve: 2004. 07. 17. 14:12

Idézet: Yoisten - Dátum: 2004. júl. 17., szombat - 11:03

Félif off, de nincs véletlenül valakinek olyan átfolyós vízmelegítője otthon (gáz), aminek nincs gyujtólángja, hanem a víz kinyitásakor csihol szikrát a készülék 2 elem segítséségével? Ionizációs valaminek hívják és egy Vaillant készülék.
Elég rendesen eszi a sima góliát elemet (duracell bírja a legjobban), de így is max 2 hónap és kifújt. Ugyan a megfelelő helyre dobom ki, mégis elég feleslegesnek érzem, ha menne így is.
A szervíz nem ajánlotta az aksikat, de hátha. Akksiban van 2200mAh-tól egészen 7-8000-ig, de mind csak 1,2V-os, ha jól csalódom.

Idézet

- Az önkisülés miatt nem ajánlható az akkumulátor olyan helyekre, ahol hosszantartó kis fogyasztást kell kielégíteni (pl. elektromos óra).

Sajnos ez ide is érvényes.
FAUST
(Creation in Théatre-Lyrique, on March 19, 1859)

#83 Felhasználó inaktív   TEST11 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2004. 07. 18. 09:06

A NICd azert birja.
Inkabb az a gond, hogy megoszulsz mire megterul. (Ha megterul)
Es nem az, h felevente-negyedevente elemet cserelj.

#84 Felhasználó inaktív   Locutus 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 18. 12:35

Idézet: Andreas - Dátum: 2004. júl. 17., szombat - 9:37

A 2500 mAh jól hangzik, viszont erről a Vanson márkáról még sohasem hallottam. Én inkább vennék itthon a MM-ban 4 db Sanyo 2300 mAh-st 3400 Ft-ért.

Ilyenek lettek:
Kép
[ Kattints ide a teljes méretű képhez ]

19,90 EUR volt a 4db.

Bővebben egyelőre nemtok nyilatkozni róluk, mert még csak a gyári Panasonic alkáli elem van a Z1-ben, amit tegnap vettem.

#85 Felhasználó inaktív   Yoisten 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 19. 16:04

Idézet: Andreas - Dátum: 2004. júl. 17., szombat - 13:44

Eddig csak egy 20e Ft körüli HP fényképezőgép leírásában láttam hogy nem ajánlják az akkumulátort elem helyett, de szerintem ennek is inkább marketing okai lehettek. A készülékek 99%-ánál nem okoz gondot az 0,3V különbség, annál is inkább mert az alkáli elemek feszültsége fokozatosan csökken ahogy merülnek. A NiMH akksik pedig csak a kimerülés előtt ejtik le a feszültségüket.

Viszont vízmelegítőről lévén szó megkérdezném hogy az elem nincs kitéve hőhatásnak? A NiMH akksiknak ugyanis a hőmérséklet emelkedésével arányosan nő az önkisülésük. Ha jól emlékszem egy diagrammra 45 fok körül már a töltésének 60-80%át elveszíti az akku 1 hónap alatt. Arról nem is beszélve hogy tönkreteheti a magas hőmérséklet.

A HP-s sztroit én is olvastam itt :)

Nem néztem, hogy mennyire van hőnek kitével, de elég messze van a kazán aljától is. Legközelebb megnézem egy kiadós használat után.

A kis fogasztás nem tudom mennyire igaz, ha 2 hónap alatt tutira leszívja full az energizer góliátot. Tartósnak sem tartós, olyan értelemben hogy egy nap nem végtelenszer használjuk a melegvizet, tehát nincs folyamatosan merítve (mint egy óra).

Ma vettem töltőt, de sajna nem volt góli raktáron, így még várok vele. Gondoltam hátha van valakinek ilyen vízmelengetője. Ha nagyon nem jön be, elhasználom zseblámpába.

#86 Felhasználó inaktív   Andreas 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 19. 17:33

Idézet: Yoisten - Dátum: 2004. júl. 19., hétfő - 17:04

A kis fogasztás nem tudom mennyire igaz, ha 2 hónap alatt tutira leszívja full az energizer góliátot. Tartósnak sem tartós, olyan értelemben hogy egy nap nem végtelenszer használjuk a melegvizet, tehát nincs folyamatosan merítve (mint egy óra).

Ma vettem töltőt, de sajna nem volt góli raktáron, így még várok vele. Gondoltam hátha van valakinek ilyen vízmelengetője. Ha nagyon nem jön be, elhasználom zseblámpába.

Az önkisülés miatt szerintem az akksi sem bírja majd 1-2 hónapnál tovább, csak annyit nyersz vele hogy nem kell 2 havonta újat vásárolnod.
Az óránál szerintem leginkább az a probléma hogy megbízhatatlanná teszi az akkumulátor, fárasztó hogy állandóan ellenőrizni kell hogy amit mutat az a pontos idő, vagy már kisült az akksi magától.

#87 Felhasználó inaktív   Yoisten 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 19. 18:51

Idézet: Andreas - Dátum: 2004. júl. 19., hétfő - 18:33

Az önkisülés miatt szerintem az akksi sem bírja majd 1-2 hónapnál tovább, csak annyit nyersz vele hogy nem kell 2 havonta újat vásárolnod.
Az óránál szerintem leginkább az a probléma hogy megbízhatatlanná teszi az akkumulátor, fárasztó hogy állandóan ellenőrizni kell hogy amit mutat az a pontos idő, vagy már kisült az akksi magától.

Az már bőven elég lenne, ha addig bírja az akksi, de ha elég a 2500mAh-ás góliát is, akkor 2x2 Duracell árából megvan a tölthető cucc és legalább nem kell mindig az elemgyüjtőhöz menni, az árról nem is beszélve...

#88 Felhasználó inaktív   Atti 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 20. 08:03

Idézet

- kapacitás: az akkumulátor kapacitása lényegesen kisebb mint egy igazi tartós elemé, inkább a normál elem és a féltartós elem között van. (A régebben gyártott ceruza-akkumulátotok kapacitása 500 - 750 mAh, az újabbaké 1000-2000 mAh. Az elemek kapacitására eddig sehol nem találtam adatot, örömmel venném, ha valaki kisegítene!)

Most nézegettem egy Panasonic leírást az alkáli elemeiről, 2870 mAh-t adnak meg egy ceruzaelemre.
http://www.panasonic.com/industrial/batter...bk_03-04_v1.pdf
WoT nick: Atti77

#89 Felhasználó inaktív   TEST11 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 20. 08:22

Idézet: Yoisten - Dátum: 2004. júl. 17., szombat - 9:03

A szervíz nem ajánlotta az aksikat, de hátha. Akksiban van 2200mAh-tól egészen 7-8000-ig, de mind csak 1,2V-os, ha jól csalódom.

Veszel egy tápegységet. :)
Eggyik felét bedugod a 220-ba a masikat rakotod az elemtartora.
Elotte nezd meg hany AMPERT vessz fel.

Vagy NiCd akkut cseptoltesre rakod es vele parhuzamosan
hasznalod. A GP akkuk elvileg 1 evig birjak folyamatos cseptoltessel.
Ha hasznalod akkor gondolom tovabb.

#90 Felhasználó inaktív   Yoisten 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 20. 14:41

Idézet: TEST11 - Dátum: 2004. júl. 20., kedd - 9:22

Veszel egy tápegységet.   :)
Eggyik felét bedugod a 220-ba a masikat rakotod az elemtartora.
Elotte nezd meg hany AMPERT vessz fel.

Vagy NiCd akkut cseptoltesre rakod es vele parhuzamosan
hasznalod. A GP akkuk elvileg 1 evig birjak folyamatos cseptoltessel.
Ha hasznalod akkor gondolom tovabb.

Ezt a barkácsot kihagynám a fürdőszobában :)

A második bekezdést meg nem értem. NiCd akkut lehet még kapni? Hova kéne a mit raknom a merre?

#91 Felhasználó inaktív   Yoisten 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 20. 14:49

Amúgy a Wizard által ajánlott töltött megvettem (már csak 4ropi) és eddig egész jól szuperál.
Valóban melexik benne az akksi, de megoldottam a dolgot annyival, hogy felraktam a polcra kvázi a klímából kiáramló levegő 'útjába', így viszont kis túlzással langyos.

4db 2300as GP akksit töltöttem vele fel, ezzel cirka 6 óra alatt végzett. (Az akksi új.)

A leírásban érdekes módon 3,75óra körüli időt ír egy 2500mAh-ás feltöltésére. A GP akksira amúgy 220mA-el 16óra van írva tipikus töltési időnek, ez elvben 800al tolja.

Ár/érték arányban el nem tudok képzelni jobbat az igényeimnek.

#92 Felhasználó inaktív   Yoisten 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 20. 17:28

Most 2db Uniross 1700-as akksit töltöttem fel, előtte kisütöttem. 2,5 óra alatt megvolt. Érdekes.

#93 Felhasználó inaktív   Locutus 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 20. 17:58

Van egy HI-ENERGY ENERGIZER töltőm. Nem mai darab :)
Ez van ráírva: "AA-2 x (2,8V === 150mA 0,42VA)"

Ez alapján meg tudja valaki saccolni, hogy 4db 2500mAh akksit (valamivel visszább van a kép) mennyi idő alatt tölt fel majd?

#94 Felhasználó inaktív   Teaway 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 21. 04:51

Idézet: Locutus - Dátum: 2004. júl. 20., kedd - 16:58

[...] "AA-2 x (2,8V === 150mA 0,42VA)"

Ez alapján meg tudja valaki saccolni, hogy 4db 2500mAh akksit (valamivel visszább van a kép) mennyi idő alatt tölt fel majd?

2500/150*1,3=21,6 óra
<b><span style='color:blue'>Teaway: </span><span style='color:gray'>CD325/775i65g/2x512DDR/RadeonHD3850/Seagate80+Hitachi160/ ASUS1608P/DiamondSI/Samsung970P/HP6122/</span><a href='http://www.hardwareoc.hu/index.php/p/articles/cid/3/y/122/z/5.html' target='_blank'><span style='color:gray'><u>Nexus®400W</u></span></a></b>

#95 Felhasználó inaktív   TEST11 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 21. 08:09

Idézet: Yoisten - Dátum: 2004. júl. 20., kedd - 13:41

Ezt a barkácsot kihagynám a fürdőszobában :)

A legegyszerubb ha veszel trafot berakod a szomszed szobaba es
10-20 vagy 30 meter keteru drottal atvezeted azt a 3 voltott nehany Ampert.
3 volt meg nem razott agyon senkit. :D

#96 Felhasználó inaktív   Yoisten 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 21. 10:11

Idézet: TEST11 - Dátum: 2004. júl. 21., szerda - 9:09

A legegyszerubb ha veszel trafot berakod a szomszed szobaba es
10-20 vagy 30 meter keteru drottal atvezeted azt a 3 voltott nehany Ampert.
3 volt meg nem razott agyon senkit.   :D

Na ez roppant csinos lenne valóban :D

Azért köszi a tippet.

#97 Felhasználó inaktív   Teaway 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 25. 00:13

Idézet: Yoisten - Dátum: 2004. júl. 21., szerda - 9:11

Na ez roppant csinos lenne valóban :D

Azért köszi a tippet.

Jutottál vmire?
<b><span style='color:blue'>Teaway: </span><span style='color:gray'>CD325/775i65g/2x512DDR/RadeonHD3850/Seagate80+Hitachi160/ ASUS1608P/DiamondSI/Samsung970P/HP6122/</span><a href='http://www.hardwareoc.hu/index.php/p/articles/cid/3/y/122/z/5.html' target='_blank'><span style='color:gray'><u>Nexus®400W</u></span></a></b>

#98 Felhasználó inaktív   bexxter 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 25. 02:32

Idézet: Yoisten - Dátum: 2004. júl. 20., kedd - 15:49

Amúgy a Wizard által ajánlott töltött megvettem (már csak 4ropi)

hol sikerült hozzájutni? :)

#99 Felhasználó inaktív   Ghilette 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 27. 22:33

Most néztem teszkóban Energizer AAA újratölthetőt. 1,2 V 700MAh 1900,- .
De ahogy a fórumot olvasom, van 900-as is. Majd találunk olyat is  :rolleyes:
Fotomarketen 1690 a két darab Ansmann 900-as....

Szerkesztette: Ghilette 2004. 07. 27. 22:44 -kor

. . . a n y t h i n g

#100 Felhasználó inaktív   Teaway 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 28. 21:52

4 db ANSMANN 2300 mAh (AA) 3500 FT-ért jó vétel? Vagy van olcsóbb is?

Téma megosztása:

• (129 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.