Idézet
Töltési idők:
mini ceruza akku 2 óra
ceruza 7 óra
bébi 25 óra
góliát 56 óra
9 V-os 15 óra
MENNYIBE KERÜL AZ AKKUMULÁTOROK ÚJRATÖLTÉSE?
Vegyünk példának egy ceruzaelemnek megfelelő NiCd akkumulátort! A négy db ceruzaelem töltésére szolgáló akkumulátortöltő felvett teljesítménye 5 W. A töltési idő 14 óra. A töltéshez elfogyasztott áram: 5 x 14 = 70 Wh, egy elemre vetítve a töltéshez zükséges áramfelvétel: 17,5 Wh (0.0175 kWh). Ha 7.50 Ft/kWh áramdíjjal számolunk, akkor egy ceruzaelem feltöltésének az áramköltsége 13 fillér!
Idézet
- eltarthatóság: egy tartós elemet évekig lehet tárolni, ezzel szemben egy akkumulátor néhány hét alatt is érezhetően veszít a töltéséből, néhány hónap alatt pedig magától kimerül.
- kapacitás: az akkumulátor kapacitása lényegesen kisebb mint egy igazi tartós elemé, inkább a normál elem és a féltartós elem között van. (A régebben gyártott ceruza-akkumulátotok kapacitása 500 - 750 mAh, az újabbaké 1000-2000 mAh. Az elemek kapacitására eddig sehol nem találtam adatot, örömmel venném, ha valaki kisegítene!)
- Egy elem cella feszültsége 1.5 V az akkumulátoré 1.24 V.
- Az akkumulátorok használata folyamatos odafigyelést igényel, (mikor töltöttem utoljára?, nem felejtettem bekapcsolva a töltőt? stb...)
- Túltöltéssel és tartós, teljes lemerítéssel tönkre lehet tenni az akkumulátorokat
- Az önkisülés miatt nem ajánlható az akkumulátor olyan helyekre, ahol hosszantartó kis fogyasztást kell kielégíteni (pl. elektromos óra).
Ennyi hátrány után nézzünk valami előnyt is:
- Az akkumulátorok környezeti terhelése nagyságrendekkel kisebb mint az eldobható elemeké: az évek során eldobott több száz elem helyett mindössze egy akkumulátor.
AZ ELEMEK ÉS AKKUMULÁTOROK GAZDASÁGOSSÁGÁI ÖSSZEHASONLÍTÁSA
Nézzük azokat az alkalmazásokat, ahol viszonylag gyakran kell elemet cserélni. Egy nagy teljesítményű vaku, fényképezőgép, walkman használata során esetleg naponta vagy hetente kell új elemet venni, ekkor már érdemes összevetni a költségeket!
Ha a gyár által garantált 1000 újratöltést vesszük alapul, akkor az akkumulátor használata esetén a töltő, az akkumulátorok költsége és az újrafeltöltések áramdíja (ez példánkban összesen 3000 Ft) oszlik 1000 részre. Vagyis egy feltöltött ceruza- akkumulátor ára mindent figyelembe véve 3 Ft! Az 1000 töltés kapacitásának óvatos becslés szerint legalább 250-300 db tartós elem felel meg. Ennek az ára viszont kb. 30.000 Ft. Úgy is meg lehet a kérdést fogalmazni, hogy hányadik elemvásárásnál fizettem ki egy töltő és az akkumulátorok + töltések árát? Az idézett példánál maradva (2x2 ceruza akku+töltő+áram = 3000 Ft), amikor megvettem az 30-ik tartós elemet, akkor annyi pénzt adtam ki, amennyiért vehettem volna egy töltőt akkumulátorokkal, amelyeket még ezután 900-szor feltölthetnék!
A kérdés csak az, mennyi idő alatt használok el 30 db elemet?
Az akkumulátorok beszerzésénél az az idő, amig egyébként eljutnék a 30-ik elem vásárlásához, a megtérülési idő. Addig le van kötve a pénzem. Nyilván nem lehet hosszú évekig várni a megtérülésre, viszont érdemes befektetni, ha ez az idő rövid. Ha szigorúan vesszük a gazdaságossági vizsgálatot, akkor a kamatokkal növelt beruházási költséget kell összehasonlítani a folyamatos elemvásárlás költségével, (mintha hitelből kellene megvennem a töltőt és az elemeket). Ekkor az akkumulátor-költséggörbe is emelkedik kb. évi 35%-al. Vagyis minden olyan esetben ajánlható az akkumulátorok használata, ahol egyébként gyakran kell elemet vásárolni. Ilyen "áramnyelő" fogyasztók a motoros fényképezőgép, vaku, a sétálómagnó és - nem szokás - de a zseblámpát is kiválóan lehet akkumulátorral használni! ( Igen praktikus megoldás az akkumulátoros lámpáknak az a változata, amely tartalmazza a töltőt is, a zseblámpa villás vége a konnektorba dugható.) Ha két-három hetente elhasználsz egy pár elemet, akkor érdemes karácsonyra kérni egy akku-készletet és jövő ilyenkorra már ingyen használhatod az elektromos készülékeidet.
Nem a legfrissebb árak és adatok, de a gondolkodásmód használható!