ASRock tulajdonosok klubja.
Elküldve: 2003. 11. 18. 21:43
Csak egy pár dolog ami azért nem rossz egy 16 000 forintos alaplaptól:
[*]ASRock U-COP
[*]FSB 400MHz
[*]DDR 400/333/266/200
[*]1 x AGP 8X/4X 1.5Volt
[*][url="http://"http://www.asrock.com/news/hybrid-booster.htm"]Hybrid Booster - a safe overclocking feature [/url]
[*]5 PCI slots, ASROCK I/O - default 4 ready-to-use USB2.0 ports on rear panel, default Game/MIDI port.
[*]Serial ATA 1.5Gb/s, RAID 0,1,JBOD, and ATA 133
[*]5.1 Channel audio.
[*]ASRock I/O Plus - supports up to 8 USB2.0 ports
etc...
[ 2003. november 18.: Socket370 szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2003. 11. 19. 11:20
Köszi az infókat, ezeket én is megtaláltam már

Az a problémám, hogy nem tudom melyiket vegyem AsRock K7S8X-E+ vagy Abit N7F-S. Mert úgye nem lehet egy napon emliteni a 2 lapot. Viszon nem tudom , hogy érdemes-e megvenni az Abit-ot, mert nem tudom milyen jövő áll a K7 elött. Ha nem nagy akkor megveszem az AsRock-ot és azzal el leszek egy darabig

Thanx.
Elküldve: 2003. 11. 19. 14:02
idézet:
Ezt írta NStockeski:
Socket370!
Köszi az infókat, ezeket én is megtaláltam már.
Az a problémám, hogy nem tudom melyiket vegyem AsRock K7S8X-E+ vagy Abit N7F-S. Mert úgye nem lehet egy napon emliteni a 2 lapot. Viszon nem tudom , hogy érdemes-e megvenni az Abit-ot, mert nem tudom milyen jövő áll a K7 elött. Ha nem nagy akkor megveszem az AsRock-ot és azzal el leszek egy darabig. Nekem nem a tunuing a lényeg, de ha van a K7-nek jövője akkor inkább az Abit-ot venném:-).
Thanx.[/quote]
Értem mit mondasz.Sajnos én még a régebbi verziót vettem ebben még nincs tuning bios sajnos, így nem tudok tuning ügyben mit mondani
Ha meg a tuning a lényeg akkor Abit, és, hogy mekkora jövő ál még a K7 elött, hát elvileg azt mondták az okosok, hogy marad 2005-ig vagyis jövő év végéig amennyiben az AMD-nek van kapacitása. Szerintem lesz. Ha tuning lap kell akkor NF7, bár attól függ mennyit tuningolsz szerintem így elgondolván ,lehet,hogy az Asrock is jó választás lehet csak nem tudom, hogy van-e benne FIX Pci clk. és 200-as FSB fölött az nem egy rossz dolog. Bár az én alaplapomnak elég gyatrák a memória olvasás/írési tulajdonságai, remélem ebben a lapban orvosolva vannak ezek a hibák.
Szófosás vége.
![]()
Elküldve: 2003. 11. 20. 09:18
idézet:
Ezt írta Socket370:
Értem mit mondasz.Sajnos én még a régebbi verziót vettem ebben még nincs tuning bios sajnos, így nem tudok tuning ügyben mit mondani
Ha meg a tuning a lényeg akkor Abit, és, hogy mekkora jövő ál még a K7 elött, hát elvileg azt mondták az okosok, hogy marad 2005-ig vagyis jövő év végéig amennyiben az AMD-nek van kapacitása. Szerintem lesz. Ha tuning lap kell akkor NF7, bár attól függ mennyit tuningolsz szerintem így elgondolván ,lehet,hogy az Asrock is jó választás lehet csak nem tudom, hogy van-e benne FIX Pci clk. és 200-as FSB fölött az nem egy rossz dolog. Bár az én alaplapomnak elég gyatrák a memória olvasás/írési tulajdonságai, remélem ebben a lapban orvosolva vannak ezek a hibák.
Szófosás vége.
[/quote]
Thanx. Ahogyan olvasgattam a teszteket egy picit ebben a lapban is lehet tuningolni. Ha jól értelmeztem a külföldi forumokat, akkor lehet fix-re állitani a PCI-t.
Ha megvettem, akkor majd írok róla, hogy milyen a deszka.
Elküldve: 2003. 11. 20. 15:16
idézet:
Ezt írta NStockeski:
Thanx. Ahogyan olvasgattam a teszteket egy picit ebben a lapban is lehet tuningolni. Ha jól értelmeztem a külföldi forumokat, akkor lehet fix-re állitani a PCI-t.
Ha megvettem, akkor majd írok róla, hogy milyen a deszka.[/quote]
Ok, kiváncsian várom.
Elküldve: 2003. 11. 22. 19:46
Elküldve: 2003. 11. 22. 20:59
idézet:
Ezt írta Mekk:
Asrock Intel chipsetes lapjairól mi a véleményetek (P4I45GL és PE) ? Integrált VGA teljesítménye mire elég ?[/quote]
Irodai alkalmazásokra.
Kisseb játékra.
Elküldve: 2003. 11. 23. 15:27
USB IRQ-kat külön csatornánként ki lehet kapcsolni vagy olyan mint a VIA-s lapoknál, hogy ha bekapcsolod az USB-t akkor kapásból 3db IRQ-t lefoglal. Holott csak az egyik csatornát használja a felhasználó ?
Elküldve: 2003. 11. 23. 16:05
idézet:
Ezt írta Mekk:
"A kisseb játékra." -ban bennefoglaltatik mondjuk egy Unreal vagy Mohaa 1024x768 -ban. DirectX milyen kompatibilis az integrált videó. Mi a max felbontása és színmélysége, mekkora képfrissítési freki mellett ???
USB IRQ-kat külön csatornánként ki lehet kapcsolni vagy olyan mint a VIA-s lapoknál, hogy ha bekapcsolod az USB-t akkor kapásból 3db IRQ-t lefoglal. Holott csak az egyik csatornát használja a felhasználó ?[/quote]
Ez az alaplap i845G chipsettet használ ami magában foglalja az Intel "Extrem Grahic" megoldását.
Tavaly volt egy teszt (meg mertem volna esküdni, hogy idén nyáron készült a teszt, de tavalyi)
Szóval a teszt itt olvasható:
[url="http://"https://www.hwsw.hu/oldal.php3?cikkid=676&oldal=1"]Intel Extreme Graphics teszt[/url]
Hivatalos oldal:
[url="http://"http://www.intel.com/products/desktop/chipsets/graphics/index.htm?iid=ipp_845gchpst+body_extreme&"]A hivatalos oldal [/url]
A témája itt:
[url="http://"https://www.hwsw.hu/perl/ultimatebb.cgi?ubb=get_topic&f=17&t=002537"]Intel Extreme Graphich topic [/url]
Az IRQ-ról nem tudok mit mondani, mert nem volt még ilyen lapom.
Elküldve: 2003. 11. 23. 16:16
Elküldve: 2003. 11. 23. 22:07

Átrágtam magam a leírásokon....
Nem lesz integrált VGA...

[ 2003. november 23.: Mekk szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2003. 11. 23. 22:40
idézet:
Ezt írta Mekk:
Celeron 2GHz - 2.4GHz ? Valahol ekörül.
Köszi a linkeket....
[ 2003. november 23.: Mekk szerkesztette a hozzászólást ][/quote]
Szívesen, csak a hypertreding miatt kérdeztem, nem akarsz inkább egy Athlon-os konfigot?
Én inkább egy Athlon 2200+-ost vagy egy 2400+-t ajánlok ,mert árban nagyjából egyszinten vannak, és jóval ütősebbek hiába mennek alacsonyabb órajelen az semmit se jelent.
Egy 2400 Mhz-es PIV-et is simán elver egy 2400+os Athlon proci ami mellesleg "csak" 2 Ghz-en megy.
Csak jó tanács volt.![]()
Elküldve: 2003. 11. 24. 11:30
Egy-két ráadás infó a K7S8XE rev.3 lapról.
Kellemes meglepetés a SiS-től a fix PCI/AGP, ami jó tuninglehetőségeket feltételez. A frissen vásárolt lapban még az első 1.00 K7S8X bios volt égetve. Az AsRock honlapja szerint a K7S8XE változathoz a következő kiadás passzol.
Miután a szorzó beállítás megtörtént (kis jumper kapcsolókat a szorzóállításhoz és a clear CMOS-hez nem mellékelnek a laphoz, így saját készletből pótoltam) bios-ban belőttem az fsb-t. A Win98 telepítést így 11x200= 2200 MHz sebességnél kezdtem. A proci egy jól bejáratott békebeli AIUHB-s AMD T-bred 2100+. Mivel mindjárt az elején gondok voltak a cab fájlokkal, így az fsb-n igazítottam egy kicsit 200>>195 MHz (feszt nem lehetett állítani, a default 1,60-1,63V valószínű kevés lehetett a 2200 MHz-hez). További instabilitási problémák csak valamivel később az egyéb utility-k telepítésénél fordultak elő. Norton diskdoctor is javított egy-két partíció hibát. Floppy hol volt, hol nem volt. Gyárilag memória timing lehetőség ennyi volt: CAS 2-2,5-3. A CAS 2-re állítást clear CMOS követte. Hát ezek után 3 lehetőségem volt: a)alaplap vissza, b)tuning vissza. Egy 3. megoldást választottam, és szerencsére jól tettem. Az ocworkbench-en kicsit körülnéztem a fórumon, az 1.21d cheepo bios-t ajánlották a stabilitás és teljesítmény szempontjából. Ez valóban így is lett. A 200X11 végül teljesen stabilnak mutatkozott, részben a kicsi feszemelésnek köszönhetően: új menüpont jelent meg a bios frissítés után: feszemelés enabled/disabled, ami kb. + 0,04-0,06V-t jelent. Lehet az alaplap "grafitozásával" is plusz feszt emelni - erről jó leírások vannak szintén az ocworkbench-en -, de ez már más kategória. Új menüpontként jelent meg a memória időzítéshez a performance beállítás ill. 3 újabb időzítési lehetőség is, RASt-to-CAS, tres PASS, ilyesmik. Na ezeket egész jól bírta is az 512MB DDR400 semibrand VM memcsi, mindegyik beállítást majdnem a leggyorsabb értékeken viszi csont nélkül. Az aida szerint az 1.21d bios-al a mem-writing 780-ról 950 MB/s-ra nőtt az eredeti 1.00 bios-hoz képest (ami ugye ráadásul nemigazán volt stabil az adott körülmények között). Nagyon tetszik az IDE eszközök kezelése is, egészen gyorsnak tűnik az adatmozgatás, bár külön tesztet nem futtattam. Az alaplapi CMI 8739 integrált hangot nem próbáltam, egyből SBLive! 5.1 Dig. hangkártyával indultam. Na ezt a 3-ik PCI-ba téve az alaplapi hálókártyával összeakadt WIN98 és WINXP alatt is, úgyhogy a 2-ik PCI slot lett a befutó. Az IRQ-k kiosztása elég furcsa - nyilván beleszól a 6 db USB, ami kapásból 3 IRQ-t foglal -, de mindazonáltal működik, végül is gond nélkül.

Összességében a tapasztalatom pozitív, kellemes meglepetés ez a lap a light kategóriában tekintettel a fix PCI-ra a stabil 200MHz fsb-re (lépésenként elvileg feljebb is mehetne!), a szorzóállításra (csak jumperesen!) a memóriaidőzítés skálázhatóságára, a némi bios-os feszemelési lehetőségre és a szép teljesítményre. Egyszóval meglehetősen magasra tette a lecet a SiS ezzel a 748-as chippel a belépő kategóriában.

Negatívum(?) talán a lassú és meglehetősen antituning gyári bios, amit erősen ajánlott mihamarabb lecserélni.
Egy kellemetlen élményem volt csupán, amit valószínűleg elkerülök, ha először a legfrisebb gyári bios-t sütöm be és csak aztán a cheepo-t. Az 1.21d bios-t a szokásos módon beégetve, a végén a "Completed" felirat meg is jelent rendesen. AEnnek ellenére a restart után a post csak a clear CMOS ill. az elem és proci ki-berakása után jött össze, de ez remélhetőleg csak az egyéni szocproblémám volt.

Elküldve: 2003. 11. 24. 14:49
idézet:
Ezt írta greeny:
Sziasztok!
Egy-két ráadás infó a K7S8XE rev.3 lapról.
Kellemes meglepetés a SiS-től a fix PCI/AGP, ami jó tuninglehetőségeket feltételez. A frissen vásárolt lapban még az első 1.00 K7S8X bios volt égetve. Az AsRock honlapja szerint a K7S8XE változathoz a következő kiadás passzol.
Miután a szorzó beállítás megtörtént (kis jumper kapcsolókat a szorzóállításhoz és a clear CMOS-hez nem mellékelnek a laphoz, így saját készletből pótoltam) bios-ban belőttem az fsb-t. A Win98 telepítést így 11x200= 2200 MHz sebességnél kezdtem. A proci egy jól bejáratott békebeli AIUHB-s AMD T-bred 2100+. Mivel mindjárt az elején gondok voltak a cab fájlokkal, így az fsb-n igazítottam egy kicsit 200>>195 MHz (feszt nem lehetett állítani, a default 1,60-1,63V valószínű kevés lehetett a 2200 MHz-hez). További instabilitási problémák csak valamivel később az egyéb utility-k telepítésénél fordultak elő. Norton diskdoctor is javított egy-két partíció hibát. Floppy hol volt, hol nem volt. Gyárilag memória timing lehetőség ennyi volt: CAS 2-2,5-3. A CAS 2-re állítást clear CMOS követte. Hát ezek után 3 lehetőségem volt: a)alaplap vissza, b)tuning vissza. Egy 3. megoldást választottam, és szerencsére jól tettem. Az ocworkbench-en kicsit körülnéztem a fórumon, az 1.21d cheepo bios-t ajánlották a stabilitás és teljesítmény szempontjából. Ez valóban így is lett. A 200X11 végül teljesen stabilnak mutatkozott, részben a kicsi feszemelésnek köszönhetően: új menüpont jelent meg a bios frissítés után: feszemelés enabled/disabled, ami kb. + 0,04-0,06V-t jelent. Lehet az alaplap "grafitozásával" is plusz feszt emelni - erről jó leírások vannak szintén az ocworkbench-en -, de ez már más kategória. Új menüpontként jelent meg a memória időzítéshez a performance beállítás ill. 3 újabb időzítési lehetőség is, RASt-to-CAS, tres PASS, ilyesmik. Na ezeket egész jól bírta is az 512MB DDR400 semibrand VM memcsi, mindegyik beállítást majdnem a leggyorsabb értékeken viszi csont nélkül. Az aida szerint az 1.21d bios-al a mem-writing 780-ról 950 MB/s-ra nőtt az eredeti 1.00 bios-hoz képest (ami ugye ráadásul nemigazán volt stabil az adott körülmények között). Nagyon tetszik az IDE eszközök kezelése is, egészen gyorsnak tűnik az adatmozgatás, bár külön tesztet nem futtattam. Az alaplapi CMI 8739 integrált hangot nem próbáltam, egyből SBLive! 5.1 Dig. hangkártyával indultam. Na ezt a 3-ik PCI-ba téve az alaplapi hálókártyával összeakadt WIN98 és WINXP alatt is, úgyhogy a 2-ik PCI slot lett a befutó. Az IRQ-k kiosztása elég furcsa - nyilván beleszól a 6 db USB, ami kapásból 3 IRQ-t foglal -, de mindazonáltal működik, végül is gond nélkül.
Összességében a tapasztalatom pozitív, kellemes meglepetés ez a lap a light kategóriában tekintettel a fix PCI-ra a stabil 200MHz fsb-re (lépésenként elvileg feljebb is mehetne!), a szorzóállításra (csak jumperesen!) a memóriaidőzítés skálázhatóságára, a némi bios-os feszemelési lehetőségre és a szép teljesítményre. Egyszóval meglehetősen magasra tette a lecet a SiS ezzel a 748-as chippel a belépő kategóriában.
Negatívum(?) talán a lassú és meglehetősen antituning gyári bios, amit erősen ajánlott mihamarabb lecserélni.
Egy kellemetlen élményem volt csupán, amit valószínűleg elkerülök, ha először a legfrisebb gyári bios-t sütöm be és csak aztán a cheepo-t. Az 1.21d bios-t a szokásos módon beégetve, a végén a "Completed" felirat meg is jelent rendesen. AEnnek ellenére a restart után a post csak a clear CMOS ill. az elem és proci ki-berakása után jött össze, de ez remélhetőleg csak az egyéni szocproblémám volt.[/quote]
Egy pár kérdés: Neked K7S8XE- lapod van Rev. 3.0-ás kiadásban és mégis alapból 1.0-ás BIOS volt benne?
Nekem egy K7S8X van, ebből az alaplapból is létezik K7S8X rev: 3.0-ás kiadás, mi történik akkor ha én átrakom K7S8X rev 3.0-ás BIOS-át az én sima K7S8X-es lapomba?
[ 2003. november 24.: Socket370 szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2003. 11. 24. 15:09

Egyebekben az ocworkbench-t tudom ajánlani, hátha megtalálod a választ. Csak úgy viszont inkább ne próbálkozz.
Elküldve: 2003. 11. 24. 15:13
idézet:
Ezt írta greeny:
Jesszus, jól beidéztél.Igen, biztosan K7S8XE rev. 3 a lap, az 5. PCI slot elé ez van szitázva és megnéztem az Asrock honlapján a fotókat is. Gondolom egy ideje elfekvőben lehetett ez a lapocska a miskolci üzletben, talán ez az oka az 1.00-ás bios-nak. :confused: A K7S8XE+ -nál ilyen bibi nem hiszem, hogy előfordulna - a különbség southbridge ami S-ATA-t is támogat.
Egyebekben az ocworkbench-t tudom ajánlani, hátha megtalálod a választ. Csak úgy viszont inkább ne próbálkozz.[/quote]
Köszi megnézem, az idézést kicsit ahogy most nézem hülyén csináltam (hosszú lett)
Elküldve: 2003. 11. 24. 15:44
idézet:
Ezt írta Socket370:
...mi történik akkor ha én átrakom K7S8X rev 3.0-ás BIOS-át az én sima K7S8X-es lapomba?
[ 2003. november 24.: Socket370 szerkesztette a hozzászólást ][/quote]
Gyári bios ugyanaz a sima K7S8X és a K7S8X rev. 3.0-ás laphoz, legalább is ezt írja az AsRock.
Elküldve: 2003. 11. 24. 15:47
idézet:
Ezt írta greeny:
Gyári bios ugyanaz a sima K7S8X és a K7S8X rev. 3.0-ás laphoz, legalább is ezt írja az AsRock.[/quote]
Akkor lehet, hogy mégse menne a dolog.
Elküldve: 2003. 11. 24. 15:58
idézet:
Ezt írta greeny:
... legalább is ezt írja az AsRock.[/quote]
Erre a leírásra gondoltam: [url="http://"http://www.asrock.com.tw/support/download/dl_k7s8x.htm#bios"]KATT.[/url]
Szerkesztve: bocsi, már látom miért kérded, szvsz küldjél nekik egy kiváncsiskodó mail-t.
[ 2003. november 24.: greeny szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2003. 11. 24. 16:12
idézet:
Ezt írta greeny:
Erre a leírásra gondoltam: [url="http://"http://www.asrock.com.tw/support/download/dl_k7s8x.htm#bios"]KATT.[/url]
Szerkesztve: bocsi, már látom miért kérded, szvsz küldjél nekik egy kiváncsiskodó mail-t.
[ 2003. november 24.: greeny szerkesztette a hozzászólást ][/quote]
Nem tudom, hogy oldják meg azt, hogy a REV 3.0-ás lapban ugyan azzal a BIOS-al más beállitások is előjönnek.