HWSW Informatikai Kerekasztal: Bejelentkezés után rögtön kijelentkezik - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (2 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Bejelentkezés után rögtön kijelentkezik Windows 2000 SP4 alatt

#21 Felhasználó inaktív   charlie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2004. 07. 03. 18:46

Idézet: Szabcsi - Dátum: 2004. júl. 3., szombat - 19:27

Aha, max az executable részén... :)
Véleményem szerint egyre kevesebb értelme van tovább boncolgatni a témát.

MasterBootRecord

Idézet

Az MBR, boot szektorok és a partíciós tábla

A lemez partícionálásáról szóló információk a lemez elsõ szektorában (azaz az elsõ lemezfelület elsõ sávjának elsõ szektorában) tárolódnak. Ez a legelsõ szektor a lemez master boot record-ja (MBR); ezt a szektort olvassa be a BIOS és indítja el tartalmát, amikor a számítógép elindul. Az MBR egy kis programot tartalmaz, mely beolvassa a partíciós táblát, ellenõrzi, melyik partíció az aktív (azaz boot-olható), és beolvassa annak az elsõ szektorát, amit boot szektornak nevezünk. (Az MBR szintén egy boot szektor, de különleges státusza és emiatt neve van.) Ez a boot szektor egy másik kis programot tartalmaz, mely beolvassa az operációs rendszer elsõ részeit az adott partícióról (ha boot-olható), és elindítja azt.

A partícionálási módszer nincs beépítve a hardverbe vagy a BIOS-ba. Ez csak egy megállapodás, amelyet sok operációs rendszer követ. Nem minden operációs rendszer követi a megállapodásokat, de ezek ritkák. Néhány operációs rendszer támogatja a partíciókat, de lefoglal magának egy partíciót, és a saját belsõ partícionálási módszerét használja ezen belül. Ez utóbbiak békésen együtt tudnak mûködni a többi operációs rendszerrel (pl. a Linux-szal), de a partíciókat nem támogatók nem tudnak egy lemezen megférni egy másik operációs rendszerrel.

Biztonsági intézkedésként jó ötlet leírni a partíciós táblát egy darab papírra, így még ha teljesen össze is zavarodik minden, nem veszted el az összes fájlodat. A szükséges információkhoz a fdisk -l  paranccsal juthatunk hozzá, majd szükség esetén a rossz partíciós táblát az fdisk  paranccsal tudjuk helyreállítani.

no, de tényleg ne menjunk bele
MikroVPS | Xen VPS | OpenVZ VPS | SSD VPS

#22 Felhasználó inaktív   Signal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 04. 10:40

Idézet: charlie - Dátum: 2004. júl. 3., szombat - 19:19

tudod mi van az Én mbremben?
A BeOS bootmanagere.

Ezt így szokás mondani, ha valaki nem akar bővebb magyarázkodásba fogni, hogy az ilyen bootmanagerek az MBR-be telepednek. Valójában, mivel az MBR mindössze 512 byte (1 szektor) ebbe nem fér el egy egyszerűbb bootmanager sem, nemhogy egy grafikus felületet adó nagyobb program. A partíciós tábla, meg a boot-kód épphogy elfér.

Úgyhogy az ilyen bootmanagererek telepítője módosítja az MBR kódját, valamint a program többi része az MBR utáni, egyébként használaton kívüli szektorokba telepedik. Konkrétan 62 szektort lehetne még használni, utána már következik az első partíció első szektora (vagyis a második track).

#23 Felhasználó inaktív   Signal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 04. 10:41

Egyébként a topikban tárgyalt jelenség megoldásaként talán viccesnek tűnhet fdisk /mbr-t javasolni, pedig egyáltalán nem alaptalan, főleg ha megnézi valaki azokat a linkeket is. Más kérdés, hogy itt nem egészen tudható, mi váltotta ki a problémát. Mindenesetre, ugyanezt én akkor tapasztaltam, amikor Win2k-t klónoztam. Vagy azt, hogy ütemesen pulzálva belép, kilép, belép stb, amennyiben autologon, illetve jelszó nélküli belépés van beállítva.

XP pedig egy ilyen klónozás után megáll bootolás közben, esetleg kiírja, hogy nem tud ellenőrizni valamit az aktiválással kapcsolatban (miközben semmi gond az aktiválással).

Mindezen problémák (melyek persze nem minden klónozás esetén jelentkeznek) közös megoldásaként találtam ki a HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\MountedDevices kulcs törlését, amit több fórumon is terjesztettem, majd később kiderült, hogy meglepő módon, ehelyett egy fdisk /mbr is elegendő lehet. A Javítókonzol fixmbr parancsa, bár lényegét tekintve ugyanazt csinálja, ilyenkor nem alkalmas, mivel kíméletesebb, tekintettel van erre a GUID akármire. Viszont az fdisk /mbr úgytűnik, kitöröl valamit. Majd az XP/2k első bootolásakor aztán ismét belefirkál egy kicsit az MBR-be. Utána jön a képernyőre az üzenet: indítsam újra gépet stb. Ezek a változások kimutathatók, ha valaki image fájlba menti az MBR szektorát és összehasonlításokat végez.

#24 Felhasználó inaktív   charlie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 04. 10:47

Idézet: Signal - Dátum: 2004. júl. 4., vasárnap - 11:41

Egyébként a topikban tárgyalt jelenség megoldásaként talán viccesnek tűnhet fdisk /mbr-t javasolni, pedig egyáltalán nem alaptalan, főleg ha megnézi valaki azokat a linkeket is. Más kérdés, hogy itt nem egészen tudható, mi váltotta ki a problémát. Mindenesetre, ugyanezt én akkor tapasztaltam, amikor Win2k-t klónoztam. Vagy azt, hogy ütemesen pulzálva belép, kilép, belép stb, amennyiben autologon, illetve jelszó nélküli belépés van beállítva.

XP pedig egy ilyen klónozás után megáll bootolás közben, esetleg kiírja, hogy nem tud ellenőrizni valamit az aktiválással kapcsolatban (miközben semmi gond az aktiválással).

Mindezen problémák (melyek persze nem minden klónozás esetén jelentkeznek) közös megoldásaként találtam ki a HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\MountedDevices kulcs törlését, amit több fórumon is terjesztettem, majd később kiderült, hogy meglepő módon, ehelyett egy fdisk /mbr is elegendő lehet. A Javítókonzol fixmbr parancsa, bár lényegét tekintve ugyanazt csinálja, ilyenkor nem alkalmas, mivel kíméletesebb, tekintettel van erre a GUID akármire. Viszont az fdisk /mbr úgytűnik, kitöröl valamit. Majd az XP/2k első bootolásakor aztán ismét belefirkál egy kicsit az MBR-be. Utána jön a képernyőre az üzenet: indítsam újra gépet stb. Ezek a változások kimutathatók, ha valaki image fájlba menti az MBR szektorát és összehasonlításokat végez.

megvolt az mbr ujrakreálása...
nem változtatot a helyzeten..

(Az mrbooter csomagban lévő efdisk-el csináltam szabványos mbr-t.)

#25 Felhasználó inaktív   Signal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 05. 22:08

Idézet: charlie - Dátum: 2004. júl. 4., vasárnap - 11:47

megvolt az mbr ujrakreálása...
nem változtatot a helyzeten..

(Az mrbooter csomagban lévő efdisk-el csináltam szabványos mbr-t.)

Ismerem az efdisk-et, de ilyen szempontból nem teszteltem.

Fixmbr: nem hatott.
Win98 bootlemez, fdisk /mbr: OK.

#26 Felhasználó inaktív   HAMMER 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 05. 22:54

Mar egy ideje nezegetem a topicot, nem lehet, hogy egy automatikusan indulo kulso program dob vissza? Volt ra esely korabban, hogy rakeruljon egy ilyen a gepre? Szamomra x-files az egesz.

#27 Felhasználó inaktív   charlie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 08. 14:51

Idézet: HAMMER - Dátum: 2004. júl. 5., hétfő - 23:54

Mar egy ideje nezegetem a topicot, nem lehet, hogy egy automatikusan indulo kulso program dob vissza? Volt ra esely korabban, hogy rakeruljon egy ilyen a gepre? Szamomra x-files az egesz.

mire gondoltál?
mert vírus és kémprogram nem volt rajta...

Téma megosztása:

• (2 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó