HWSW Informatikai Kerekasztal: Eltűnik a kép a monitorról 2 másodpercre - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (2 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Eltűnik a kép a monitorról 2 másodpercre Segítsetek! Elsötét,aztán visszajön akép Értékeld a témát: -----

#1 Felhasználó inaktív   Asterixx 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 06. 29. 20:31

Mit gondoltok, mi lehet az oka, ha időnként eltűnik a kép a monitoromról? Ez a TV-kártyától független, korábban is volt ilyen: egy-két másodpercre eltűnik minden, csak a feketeséget látom, mintha mondjuk felbontást változtattam volna. Kattanást nem hallok, de azt akkor sem hallanék, ha tényleg felbontást váltanék, mert egy vadi új Samsung SyncMaster 765MB monitorom van. De kipróbáltam, és pont annyi ideig tűnik el a kép, mintha üzemmódot váltanék. Ha az alatt az idő alatt gépelek pár karaktert, vagy arrébb húzok egy ablakot, akkor ezek a változások nem pontosan jönnek vissza a 2 mp. múlva megjelenő képen, illetve lehet, hogy a monitoron én azt látom, hogy az ablak az előző helyén van, holott én már arrébb húztam. A jelenség független mindenféle programtól: ha semmiféle teljesítmény-igényes tevékenységet nem végzek, akkor is megtörténik véletlenszerűen: pl. amikor csak a böngésző fut, semmi más.
ASUS A7V600 alaplapom van, a videokártyám pedig nVidia GeForce FX5200 128 MB. 512 MB RAM van, és XP-t használok.
Az összes alkatrész fél éves. Frissen van telepítve minden. A legújabb 4in1 VIA alaplapi drivereket használom, fent van az összes XP-javítás, és a videokártyához mellékelt drivert használom.

Mi lehet a baj?
Monitor?
Videokártya rossz hardveresen?
Driver probléma?
Nem lehet, hogy csak valami beállítást kell megváltoztatni akár az XP-ben, akár a videokártyán? Pl. 3D gyorsítás, DirectX, hardveres gyorsítás, egyidejű írás engedélyezése stb.? Valamit kikapcsolni vagy lejjebb venni?

#2 Felhasználó inaktív   kokler 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2004. 06. 30. 05:38

Nekem kontakthiba-gyanusnak tunik!
Amikor visszajon a kep,egybol teljesen beugrik,vagy lassan vilagosodik ki? :omg:
Forumlako

#3 Felhasználó inaktív   Rive 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 06. 30. 07:19

1. Pontosan milyen felbontásban és mekkora frissítési frekvenciával használod a monitort? Akokr is jelentkezik a gond, ha lejjebb veszed a frissítési frekvenciát?
2. Milyen típusú a tápegységed?
3. A VGA-kábel csatlakozóit megmozgatva elő tudod idézni a jelenséget? A csatlakozóban az érintkezőtűk épek?
+1. A manuálterápiára a gép vagy a monitor reagál valamilyen formában?
Elköltöztem :-)

#4 Felhasználó inaktív   Asterixx 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2004. 06. 30. 13:40

1.
1024x768 felbontást használok, és 100 Hz-en megy a monitor. Ezt a felbontást nem nevezném túlzottnak. Mindenesetre kipróbáltam 85 Hz-en is, akkor is megtörténik az elsötétülés.

2.
Tápegység: 450W Coolink

3.
A kábelt megmozgatva nem lehet a jelenséget előidézni. A tűk teljesen épek (elvégre a monitor tök új).

+1. A manuálterápiára a gép vagy a monitor reagál valamilyen formában? Ezt nem igazán értem. Arra célzol, hogy rugdossam meg? :D

Amikor visszajön a kép, egyből beugrik, nem lassan világosodik ki.

Mi a fene lehet ez? Segítség!!

#5 Felhasználó inaktív   Rive 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 06. 30. 13:50

Idézet: Asterixx - Dátum: 2004. jún. 30., szerda - 14:40

+1. A manuálterápiára a gép vagy a monitor reagál valamilyen formában? Ezt nem igazán értem. Arra célzol, hogy rugdossam meg? :D

Csak finoman :D

Az egyszerűbb forrasztás- és kontakthibákat így nyakon lehet csípni. Tényleg csak finoman, mer' pl. a gépben ott figyel a vinyó is :D

1-3: ezek szerint a monitor jól bírja a frekit, a tápegységed valószínűleg jó és a monitorkábel sincs megtörve.

Más tippem nincs. Esetleg még próbáld ki úgy is, hogy a gépről leveszed az oldallapot - hátha a VGA-kártya melegszik túl - illetve valami HW-figyelő progin nézd meg, hogy valamelyik feszültség változik-e elsötétedés alatt. Próbálkozhatsz még eltérő fényerő/kontraszt beállításokkal is, de ez már csak szőrszálhasogatás.

Ui.: próbaként irtsd ki a power-saving funkciókat. A BIOS-ban és a Windowsban is.

Szerkesztette: Rive 2004. 06. 30. 13:51 -kor

#6 Felhasználó inaktív   Asterixx 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2004. 06. 30. 14:33

Idézet: Rive - Dátum: 2004. jún. 30., szerda - 14:50

Ui.: próbaként irtsd ki a power-saving funkciókat. A BIOS-ban és a Windowsban is.

Ezt még nem próbáltam, bár már gondoltam rá. Csak azért logikátlan, hogy ez okozná a problémát, mert van olyan is, hogy negyed órán belül többször is megtörténik a dolog, pedig 20-30 percek vannak beállítva az XP-ben is és a BIOS-ban is.

> HW-figyelő progin nézd meg, hogy valamelyik feszültség változik-e elsötétedés alatt
Ez legfeljebb akkor sikerülne, ha tud naplózni is a program. Miért? Lehet, hogy rossz a tápfeszültség?

#7 Felhasználó inaktív   yeahsp 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 06. 30. 16:42

esetleg nem egy PowerStrip szerű refresh rate fix progi bolondult meg a háttérben?
MB: ASKA KT-133E * CPU: Athlon 650@500 * RAM: 512MB PC133 ADLAS * HDD: Seagate 10/5400/512K * VGA: MSI MX440 lowprofile * PSU: DIY * Case: Skoda Octavia :)

#8 Felhasználó inaktív   Asterixx 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2004. 06. 30. 16:56

Idézet: yeahsp - Dátum: 2004. jún. 30., szerda - 17:42

esetleg nem egy PowerStrip szerű refresh rate fix progi bolondult meg a háttérben?

Az égvilágon semmiféle tuningot nem alkalmazok, és nem fut semmiféle tweak, tuning vagy monitorozó program. Minden a gyári beállításokkal megy. A monitor telepítőjét lefuttattam, tehát az XP annak látja a monitort, ami.

#9 Felhasználó inaktív   torp 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2004. 06. 30. 17:07

Nekem egy hasznalt Compaq V75 monitorom van (kb 5 eves). Ez is csinal neha ilyet veletlenszeruen (3-4 naponta egyszer vagy van amikor 2 hetben egyszer). Eleinte idegesitett azt hittem hogy valami komolyabb baja van de mar megszoktam, latom hogy semmi problema vele csak mintha pihenne 2-3 masodpercig  :) .   

#10 Felhasználó inaktív   Asterixx 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2004. 06. 30. 17:11

Azt gondolom, nálam nem a monitor hibája. Biztos van a dologban valami képfrissítési probléma, nem olyan, mintha kihúznám a monitorkábelt, majd visszadugnám, mert a képernyő nálam nem (megfelelően) frissül, amíg elsötétül. Például ott marad egy időközben minimalizált ablak képe, vagy egy eszköztár egy része, pedig azt már arrébb húztam...

#11 Felhasználó inaktív   kokler 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 01. 06:15

Az,hogy egybol ugrik be a kep,amikor visszajon,arra utal,hogy a kepcso-futoszal mukodik!
Ugy nez ki,hogy nem a monitor kapcsol ki!/Mert akkor kihulne a futoszal,es a kep visszaugrasakor ismet fel kene futeni,tehat lassan vilagosodna ki!/ Dehat ettol meg lehet a kepcso-vezerlo feszultseg,a
felbontas-valto kapcsolo,es en is gyanakodom a klf.power-off-on funkciokra!Azok is megzakkanhattak! Nalam soha,egyetlen alaplapnal/vagy a wigfosnal/ sem mukodott minden funkcioja rendesen! :think:
Forumlako

#12 Felhasználó inaktív   Rive 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 01. 08:43

Idézet: Asterixx - Dátum: 2004. jún. 30., szerda - 15:33

Ezt még nem próbáltam, bár már gondoltam rá. Csak azért logikátlan, hogy ez okozná a problémát, mert van olyan is, hogy negyed órán belül többször is megtörténik a dolog, pedig 20-30 percek vannak beállítva az XP-ben is és a BIOS-ban is.

> HW-figyelő progin nézd meg, hogy valamelyik feszültség változik-e elsötétedés alatt
Ez legfeljebb akkor sikerülne, ha tud naplózni is a program. Miért? Lehet, hogy rossz a tápfeszültség?

Tényleg logikátlan, de nincs más tippem.

A HW-figyelő programok általában grafikusan is rögzítik az adatokat. Arról le tudod olvasni, ha valami ilyen gond van. Nem valószínű, hogy a tápfesz lenne a gond, de a hiba is elég valószínűtlenül hangzik, szóval :think:

#13 Felhasználó inaktív   NoP 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 01. 16:08

Idézet: Asterixx - Dátum: 2004. jún. 29., kedd - 21:31

...Ha az alatt az idő alatt gépelek pár karaktert, vagy arrébb húzok egy ablakot, akkor ezek a változások nem pontosan jönnek vissza a 2 mp. múlva megjelenő képen, illetve lehet, hogy a monitoron én azt látom, hogy az ablak az előző helyén van, holott én már arrébb húztam...

Ez alapján a monitornak semmi köze nem lehet a dologhoz. Chipset-driver? VGA-driver?
i5 750 - 8GB - GTX 560Ti 2GB/GDDR5 OC - Vertex3 120GB - ST 1TB, 250GB - PX880SA - SB Zx - Cordless Desktop LX710 - 7 x64 Pro - 47" LCD

#14 Felhasználó inaktív   Asterixx 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2004. 07. 01. 16:22

Idézet: NoP - Dátum: 2004. júl. 1., csütörtök - 17:08

Ez alapján a monitornak semmi köze nem lehet a dologhoz. Chipset-driver? VGA-driver?

Kézenfekvő, hogy erre gondolsz, nem kizárt, hogy ilyen jellegű a probléma. Ez azonban rendkívül rossz fényt vet vagy a VIA-ra, vagy az inno3d-re, mert nekem a legújabb 4in1 VIA driverek vannak fenn az Asus alaplapomhoz (így ezen már nincs mit frissíteni), és az FX5200 sem egy vadi új fejlesztés, ha jól tudom (bár igaz, hogy én egy fél éves driverrel használom, lehet, hogy azóta van frissítés).

Mindenesetre első lépésben kikapcsoltam minden energy saving beállítást a BIOS-ban és az XP-ben is, sőt még a képernyővédőt is kikapcsoltam. Azóta nem jelentkezett a dolog, bár ez nem sokat jelent, mert nem szokott minden nap ilyen történni. Ha megint előfordul, megpróbálkozom driver frissítéssel.

#15 Felhasználó inaktív   NoP 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 01. 17:25

Idézet: Asterixx - Dátum: 2004. júl. 1., csütörtök - 17:22

Kézenfekvő, hogy erre gondolsz, nem kizárt, hogy ilyen jellegű a probléma. Ez azonban rendkívül rossz fényt vet vagy a VIA-ra, vagy az inno3d-re, mert nekem a legújabb 4in1 VIA driverek vannak fenn az Asus alaplapomhoz (így ezen már nincs mit frissíteni), és az FX5200 sem egy vadi új fejlesztés, ha jól tudom (bár igaz, hogy én egy fél éves driverrel használom, lehet, hogy azóta van frissítés).

Mindenesetre első lépésben kikapcsoltam minden energy saving beállítást a BIOS-ban és az XP-ben is, sőt még a képernyővédőt is kikapcsoltam. Azóta nem jelentkezett a dolog, bár ez nem sokat jelent, mert nem szokott minden nap ilyen történni. Ha megint előfordul, megpróbálkozom driver frissítéssel.

Egyébként munkahelyen ugyanezt csinálja egy IBM NetVista, integrált Intel VGA-val. Próbáltunk már vele szinte mindent (driverfrissítés, energiatakarékosság, AGP Aperture Size), úgy tűnik semmi nem jön be. Kíváncsian várom a fejleményeket.
i5 750 - 8GB - GTX 560Ti 2GB/GDDR5 OC - Vertex3 120GB - ST 1TB, 250GB - PX880SA - SB Zx - Cordless Desktop LX710 - 7 x64 Pro - 47" LCD

#16 Felhasználó inaktív   Asterixx 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2004. 07. 08. 15:43

ÚJ FEJLEMÉNY:
1.
Nem az energia-takarékossági funkciók és nem is a képernyővédő okozza. Hiába kapcsoltam ki a BIOS-ban a power saving funkciókat, hiába kapcsoltam ki az XP-ben az energiagazdálkodási lehetőségeket és a képernyővédőt, ugyanúgy megtörtént a jelenség.

2.
A jelenség pontosabb leírása: először úgy tűnik, mintha lefagyna (egy-két másodpercig nem történik semmi, nem frissül a monitor, nem mozog az egérkurzor, nem jelennek meg a begépelt karakterek), majd ez után tűnik el a kép (sötétedik el a monitor), de az nagyon rövid időre (kevesebb, mint egy mp-re).

Az egyik alkalommal csak az emailjeimet néztem, akkor történt a dolog, a másiknál pedig elindult a háttérben a Norton Antivirus egész meghajtóra kiterjedő víruskeresése. Nem voltam a gépnél, csak amikor visszajöttem, káttam, hogy fut a NAV, de nem frissül a képernyő: a scannelt fájlok száma nem változik. Megmozdítottam az egeret --> ekkor tűnt el a kép, kevesebb mint egy mp-re, majd visszajött, és frissült rendesen. Nem a NAV a ludas, mert a jelenség már akkor is fennállt, amikor még nem volt a gépemre telepítve.

Nekem úgy tűnik, mintha valami rendszer-összetevő nagyon rövid időre megakasztaná a gépet (100% processzor használat), és az után térne magához a rendszer, illetve a kép. Pl. Ütemezett feladatok, Windows automatikus frissítés vagy valami egyéb rendszer-összetevő. De ez csak egy ötlet.

Valakinek valami hozzáfűznivaló?

#17 Felhasználó inaktív   Rive 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 09. 07:38

Idézet: Asterixx - Dátum: 2004. júl. 8., csütörtök - 16:43

...
Valakinek valami hozzáfűznivaló?

A leírtak alapján jó helyen keresgélsz. AZ én ötleteim ezzel a hibával kapcsolatban már rég kimerültek :( :)

Talán annyit még, hogy ilyen komoly kernelszintű leállások mögött leggyakrabban közösen használt IRQ áll. Lehet érdemes lenne átvariálni a kártyákat a PCI-slotokban, vagy esetleg letiltani néhány nem használt alaplapra integrált perifériát. Ja, és az AGP melletti PCI slotba semmi se kerüljön.

#18 Felhasználó inaktív   ricsip 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 13. 16:49

Hali!

Lenne nekem is néhány tippem, hátha bejön. Az én monitorom már jó ideje kínlódik azzal, h. néha el-elmegy a piros szín :)  (ha jól tudom ez széria-hibája az LG 795FT-nek, de már megszoktam, meg nem is érdekel). Azonban 1 ideje nekem is elkezdte csinálni, h. vindózba bejelentkezéskor elmegy 2x a kép 1 pillanatra, de utána vissza is jön teljes fényerövel. Ez nálam egyértelműen a 4523-as detonatorral jött elö.

Még 1 tipp. Ha megnézed a képernyö tulajdonságokon belül a SPECIÁLIS részt (ott ahol a felbontást/színmélységet lehet állítani) ott is elsötétülhet 1 pillanatra, ABBAN az esetben, ha a monitornak kikapcsolod a DDC funkcióját (ha van olyan pont a menüjében). Egyelöre ennyi. Írj emilt, ha megoldódott a gond.

#19 Felhasználó inaktív   Lancelot 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 14. 10:54

Nálam azóta van ilyesmi, amióta beiktattam egy multi PC controllert (monitor megosztót) a gép és az LCD közé.
Valószínűleg túl gyenge  a jel a plusz madzag meg kapcsolat miatt, és emiatt időnként "elveszti" azt a  monitor.

Lehet, hogy nálad meg valamelyik kapcsolat nem működik rendesen.

#20 Felhasználó inaktív   Zoz 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 14. 11:52

Lehet a VGA kártya is hibás, legalábbis én már találkoztam pár olyan kártyával, ami ezt a hibajelenséget produkálta.
Enterprise 128 / Zilog Z80A@7.12Mhz / 1MB DIP RAM 80ns / 32KB CMOS SRAM / 512KB ROM / Quantum Fireball 540 / WD1772@8/16Mhz / Teac FD55FV / TEAC FD55GFR / NEC FD1305 / ALPS DFP723A
Enterprise Forever!

Téma megosztása:

• (2 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó