HWSW Informatikai Kerekasztal: Cell (by Sony, Toshiba and IBM) - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (92 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 81
  • 82
  • 83
  • 84
  • 85
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Cell (by Sony, Toshiba and IBM) Valóban forradalmi lesz? Értékeld a témát: -----

#1641 Felhasználó inaktív   dezz 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2007. 06. 11. 23:33

Idézet: SFIJ - Dátum: 2007. jún. 12., kedd - 0:05

hát attól fúgg mit nevezel mainak. a pentium4 pl a szorzást 16 bites egségekkel, kaszkádosítva, időben eltólva végezte. a prescott már 32 biteseket használt :D
A P4 vektorproci? ;) Oké, van egy-két ilyen-olyan vektoregysége. Korábban úgyis ez volt a téma: mai vektorproci mondjuk a Cell SPE-i.

Idézet: SFIJ - Dátum: 2007. jún. 12., kedd - 0:08

ez oltárinagy tévedés. a mai modern videogame-ek is sok processzből állnak.
Te miről beszélsz? Mert nem arról, amiről én. Egy árva szóval sem mondtam, hogy a jétékprogramok nem állhatnak sok processből.

Idézet

szerintem olvasd el a POSIX szabványt :D te erősen kevered a hw és a sw thread fogalmát, ami mondjuk nem meglepő, mert a modren OSek és processzorok is kezdik ezt a határt elmosni.
Éppen az, hogy nem keverem, éppenhogy felhívtam a különbségre a figyelmet.

#1642 Felhasználó inaktív   dezz 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 11. 23:33

Idézet: SFIJ - Dátum: 2007. jún. 12., kedd - 0:27

szerintem félreértetted a jegyzetben írottakat.

Szerintem meg nem... Ott a tömbprocik egy válfajaként van leírva az, amilyenek ma már a vektorprocik. (Összes elem párhuzamos feldolgozása, átlapolás nélkül.)

Szerkesztette: dezz 2007. 06. 11. 23:35 -kor

#1643 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 11. 23:48

Idézet: Laa-Yosh - Dátum: 2007. jún. 11., hétfő - 23:18

SZVSZ egyértelmű, hogy ez egy végletekig specializált rendszer, ahol a költség vs feature döntéseket a konzol piac sajátosságai határozták meg. Minden általános felhasználási kísérlet elsősorban PR és költségcsökkentés miatt indul, a rendszer alkalmassága ezen a fronton lényegtelen.

de LY ez a rendszer szinte minden numerikus módszereket megvalósító szoffer számra ideális. az irodai szoffercsomagok futtatásra kevesébé, dehát annyi baj legyen.
νιψονανωμηματαμημωνανοψιν

What do stars do? They shine.(Yvaine)

#1644 Felhasználó inaktív   dezz 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 11. 23:48

Idézet: Laa-Yosh - Dátum: 2007. jún. 12., kedd - 0:18

A nagy ereszdeleahajamot megszakítva
MIIIT? Nem volt itt ilyen. De van egy olyan érzésem, most már lesz. :rolleyes:

Idézet

talán érdemes lenne visszakanyarodni az alaptémához... mi a Cell?
Mert eddig nem arról beszéltünk... Jahh, hogy a mit hogyan lehet megoldani a Cellel már OFFTOPIK!?

Idézet

Kompromisszum pl. a csak 32 bites IEEE adat kezelése
1. nem csak 32 bites adatot kezel (mint a vektor egy eleme), hanem 16 biteset is, és korlátozottan 8 biteset is.
2. ha IEEE-n lebegőpontosat értesz: integert is kezel.

Idézet

Az egész designról süt a konzolos filozófia.
A DSP-k királya is egyben...

Idézet

SZVSZ egyértelmű, hogy ez egy végletekig specializált rendszer, ahol a költség vs feature döntéseket a konzol piac sajátosságai határozták meg.
ÉS? Most hogy jön ez ide? Éppen Cell-bashing hangulatban vagy?

Idézet

Minden általános felhasználási kísérlet elsősorban PR és költségcsökkentés miatt indul, a rendszer alkalmassága ezen a fronton lényegtelen.
Hát, nem mondom, hogy nem lenne jobb, ha a PPE erősebb volna. Vagy ha kisebb lenne a main ram latency. De...: attól még jópár dologra használható a Cell jétékokon kívül is. Máshol is jól jön a nagy számítási teljesítmény.

Szerkesztette: dezz 2007. 06. 11. 23:51 -kor

#1645 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 11. 23:49

Idézet: dezz - Dátum: 2007. jún. 11., hétfő - 23:33

Szerintem meg nem... Ott a tömbprocik egy válfajaként van leírva az, amilyenek ma már a vektorprocik. (Összes elem párhuzamos feldolgozása, átlapolás nélkül.)

olvass figyelmesen. a tömbprocesszorok egy külön fejezet :D

#1646 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 11. 23:50

Idézet: dezz - Dátum: 2007. jún. 11., hétfő - 23:59

Mondom én... Ez az irodalom a vektorprocik igen korai megvalósítását tárgyalja.

a) annyira azert nem regi ez a konyv (91-es), es emlekeim szerint a Sima konyvben is hasonloak vannak am!
b) egyebkent meg teljesen erdektelen, hogy milyenek a mai vektorprocesszorok. azokrol nem kivantam beszelni. megvalositasi elvrol szoltam, es ehhez eleg egyetlen egy ilyet mutatnom! remelem most mar latod a vektorprocesszor es a pipeline kozotti lehetseges ekvivalenciat... en csak ez utobbit hasznaltam erveimben, es te ezt a lehetoseget nem ertetted.
a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#1647 Felhasználó inaktív   dezz 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 11. 23:57

Idézet: SFIJ - Dátum: 2007. jún. 12., kedd - 0:49

olvass figyelmesen. a tömbprocesszorok egy külön fejezet :D
Igen, az. NA ÉS? Attól még amit ide vonatkozóan arról ír OTT, az ma már a vektorprocikra (legalábbis a jobbakra) is érvényes.

Idézet: bogdan - Dátum: 2007. jún. 12., kedd - 0:50

a) annyira azert nem regi ez a konyv (91-es), es emlekeim szerint a Sima konyvben is hasonloak vannak am!
16 év nagy idő a számtechben! De tök midnegy, régi vagy nem régi, a mai (jobb?) vektorprocik már nem így működnek.

Idézet

b) egyebkent meg teljesen erdektelen, hogy milyenek a mai vektorprocesszorok. azokrol nem kivantam beszelni. megvalositasi elvrol szoltam, es ehhez eleg egyetlen egy ilyet mutatnom! remelem most mar latod a vektorprocesszor es a pipeline kozotti lehetseges ekvivalenciat... en csak ez utobbit hasznaltam erveimben, es te ezt a lehetoseget nem ertetted.
Nagyon erősen elvi síkú, amit írsz. Annyira, hogy már nincs is gyakorlati jelentősége. És igenis értettem, csak nem értettem vele egyet. Le is írtam, miért nem. Olvasd vissza, reagálj rá érdemben, ha akarsz. (Azt nem tudom, d n . r értette-e, de inkább ő sem értett vele egyet.)

Szerkesztette: dezz 2007. 06. 12. 00:00 -kor

#1648 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 12. 00:12

Idézet: bogdan - Dátum: 2007. jún. 11., hétfő - 23:50

bogdan teis nagyon fárasztó tudsz ám lenni! a vektorproci és a pipeline közti ekvivalencia ugyanis nem létezeik. a pipeline-t különbenis a hentesek találták fel, sőt a processor kifejezés is eredendően a húsiparból származik :p aztán vektorcsirkéről, vektorhalról meg vektordisznóról keveset hallani...

Szerkesztette: SFIJ 2007. 06. 12. 00:15 -kor

#1649 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 12. 00:13

Idézet: dezz - Dátum: 2007. jún. 11., hétfő - 23:57

Igen, az. NA ÉS? Attól még amit ide vonatkozóan arról ír OTT, az ma már a vektorprocikra (legalábbis a jobbakra) is érvényes.

basszameg. ilyen nincs! ha te nem lennél, téged ki kellene találni  :reklamacio:  :Đ

#1650 Felhasználó inaktív   dezz 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 12. 00:22

Idézet: SFIJ - Dátum: 2007. jún. 12., kedd - 1:13

basszameg. ilyen nincs! ha te nem lennél, téged ki kellene találni  :reklamacio:  :Đ

Nalátod, akkor mégiscsak egyszerűbb, hogy vagyok. :Đ

Nahh, szóval. Abban a könyvben még azt írják, a vektorprocik elemenként (a vektor elemei) szép sorjában hajtják végre az egyes SIMD utasításokat, és az a jó bennük, hogy pl. kevesebb utasítást kell beolvasni, meg ilyenek. A tömbprocesszorról meg azt írja, hogy itt meg már tényleg párhuzamosan történik az elemek feldolgozása.

Namost, a mai vektorprocikban már ugyancsak párhuzamosan történik az egy utasításhoz tartozó elemek feldolgozása, ugyi? Tehát az ott leírt tömbprocesszorok ilyen képességét tartalmazzák.

Akkor most mi is a problémád?

#1651 Felhasználó inaktív   dezz 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 12. 00:37

Idézet: SFIJ - Dátum: 2007. jún. 12., kedd - 1:12

bogdan teis nagyon fárasztó tudsz ám lenni! a vektorproci és a pipeline közti ekvivalencia ugyanis nem létezeik.

Hát márpedig ebben igaza van, létezik. DE csak abban az esetben, ha a vektorproci olyan felépítésű, mint amit az a könyvrészlet leír.
(Pontosabban, nem tudom, hogy ez ekvivalencia lehet-e, vagy inkább csak hasonlóság.)

Viszont, ezt az egészet az SPE-k "felfűzött" (plusz SPE-n belül kvázi-skaláris) működtetése kapcsán hozta fel, és az már nem stimmel. (Mert nem utasításonként adják tovább az adatot, és nem is ennyi a fáziseltolódás. Ja, és nem utolsó sorban nem ugyanaz a kód sem.)

Szerkesztette: dezz 2007. 06. 12. 00:41 -kor

#1652 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 12. 00:57

Idézet: dezz - Dátum: 2007. jún. 12., kedd - 0:37

Hát márpedig ebben igaza van, létezik. DE csak abban az esetben, ha a vektorproci olyan felépítésű, mint amit az a könyvrészlet leír.
(Pontosabban, nem tudom, hogy ez ekvivalencia lehet-e, vagy inkább csak hasonlóság.)

Viszont, ezt az egészet az SPE-k "felfűzött" (plusz SPE-n belül kvázi-skaláris) működtetése kapcsán hozta fel, és az már nem stimmel. (Mert nem utasításonként adják tovább az adatot, és nem is ennyi a fáziseltolódás. Ja, és nem utolsó sorban nem ugyanaz a kód sem.)

neee a logikai bakugrásokat kéretik ne. kiatlálunk egy pipeline-iteratív processzort, na ezt tipikusan DSP-nek híjják, jellemző utasítás a MACD (multiply, accumulate, and data move) ezt kinevezzük vektor-processzornak aztán felállítjuk a vektor-processzor, pipeline ekvivalencia tételt. hurá!  :omg:

#1653 Felhasználó inaktív   dezz 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 12. 01:16

Nocsak, akkor tehát te sem találod annyira - minden szempontból, mert azért jó része hasznos - autentikusnak, de legalábbis túlzottan up-to-date-nek bogdan könyvét? :D

Szerkesztette: dezz 2007. 06. 12. 01:17 -kor

#1654 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 12. 01:49

Idézet: dezz - Dátum: 2007. jún. 12., kedd - 1:16

Nocsak, akkor tehát te sem találod annyira - minden szempontból, mert azért jó része hasznos - autentikusnak, de legalábbis túlzottan up-to-date-nek bogdan könyvét? :D

végüls mea, csak fel köllött volna lapoznom a bibliát és persze bele kellett volna olvasnom ebbe az igen szar jegyzetbe - rémlik mintha Németh Gábor nevéhez fűződne - ö hajlamos volt kész átverés show jegyzeteket írni, olyan műszaki matula.hu volt a maga idejében - kicsit nehezítve mindezt azzal, hogy az mberenek vizsgáznia is kellett az agymenéseiből.. a biblia meg igazolja, hogy a jegyzet már a maga idejében is komplett ökörség volt :D

Szerkesztette: SFIJ 2007. 06. 12. 01:50 -kor

#1655 Felhasználó inaktív   Laa-Yosh 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 12. 08:32

Dezz, már megint csak reflexszerűen kötekedsz és meg se próbálod értelmezni az olvasottakat. Vegyél vissza legyél szíves.
LY

#1656 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 12. 09:19

SFIJ: igen, jol mondod, Nemeth Gabor a konyv egyik szerzoje, es valoban, ezt tanitotta meg a 90-es eveg vegen is. es bar emberileg egy szornyu alak, en nem latom, hogy a konyve barmiben is rosszabb lenne, mint mas konyvek!

dezz: jossz itt a modern vektorprocesszorokkal, hogy azok nem igy mukodnek, es 128 meg 256 bites utrol beszelsz?? mar a Cray1 is 64 db 64 bites adatot dolgozott fel egyszerre, ez 4k bit utszelesseg. egy mai NEC vektorprocesszor a wikipedia szerint 256 adaton dolgozik egyszerre pipeline-onkent. (bar nem irja, hogy a "word" milyen szeles.) kulon kiemeli, hogy 8 pipeline-bol all a processzor. mint ahogy a Cray vektorprocesszoranak leirasa is 8 pipeline-t emel ki!

komolyan ugy hiszed, hogy a mai vektorprocesszorok konkret fizikai megvalositasa nem pipeline rendszeru? en ketlem.. (es ne az asztali processzorok SSE egysegevel gyere!)

azt irod, hogy erted, amit mondok, es olvassak vissza, es valaszoljak erdemben. en szivesen megtennem, tenyleg! de meg mindig ugy velem, hogy nem erted azt, amit irtam. remelem nem haragszol meg ram, ha ugy velem, amig nem erted teljes egeszeben az elvet, amit kifejtettem nem tartom jo otletnek egyesevel valaszolni, mert az csak (ugy hiszem) ertelmetlen sardobalasba torkolna.

hogy mast ne emlitsek, az a kerdes, hogy egy mai vektorprocesszor hogy epul fel teljes mertekben erdektelen az allitasomhoz! akar igy, akar ugy epul fel az allitasomon ez mitsem valtoztat. azt mondod erted, amit irok. akkor latod ezt is? latod, hogy semmi koze hozza?

szoval a tegnap esti utan, ok, hogy LY nem szimpatizal vele, de feltetelezem o 120%-ban erti a dolgokat, bizonyara jobban, mint pl. en, igy szamara eleg unalmas a kerdeskor.. szoval egy kis visszakanyarodas.

nem kivantam azt irni, hogy a pipeline 100%-ban ekvivalens a vektorprocesszorral. azt irtam (eredetileg is), hogy nagyreszt, tobbnyire ekvivalens. ha kesobb irtam is olyat, ami teljes mertekunek ertelmezheto, azt csak azert tettem, mert az olvasokozonseg semminemu hasonlosagot nem velt felfedezni, igy a modalitasi resz nem volt annyira erdekes.

szoval nezzuk meg a pipeline es a vektorprocesszor hasonlosagait! mindketto parhuzamos architektura (tobb elemen vegez egyszerre muveletet), es mindkettore szigoruan igaz, hogy nem lehet az elemek kozott adatfuggoseg. kulonbseg termeszetesen van, megpedig az, hogy a vektorprocesszor (meg ha pipeline felepitesu is, ami termeszetesen nem befolyasolja semmiben sem az elvet!) szigoruan azonos muveleteket hajt vegre a bemeno adat elemein, mig a pipeline elvben mas-mas muveletet is vegezhet elemenkent. (SFIJ peldaja az elozo oldalon a nem vektorizalhato pipeline-rol azert rossz, mert nem irja le a teljes rendszert, ahol vagy kiderulne, hogy adatfuggoseg van, vagy az, hogy konnyeden vektorizalhato 2 db A es 6 db B egyseg segitsegevel..)

az elvben mas-mas persze felvet problemakat, megpedig azt, hogy a kulonbozo muveletek vegrehajtasi ideje eroteljesen kulonbozhet, igy ez esetben a pipeline nem jol kihasznalt (buborekokkal telitodik). a masik problema, az adatfuggoseg, miszerint soha nem epulhetnek egymasra a bejovo szamitasok (legalabbis a pipeline hosszanal rovidebb tavon.) ebbol kovetkezik, hogy a pipeline szervezodes is igazabol a steaming tipusu adatfeldolgozasban hasznos, megpedig ott, ahol sok elemen hasonlo muveletet kell vegrehajtani. (es szerencsenk van: sok ilyen feladat letezik.)

dezz otleteben, miszerint HA nem lehet vektorizalni a feladatot (ez egy fontos premissza!), akkor bontsuk fel pipeline szeruen, es ugy adogassuk az SPE-knek sorba. latszik, hogy az adatfuggosegi feltetel ebben az esetben iszonyatosan megno, hiszen egy SPE minimum szazas nagysagrendu utasitast kell, hogy vegrehajtson (kulonben a kommunikacio elvinne minden elonyt), igy a fuggosegi ablak ezres nagysagrendekbe tolodna ki.

az en allitasom az, hogy ilyen ezres nagysagrendu utasitassorokat talalni, amelyekben nincsenek fuggosegek nem konnyu. illetve ez nem teljesen igaz: konnyu, ha sok adaton fuggetlen es azonos utasitasokat kell vegrehajtanunk. azaz ez nem technologiai, hanem empirikus erv. azonban ha ide jutottunk, akkor maris az azonos utasitasok fuggetlen elemeken feladathoz tudjuk hasznalni a vektorprocesszorkent uzemelo egysegeket, hiszen biztosan tudjuk vektorizalni a feladatot (lasd a vektorizalhatosag felteteleit az elso bekezdesben..). (legfeljebb nemi idobeli eltolasra van szuksegunk, de ez nem elvi, hanem csak technologiai kerdes, es meg csak nem is problema.)

uff.. remelem ertheto voltam.

Szerkesztette: bogdan 2007. 06. 12. 09:40 -kor

a forum ma:

#1657 Felhasználó inaktív   dezz 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 12. 10:30

Idézet: Laa-Yosh - Dátum: 2007. jún. 12., kedd - 9:32

Dezz, már megint csak reflexszerűen kötekedsz és meg se próbálod értelmezni az olvasottakat. Vegyél vissza legyél szíves.

MI VAN???? TE ÍRKÁLSZ RÓLAM HÜLYESÉGEKET REFLEXBŐL!!!!! EHHEZ NINCS JOGOD!

Szó sincs erről, el sem olvasod, miről beszélünk, FÉLREBESZÉLSZ!

ÉS NÉZD MÁR MEG JOBBAN, MIRŐL VAN EGYÁLTALÁN SZÓ!!!!

Ha valaki belekötött itt valamibe (ha már mindenről ez jut az eszedbe), akkor az nem én voltam, hanem bogdan. És mint láthatod, dn.r és SFIJ szerint sem volt igaza, mert a beidézett könyvrészletben hibásan vagy elavultan vannak leírva a dolgok. Az igazi SIMD végrehajtás (melyben az elemek párhuzamosan dolgozódnak fel) a tömbprocesszorokhoz van írva... Meg amúgy sem, mert a felfűzőtt módban a SPE-k nem egy utasítással vannak eltolódva, és nem ugyanaz a kód, stb. stb., ezt meg már 2x leírtam. (MÉG TE MAGAD IS ÍRTAD, HOGY TELJESEN MÁS ESET A KETTŐ...)

A többi meg teljesen normális beszélgetés.

Jahh, talán az a bajod, hogy te, a Mr. Tévedhetetlen tévedéseket írt, én meg merészeltem kijavítani (normális esetben ha nem teszem meg én, megteszi más!)? Fogadni mertem volna volna, hogy megint jön majd a személyeskedés a részedről... Nem szégyelled magad?

Szerkesztette: dezz 2007. 06. 12. 10:48 -kor

#1658 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 12. 10:46

dezz! ha tetszik, ha nem tetszik vannak bizonyos hierarchiai szintek. ha LY ramszollna, akkor en nekem eszembe sem jutna szemelyeskedessel valaszolni. (kulonben sem ertelek: ha az a problemad, hogy szemelyeskedesnek veszed a raszolasat, akkor miert nyulsz ehhez az eszkozhoz??? most akkor elfogadod, hogy ilyet lehet tenni, vagy kifogasolod?)

tovabba nezd mar meg kerlek a modern (Cray, NEC) vektorprocesszorokat, ha mar vettem a faradsagot, es beideztem oket, es ne mondj nyilvanvaloan hibas allitasokat. (a tobbi, amirol vitatkozunk ha netan hibas is lenne nem nyilvanvaloan az, de a modern vektorprocesszorok felepiteserol alkotott velemenyed trivialisan az.)

vegul ha meg mindig ragaszkodsz ahhoz, hogy a vektorprocesszorok aktualis felepiteserol vitazz, ez azt jelenti, hogy nem erted azt, amit irtam. (ez persze lehet az en hibam is, de ettol meg lehetetlenne teszi az erdemi vitat! LY hozzaszolasa, ugy velem, reszben arrol szol, hogy inkabb eloszor probald megerteni ezeket, utana mar lehet vitazni is veluk.)

Szerkesztette: bogdan 2007. 06. 12. 10:49 -kor

a forum ma:

#1659 Felhasználó inaktív   special 

• project 2501
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2007. 06. 12. 10:50

hiszti off

#1660 Felhasználó inaktív   dezz 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 12. 10:53

Kedves bogdan! LY "rámszólása" teljesen igazságtalan, mentes bármilyen szakmai érvtől, így nem egyéb, mint üres személyeskedés. Teljesen nyilvánvaló, hogy addig nem nyugszik, amig ki nem golyóz. Zavarom a köreit.

A többit illetően vitatkozz tovább SFIJ-vel és dn.r-rel, én kiszálltam, és messziről elkerülöm eme "szakmai fórumot"...

Szerkesztette: dezz 2007. 06. 12. 11:26 -kor

Téma megosztása:

• (92 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 81
  • 82
  • 83
  • 84
  • 85
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.