HWSW Informatikai Kerekasztal: Szerzői jogok - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (94 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 67
  • 68
  • 69
  • 70
  • 71
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Szerzői jogok Mit szabad, mit nem, mi mennyit ér Értékeld a témát: -----

#1361 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2008. 02. 23. 16:31

Idézet: HaZeX - Dátum: 2008. febr. 23., szombat - 16:21

A bíróság bevonása felesleges és körülményes lenne itt - az I®M fog lépni, méghozzá úgy, hogy módosítják a Btk -t olyan módon, hogy azt a jogalkalmazó ne értelmezhesse az eredeti akarattól eltérően. El tudok képzelni egy olyan módosítást, hogy: "...aki másnak a szerzői jogról szóló törvény alapján fennálló szerzői vagy ahhoz kapcsolódó jogát - beleértve a ... -t - haszonszerzés végett, vagy vagyoni hátrányt okozva megsérti..."

.hzx ezzel az a baj, hogy bárki pcjén egy ilyen modosulat után megtalált médiafájl "vagyoni hátrányt okozó sértés"....
νιψονανωμηματαμημωνανοψιν

What do stars do? They shine.(Yvaine)

#1362 Felhasználó inaktív   avman 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Ellenőrzés alatt

Elküldve: 2008. 02. 23. 17:10

Idézet: HaZeX - Dátum: 2008. febr. 23., szombat - 16:21

A bíróság bevonása felesleges és körülményes lenne itt - az I®M fog lépni, méghozzá úgy, hogy módosítják a Btk -t olyan módon, hogy azt a jogalkalmazó ne értelmezhesse az eredeti akarattól eltérően. El tudok képzelni egy olyan módosítást, hogy: "...aki másnak a szerzői jogról szóló törvény alapján fennálló szerzői vagy ahhoz kapcsolódó jogát - beleértve a ... -t - haszonszerzés végett, vagy vagyoni hátrányt okozva megsérti..."

simán be fogják vonni, mert nem sok lehetőségük van... azért elég durva jogászgárda áll mögöttük, visszalapátolják ők a szart a lóba, azért fizetik őket. merthogy nem fogják kivárni, amíg a btk-t módosítják, az fix. btk-t nem módosítgatunk orrba-szájba, normakontroll nélkül (most itt nem az alkotmányosságira gondolok), 2 nap alatt, aztán verjük át a törvényhozáson (asszem saját hatáskörben az im ezt nem teheti meg). még ha befolyásos lobbiérdek áll is mögötte.
- Tiszta idegbeteg vagyok mostanában, a legapróbb dolgokon dührohamot kapok. Lehet valami nyugtatót kéne szednem, vagy jógáznom kellene.
- A jóga egy baromság, inkább gyógyszerezd magad.

#1363 Felhasználó inaktív   BoGab 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 23. 17:13

Idézet: SFIJ - Dátum: 2008. febr. 23., szombat - 3:02

ójaj akkor korán ittam a medve bőrére. pedig már nagyon úgy volt, hogy néhány esetben megfigyelhető volt a magyar jogban precedensjog szerű múködés (bizonyos dolgokat megsegéltek valami jogegységi határozatokkal) és ebbül kiindulva aszittem hogy akkor most innentől asvának kuss :D demost gondoljunk csak bele, magyarországon az adathordozó 70%-ban magánimport szlovákiából. szal igenis van gazdasági érdek államilag a matricások kezének letöréséhez..

Én is mindig azt hiszem :)

Aztán ráébredek, hogy az ott dolgozó okostojások nem csak a törvények csavargatásáhpz értenek, hanem a térdeléshez is és a kis szájuk is ügyes :D
Khef: ebből az lesz, hogy nem lesz semmi értelmes...

We are the swarm. But we are becoming ... much... much more. For the final metamorphosis, has only just begun.

Nem őszinteségre, meg bizalomra kell alapozni egy kapcsolatot, hanem tcp/ip-re!

#1364 Felhasználó inaktív   HaZeX 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 23. 19:01

Idézet: SFIJ - Dátum: 2008. febr. 23., szombat - 15:31

.hzx ezzel az a baj, hogy bárki pcjén egy ilyen modosulat után megtalált médiafájl "vagyoni hátrányt okozó sértés"....

Félreértesz, a beleértve után az jön szépen megfogalmazva, hogy "ide tartozik az is, ha valaki nem fizeti meg a matrica árát, öcsém!" :)

#1365 Felhasználó inaktív   HaZeX 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 23. 19:10

Idézet: avman - Dátum: 2008. febr. 23., szombat - 16:10

simán be fogják vonni, mert nem sok lehetőségük van... azért elég durva jogászgárda áll mögöttük, visszalapátolják ők a szart a lóba, azért fizetik őket. merthogy nem fogják kivárni, amíg a btk-t módosítják, az fix. btk-t nem módosítgatunk orrba-szájba, normakontroll nélkül (most itt nem az alkotmányosságira gondolok), 2 nap alatt, aztán verjük át a törvényhozáson (asszem saját hatáskörben az im ezt nem teheti meg). még ha befolyásos lobbiérdek áll is mögötte.

Ok, tegyük fel, hogy az Artisjus HQ úgy dönt, hogy az IRM lobbijuk nem elég hatékony, és a bíróság felől támadnak. Pontosan mi is lenne ennek a menete? Az Artisjus problémája a következő: nagyipari módon folyik a matrica nélküli adathordozók importja pl. Szlovákiából. A tv. szerint annak kellene megfizetni a matricát (illetve az ebben foglalt közös jogkezelési díjat), aki itthon az adathordozót 1x árúba bocsájtja. A cégek azzal trükköznek, hogy alapítanak egy gazdasági társaságot, behoznak egy tonna nyers DVD -t, szétszórják majd becsődöltetik a céget. Mire az Artisjus polgári peres úton odaáig jutna, hogy egyáltalán van egy jogerős ítélete (és akkor még nincs végrehajtva!), az élelmes vállakozók már a 38. cégükkel hozzák az újabb tonna lemezt. Ezért hajt az Artisjus a büntetőjogi megoldásra, mert az elég gyors és hatékony, még a mai helyzetben is. Igen ám, de a büntetőeljárásban nem tudja kikerülni az ügyészséget, mert a rendőrség mindenképpen nekik küldi meg a nyomozati iratokat vádemelési javaslattal. És akkor az ügyész elolvassa a Legfőbb Ügyészség állásfoglalását (ami rá nézve kötelező), és megszünteti a nyomozást. A bíróságra soha nem jut el az ügy.

#1366 Felhasználó inaktív   avman 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 23. 20:14

Idézet: HaZeX - Dátum: 2008. febr. 23., szombat - 19:10

Ok, tegyük fel, hogy az Artisjus HQ úgy dönt, hogy az IRM lobbijuk nem elég hatékony, és a bíróság felől támadnak. Pontosan mi is lenne ennek a menete?

nézd, ha jogász lennék és 60k-s órabérem lenne, biztos, h elgondolkodnék, h találjak fogást az ügyészségenés bepróbáloznék, de így alapvetően murvára nem is érdekel a probléma, sem pro, sem kontra.

Szerkesztette: avman 2008. 02. 23. 20:15 -kor

- Tiszta idegbeteg vagyok mostanában, a legapróbb dolgokon dührohamot kapok. Lehet valami nyugtatót kéne szednem, vagy jógáznom kellene.

#1367 Felhasználó inaktív   HaZeX 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 23. 20:18

Idézet: avman - Dátum: 2008. febr. 23., szombat - 19:14

nézd, ha jogász lennék és 60k-s órabérem lenne, biztos, h elgondolkodnék, h találjak fogást az ügyészségenés bepróbáloznék, de így alapvetően murvára nem is érdekel a probléma, sem pro, sem kontra.

Yepp, bocs, azt hittem, szakmai a topik.

#1368 Felhasználó inaktív   avman 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 23. 21:36

Idézet: HaZeX - Dátum: 2008. febr. 23., szombat - 20:18

Yepp, bocs, azt hittem, szakmai a topik.

:nevet2:  :hemuveg:  :nevet:

#1369 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 23. 22:28

Idézet: HaZeX - Dátum: 2008. febr. 23., szombat - 19:10

Ok, tegyük fel, hogy az Artisjus HQ úgy dönt, hogy az IRM lobbijuk nem elég hatékony, és a bíróság felől támadnak. Pontosan mi is lenne ennek a menete? Az Artisjus problémája a következő: nagyipari módon folyik a matrica nélküli adathordozók importja pl. Szlovákiából. A tv. szerint annak kellene megfizetni a matricát (illetve az ebben foglalt közös jogkezelési díjat), aki itthon az adathordozót 1x árúba bocsájtja. A cégek azzal trükköznek, hogy alapítanak egy gazdasági társaságot, behoznak egy tonna nyers DVD -t, szétszórják majd becsődöltetik a céget. Mire az Artisjus polgári peres úton odaáig jutna, hogy egyáltalán van egy jogerős ítélete (és akkor még nincs végrehajtva!), az élelmes vállakozók már a 38. cégükkel hozzák az újabb tonna lemezt. Ezért hajt az Artisjus a büntetőjogi megoldásra, mert az elég gyors és hatékony, még a mai helyzetben is. Igen ám, de a büntetőeljárásban nem tudja kikerülni az ügyészséget, mert a rendőrség mindenképpen nekik küldi meg a nyomozati iratokat vádemelési javaslattal. És akkor az ügyész elolvassa a Legfőbb Ügyészség állásfoglalását (ami rá nézve kötelező), és megszünteti a nyomozást. A bíróságra soha nem jut el az ügy.

tudodm mit .hzx? akkor inkább az usák szisztéma. aki horogra akad a warezolás közben annak menjen rá a gatyája, de kösz nem akarom hogy 500Ft-ot legombolhassanak végül ezek a semmirekellők rólam, csakmert vettem 1 írható br lemezt...  :rolleyes:

#1370 Felhasználó inaktív   HaZeX 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 23. 22:52

Idézet: SFIJ - Dátum: 2008. febr. 23., szombat - 21:28

tudodm mit .hzx? akkor inkább az usák szisztéma. aki horogra akad a warezolás közben annak menjen rá a gatyája, de kösz nem akarom hogy 500Ft-ot legombolhassanak végül ezek a semmirekellők rólam, csakmert vettem 1 írható br lemezt...  :rolleyes:

Engem nem kell meggyőznöd, nekem is az amcsi model tetszik jobban - nincs magáncélú másolás, de nincs horror árú matrica+jogdíj se a nyers lemezeken.

#1371 Felhasználó inaktív   GoodSpeed 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Kitiltott

Elküldve: 2008. 02. 24. 00:04

http://www.jogiforum.hu/forum/21/14739

#1372 Felhasználó inaktív   Pikkolo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 24. 07:25

Idézet: HaZeX - Dátum: 2008. febr. 23., szombat - 23:52

Engem nem kell meggyőznöd, nekem is az amcsi model tetszik jobban - nincs magáncélú másolás, de nincs horror árú matrica+jogdíj se a nyers lemezeken.

Úgy irod ezt, mintha minden lemezedet rendes boltban vennéd és minden zene, film stb... eredeti nálad. Ami a mai Magyarországon egy mese....

#1373 Felhasználó inaktív   HaZeX 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 24. 10:55

Idézet: Pikkolo - Dátum: 2008. febr. 24., vasárnap - 6:25

Úgy irod ezt, mintha minden lemezedet rendes boltban vennéd és minden zene, film stb... eredeti nálad. Ami a mai Magyarországon egy mese....

Ne magadból indulj ki.

Szerkesztette: HaZeX 2008. 02. 24. 10:57 -kor

#1374 Felhasználó inaktív   Pikkolo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 24. 15:34

Idézet: HaZeX - Dátum: 2008. febr. 24., vasárnap - 11:55

Ne magadból indulj ki.

Itt nem erről van szó.

#1375 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 24. 21:41

Idézet: Pikkolo - Dátum: 2008. febr. 24., vasárnap - 15:34

Itt nem erről van szó.

:offtopic: hanem miről? beszoltál aztán pofára estél. evvan.  :rolleyes:

Szerkesztette: SFIJ 2008. 02. 24. 21:42 -kor

#1376 Felhasználó inaktív   avman 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 25. 07:55

usa módi soha nem lesz itten, már csak a törvénykezési módok eltérése miatt is. másrészt meg hadd ne legyen már gatyarámenés egy olyan helyen, ahol polgári perben max pármilliós (nemigen mennek 5-6 milka fölé, főleg nem kórházzal szemben) ha orvosi műhibákról van szó. 
a nyers dvd matricás díja egyelőre egy életbiztosítás. akinek nem tetszik annak el lehet innen menni, h klasszikusokat idézzek  :Đ , másrészt meg már számlásan is megoldható már eu-n belül nem horror áron.
h közben tönkrement a hazai dvd forgalmazás? és? sokkal több dolgot tettek itt már tönkre, pl. a mezőgazdaságtól kezdve textiliparon át, semhogy átérezzem az egetverő nagy problémát. h áfakiesés? aprópénz. naponta többet nyelnek le az autópálya/útépítés franchise-ban.
ez a jajveszékelés felhasználói részről kb. ugyanaz a fürdőskurvarívás, mint amit a szerzői jogtévesztők csinálnak.
az értékesítési modell szar. arról meg nem a warezoló tehet.

Szerkesztette: avman 2008. 02. 25. 08:05 -kor

#1377 Felhasználó inaktív   HaZeX 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 25. 08:59

Idézet: avman - Dátum: 2008. febr. 25., hétfő - 6:55

usa módi soha nem lesz itten, már csak a törvénykezési módok eltérése miatt is. másrészt meg hadd ne legyen már gatyarámenés egy olyan helyen, ahol polgári perben max pármilliós (nemigen mennek 5-6 milka fölé, főleg nem kórházzal szemben) ha orvosi műhibákról van szó. 
a nyers dvd matricás díja egyelőre egy életbiztosítás. akinek nem tetszik annak el lehet innen menni, h klasszikusokat idézzek  :Đ , másrészt meg már számlásan is megoldható már eu-n belül nem horror áron.
h közben tönkrement a hazai dvd forgalmazás? és? sokkal több dolgot tettek itt már tönkre, pl. a mezőgazdaságtól kezdve textiliparon át, semhogy átérezzem az egetverő nagy problémát. h áfakiesés? aprópénz. naponta többet nyelnek le az autópálya/útépítés franchise-ban.
ez a jajveszékelés felhasználói részről kb. ugyanaz a fürdőskurvarívás, mint amit a szerzői jogtévesztők csinálnak.
az értékesítési modell szar. arról meg nem a warezoló tehet.

Ne haragudj, nem értem, hogy ezeket most mire írod. Az adathordozókon lévő matrica/jogdíj nem Amerika vs. Európa kérdés, Európában sincs minden országban, illetve ahol van, ott sem mindenhol ilyen magas (lásd. Szlovákia). Az orvosi műhibaperek, textilipar, hazai DVD forgalmazás kombinációt szintén nem értem, ez utóbbi például még véletlen sem ment tönkre: a vásárlók imádják az 1000 forintos, extrák nélküli, szar minőségű kiadásokat, ez van, aki a puccos kiadásokra építette a vállalkozását itthon az komoly helyismereti hiányokkal küzd.

Az adathordozók jogdíj/matrica témára visszatérve: nézd, ez egyéni kérdés. Ez egy állami redisztribúció, ebben lehetsz nettó haszonélvező vagy kifizető. Én az utóbbi vagyok, mert bár kifizetem a megvett lemezek, memóriakártyák, merevlemezek (ezen van egyáltalán?) után a pénzt az Artisjusnak, majd egyszerűen nem töltöm le az ellenértékét a netről, nem másolom le a haver által megvett filmet, stb. Ha te megteszed, akkor nyertél, vendégem voltál egy Győzike albumra, amit részben én fizettem be neked a nagy közösbe :)

Ezért én annak lennék a híve, hogy mindeki szépen fizesse ki a kultúrát, amit fogyaszt, ez nem egészségügy, nincs kockázatközösség és a társai. Ha pedig nem fizeti ki, de bebukik vele, akkor viselje szépen a következményeket.

És ha már wall of text, akkor még arra is hivatkoznék, hogy ez az egész magáncélú másolás, szabad felhasználás jogi szempontból egy kibaszott nagy mocsár, mert mindjárt 10 éve, hogy új Szerz. jogi törvényünk van, de még soha senki nem bírta eldönteni, hogy akkor pontosan hogyan is minősül a torrent, a fizetős ftp, a másolásvédelem ellenére átmásold DVD és a többi anyámkínja. Pontosabban minden hatóság, eljáró szerv, egyesület, alapítvány, stb. eldöntötte már magának, csak ezek az álláspontok valahogy nem bírnak egy irányba konvergálni.

#1378 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 25. 09:11

ez a szerzoi jog kerdese mar csak ilyen. ha elolvasod a Szabad kultura cimu konyvet, akkor lathatod, hogy ezek a problemak nem 10 evesek, de meg csak nem is 70, hanem inkabb 300! a szerzoi jog mar csak ilyen, nincs mit tenni vele.
a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#1379 Felhasználó inaktív   HaZeX 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 25. 09:23

Idézet: bogdan - Dátum: 2008. febr. 25., hétfő - 8:11

ez a szerzoi jog kerdese mar csak ilyen. ha elolvasod a Szabad kultura cimu konyvet, akkor lathatod, hogy ezek a problemak nem 10 evesek, de meg csak nem is 70, hanem inkabb 300! a szerzoi jog mar csak ilyen, nincs mit tenni vele.

Olvastam (méghozzá papír formában, nem pdf -ben :) ), de ott általános problémákról van szó, ez pedig egy egyedi kérdés, amit egész jól (értsd: a hétköznapi jogalkalmazói használhatóság szintjén) meg lehetne oldani egy gyors jogalkotói döntéssel, de akár egy pontosabban megfogalmazott jogszabályhellyel is.

#1380 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 25. 09:29

ha olvastad, akkor ajanlom, hogy emlekezz vissza azokra a krizisekre, amikor a jogalkotonak a megvaltozott korulmenyek miatt kellett alapjaiban(!) megvaltoztatni a jogot. szerintem itt pont ilyen krizisszeru valtozasrol van szo, es semmi meglepo nincs abban, hogy a jogot nehez hozzaigazitani. plane, hogy a krizis nem magyarorszagra korlatozodott, hanem vilagmeretu..
a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

Téma megosztása:

• (94 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 67
  • 68
  • 69
  • 70
  • 71
  • Utolsó »