HWSW Informatikai Kerekasztal: Szerzői jogok - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (94 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Szerzői jogok Mit szabad, mit nem, mi mennyit ér Értékeld a témát: -----

#281 Felhasználó inaktív   k_petya 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 01. 26. 22:21

Idézet: wpepi - Dátum: 2006. jan. 26., csütörtök - 22:47

Hidd el nem tévedek. Ha tévednék akkor nem írnám le ennyiszer.  :)

Magyarországon!!!!!!! Ez nem vonatkozik a határon kívül vásárolt lemezekre valamint az olyan vásárlásra melyet ugyan forintban fizetsz de a számla nem Magyarországon kerül kiállításra (pld. internetes megrendelés ahol is a külföldön állítják ki a számlát amit itthon a futárnak fizeted forintba vagy banki átutalással)

Na ez a tévedés. Ráadásul nem áthárítja hanem megfizetteti (az előzőekben leírtam az áthárítás értelmezését). Szóval te nem fizetsz semmilyen jogdíjat. És, hogy miért nem? Azért mert csak akkor fizethetnél jogdíjat ha ezt te a Szerzői jogvédő hivatalba fizeted be. Egyéb esetben nincs jogdíj fizetés. Az állításod akkor lenne helytálló ha megbíznád a kereskedőt, hogy a nevedben fizesse be a jogdíjat.

Nem szeretnélek megsérteni de ez igen csak össze vissza kavarása a dolgoknak. A szerzői jogdíjnak semmi köze az adózáshoz. A szerzői jogdíj teljesem másról szól. Ne keverd a fogalmakat meg az adónemeket össze olyan dolgokkal amikhez semmi közük az adóknak.
Az áfát meg visszaigényelheted tehát azt ne keverjük ide.

Az áthárítás értelmezésed téves. Idéztem az ÁFA tv-ből, hogy miért.

#282 Felhasználó inaktív   k_petya 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 26. 22:34

Tudod mit, wpepi. Legyen igazad a matrica fizetés ügyében. A szó szoros értelmében valóban nem én fizetem meg a jogdijat, hanem az importör. A lényeg az, hogy én olyan cd-t használok, ami után a jogdíjat valaki megfizette. Ha átmegyek a szomszédba, az eu területére és az ottani boltban vaszek irható cd-t, vagy az interneten rendelek, akkor is már valaki megfizette ezt a jogdijat, csak épp a másik ország közös jogkezelését végző szervezetnek (tekintsünk el a csalóktól).
Ez azonban a szabad felhasználáshoz való jogomat nem érinti, mert a szjt nem szól arról, hogy csak matricás cd esetén van jogom a szabad felhasználáshoz vagy csak magyar szerzők műveire lenne ilyen jogom.

#283 Felhasználó inaktív   Mumia 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 26. 22:36

Kit érdekel hogy a törvény mit mond. Nekem csak az számít, hogy helytelennek és ocsmánynak tartom, hogy megvonják a szabad felhasználásra való jogot. Ezzel nem a kalózmásolókat és kereskedőket súlytják, hanem csakis a saját fizető vásárlóikat. Saját farkukat rágják csak még nem vették észre.

Egyet mondhatok, ha elérik, hogy ne készíthessek másolatot saját magam által drága pénzen vásárolt filmjeimről, akkor én soha többé nem vásárolok majd egyet sem. És nagyon remélem sokan gondolkoznak még így. Én nem kérek a DRM-ből, ahol a boltban megvett DVD-ért, még minden lejátszás után fizetni kell.

Szerkesztette: Mumia 2006. 01. 26. 22:38 -kor

#284 Felhasználó inaktív   kisködmön 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Kitiltott

Elküldve: 2006. 01. 26. 22:47

Idézet: k_petya - Dátum: 2006. jan. 26., csütörtök - 22:05

Mint már sokadszor mondom, a 33§-41§ mondják el a kivételeket.

Hmm, hogy is mutattad?

(3) A felhasználási engedély korlátozható valamely területre, időtartamra, felhasználási módra és a felhasználás meghatározott mértékére.

Ugye így. Ez alól, mi a kivétel? :)
A szakemberek jogos keserve, hogy nem szabad figyelmen kívül hagyniok a haszontalan dolgokat.

#285 Felhasználó inaktív   k_petya 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 26. 22:56

Idézet: kisködmön - Dátum: 2006. jan. 26., csütörtök - 23:47

Hmm, hogy is mutattad?

(3) A felhasználási engedély korlátozható valamely területre, időtartamra, felhasználási módra és a felhasználás meghatározott mértékére.

Ugye így. Ez alól, mi a kivétel? :)

Kérlek ne légy ilyen értetlen. Az előbb levezettem neked a dolgot.
A szabad felhasználáshoz nem kell a szerző engedélye, ebből következik, hogy a szabad felhasználásra nem kell felhasználási szerződést kötni, amiből meg az következik, hogy a szabad felhasználásra nem vonatkozik az általad idézet 43§ (3) bekezdése.

#286 Felhasználó inaktív   erdoke 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 26. 23:04

Idézet: Mumia - Dátum: 2006. jan. 26., csütörtök - 22:36

Kit érdekel hogy a törvény mit mond. Nekem csak az számít, hogy helytelennek és ocsmánynak tartom, hogy megvonják a szabad felhasználásra való jogot. Ezzel nem a kalózmásolókat és kereskedőket súlytják, hanem csakis a saját fizető vásárlóikat. Saját farkukat rágják csak még nem vették észre.

Egyet mondhatok, ha elérik, hogy ne készíthessek másolatot saját magam által drága pénzen vásárolt filmjeimről, akkor én soha többé nem vásárolok majd egyet sem. És nagyon remélem sokan gondolkoznak még így. Én nem kérek a DRM-ből, ahol a boltban megvett DVD-ért, még minden lejátszás után fizetni kell.

Én inkább úgy tenném fel a kérdést, hogy adnak-e 100 Ft-ért másik lemezt, amikor a kölykök használhatatlanra csikargatják a másolásvédett AudioCD-t (vagy az én esetemben egy autóbalesetben törtek darabokra), amit nekik vettél valamilyen alkalomból. Merthogy te nem egyszerűen az adathordozót vetted meg, hanem a szerzői jog hatálya alá tartozó  művet, az adott törvényben meghatározott jogokkal (és tiltásokkal). Tehát ha tudod bizonyítani, hogy a mű egy kópiáját jogszerűen birtoklod, akkor csak a 100 Ft-os adathordozóért kellene mégegyszer (akárhányszor) fizetned, ha nem akarod feltörni a rajta elhelyezett másolásvédelmet. Én még nem hallottam ilyen lehetőségről.
Ahogy arról sem, hogy a DVD-Video vagy az AudioCD szabványok tulajdonosa megvonná a felhasználási jogokat azoktól a kiadóktól, akik a szabványtól szándékosan eltérő, olykor asztali készüléken is lejátszhatatlan "másolásvédett" anyagot adnak el vásárlóiknak.

#287 Felhasználó inaktív   wpepi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 26. 23:07

Idézet: k_petya - Dátum: 2006. jan. 26., csütörtök - 22:12

A szerzői jogdíj valóban nem adó, mégis (közvetve) te fizeted meg mikor matricás cd-t veszel. A környezetterhelési díj sem adó, a termék árában (közvetve) mégis te fizeted meg.

Most ebben is kezdjük azt a szájbarágósdit amit már eljátszottunk a másolásvédett DVD-k, CD-k esetében?
Értsd meg, hogy te nem fizeted meg a jogdíjat. Gondolkozz kérlek. Mit hívunk jogdíjnak? Hova kell befizetni a jogdíjat? A kereskedő ahol megveszed a matricás CD-t, DVD-t az a szerzői jogvédő szervezet jogi képviselője? Ugye nem. Akkor meg mi alapján és kinek fizetnél te jogdíjat. Az amit te az üzletben kifizetsz az nem a jogdíj hanem a kereskedő által kötelezően kifizetendő összeg megtérítése a kereskedő felé. Ennek nincs köze még közvetve se a jogdíjhoz.

Idézet

Külföldön cd-t csak nem kereskedelmi mennyiségben vásárlhatok legálisan.

Ki beszélt itt kereskedelmi mennyiségről? :omg:

Idézet

Ha Mo. olyan helyen veszel cd-t ahol a jogdij 20-30% f-ért kapsz cd-t, akkor a kereskedő jogsértést követ el. Ezen most ne vitatkozzunk.

Áruld már el kérlek, hogy miért követne el jogsértést a kereskedő? A kereskedő az eladott CD-re befizette a jogdíjat azaz matrica van a lemezen és ezt a lemezt neked alapár + a matrica árának 20-30%-a + ÁFA áron adja el neked. Ebben hol van a jogsértés? A jogdíj már befizetésre került a kereskedő által amit a matrica igazol. További jogdíjat már nem kell fizetni. Az a kereskedő magányügye, hogy nem fizetteti meg veled a matrica teljes árat. Feltételezem még így sem ráfizetés a bolt mert akkor nem adná ennyivel olcsóbban.

Idézet

Az importör befizette az artjurisnak és a termék árában tovább hárította rám.

Ismétlem nem hárította rád a jogdíj kifizetést hanem megfizetteti veled azt amit neki az Artisjus felé kötelező volt kifizetni. Attól, hogy megfizetteti veled a matrica árát neked semmivel sem lesz több jogod annál aki matrica nélkül veszi a lemezt. Ugyanaz a jogod marad a másolásra akár matricával akár matrica nélkül vásárolsz. A jogdíjfizetés nem a felhasználóra vonatkozik hanem az adathordozó kereskedésével foglalkozó személyre.
Tehet még egyszer de már szájbarágósabban, hogy ne legyen vita. Az adathordozók utáni jogdíjat az importőrnek vagy ha ő nem fizette ki akkor a kereskedőnek kell kifizetnie. A vásárlónak nem kell jogdíjat fizetnie és semmilyen áthárításról nincs szó. Pusztán annyi van,  hogy a kereskedő behajtja rajtad azt az összeget amit kifizetett a jogvédő szervezetnek és ezt a megfizettetést teszi azért, hogy ne legyen ráfizetéses az üzlet.
Azok a márkakereskedők (a márkakereskedő itt azért lényeg mert itt közvetlen gyártótól történek a forgalmazás és így igen alacsony költséggel lehet értékesíteni a terméket) akik olyan alacsony költséggel képesek a lemezek behozatalára, hogy még akkor is marad árrés ha nem fizetteti meg veled a szerzői jogvédő szervezetnek befizetett összeg 100%-át akkor ott olcsóbban fogod megkapni a lemezt.
Ez ugyanaz mint amikor a házhozszállításért nem kell fizetned azaz a házhozszállítás ára benne van a vételárban de még így is sokkal olcsóbb mint a két sarokkal odébb lévő üzletben kapható ugyanolyan típusú berendezés.

#288 Felhasználó inaktív   Mumia 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 26. 23:19

Abba most nem megyek bele, hogy a hozzászólásodban egy mondaton belül többször ellentmondasz magadnak, de ugyan ki a fenét értedekel, hogy ki fizeti a jogdíjat, és áthárítják vagy csak kifizettetik. A lényeg az, hogy a jogdíj azért van, hogy a szabadfelhasználás miatti "bevételkiesését" kompenzálja a kiadóknak. Ha megvonják a szabad felhasználás jogát egy másolásvédelemmel, akkor milyen alapon szedik a jogdíjat?

#289 Felhasználó inaktív   kisködmön 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Kitiltott

Elküldve: 2006. 01. 26. 23:19

Idézet: k_petya - Dátum: 2006. jan. 26., csütörtök - 22:56

Kérlek ne légy ilyen értetlen. Az előbb levezettem neked a dolgot.
A szabad felhasználáshoz nem kell a szerző engedélye, ebből következik, hogy a szabad felhasználásra nem kell felhasználási szerződést kötni, amiből meg az következik, hogy a szabad felhasználásra nem vonatkozik az általad idézet 43§ (3) bekezdése.

:D

Bocs, A szabad felhasználásod csak akkor van, ha ezt a szerző nem tiltatta le, mégpedig ennek a pontnak alapján:

Idézet

Nem alanyi jogod a szabad felhasználás. Szóval a fenti szabály alól mi a kivétel és minek alapján?
A szakemberek jogos keserve, hogy nem szabad figyelmen kívül hagyniok a haszontalan dolgokat.

#290 Felhasználó inaktív   Mumia 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 26. 23:24

Ha már arról van a vita. Szerintem az egész 5-ös pont a mű kereskedelmi felhasználásáról szól, és nem magáncélú használatról, így csak a kereskedelmi használatra való jogát korlátozhatja a felhasználónak a szerző. A magáncélú használatét nem. Magáncélú használatot nem is neveznek felhasználásnak, az teljesen más a felhasználás és a használás. Ha otthon megnézed a DVD-filmet, vagy meghallgatod a zenét a cd-ről, te nem felhasználod a művet.

Szerkesztette: Mumia 2006. 01. 26. 23:26 -kor

#291 Felhasználó inaktív   wpepi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 26. 23:37

Idézet: Mumia - Dátum: 2006. jan. 26., csütörtök - 23:19

Ha megvonják a szabad felhasználás jogát egy másolásvédelemmel, akkor milyen alapon szedik a jogdíjat?

Ezzel maximálisan egyetértek. Viszont nem korai még ez a kérdés? Csak és kizárólag védelemmel ellátott DVD és CD van forgalomba? Ha majd eljutunk oda, hogy minden művet védelemmel ellátva lehet csak kapni akkor már feltehető ez a kérdés. De addig te miként határoznád meg, hogy melyik adathordozóra legyen  jogdíj és melyikre nem? Ha egyszer egységesen minden mű le lesz védve akkor feltételezem eltörlik a szabad másolási jogot ami eleve kizárja a jogdíj szedését az üres adathordozóra.

#292 Felhasználó inaktív   Mumia 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 26. 23:43

Idézet: wpepi - Dátum: 2006. jan. 26., csütörtök - 23:37

Csak és kizárólag védelemmel ellátott DVD és CD van forgalomba?

Én még nem találkoztam védelem nélküli DVD-vel kereskedelmi forgalomban. Ebben az érvelésben akkor lenne logika, ha lehetne kapni minden művet másolásvédett és másolásvédelem nélküli változatban is más áron. De jelenleg ahogy elnézem pont a többi sokszorosába kerülő kiadók cd-jén van a legvérszomjasabb másolásvédelem. Ha így lenne, akkor olcsóbban kellene adniuk a másolásvédett dvd-ket és cd-ket a védelem nélkülieknél, de ez korántsincs így. És ha megkérdeznél egy véresszájú asvást, vagy egy kiadó képviselőjét, akkor leordítanák a fejed, hogy azért mert nincs a cd-n másolásvédelem még nem másolhatod le szabadon.

#293 Felhasználó inaktív   wpepi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 26. 23:48

Idézet: Mumia - Dátum: 2006. jan. 26., csütörtök - 23:43

Én még nem találkoztam védelem nélküli DVD-vel kereskedelmi forgalomban.

Én már igen. Többel is. :)

#294 Felhasználó inaktív   erdoke 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 26. 23:50

Idézet: Mumia - Dátum: 2006. jan. 26., csütörtök - 23:43

Én még nem találkoztam védelem nélküli DVD-vel kereskedelmi forgalomban.

Én már igen, de nagyon ritka kivétel inkább csak erősíti azt a bizonyos szabályt. CSS és Macrovision nélkül max. a filmek 2 %-a kerül forgalomba, bár az utóbbi egyre gyakoribb. Nem véletlen, hogy erőltetnék ezt a RipGuard-ot. :D

#295 Felhasználó inaktív   foxyr 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 26. 23:55

Nezitek most a Strucc-ot a TV2-n? Az Artisjus jogasza nyilatkozta, hogy a kolcsonzott cd-t, a letoltott zeneket is sajat celra le lehet masolni. Es teljesen mind1, hogy mi van a lemez tokjara, boritojara irva. Az, hogy ez DVD-re igaz-e azt nem tudom...az audio-cdk-rol van szo.

Szerkesztette: foxyr 2006. 01. 26. 23:57 -kor

#296 Felhasználó inaktív   B. Májki 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2006. 01. 27. 03:33

Idézet

Ha megvonják a szabad felhasználás jogát egy másolásvédelemmel, akkor milyen alapon szedik a jogdíjat? 

Ha már itt tartunk, hogy "üres CD"? Mi van azzal a kategóriával, ha saját dok-jaimat rakom a CD-re (pl. szövegszerkesztőben megírt baromságaim)?

Olyan, mint szerzői jogvédelem... :rolleyes:

Amúgy meg én is olvasgattam a tvsz-t meg egyebeket, de szerintem maguk a jogalkotók sem rendezték ezt a kérdést egyértelműen (ami látszik is a több tíz oldalnyi hozzászólásokon...), így a szabad felhasználási kérdésben (pl.) helyesen állást foglalni szerintem igen nehéz (ill. lehetetlen), mindenesetre érdekes kérdés.

#297 Felhasználó inaktív   Netmaster 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 27. 04:12

Idézet: B. Májki - Dátum: 2006. jan. 27., péntek - 3:33

Ha már itt tartunk, hogy "üres CD"? Mi van azzal a kategóriával, ha saját dok-jaimat rakom a CD-re (pl. szövegszerkesztőben megírt baromságaim)?

Olyan, mint szerzői jogvédelem... :rolleyes:

Ha már itt tartunk, ha nem a saját adataidat másolod rá, akkor meg 50-100 Ft-nyi anyagot teszel a lemezre?

#298 Felhasználó inaktív   wpepi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 27. 07:17

Idézet: foxyr - Dátum: 2006. jan. 26., csütörtök - 23:55

Nezitek most a Strucc-ot a TV2-n? Az Artisjus jogasza nyilatkozta, hogy a kolcsonzott cd-t, a letoltott zeneket is sajat celra le lehet masolni. Es teljesen mind1, hogy mi van a lemez tokjara, boritojara irva. Az, hogy ez DVD-re igaz-e azt nem tudom...az audio-cdk-rol van szo.

Ha nincs ellátva másolásvédelemmel az audioCD meg a DVD akkor nyugodtan másolhatod magadnak otthoni felhasználásra annyi példányban ahányba csak akarod (de csak otthonra magadnak).  Ez a fajta másolás egyértelmű és nincs is vita mivel erre vonatkozik a szabad felhasználáson alapuló magáncélú másolás.

#299 Felhasználó inaktív   k_petya 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 27. 09:18

Idézet: kisködmön - Dátum: 2006. jan. 27., péntek - 0:19

:D

Bocs, A szabad felhasználásod csak akkor van, ha ezt a szerző nem tiltatta le, mégpedig ennek a pontnak alapján:

Nem alanyi jogod a szabad felhasználás. Szóval a fenti szabály alól mi a kivétel és minek alapján?

Bocsi, de többször elmondtam és már más is elmondta neked. A szabad felhasználást nem tilthatja meg a szerző. A tv kifejezeten ugy fogalmaz, hogy nem kell hozzá az engedélye!

Nem értem mit értesz alanyi jogon. A Magyar Köztársaság területén a magyar jog érvényes. Ennek egyik törvénye az szjt, ami azt mondja nem kell a szerző engedélye a szabad felhasználás körében. Számomra ez azt jelenti, hogy a szerző nem tilthatja meg, nem vonhatja ki ez alól a művét.

#300 Felhasználó inaktív   k_petya 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 27. 09:20

Idézet: wpepi - Dátum: 2006. jan. 27., péntek - 8:17

Ha nincs ellátva másolásvédelemmel az audioCD meg a DVD akkor nyugodtan másolhatod magadnak otthoni felhasználásra annyi példányban ahányba csak akarod (de csak otthonra magadnak).  Ez a fajta másolás egyértelmű és nincs is vita mivel erre vonatkozik a szabad felhasználáson alapuló magáncélú másolás.

Ha másolás védelem van rajta akkor is másolhatod magáncélra. Egységes bírói döntést még nem láttam ugyan se pro, se kontra, de a 95§ azt mondja, hogy a másolás védelem csak a szerző engedélyéhez kötött cselekményeket korlátozhatja.

Téma megosztása:

• (94 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.