HWSW Informatikai Kerekasztal: Rovarcsípések! - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (5 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Rovarcsípések! És kezelésük... Értékeld a témát: -----

#41 Felhasználó inaktív   Telcontar 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2004. 07. 26. 23:35

Idézet: charlie - Dátum: 2004. júl. 27., kedd - 0:10

most nem azér, de aki allergiás a méh/darázs meg még mittomén milyeen csípésre, miét nem tart magánál adrenalint?

Nem biztos, hogy sokra menne vele, több okból is:

- Az adrenalin meglehetősen bomlékony vegyület. Nem igazán szereti sem a meleget, sem a fényt.
- Ha a méh vagy a darázs mérge a véráramba kerül, az az allergiásnál sokkhoz vezet. Ilyenkor intravénásan, súlyos esetben intrakardiálisan kell alkalmazni az adrenalint. Ez megnehezíti a használatát, mert iv. jól beadni injekciót viszonylag kevesen tudnak.
... a trip back in time is all I need ...

#42 Felhasználó inaktív   charlie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 27. 08:06

Idézet: Telcontar - Dátum: 2004. júl. 27., kedd - 0:35

Nem biztos, hogy sokra menne vele, több okból is:

- Az adrenalin meglehetősen bomlékony vegyület. Nem igazán szereti sem a meleget, sem a fényt.
- Ha a méh vagy a darázs mérge a véráramba kerül, az az allergiásnál sokkhoz vezet. Ilyenkor intravénásan, súlyos esetben intrakardiálisan kell alkalmazni az adrenalint. Ez megnehezíti a használatát, mert iv. jól beadni injekciót viszonylag kevesen tudnak.

de ha van vele vki, akkor növekedhetnek az esélyei... főleg ha a puszta közepén van..
MikroVPS | Xen VPS | OpenVZ VPS | SSD VPS

#43 Felhasználó inaktív   FakeJack 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 27. 20:02

Idézet: charlie - Dátum: 2004. júl. 26., hétfő - 22:16

huh, gondolj bele, ha nem úszta volna meg.
most nem postolgatnáél itt :(

Ennek szerintem sokan örülnének (mármint, ha nem postolgatnék). :D

Szerencsére volt gyógyszer 25 éve is (akkor történt), de egy hétig 40 fok feletti/körüli láz kissé megterhelő a szervezetnek. Annyi ereje nem volt, hogy p*sálni kimenjen.

#44 Felhasználó inaktív   FakeJack 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 27. 20:05

Idézet: Telcontar - Dátum: 2004. júl. 26., hétfő - 23:27

Ugyan már. A malária manapság gyógyítható, és nemcsak kininnel. Gyógyítható volt már 20 éve is. Ami szégyen az emberiségre nézve, hogy ennek ellenére évente százezres a nagyságrendje azoknak, akik mégis maláriában halnak meg, mert a betegségük kezeletlen marad. :(

Vagy:

-hamisított gyógyszert adnak  :reklamacio:
-antibiotikumot adnak, mert nem ismerik fel a betegséget (gyors halál)  :mad:

#45 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Kitiltott

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 07. 27. 20:13

Darázscsípésre: nyersparadicsom
¤
® "A legjobb tanácsadók nem azok, akik különleges esetekben megmondják, hogy hogyan cselekedjünk; hanem azok, akik elkötelezett szellemiségükből és cselekedni vágyásukból adnak, majd ránk hagyják, hogy még ha sok hibával is de magunk találjuk meg a cselekvés véleményünk szerinti legjobb formáját."

#46 Felhasználó inaktív   Etele 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 27. 22:25

Jelentem teljességgel elmúlt a csípésem (már pár napja, de elfelejtettem írni ide, bár gondolom nem sokakat érdekel a dolog :) ). Egyet kivéve: ahol ez a kis bestia belevágta a fullánkját az ujjamba, apró "vérömleny" keletkezett. Gondolom jól megijedhetett a darázs is, mert nem spórolt a naftával. :) :D

A nyers paradicsom egyébként nem rossz ötlet, általános gyulladáscsökkentő hatása van.
Nagymamám szokott annak idején vagdalt liliomlevelet tenni a sebünkre, mikor egy-egy csibészkedés közbeni sérülésünk (falusi nyaralások, de szép is volt!) elgennyesedett. Állítólag az is remek gyulladáscsökkentő.

#47 Felhasználó inaktív   Lugi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 28. 02:11

Hali

Engem még életemben nem csípett meg se darázs, se méh. (remélem nem is fog, hátha allergiás vagyok rá :) ). Viszont olvastam, hogy ha egy méh megcsíp ( és ugye bent marad a fullánk az emberben) akkor az olyan illatanyagot bocsájt ki, ami odacsődít még több tíz másik méhet is. Nem semmi...

Lugi

#48 Felhasználó inaktív   HavocS 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 28. 05:25

hmm ezt még nem hallottam, de ha így van akkor jól szervezkednek (a mi szempontunkból sajnos)
|Asus P5B|C2D E6300@7x430|2x1GB DDR2|Asus ATi HD3870|

#49 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Kitiltott

Elküldve: 2004. 07. 28. 08:25

Idézet: HavocS - Dátum: 2004. júl. 28., szerda - 6:25

hmm ezt még nem hallottam, de ha így van akkor jól szervezkednek (a mi szempontunkból sajnos)

Idézet

A méhek táncnyelve az állati kommunikáció egyik legalaposabban tanulmányozott formája. A megfigyelés jelentőségét jelzi, hogy 1973-ban Karl von Frisch Nobel-díjat kapott a felfedezéséért.

Az azóta eltelt időben is sokan vizsgálták a méhek táncát. Ennek lényege, illetőleg legfontosabb eleme az, hogy amikor egy dolgozó sok élelemre talál valahol, majd hazatér, jellegzetes mozgásba kezd: a kaptár előtt nyolcasokat ír le, miközben rezegteti a testét és a szárnyait. A tánc és a rezgések sebességéből, a nyolcas irányából a többi méh megérti, hogy hol, merre van a táplálék, s mennyi van belőle, hány méhnek érdemes elindulnia.

Egy új megfigyelés szerint a kaptárban lévő lárvák befolyásolni tudják a tánc eredményességét. A kaptár bejáratának közelében lévő lépekben általában nincsenek lárvák, s a kaptár előtt a táncát lejtõ dolgozó, ilyenkor bizton számíthat a társai megjelenésére. Ha azonban a bejárat közelében lárvákat helyezünk el, akkor hiába a tánc, legfeljebb a segítség egyharmada indul el a táplálék felé.

A "táncparkettnek" is van valami szerepe, bár még nem tisztázták, mi is az. A méhek mindig a bejárat előtt 10 centiméterre táncolnak. Ha egy műanyag lapocskát helyezünk el ott, akkor azon fognak táncolni.

Elgondolkodtató, hogy még az olyan alaposan tanulmányozott jelenségek körül is, mint a méhek táncnyelve, menynyi minden tisztázatlan. Még szerencse, hogy ez a táncnyelv viszonylag egyszerű módon tanulmányozható: valahol elhelyeznek egy edényt cukoroldattal megtöltve, és megfigyelik, mit tesznek ezután a méhek. Az öszszefüggés elég pontosan meghatározható, hiszen az oldat mennyiségét és töménységét is könnyű megváltoztatni.

¤
® "A legjobb tanácsadók nem azok, akik különleges esetekben megmondják, hogy hogyan cselekedjünk; hanem azok, akik elkötelezett szellemiségükből és cselekedni vágyásukból adnak, majd ránk hagyják, hogy még ha sok hibával is de magunk találjuk meg a cselekvés véleményünk szerinti legjobb formáját."

#50 Felhasználó inaktív   Dan(td) 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2004. 07. 28. 10:04

Hali!

Engem annyi rovar/bogár csípet már meg életemben(pedig még csak 28 vagyok), hogy egy 5 literes befőtes üveg teli lenne csurig. Ami lenne benne:
-darázs, méh, pók, bögöly, szarvaslégy, dongó, csíbor/csíborlárva, molnárka, kullancs, bolha, szúnyog
Ezen felül harapott már meg: szarvasbogár, hőscincér
Mindezek ellenére nem parázok tőlük, régen nagy gyújtő voltam és nagy erdőjáró.
Amik emlékezetesek:
1. darázs: egyszer belegyalogoltam egy korhadt fatörzsbe és ott megzavartam egy csomó darazsat, eredmény:  a két lábszáramon összesen 8 csípést számoltam meg
2. pók: szundítás közben valamilyen farkaspók féle megcsípte a kézfejem, iszonyatosan fájt, azonnal odakaptam és szétmorzsoltam, pár napig egy 3cm átmérőjü kráter szerü duzzanat volt a kezemen.
3. molnárka: ez az a bogár/rovar ami a víz felszínén skerázva eszi meg a vízbeesett bogarakat, egyszer kiváncsiságból megfogtam egyett, qrvára égő csípése van, mint a tűz.
4. kullancs: volt, hogy összesen egy kirándulás után 11 db-ot szedtem/tünk ki magamból( a lúdbőrös stanyecli alatt is volt egy, brrrr )

Én vezetek! :cool:

Üdv: Dan

Szerkesztette: td 2004. 07. 28. 10:05 -kor

Config.: NZXT.H440.V2.Matte+5xFractal.Design.Venturi.HF-14 ~ ASRock.Z170.OC.Formula ~ Corei7-6700k@4.4ghz ~ Scythe.Mugen.2.rev.b ~ Kingston.HyperX.Savage.Black.16GB@3000MHz.CL15 ~ XFX.RX480.BlackEdition.8GB ~ Samsung.SM961.NVMe.SSD.256GB@KryoM.2 ~ Samsung.PM951.NVMe.SSD.512GB@KryoM.2 ~ Intel.SSD.535.480GB ~ Asus.Cerberus.Keyb. ~ Logitech.G403.Prodigy ~ ENERMAX.625W.Modu82+ ~ Dell.P2414H.:.OnePlus 5T (8GB RAM/128GB ROM~Android 8.1_O).:.Moto.360.2ndGen(Android 7.1.1_N)
Kép

#51 Felhasználó inaktív   Etele 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 28. 11:21

Idézet: td - Dátum: 2004. júl. 28., szerda - 11:04

...

:respect:  :D

#52 Felhasználó inaktív   Erős Pista 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 28. 11:25

Mi a laktanyában az őrtoronyban találkoztunk baromi sokat lódarazsakkal. Sosem felejtem el az első őrségemet, amikor kinn hagytak a toronyban és egy fél óra múlva, olyan zúgás volt, minrha helikopter jönne. Jöttek a lódarazsak rendesen,mert valahol a torony tetején volt a fészek, én meg úgy be voltam szarva , hogy megmozdulni se mertem inkább.  :wc: Aztán egy idő után már annyira hozzájuk szoktunk, hogy a végén már abból űztünk sportot, hogy módszeresen vadásztuk őket.  :help:  A váltásommal mi tartottuk a rekordot 21-et csaptunk agyon 24 óra alatt és kitűztük őket az ablakba.  :D Persze nem volt veszélytelen mutatvány, volt aki pórul járt, mert a lódarázs belecsípett a seggébe  :kma:  Le is kellett váltani a gyereket, örült neki a tartalék.  :)
Az Úr nekem feladatot adott, mikor erre a világra küldött. Olyan kurvára le vagyok maradva, hogy valszeg örökké fogok élni.

#53 Felhasználó inaktív   Harta 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 28. 11:33

Idézet: td - Dátum: 2004. júl. 28., szerda - 9:04

Hali!

Engem annyi rovar/bogár csípet már meg életemben(pedig még csak 28 vagyok), hogy egy 5 literes befőtes üveg teli lenne csurig. Ami lenne benne:

Hát akkor beszállok a versenybe én is. Igazából nekem darázs és méh csípéseim vannak. Ugyanis elég sokat bicajozok és ilyenkor a rovarok be tudnak szállni a pólóm alá, amit inzultusnak vélnek. Vagy a számba, ahonnan nem tudom mindig elég gyorsan kiköpni őket. Ez évente olyan 8-10 csípést jelent. Volt már olyan, hogy fél órán belül 4 darázs/méh is berepült a pólom alá és megcsípett. De szerencsére nem vagyok allergiás. Ennek különösen a nyelvcsípéseim során örültem. Igaz ilyenkor nem volt túl sok lehetősége a rovarnak elég anyagot befecskendezni.

Ja és életem első csípése is érdekes volt. Lehettem vagy 3 éves, amikor elkapott egy méh. Azután azt meséltem, hogy megcsípett egy légy, ami álcázás képpen csíkos dreszt vett fel.
10 PRINT "I LOVE GOTO"
20 GOTO 10

#54 Felhasználó inaktív   HavocS 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 28. 13:04

megcsípett egy légy, ami álcázás képpen csíkos dreszt vett fel.

:lol:

Szerkesztette: HavocS 2004. 07. 28. 13:04 -kor

#55 Felhasználó inaktív   Dan(td) 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2004. 07. 28. 13:58

Faterom allergiás a csípésekre, egyszer az arcát csípte meg egy pók(szintén farkas) és annyira bedagadt szegénynek az arca, hogy beszélni alig tudott, mentőt kellett hívni.

Config.: NZXT.H440.V2.Matte+5xFractal.Design.Venturi.HF-14 ~ ASRock.Z170.OC.Formula ~ Corei7-6700k@4.4ghz ~ Scythe.Mugen.2.rev.b ~ Kingston.HyperX.Savage.Black.16GB@3000MHz.CL15 ~ XFX.RX480.BlackEdition.8GB ~ Samsung.SM961.NVMe.SSD.256GB@KryoM.2 ~ Samsung.PM951.NVMe.SSD.512GB@KryoM.2 ~ Intel.SSD.535.480GB ~ Asus.Cerberus.Keyb. ~ Logitech.G403.Prodigy ~ ENERMAX.625W.Modu82+ ~ Dell.P2414H.:.OnePlus 5T (8GB RAM/128GB ROM~Android 8.1_O).:.Moto.360.2ndGen(Android 7.1.1_N)
Kép

#56 Felhasználó inaktív   Pooh 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 28. 15:45

Hi,

engem egy Lyme koros kullancs csipett meg kb masfel honapja! Hulye bo"rgyogyasz nem tudta megmondani az 5 cm atmeroju voros-lila foltrol, hogy mi az. Lakos doktornal kotottem ki, a Kullancs Ambulancian, aztan harom hetig napi 3 gramm antibiotikum. Augusztusban derul ki, hogy sikerult-e kiirtani a korokozot.

Talan segithetek a kovetkezokkel:
- kirandulas alatt, de legkesobb este tuzetesen vegignezni a bo"rfeluletet
- ha kullancsot talalsz magadon, a leggyorsabban ki kell huzni, oramutato jarasaval ellentetesen
- semmi olaj, kenocs, ilyesmi, mert megfulladhat es beledengedi az estleg fertozott trutyit!!!
- ha bennszakad a feje, nem gond, hamar betokozodik es kijon magatol
- LENYEG: NE NYOMD OSSZE A POTROHAT AMIG BENNED VAN!!!
- ha kb. egy het mulva körkörös, piros foltot latsz a csipes helyen, irany a doki!!!

Na, ennyi.
Most mar a Budai hegysegben is van Lyme fertozott kullancs, erdemes vedekezni valamilyen rovarriaszto kenoccsel, spray-vel...

Pooh

#57 Felhasználó inaktív   AEomega 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 28. 15:53

Idézet: Pooh - Dátum: 2004. júl. 28., szerda - 16:45

Hi,

engem egy Lyme koros kullancs csipett meg kb masfel honapja! Hulye bo"rgyogyasz nem tudta megmondani az 5 cm atmeroju voros-lila foltrol, hogy mi az. Lakos doktornal kotottem ki, a Kullancs Ambulancian, aztan harom hetig napi 3 gramm antibiotikum. Augusztusban derul ki, hogy sikerult-e kiirtani a korokozot.

Talan segithetek a kovetkezokkel:
- kirandulas alatt, de legkesobb este tuzetesen vegignezni a bo"rfeluletet
- ha kullancsot talalsz magadon, a leggyorsabban ki kell huzni, oramutato jarasaval ellentetesen
- semmi olaj, kenocs, ilyesmi, mert megfulladhat es beledengedi az estleg fertozott trutyit!!!
- ha bennszakad a feje, nem gond, hamar betokozodik es kijon magatol
- LENYEG: NE NYOMD OSSZE A POTROHAT AMIG BENNED VAN!!!
- ha kb. egy het mulva körkörös, piros foltot latsz a csipes helyen, irany a doki!!!

Na, ennyi.
Most mar a Budai hegysegben is van Lyme fertozott kullancs, erdemes vedekezni valamilyen rovarriaszto kenoccsel, spray-vel...

Pooh

Alattomos, szar betegség, sajnállak :(. Az ilyen doktorok meg  :grrr:, arról a foltról én is megmondom, hogy mi az...
Engem hálistennek nem szeretnek a kullancsok, pedig elég sok erdőben, mezőn stb megfordultam már.

#58 Felhasználó inaktív   Etele 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 28. 16:38

Idézet: Pooh - Dátum: 2004. júl. 28., szerda - 16:45

...aztan harom hetig napi 3 gramm antibiotikum. ...

Huh, részvétem, ez az adag még egy lónak is elég lenne... :(

Gyógyulj meg hamar (és teljesen)! :)

#59 Felhasználó inaktív   charlie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 28. 16:56

hmm, ha jól emlékszek a biosz órákra, akkor a Lyme kór az nem olyan, hogy gyakorlatilag nem lehet kiírani, hanem csak lappang akár 10-20 évig, és akkor öl??

vagy az egy másik?

ja, meg nálatok van kullancs ambulancia? ilyenről se hallottam még :o ....

amúgy a kullancsok engem se szeretnek..
mamám mindig bálinkát kent a kullancsra egy kicsit csak, aztán úgy kell kicsavarni.. utána meg felhúzni a maradék pálinkát :) amúgy bevált módszer, mert a mama már a 74hez közelít..
MikroVPS | Xen VPS | OpenVZ VPS | SSD VPS

#60 Felhasználó inaktív   HavocS 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 07. 28. 17:05

én tavaly június elején találkoztam életem első kullancsával egy erdei kirándulás után. másnap reggel nézem hogy mi az a lábamon, tisztára úgy tűnt messziről mint egy csima var. Már majdnem lekapartam amikor megláttam hogy mi az :omg:
mivel nem volt még szerencsém ilyen kis döghöz ezért inkább dokihoz mentem, ő seccperc alatt kiszedte.

Szerkesztette: HavocS 2004. 07. 28. 17:06 -kor

Téma megosztása:

• (5 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.