Idézet: debaj - Dátum: 2009. márc. 29., vasárnap - 19:59
A higanyt nem kell megenned, elég, ha a gőzét belélegzed, súlyos vesebajt okozhat, és nem mellesleg komoly idegméreg. És ha nincs kéznél kénpor, amivel ártalmatlaníthatod, ott fog párologni a legapróbb résekből hónapokig, mert összeszedni nem tudod. A szervezetedben meg szépen lerakódik, soha nem ürül ki.
Az elemeket meg nem kell a kukába dobni, sok helyen van megfelelő gyűjtőláda, ahova bedobhatod.
Én, személy szerint akkukat használok, így is szaporodik rendesen a kidobandó elem, minden kütyühöz adják, meg az akkuk is tönkremennek, meg a gombelemek nem is tölthetők.
És igen, elviszem gyűjtőhelyre, abban a boltban pl., hova járok, már évek óra 3 kuka annyira tele van, hogy bugyog belőle.
A roncstelepeken ennek ellenére több az elem a földön, mint a 10-es anya.
Attól, hogy én és sok társam elviszi az elemeket gyüjtőhelyre, még a többség kidobja.
Életem során 1 lázmérőt törtek el a családban. A higany szerencsére nem folyt szét,
és eltettem, mert drága, és nagyobb mennyiséggel aranyat lehet oldani vele a folyami honokból.
Egyszer talán összejön annyi, hogy használni lehessen.
25 éve ugyanannyi van az üvegcsében, nem párolgott el.
A higany nem párolog, csak hevítés hatására. Ha kifolyik, belefolyik a résekbe, évekig ott marad,
amíg utat talál magának lefele, nagyon nehéz, így igyekszik a mélybe. Felszedni szippantóval lehet, amivel régebb az orrcseppet csepegtették, akár a porral, dzsuvával együtt. Nem keveredik vele,
szépen el lehet választani.
A szervezetből legtöbbször kiürül, orvosi célokra is használnak / használtak higanyt.
Elég tekintélyes mennyiség kell ahhoz, hogy gondot okozzon
Vesebajt okozhat a vízköves víz fogyasztása is.
Az alkohol, a szalonna + passzivitás sokkal több egészségügyi problémát okoz,
mint a higanyos lázmérők