HWSW Informatikai Kerekasztal: Kérdezz a világról! - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (397 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 264
  • 265
  • 266
  • 267
  • 268
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Kérdezz a világról! Értékeld a témát: ****- 4 szavazás

#5301 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2010. 08. 04. 09:51

Üzenet megtekintéseIdézet: debaj - Dátum: 2010. 08. 04. 09:24

... Ugyanígy a nyuszi sem fog elpusztulni, ha embertejet kap, legfeljebb nem fejlődik olyan ütemben, ahogy a nyuszitejtől (vagy az ember az embertejtől) fejlődne.

OK, de hallottam olyat is, hogy elég súlyos fejlődési rendellenességet okozhat a nem "megfelelő" tej, ill. a nem megfelelő ideig, vagy időben, vagy mennyiségben adagolva. Jó volna valami tejszaki véleménye... :)
"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

#5302 Felhasználó inaktív   7of9 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 08. 04. 10:02

Üzenet megtekintéseIdézet: debaj - Dátum: 2010. 08. 04. 09:24

Ha tehén, kecske, jak, ló satöbbi tején fel lehet nevelni egy embert, akkor valószínűleg a nyuszi tején is felnevelhető, ha jut elegendő. Ugyanígy a nyuszi sem fog elpusztulni, ha embertejet kap, legfeljebb nem fejlődik olyan ütemben, ahogy a nyuszitejtől (vagy az ember az embertejtől) fejlődne.

Azért ez így eléggé lötyögős.
Kíváncsi lennék egy élelmiszeripari-szakember, vagy egy táplálkozás-szakértő véleményére.

A napokban láttam egy ismeretterjsztő filmet valamelyik óceániai törzsről, ahol az árva malacokat a nők szoptatták, mutatták, ahogy a néni egyik cickóján a gyerek, a másikon a röfi lógott, mondom, fasza.
Rákérdeztem muteromnál, hogy mi a véleménye. Én vagyok az élő bizonyíték, hogy működik a dolog, volt a válasz.
Imádom anyámat. :wub: :-)

Szerkesztette: 7of9 2010. 08. 04. 10:12 -kor

"Egy macskát mindenre megtaníthatsz, amit ő szeretne csinálni."
"Ha nem kérdeznek, ne válaszolj."

#5303 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 08. 04. 10:08

Üzenet megtekintéseIdézet: 7of9 - Dátum: 2010. 08. 04. 11:02

Azért ez így eléggé lötyögős.

Bocsánat, csak a legjobb tudomásomat tudom nyújtani. Cicát, kutyát, őzgidát láttam már más állat tején felnőni, egyszer kertben talált, elárvult sünt is nevelgettünk tehéntejjel, lehet, hogy azóta már megdöglött, akkoriban semmi problémája nem volt vele. :-) Nem reprezentatív minta, az tény, de sokat segítene, ha tudnánk, milyen kicsiről és milyen tejről van szó, mindenre kiterjedő kompatibilitási táblázatról még nem hallottam.

#5304 Felhasználó inaktív   Eleanor 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 08. 04. 10:21

Üzenet megtekintéseIdézet: Warrior - Dátum: 2010. 08. 04. 10:51

OK, de hallottam olyat is, hogy elég súlyos fejlődési rendellenességet okozhat a nem "megfelelő" tej, ill. a nem megfelelő ideig, vagy időben, vagy mennyiségben adagolva. Jó volna valami tejszaki véleménye... :)

Attól függ, ki fizeti... olyan véleményt fogsz kapni. :]

Ha az agyatok fele akkora lenne, mint az arcotok… zsenik lennétek.. (T.B.)

#5305 Felhasználó inaktív   7of9 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 08. 04. 10:21

Üzenet megtekintéseIdézet: debaj - Dátum: 2010. 08. 04. 11:08

Bocsánat, csak a legjobb tudomásomat tudom nyújtani. Cicát, kutyát, őzgidát láttam már más állat tején felnőni, egyszer kertben talált, elárvult sünt is nevelgettünk tehéntejjel, lehet, hogy azóta már megdöglött, akkoriban semmi problémája nem volt vele. :-) Nem reprezentatív minta, az tény, de sokat segítene, ha tudnánk, milyen kicsiről és milyen tejről van szó, mindenre kiterjedő kompatibilitási táblázatról még nem hallottam.

Megbocsátok. Értelek, nyilván a tejben alapvetően ugyanazok a tápanyagok vannak, csak más arányban, más zsírttartalommal, más vitamin-összetétellel, ami persze, hogy adott az fajon belül optimális. Gondolom, nem halsz bele ha kutya-macska-zsiráftejet iszol, más kérdés, hogy fosni fogsz vagy hányni, esetleg kapsz valami komoly emésztőrendszeri gebaszt. Mindenesetre szerintem azért ezek a koktélok emberi fogyasztásra alkalmatlanok.
Mondjuk eleve a tehéntej egészséges mivoltáról is megy a vita rendesen...
Na ennyi, részemről lezárt a dolog.

#5306 Felhasználó inaktív   Eleanor 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 08. 04. 10:23

Üzenet megtekintéseIdézet: 7of9 - Dátum: 2010. 08. 04. 11:02

Rákérdeztem muteromnál, hogy mi a véleménye. Én vagyok az élő bizonyíték, hogy működik a dolog, volt a válasz.
Imádom anyámat. :wub: :-)

Helyes. És igaza is van. :p

(Apropó, a gabona biztos, hogy neked neveli a magvait? :))

#5307 Felhasználó inaktív   7of9 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 08. 04. 10:28

Üzenet megtekintéseIdézet: Eleanor - Dátum: 2010. 08. 04. 11:23

(Apropó, a gabona biztos, hogy neked neveli a magvait? :))

Ha már keresztül-kasul génkezelem, műtrágyázom, vegyszerezem? Jó hogy. :-)
Halászat-vadászat-gyűjtögetés, szomszéd barlang nőstényeinek meghágása. Azok lehettek ám a daliás idők!

#5308 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 08. 04. 10:32

Üzenet megtekintéseIdézet: 7of9 - Dátum: 2010. 08. 04. 11:21

Mondjuk eleve a tehéntej egészséges mivoltáról is megy a vita rendesen...

Ez is olyan dolog, hogy így káros, úgy káros, aztán tízezer évig ette-itta az emberiség az adott terület leggazdaságosabban tartható növényevőjének a tejét, és lassan már hétmilliárd léleknél tartunk. Én ebben jobban megbízok, mint pár tudósban, akik lehet, hogy csak azért dobtak ki ilyen tanulmányokat, mert már két éve nem jelentettek meg semmit, és már furcsán néztek rájuk a kollégák, a borzongásra vágyó nagyközönség meg ráharapott, mert hangzatos címekkel lehetett lehozni a sztorit.

Ha belegondolunk, mi mindenről derült ki az elmúlt egy-két évtizedben, hogy halálos ellenségünk, közben meg évezredekig békén hagyta a fajunkat... :-)

#5309 Felhasználó inaktív   7of9 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 08. 04. 10:41

Üzenet megtekintéseIdézet: debaj - Dátum: 2010. 08. 04. 11:32

Ez is olyan dolog, hogy így káros, úgy káros, aztán tízezer évig ette-itta az emberiség az adott terület leggazdaságosabban tartható növényevőjének a tejét, és lassan már hétmilliárd léleknél tartunk. Én ebben jobban megbízok, mint pár tudósban, akik lehet, hogy csak azért dobtak ki ilyen tanulmányokat, mert már két éve nem jelentettek meg semmit, és már furcsán néztek rájuk a kollégák, a borzongásra vágyó nagyközönség meg ráharapott, mert hangzatos címekkel lehetett lehozni a sztorit.

Ha belegondolunk, mi mindenről derült ki az elmúlt egy-két évtizedben, hogy halálos ellenségünk, közben meg évezredekig békén hagyta a fajunkat... :-)

Ez itt már lassan off lesz, de.
Azon szoktam röhögni, amikor a tejfogyasztás ellenzői azzal érvelnek, hogy csak az ember iszik 'elválasztás' után tejet (nyilván mert csak mi jutunk hozzá), és ez mint olyan, deviancia. Gondolom, a macskám nem olvasott ilyen tanulmányokat.
Más kérdés, hogy az emberiség jelentős része fosik a tejtől.

#5310 Felhasználó inaktív   7of9 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 08. 04. 10:46

Az miért van, hogy a középkori ábrázolásokon (kódexekben, metszeteken, freskókon, stb.) a rajzok olyanok, mintha egy kiscsoportos óvodás, vagy egy bebélyegezett művész készítette volna őket? Akkoriban nem tudtak rajzolni az emberek?
Most a középkor alatt mondjuk a népvándorlás->kora reneszánsz kort értem, Bizáncot, meg a keleti művészetet hanyagoljuk.

#5311 Felhasználó inaktív   Eleanor 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 08. 04. 10:51

Üzenet megtekintéseIdézet: 7of9 - Dátum: 2010. 08. 04. 11:46

Az miért van, hogy a középkori ábrázolásokon (kódexekben, metszeteken, freskókon, stb.) a rajzok olyanok, mintha egy kiscsoportos óvodás, vagy egy bebélyegezett művész készítette volna őket? Akkoriban nem tudtak rajzolni az emberek?
Most a középkor alatt mondjuk a népvándorlás->kora reneszánsz kort értem, Bizáncot, meg a keleti művészetet hanyagoljuk.

Részben vallási, részben tudási okokból, tényleg nem tudtak "élethűen" ábrázolni. (Gondolj bele, valahol Rembrandt környékén kezd újra elfogadottá válni a boncolás...)

#5312 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 08. 04. 10:52

Üzenet megtekintéseIdézet: 7of9 - Dátum: 2010. 08. 04. 11:41

Gondolom, a macskám nem olvasott ilyen tanulmányokat.

Naja, pedig hányszor hallottunk olyat, hogy nem tudja megemészteni, fosik tőle, a csontjait károsítja, meg egyéb nagy életbölcsességek. Az én macsekom lassan hét éves, és még mindig majdnem olyan játékos, mint kölyökkorában, fosni se fosik, meg a csontjai se akarnak károsodni, pedig tejet is kap rendszeresen. Lehet, hogy majd harminc éves korában, ki tudja. :think: Mondjuk konzervkaját is gyakran kap, amitől a "hivatalos álláspont" szerint legfeljebb fél évet lett volna szabad élnie a fájdalmas halála előtt.

Idézet

Az emberiség jelentős része a levegőtől is fosna, ha mindenhol azt hallaná, hogy fosni fog tőle. A bélmozgás az egyik legkönnyebben befolyásolható "belső" működésünk, már egy minimális stressz is elegendő valamelyik véglet kiváltásához.

Szerkesztette: debaj 2010. 08. 04. 10:53 -kor

#5313 Felhasználó inaktív   7of9 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 08. 04. 10:55

Üzenet megtekintéseIdézet: Eleanor - Dátum: 2010. 08. 04. 11:51

Részben vallási, részben tudási okokból, tényleg nem tudtak "élethűen" ábrázolni. (Gondolj bele, valahol Rembrandt környékén kezd újra elfogadottá válni a boncolás...)

A vallási dogmákkal tisztában vagyok, azzal is, hogy az emberi testtel/perspektívával kb. Leonárdóék kezdtek el először foglakozni.
De mi van a világi témákkal, városképekkel, csatajelenetekkel, ...? Mondjuk gondolok itt a Képes Krónikára, pedig az még elég korrekt.
Csak volt, aki normálisan le tudott rajzolni egy lovat, egy arcot, egy vártornyot...

Szerkesztette: 7of9 2010. 08. 04. 10:57 -kor

#5314 Felhasználó inaktív   gazdi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2010. 08. 04. 10:56

Üzenet megtekintéseIdézet: 7of9 - Dátum: 2010. 08. 04. 11:46

Tudomanyos hatter nelkul, laikuskent: hianyoztak az anatomiai ismeretek (v.o. Michelangelo) a konnyeden eloallithato termeszetkozeli latvanyhoz. Persze pusztan latvany utan is lehet tobbe-kevesbe elethuen abrazolni emberi alakokat, de az rengeteg ido, munka, penz.
Hallgatok, hogy ne rongáljam tovább a tudásom halvány látszatát. (*)

#5315 Felhasználó inaktív   7of9 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 08. 04. 11:02

Üzenet megtekintéseIdézet: gazdi - Dátum: 2010. 08. 04. 11:56

Tudomanyos hatter nelkul, laikuskent: hianyoztak az anatomiai ismeretek (v.o. Michelangelo) a konnyeden eloallithato termeszetkozeli latvanyhoz. Persze pusztan latvany utan is lehet tobbe-kevesbe elethuen abrazolni emberi alakokat, de az rengeteg ido, munka, penz.

Nem értek egyet. :-)
Milyen anatómiai ismeretek szükségesek ahhoz, hogy készíts egy 'természetközeli' portrét, emberábrázolást, városképet?
Ennyi erővel minden antik szobrász kórboncnok is volt egyszerre.

#5316 Felhasználó inaktív   gazdi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2010. 08. 04. 11:03

Üzenet megtekintéseIdézet: debaj - Dátum: 2010. 08. 04. 11:52

Idézet

Az emberiség jelentős része a levegőtől is fosna, ha mindenhol azt hallaná, hogy fosni fog tőle. A bélmozgás az egyik legkönnyebben befolyásolható "belső" működésünk, már egy minimális stressz is elegendő valamelyik véglet kiváltásához.

Emellett viszont az egyik legerzekenyebb szervrendszerunk a taplalekcsatorna. Eleg a zsir, cukor, asvanyi anyagok aranyanak mar emlitett aranya, es valami valahol fel fog halmozodni (mergezes) / hianyozni fog (alulmukodes), es maris kesz a baj. Lehet az latszolag enyhe is, kikerekedik a kisember vagy epp sokat megy a hasa, de amikor a kikerekedes evek alatt sem all le, vagy epp a hasmenesek kiszaradashoz vezetnek, akkor az ember komoran tekint vissza a nyultejes uvegre.

#5317 Felhasználó inaktív   gazdi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2010. 08. 04. 11:10

Üzenet megtekintéseIdézet: 7of9 - Dátum: 2010. 08. 04. 12:02

Nem értek egyet. :-)
Milyen anatómiai ismeretek szükségesek ahhoz, hogy készíts egy 'természetközeli' portrét, emberábrázolást, városképet?

A festo es a szobrasz kozott van egy extra dimenzio, ami segit a szobrasznak.
A varoskepnel ennek a dimenziocsokkenesnek a matematikai hattere hianyozna nekem, de visszaterve az emberabrazolasra: a korabeli modern festoiskolak, de emlithetem a mai nem absztrakt iskolakat is, felepitik az alakjaikat (ember, lo, akar nemtrivialis elettelen targy), felvazoljak a szerkezetet, felepitik ra a hustomeget, majd a kulso burkot. Ettol lesz hiheto az eredmeny. A festo biologiai ismeretei segitsegevel (akar tudat alatt) ellenorzi a latvanyt, a palcikacsontokbol latja, ha hose ki van csavarodva pl. Ez az, ami szerintem nem volt meg. Keszult egy test, keszultek melle labak es karok, fej. Kulon-kulon.

#5318 Felhasználó inaktív   Eleanor 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 08. 04. 11:14

Üzenet megtekintéseIdézet: 7of9 - Dátum: 2010. 08. 04. 11:55

A vallási dogmákkal tisztában vagyok, azzal is, hogy az emberi testtel/perspektívával kb. Leonárdóék kezdtek el először foglakozni.
De mi van a világi témákkal, városképekkel, csatajelenetekkel, ...? Mondjuk gondolok itt a Képes Krónikára, pedig az még elég korrekt.
Csak volt, aki normálisan le tudott rajzolni egy lovat, egy arcot, egy vártornyot...

Ha a perspektíva - mint ismeret - nem ismert, mindegy, hogy mit ábrázolsz, csatát vagy fát... és ne feledd, kik azok, akik előállították és milyen igények/elvárások/megrendelések alapján azokat az ábrázolásokat, amelyek fennmaradtak.

#5319 Felhasználó inaktív   Eleanor 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 08. 04. 11:23

Üzenet megtekintéseIdézet: 7of9 - Dátum: 2010. 08. 04. 12:02

Nem feltétlenül... de nem is olyan korban és közegben élt, ahol a meztelen emberi test - gondolata és látványa egyaránt - bűnnek számított.

#5320 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 08. 04. 11:28

Üzenet megtekintéseIdézet: 7of9 - Dátum: 2010. 08. 04. 11:55

De mi van a világi témákkal, városképekkel, csatajelenetekkel, ...?

Nem feltétlenül az volt a cél, hogy minél élethűbben ábrázolják az embereket, meg a tájakat. Egy Picasso-kép mellett is el lehet menni, hogy mi ez az óvodás rajz, mert neki sem az volt a célja, hogy azt fesse le, amit látott. Akkoriban a képek inkább azt a célt szolgálták, hogy az olvasni nem tudó közönség is értse, mi van leírva. Senkit sem érdekelt a hatalmas várost ostromló hangyasereg, oda óriások kellettek, akik egy ütéssel törték be a városkaput, vagy éppen ördögfejű ellenség, ahogy tucatjával haltak a hősök fegyverétől. Ráadásul abban az időben nem úgy tekintettek az emberre, mint az ókoriak, hiszen a Föld csak az üdvözülés/végleges elkárhozás előtti siralom völgye volt, a test a halhatatlan lelket tároló halandó és bűnös edény. A képek, szobrok, egyéb alkotások sem önálló művek, a legtöbb esetben praktikus célokat szolgáltak: az oltárok, freskók a szentek vagy Jézus életét mesélték vagy rituális céljuk volt, a szobrok a plafont tartották vagy a sivár falat "dobták fel", ezért ha épp úgy kellett, akkor nagyobb feje lett az embernek vagy oszloplába, a faliszőttesek a falat védték, és mellette izgalmas történeteket "rajzoltak" rá, satöbbi.

A kódexek is olyanok voltak, hogy szolgaian másolták őket sokszor valóban írástudatlan szerzetesek, akik csak azt látták, hogy ha úgy van húzva a vonal, akkor én is úgy húzom. A másolók a képeket is hasonlóan másolták, ha nagyon elrontották, akkor egy heti némaságot meg pálcázást kellett elviselniük, egyébként meg olyan lett, amilyen.

Téma megosztása:

• (397 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 264
  • 265
  • 266
  • 267
  • 268
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.