HWSW Informatikai Kerekasztal: Eldurrant kondenzátor - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (4 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Eldurrant kondenzátor Értékeld a témát: -----

#1 Felhasználó inaktív   Apo 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2003. 09. 29. 08:20

A múlt hét közepén 1 irtózatos csattanásra lettem figyelmes a gép használata során ;)
Mivel a gép működött tovább, nem tudtam mire vélni a dolgot, szétszedni a gépet nem volt kedvem. Hétvégén szétkaptam, és a áz aljában találtam egy kondenzátor kupakot :)
A kondi nem szétnyílt a tetején, hanem lelőtte a kupakot.
Az alaplap ABIT KT7 (kb 4-5 éves), a kondi 2200nF 6.3 Voltos, a ps/2-es csatik mellett található.
Már megfigyeltem korábban, hogy a kondiknak nem valószínű, hogy jót tesz a 1300 duron hője, ami közvetlenül mellettük keletkezik. Ezért is akarok vízhűtést...
Nem tudom mikor tudok kondit cserélni rajta, esetleg alaplapot, szerintetek okozhat problémát, ha így használom?

[ 2003. október 02.: Apo szerkesztette a hozzászólást ]
MSI KT6D/Barton 2500+/1024 MB DDRram/Excalibur 9000pro vivo 128/SB Audigy 2 ZS/120 GB Samsung Sata HDD

#2 Felhasználó inaktív   Rive 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 09. 29. 08:40

idézet:
Ezt írta Apo:
A kondi nem szétnyílt a tetején, hanem lelőtte a kupakot.
Az alaplap ABIT KT7 (kb 4-5 éves), a kondi 2200nF 6.3 Voltos, a ps/2-es csatik mellett található.
Már megfigyeltem korábban, hogy a kondiknak nem valószínű, hogy jót tesz a 1300 duron hője, ami közvetlenül mellettük keletkezik. Ezért is akarok vízhűtést...
Nem tudom mikor tudok kondit cserélni rajta, esetleg alaplapot, szerintetek okozhat problémát, ha így használom?
[/quote]

Előferdül...

A gondot az okozza, hogy ilyenkorra általában a többi kondi is dögrováson van, és ha elkezd belőle kifolyni az elektrolit - ellenőrizd, hogy látsz-e barnás trutyit az alaplapon a kondik tövében! - akkor az már más kárt is okozhat.

Pusztán a vízhűtéssel későbbre tudod tolni a probléma mejelentét, de megelőzni ezzel nem tudod.

Amint tudsz, cserélj, de ha nincs kifolyás, akkor a fagyogatások, a nem-indulgatások megjelenéséig még tudod használni az alaplapot.

Ha márkátlan (Acorp 235, vagy más vargányák) tápod van, akkor arra is nézz rá - ideje.
Elköltöztem :-)

#3 Felhasználó inaktív   PeppeR 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 09. 29. 08:43

Nálam ugyan nem robbant szét, de teljesen biztos, hogy rossz 3db kondi. Szintén a proci foglalat mellett. Abit SA6-os lap. A lényeg: minél előbb próbáld meg kicserélni. Szűrőkondenzátorok tudomásom szerint, amik a minél egyenletesebb feszültségekért hivatottak felelni. A kondi értéke ugyan akkora legyen (rossz alaplapból). Sok sikert!
Egyszer valaki megpróbált elmondani Jack Bauernek egy „kip-kopp, ki kopog?” viccet. Jack megtudta ki az, kinek dolgozik, és hogy hol van a bomba...

#4 Felhasználó inaktív   Apo 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2003. 09. 29. 08:45

thx
MSI KT6D/Barton 2500+/1024 MB DDRram/Excalibur 9000pro vivo 128/SB Audigy 2 ZS/120 GB Samsung Sata HDD

#5 Felhasználó inaktív   Rive 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 09. 29. 08:50

idézet:
Ezt írta PeppeR:
A kondi értéke ugyan akkora legyen (rossz alaplapból). Sok sikert![/quote]

Khm.

Másik alaplapból származó kondenzátorokat minden esetben ki kell mérni - erre a szokásos olcsó kéziműszerek nem alkalmasak, sőt: sajnos egyes kapacitásmérők sem.
Nem csak akkor lehet ugyanis hibás a kondi, ha már púposodik, vagy folyik.

Mi több: egy ilyen felújításnál ugyanezen okból kifolyólag az összes kondenzátort ellenőrizni kell!

Viszont, hasonló méretben egy kategóriával kisebb kondenzátor általában megfelel - 2200u helyett 1500u elegendő lehet.

#6 Felhasználó inaktív   EV6 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 09. 29. 09:17

Miért nem lepődöm meg azon, hogy 2 db ABIT alaplapról van szó ebben a topicban :D
processzort tervezni gyartani nem kulonosebben nehez, csak tapasztalat es penz kell hozza, a tudas fonn van a neten - vers
Én mágussá, ezzel a köznapi értelemben véve polihisztorrá váltam. - Gyula2222
...a végtelen felénél túl helyezkednek el... - flashdesignor
...jönnek a további tovább konkretizálások egészen addig, h egy egy adott esetben pontosan mik és hogyan vannak. - Gyula2222

#7 Felhasználó inaktív   Rive 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 09. 29. 09:21

idézet:
Ezt írta EV6:
Miért nem lepődöm meg azon, hogy 2 db ABIT alaplapról van szó ebben a topicban :D[/quote]

Azé' mer' a Shuttle lapokat má' mindenki kidobálta rég :D

#8 Felhasználó inaktív   Apo 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2003. 09. 29. 09:23

speciel ez az alaplap 4-5 éve legalább napi 8-10 órát megy...
Nem tartom rossz eredménynek - figyelembe véve, hogy nem hűtőházban működik

#9 Felhasználó inaktív   EV6 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 09. 29. 11:00

idézet:
Ezt írta Apo:
speciel ez az alaplap 4-5 éve legalább napi 8-10 órát megy...
Nem tartom rossz eredménynek - figyelembe véve, hogy nem hűtőházban működik
[/quote]

Van nekünk egy szerverünk, az is kb. 4 éve megy egy K6-2-es procival. A zárt házban van 1 db procihűtő meg 1 db tápventilátor, ház szellőzése zéró. Nem púposak a kondik. Epox.
processzort tervezni gyartani nem kulonosebben nehez, csak tapasztalat es penz kell hozza, a tudas fonn van a neten - vers
Én mágussá, ezzel a köznapi értelemben véve polihisztorrá váltam. - Gyula2222
...a végtelen felénél túl helyezkednek el... - flashdesignor
...jönnek a további tovább konkretizálások egészen addig, h egy egy adott esetben pontosan mik és hogyan vannak. - Gyula2222

#10 Felhasználó inaktív   TiLa 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 09. 29. 12:02

Csatlakozom!

KT7A-R lapon nekem is a 2200uF-es kondikat kellett csrélnem. Én 6,3V-os helyett 10V-ost raktam rá. Azzal is megy jól.

Most éppen az AGP melletti többi kondi a soros...

#11 Felhasználó inaktív   yeahsp 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 09. 29. 12:08

idézet:
Ezt írta EV6:
Van nekünk egy szerverünk, az is kb. 4 éve megy egy K6-2-es procival. A zárt házban van 1 db procihűtő meg 1 db tápventilátor, ház szellőzése zéró. Nem púposak a kondik. Epox.[/quote]

péegy...

Apo: én is cseréltem anno a KT7A lapomon a kondikat ( utána derült csak ki, hogy a lap tökéletes, és a procim miatt volt instabil a gép... :( ), és újonnan vettem hozzá. A használt elég gáz, mert ilyen típust gyakorlatilag csak ABIT-on, találhatsz, ami szintúgy lehet már rossz... ha kell, van még 1-2 új, és megvannak a régiek is (0.5 éves volt a lap a cserénél, szóval azok is nullkilométeresek)...
MB: ASKA KT-133E * CPU: Athlon 650@500 * RAM: 512MB PC133 ADLAS * HDD: Seagate 10/5400/512K * VGA: MSI MX440 lowprofile * PSU: DIY * Case: Skoda Octavia :)

#12 Felhasználó inaktív   ddd 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2003. 09. 29. 22:49

Ha kicsit utána jártok akkor lehet venni bele való kondikat.
Így megspóroljátok a "bontást".
Az a lényeg, hogy az adatok egyezzenek. (a fesz nem kritikus csak ne legyen kisebb)
Általában speckó "arany csíkos" kondikat kell keresni.

[ 2003. szeptember 29.: ddd szerkesztette a hozzászólást ]

#13 Felhasználó inaktív   kalapur 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 10. 02. 10:53

nekem egy gigabyton púposodtak fel a kondik, kicserélné nekem valaki?
van pákám, olyan 30w-os bedogós, nem pillanatforrasztó, viszont félek, hogy a nagy hozzáértésemmel még a parkettát is átégetem, nem beszélve az idegbajról
szóval segítene valaki?
indítottam is egy topicot, de eddig nem sokan (senki) jeklentkeztek
köszi
"1980 óta rengeteget tanult az emberiség, én például akkor még olvasni se tudtam, most meg már írni is."
Karotta

#14 Felhasználó inaktív   kigyula 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2003. 10. 02. 12:03

Nekem ECS K7VZM - en puposodott 6db kondi, kaptam bele újat igaz ,hogy nagyobb feszültségüt,és nagyon rondán sikerült a csere is /alig tudtam kibányászni ,és utána beforrasztani a kétoldalas nyák miatt/de azóta is stabilan megy már legalább egy éve.

[ 2003. október 02.: kigyula szerkesztette a hozzászólást ]
AMD + Geforce + Faterok motoron :-)

#15 Felhasználó inaktív   yeahsp 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 10. 02. 12:57

fontos a művelethez az ónszippantó pumpa, anélkül nem is szabad hozzákezdeni...
MB: ASKA KT-133E * CPU: Athlon 650@500 * RAM: 512MB PC133 ADLAS * HDD: Seagate 10/5400/512K * VGA: MSI MX440 lowprofile * PSU: DIY * Case: Skoda Octavia :)

#16 Felhasználó inaktív   vasste 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 10. 02. 14:10

Én a Sa6-osom mentettem meg, egyszerűen leszabtam a kondikat az alaplapról, és a szárukra ráforassztottam. Nem túl szép megoldás, de a tesóm használja ő úgysem nézegeti. Kb 1 éve szépen üzemel...

#17 Felhasználó inaktív   kalapur 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 10. 02. 15:47

idézet:
Ezt írta Digitel RSE:
Én a Sa6-osom mentettem meg, egyszerűen leszabtam a kondikat az alaplapról, és a szárukra ráforassztottam. Nem túl szép megoldás, de a tesóm használja ő úgysem nézegeti. Kb 1 éve szépen üzemel...[/quote]
2500Ft-ért csinálnák meg, annyit nem ér nekem
nem gyönyörködni akarok benne
teljesen lámer vagyok a témában, de megcsinálom, rosszabb nem lesz az tuti
van a kondiknak polaritása? (persze hogy van) honnan tudom melyik lábat hová forrasszam?
ha nagyobb V-os, illetve uF-os kondit tudok csak szerezni, az nem baj ugye, vagy a mikrofarad legyen ugyanaz
cseréljem ki azokat is amik nem púposak?
vannak extra hosszú lábú kondik, hogy könnyebben tudjak forrasztani?
hol és mennyiért lehet őket kapni?
egyelőre ennyi, kösz az eddigieket is mindenkinek

[ 2003. október 02.: kalapur szerkesztette a hozzászólást ]
"1980 óta rengeteget tanult az emberiség, én például akkor még olvasni se tudtam, most meg már írni is."
Karotta

#18 Felhasználó inaktív   ddd 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2003. 10. 02. 15:56

Az elkók polaritása NAGYON is fontos, meg ne próbáld fordítva berakni mert rossz vége lesz.
Próbálj ugyan olyan paraméterekkel rendelkező kondit venni mint amit cserélni akarsz (a fesz értéke lehet nagyobb).
Próbálkozz a lomex-nél, talán arany csíkos kondijuk is van.

#19 Felhasználó inaktív   AzErdos[TM] 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 10. 02. 16:20

Az hogy kit erint a kondi problema az teljesen esetleges!!
Nalunk egy rakas Netvista-t csereltek ki az IBM partner szervizben SZO NELKUL!! Egytol egyig puposodtak... Xar Pro_300A mobok... ilyen szutyok osszerakast meg nem lattam... Nah mind1.
A modemem a nyar elejen mar teljesen bedoglott... be sem tudott buutolni... Elmentem kondert venni, kicsereltem mindet, azota popecul megy ;]
AzErdos[TM]
--------------------------------
"Those who desire to give up freedom in order to gain security, will not have, nor do they deserve, either one." -- Benjamin Franklin
Kedvenc szamom: 45 5F E1 04 22 CA 29 C4 93 3F 95 05 2B 79 2A B2

#20 Felhasználó inaktív   yeahsp 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 10. 03. 16:54

idézet:
Ezt írta AzErdos[TM]:
Az hogy kit erint a kondi problema az teljesen esetleges!!
Nalunk egy rakas Netvista-t csereltek ki az IBM partner szervizben SZO NELKUL!! Egytol egyig puposodtak... Xar Pro_300A mobok... ilyen szutyok osszerakast meg nem lattam... Nah mind1.
A modemem a nyar elejen mar teljesen bedoglott... be sem tudott buutolni... Elmentem kondert venni, kicsereltem mindet, azota popecul megy ;]
[/quote]

Azért az csak egy szerencsétlen szállítmány lehetett, viszont az ABIT következetesen rosszabb minőségűeket rak a lapjaira sok-sok éve...

Téma megosztása:

• (4 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó