Desktop Pentium M ...az alaplapgyártók "előre dolgoznak" ?
Elküldve: 2004. 11. 05. 22:24
What do stars do? They shine.(Yvaine)
Elküldve: 2004. 11. 05. 22:41
A Dothant egy rez leghuto hutotte 2.8Ghzen mig a legtobb SuperPI rekord mar -100C alatt szuletik.
2.5Ghzen 24W amibol akar 4 et is lehetne hasznalni egy P4 helyett.
Elküldve: 2004. 11. 05. 22:57
Szerkesztette: fLeSs 2004. 11. 05. 22:57 -kor
Elküldve: 2004. 11. 05. 23:07
Idézet: PAraNoIA21 - Dátum: 2004. nov. 6., szombat - 0:03
Ez szvsz nem olyan vészes ár...
CPU Intel P4M 735 1.7GHz 2Mb Cache BOX 12 1-5 50 500,00 63 125,00
CPU Intel P4M 745 1.8GHz 2Mb Cache BOX 12 1-5 61 900,00 77 375,00
A P4M-et ne nézzétek.
Elküldve: 2004. 11. 05. 23:09
Idézet: fLeSs - Dátum: 2004. nov. 6., szombat - 0:07
CPU Intel P4M 745 1.8GHz 2Mb Cache BOX 12 1-5 61 900,00 77 375,00
A P4M-et ne nézzétek.
Itthon hol lehet kapni? Én nem találtam sehol árlistában...
/szerk.: megtaláltam...
Szerkesztette: PAraNoIA21 2004. 11. 05. 23:10 -kor
Elküldve: 2004. 11. 06. 09:34
Allitolag mar keszul DFI 852 mobo ez olcsobb es 915 is PMhez.
Elküldve: 2004. 11. 06. 17:14
Idézet: Kuroimaho - Dátum: 2004. nov. 5., péntek - 15:47
Ha belegondolok ,hogy ez a dothan 2 mega cache 90 nano feszített szilicium meg low-k stb. , a 4000+ 400Mhz-el alacsonyabb órajel és jóval kevesebb cache és 130 nano "csak" SOI mellett akkor nem olyan nagy szám a dolog....Egyébként pedig szerintem nem kell temetni az Athlonokat ,hogy jön a dothan és mindent ütni fog...A jövőbeli Athlon 64-ek 90nanon SOI és feszített szilícium technológiával jönnek ki és a memo vezérlőn is javítanak és állítólag csak ez 5-10% sebességnövekedést hoz...Szóval szerintem max. fej-fej melletti küzdelem lenne ez a dothan proci az A64-gyel szemben...A dual core-nál vitathatalan lehet az előnye,de ott meg még egy darab működő példánya sincsen az intelnek...Szerintem a nagy kérdés az ,ami engem is igazán érdekel ,hogy mit tudnak majd a jövőbeli athlonok 90 nano fesz. szilicium és SOI mellett...A kezdeti 90 nanos AMD chipek pedig szerintem bizakodásra adnak jelet mert nem jött elő náluk a Prescottnál tapasztalt hőteremlés növekedés 90 nanon,sőt csökkent a fogyasztásuk már a kezdeti példányoknak is.Ha átlépik a 3ghz-et jövőre ,akkor a dothannak nemsok értelme van single chip verzióban...Illetve nem ér annyit a gyártósorok átállítása...
Szerk: Azt se felejtsük el ,hogy szép,hogy ennyit fogyaszt a dothan ,de mint írtam már milyen kifinomult gyártástechnológiával készített chipről van szó és ugye nem tartalmaz memo vezérlőt ami miatt szintén pár wattot leszámíthatunk...
2,8-on mért nem futtattak le minden tesztet nem volt stabil a proci?
Szerkesztette: Zollka 2004. 11. 06. 17:29 -kor
Elküldve: 2004. 11. 06. 22:35

[ Kattints ide a teljes méretű képhez ]
Egy A64 3000 Mhzen
Idézet: Zollka
Nem a gyartastechnologia miatt fogyaszt keveset. 2500Mhz en 24W ez kb 1/3 egy A64nek 2500Mhzen, a memoriavezerlo lehet nehany W.
Elküldve: 2004. 11. 07. 10:17
Idézet: Zollka - Dátum: 2004. nov. 6., szombat - 17:14
Ha belegondolok, hogy mindezt a teljesítményt úgy éri el, hogy a mobil felhasználás szem előtt tartásával tervezték, hogy alacsony a buszsebessége (Dothan 2 GHz vs. Athlon 64 3200+), sőt nincs benne IMC, sem HT, sem SSE3, akkor elég tisztességes potenciál bontakozik ki előttünk. Az Athlon 64 legnagyobb fegyvere, az IMC és a HT link egylövetű -- többször nem lehet elsütni. A Dothan ezek nélkül is tartja a lépést, miközben kifinomult órajelkapuzással bír, azaz a nem használt blokkokat egy órajel alatt képes a tápfeszültségről lekapcsolni. Ha észrevesszük, hogy a jövő a mobil és az ultrakompakt felhasználásé, akkor ez jelentős lépéselőny. Más kérdés, hogy az Intel hogyan látja a PC jövőjét, a multimédiás felhasználás mennyire fog dominálni, és erre milyen mikroarchitektúra a megfelelő, ha a NetBurst végleg zsákutcának bizonyul.
Elküldve: 2004. 11. 07. 10:59
Idézet: Kuroimaho - Dátum: 2004. nov. 6., szombat - 22:35
Lehet ilyen 2600 és 2700 MHz között is találni.
http://service.futur...are?2k1=8065544
Ennyit a 3500+/3800+-ok mennek léghűtéssel.
Szerkesztette: fLeSs 2004. 11. 07. 10:59 -kor
Elküldve: 2004. 11. 07. 11:39
Idézet: special - Dátum: 2004. nov. 7., vasárnap - 11:17
SSE3 jelenleg nem sokat ér...A buszsebesség meg ahogy kitűnik a tesztből is nem olyan rettenetesen sokat dob a proci teljesítményén...Persze dob rajta de nem P4 effektus...Ha pedig a benchmarkok nagy részét megnézed a 2 mega cache az ami nagyon dominál a prociban! A többi dolog meg ki tudja..."Ha"-val kezdődő mondatoknak nincs sok értelme...
Ne értsd félre szerintem is jó proci a dothan (főleg a P4-hez képest),de nem annyira ,hogy single prociként kinyírná az Atlon64-et...Inkább dual v. quad core prociként lesz igazán ütős...Kérdés persze az ,hogy mennyire egyszerű megvalósítani desktopra való felvértezését ennek a procinak...Szerintem ha olyan egyszerű lenne akkor láttunk volna már működő dual példányokat legalább bejelentés szinten,hogy van egy tesztpéldány...Nem éri meg az intelnek sem P4 struktúrájú dual core procit tervezni ha ebből sokkal hatékonyabb ,alacsonyabb fogyasztású dual core procit lehetne kreálni...Véleményem szerint van valami kis bökkenő ami miatt ez a dothan mag nem került rövid távon dual core-ba...És itt már az sem igaz ,hogy a P4-ben még van pénz, mert a dual core procikhoz úgyis új gyártósorokat kell üzembe állítani szóval ha annyira kész lenne a dothan architektúra desktopra akkor nem fér a fejembe mért nem arra terveznek dual core-t...Biztos nem olyan egyszerű a dolog...
Elküldve: 2004. 11. 07. 11:46
Idézet: Kuroimaho - Dátum: 2004. nov. 6., szombat - 23:35

[ Kattints ide a teljes méretű képhez ]
Egy A64 3000 Mhzen
Idézet: Zollka
Nem a gyartastechnologia miatt fogyaszt keveset. 2500Mhz en 24W ez kb 1/3 egy A64nek 2500Mhzen, a memoriavezerlo lehet nehany W.
Senki sem tudja mennyit eszik a memo vezérlő...Egy 90 nanos feszített szilicium + SOI-s A64 teljesítményfelvételéről meg nincsenek is pontos adatok...Szóval kissé elhamarkodott az az 1/3...Biztos kevesebbet fogyaszt a dothan de az még kérdéses mennyivel...Az pedig a másik ,hogy sok utasításkészlet,funkció hiányzik még a dothanból ami még növelni fogja a teljesítményfelvételt...
Elküldve: 2004. 11. 07. 12:21
Idézet: Zollka - Dátum: 2004. nov. 7., vasárnap - 12:39
Már csak azért sem, mert ahhoz kétszer akkor RAM sávszélesség kellene, ami tuti, hogy nemvalósítható meg... (4 utas RAM vezérlő, vagy DDR2-2133-as memók...
Elküldve: 2004. 11. 07. 12:51
Idézet: Zollka - Dátum: 2004. nov. 7., vasárnap - 11:39
Ne értsd félre szerintem is jó proci a dothan (főleg a P4-hez képest),de nem annyira ,hogy single prociként kinyírná az Atlon64-et...Inkább dual v. quad core prociként lesz igazán ütős...Kérdés persze az ,hogy mennyire egyszerű megvalósítani desktopra való felvértezését ennek a procinak...Szerintem ha olyan egyszerű lenne akkor láttunk volna már működő dual példányokat legalább bejelentés szinten,hogy van egy tesztpéldány...Nem éri meg az intelnek sem P4 struktúrájú dual core procit tervezni ha ebből sokkal hatékonyabb ,alacsonyabb fogyasztású dual core procit lehetne kreálni...Véleményem szerint van valami kis bökkenő ami miatt ez a dothan mag nem került rövid távon dual core-ba...És itt már az sem igaz ,hogy a P4-ben még van pénz, mert a dual core procikhoz úgyis új gyártósorokat kell üzembe állítani szóval ha annyira kész lenne a dothan architektúra desktopra akkor nem fér a fejembe mért nem arra terveznek dual core-t...Biztos nem olyan egyszerű a dolog...
A Pentium M már most kinyírja az Athlon 64-et a mobilszegmensben, ha pedig egyszer felviszik asztalra ezt a mikroarchitektúrát, hidd el, ott is tarolni fog, főként, mert Intel Pentium, és mert elképesztő volumenben tolja a nagy testvér. Btw, a 2MB is sántít, főleg, mert az Athlonnak az IMC miatt nem sokat érne, ezenkívül még jó másfél-két évig 200 mm-es ostyákon dolgozik az AMD, azaz a cache-t növelni annyit tesz, hogy a visszaeső yield és méret miatt rendkívül megdrágul egy lapkára jutó költség, valamint csökken a volumen, amely még mindig csak felfutó ágban van. Egyszerűen csak azt kellene belátni, hogy a Pentium M-ben sokkal több a potenciál látszik jelenleg, mint bármi másban az x86-os érában.
Elküldve: 2004. 11. 07. 14:02
Idézet: special - Dátum: 2004. nov. 7., vasárnap - 13:51
Mondom szerintem is jó cucc ez a dothan ,de még nincs desktop verzió addig úgy érzem magasztalunk valami olyan dolgot ami még nem is létezik és nincs kézzel fogható eredménye...Szóval most beszélhetünk sok mindenről de mégis valamiből kifolyólag semmi desktop tervezet sincs dothanra a közeli jövőben...Ez azért nekem gyanus...Egyébként pedig ha azt nézzük ,hogy most felnyomatták pár teszt erejéig 2,6-2,8Ghz-re a procit ahol még mindig keveset fogyasztott akkor árulja már el nekem valaki ha olyan full stabil volt és atom gyors akkor mért nincs belőle a notebookokban legalább 2,5Ghz-es Dothan "gyárilag"??? Szerintem kereslet mindig is volt ilyen nagy teljesítményű mobile procikra és el is lehetne adni nagyon jó haszonnal,szóval azzal senki ne jöjjön ,hogy nincs rá szükség...Főleg ,hogy ha ilyen könnyű "előállítani" egy 2,6 Ghz-es példányt ,hogy csak egy picit feszt. emelünk...Nekem van egy olyan érzésem ,hogy az Intel sem annyira hülye ,hogy ha ez a proci 2,8 Ghz-re fel lehetne tényleg nyomatni akkor azt ne használná ki legalább desktop szegmensbe ,hogy teljes egyeduralmat építsen ki egy ilyen ütőkártyával a kezében vagy iszonyat nagy teljesítményű notikat rakjon össze...Nekem valami nagyon nem tetszik itt a dolgokban...Biztos van valami amiről mi nem tudunk...
Szerk: Blade szerverekről már nem is beszélek ahol mondjuk egy 2,6Ghz-es példánnyal 25 watt körüli fogyasztással mindenkit lemosnának a piacról...
Szerkesztette: Zollka 2004. 11. 07. 14:04 -kor
Elküldve: 2004. 11. 07. 15:01
Az órajellel kapcsolatban annyit, hogy a dolog nem így működik. Ne keverjünk össze egy sufnitunigot azzal, hogy valamit tömeges méretekben is produkálni lehet, a megfelelő megbízhatósággal. Másrészt nem csak technológiai, hanem üzleti okai is lehetnek, sőt bizonyára azok vannak amögött, hogy a processzorok szépen sorjában, csepegtetve érkeznek. Ez kemény üzlet, profitmaximalizálás.
Annak pedig, hogy dekstopon nem Dothan van az a döntő oka, hogy nincs benne 64 bites kiterjesztés. Márpedig az Intel már most kínál aktivált 64 kiterjesztésű Pentium 4-eket, munkaállomásokba, kizárólag OEM-eknek.
Szerkesztette: special 2004. 11. 07. 15:02 -kor
Elküldve: 2004. 11. 07. 15:03
Idézet: special - Dátum: 2004. nov. 7., vasárnap - 16:01
A kettő nem zárja ki egymást szvsz...
Nyugodtan folytathatná az Intel azt amit eddig csinált, csak a desktop szegmensbe (ahol le van ... a 64bit, csak marketing), adhatná a Dothant...
Elküldve: 2004. 11. 07. 15:11
Idézet: Bujdy - Dátum: 2004. nov. 7., vasárnap - 15:03
Nyugodtan folytathatná az Intel azt amit eddig csinált, csak a desktop szegmensbe (ahol le van ... a 64bit, csak marketing), adhatná a Dothant...
Le van szarva. Most. Egy ilyen lépést azonban nem hónapos távlatban hoznak meg, hanem több éves. Azaz hiába nem számít most a 64 bit, ha mondjuk 1-2 év múlva már igen. Jövőre jön a 64 bites Windows. Ezenkívül ez a lépés sem az Intelnek, sem egyik szereplőnek nem lenne érdeke, legfeljebb nekünk, mert lenne több választási lehetőségünk. De a PC-s programok debuggolása és optimalizáltsága így is a béka segge alatt van egy célgépéhez (pl. PlayStation 2, Xbox, GameCube) képest, ezen sem sokat segítene egy újabb platform megjelenése. Mondjuk lehet, hogy nem is rontana rajt sokat.

Súgó
A téma zárva.