HWSW Informatikai Kerekasztal: Workstation TFT-k - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (3 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Workstation TFT-k DCC, DTP, CAD folyadékkristályon Értékeld a témát: -----

#21 Felhasználó inaktív   Lipton 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2004. 11. 10. 11:25

Pont mostanában tervezem én is nagyobb TFT vételét, a Samsunk 213T-t néztem ki. Ez a méretéhez és tudásához képest nem olyan nagyon nagyon drága.
Mivel én is grafikai munkára akarom használni kicsit félek, hogy milyen lesz. Nem is a színhűség az ami aggaszt, hanem inkább az utánhúzása. Sokat modellezek wire módban (vagy amikor a wire is látszik), olyankor szürke alapon vékony fehér vonalak vannak, és kicsit tartok attól, hogy kenődni fognak amikor forgatok egy objektumot.
Külföldi árlistákat nézegetve kint vannak a Samsunghoz hasonló méretű/árú jó monitorok (pl Sony is), de itthon ezek drágábbak. Ameriaki árlistában 21"-os Sony "csak" 999$, ami mai árfolyamon még 200K sincs. Osztrák boltokban is vannak egész jó áron márkás monitorok.
Tudtok olyan boltot Magyarországon ahol normális áron vannak nagyobb TFT-k? Igaz nem holnap veszek ilyet, de már szeretnék nézelődni. :)

#22 Felhasználó inaktív   prodigium 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2004. 11. 10. 11:51

Idézet: Lipton - Dátum: 2004. nov. 10., szerda - 10:25

Pont mostanában tervezem én is nagyobb TFT vételét, a Samsunk 213T-t néztem ki. [...]Sokat modellezek wire módban (vagy amikor a wire is látszik), olyankor szürke alapon vékony fehér vonalak vannak, és kicsit tartok attól, hogy kenődni fognak amikor forgatok egy objektumot.

Látom, egy "cipőben evezünk"  :D
A félelmeim is hasonlók, én is az utánhúzástól tartok 1 kicsit, mert már láttam élőben a médiamárktban, ahogy azt fentebb írtam, és mintha 1 kicsit kenődött volna a képe... mondjuk a többi monitor is ugyanúgy kenődött, meg lehet, hogy a demovideo képe produkálta ezt ... szóval remélem modellezésnél, meg egyéb CG-s tevékenységek közben nem lesz zavaró.

Ezt érdemes megnézni:
DELL 2005FPW
Eglész jónak tűnik, és ennél a reakcióidő is alacsony (csak ez nehogy más rovására legyen így), ráadásul fekete  :cool:

#23 Felhasználó inaktív   prodigium 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2004. 11. 10. 11:59

Idézet: kraftxld - Dátum: 2004. nov. 10., szerda - 10:18

Nekem 213T van, már több mint fél éve, teljesen meg vagyok vele elégedve, leginkább CAD-re használom. Ha Szegeden jársz, akkor kipróbálhatod.

És az utánhúzása mennyire zavaró? Meg úgy bővebben milyen tapasztalatod van a monitorral? Ja és gondolom ezüstre fújt a borítása, nem fekete...(ha mégis fekete, akkor érdekelne, hogy hol vetted ;) )
Kösz, hogy felajánlottad, de sajnos nekem Szeged kicsit kiesik...

#24 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 10. 23:10

Idézet: prodigium - Dátum: 2004. nov. 8., hétfő - 13:55

Én meg azt vettem észre, hogy az összes mai komolyabb TFTnek nagyok jók a szinei, sőt nekem még jobban tetszenek CRT-kénél.

A puding probaja: fogsz egy nokia ntest nevu proggit es szepen megprobalod vele a TFT-det dinamika alapon behangolni. Ez CRT eseten kb 3-4 perc utan sikeredik, de sajnos en meg 180kHUF-os TFT eseten is azt tapasztalom, hogy nincs meg sajnos a csatornankenti 8bitnyi melyseg se. Csak ugy amatorszinten probaltam icccm szinte osszekalibralni scannert, tft-t, nyomtatot - nem sikerult.

Grafikusok ujaban HDRI lazban egnek. Ez egy 32 bites float formatum. Egy good old' EIZO CRT tud akar csatornankent 12 bitet is, ha rendesen beallitod. Ez a naggyon fapados minimum belepo a HDRI vilagaba, mert isten igazabol mai technikai szinten 16bit feloldas, azaz 64k arnyalat kene. Ehhez kepest a legjobb S-IPS panelek jo ha 7-8 bit effektiv arnyalatfeloldast tudnak, azt is csak dithering modban.

TFT gyartok nagyon aranyos gyerekek, belovik szep pacsuli negedes szinekre a TFTiekt. Ez a 'jajjdeszep' erzet alaposan megvezeti az embert - hugyanaz a hatas, amikor a videoklipeken szandekosan tultelitett szineket latsz, es baromira tetszik - holott csak arrol van szo, hogy az operator alulexponalta az egeszet, mert huje vot, oszt az utomunka soran 'edeskeese' alakitottak mindent.
νιψονανωμηματαμημωνανοψιν

What do stars do? They shine.(Yvaine)

#25 Felhasználó inaktív   prodigium 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2004. 11. 11. 01:04

Idézet: SFIJ - Dátum: 2004. nov. 10., szerda - 22:10

A puding probaja: fogsz egy nokia ntest nevu proggit es szepen megprobalod vele a TFT-det dinamika alapon behangolni.

Ezt tettem. Pontosan ezt a Nokia tesztprogit kértem az EIZO márkaboltban, hogy azzal szeretném kipróbálni az L557-eset(ez még kb. egy éve volt, és azóta kijött egy újabb komolyabb márkatársa ennek a tipusnak). Rendesek voltak, letöltötték a netről, felrakták, és hagyták hogy próbálgassam. Amikor a gradienseket nézegettem teljesen kiakadtam, mert ronda és szines volt a szürkeárnyalati skála, aztán beugrott, hogy lehet, hogy 16bitre van állítva a desztop... arra volt :omg: gyorsan át is állítottam :), aztán minden jól ment. szépek, jól elkülönültek voltak az árnyalatok, de megvolt az összes. Erre nagyon figyeltem, hiszen ez volt talán a legfontosabb, ami miatt mindeknépp ki akartam próbálni. A gammát állítgatva sem "hullámzott" a fokozatosság a gradiensben. Érdemes lenne Neked is kipróbálni egy professzionális TFT-t. Én is sok előitélettel néztem annak idején a folyadékkristályos monitorokat, de ezek a próbák meggyőztek.

:offtopic:

Idézet

Grafikusok ujaban HDRI lazban egnek. Ez egy 32 bites float formatum. Egy good old' EIZO CRT tud akar csatornankent 12 bitet is, ha rendesen beallitod. Ez a naggyon fapados minimum belepo a HDRI vilagaba, mert isten igazabol mai technikai szinten 16bit feloldas, azaz 64k arnyalat kene. Ehhez kepest a legjobb S-IPS panelek jo ha 7-8 bit effektiv arnyalatfeloldast tudnak, azt is csak dithering modban.

Ezt már írtam CRT vagy TFT? topicban: Az igazi 32bites kép az csatornánként 32 bites (azaz az összes csatorna alfával 128 bit), ráadásul ezen képformátumok legérdekesebb tulajdonsága, hogy lebegőpontosak, ami meg már egy teljesen más megközelítése a digitális képtárolásnak. Ezek a képek szószerint fényképek, ugyanis nem szineket tárolnak, hanem fénymennyiséget(persze itt is vannak csatornák)...ilyen képformátum a HDR, openEXR, 32bites TIFF stb. De hogy ne legyek offtopic, viszont érdekel a téma, érdemes elolvasni ezt a Digitart magazinban megjelent cikket .
Meg ezt is ott írtam : A gagyi TFT-knél valóban így van, viszonbt érdemes szétnézned ebben a fórumban Itt csak olyan TFT-kről van szó, amik nem ditherelnek, és legtöbbjük 10 bites LUT-tal rendelkezik (azaz maga a panel 10 bites). Egyébként elvileg a CRT bitfüggetlen, ugyanis analóg, habár gondolom az elméleti 10-12 bitnyi színmélységre gondoltál. Csak kérdés, hogy PC-n van-e értelme ennek, hiszen a videokártyák meg az egész rendszer ált. 8bites(mondjuk mostanában már 10 bites DAC-ekkel szerelik a videókártyákat, de ennek szerintem csak a gammavezérlésnél van értelme)

És ezek a profi TFT-k nem ditherelnek... legalábbis amiket eddig élőben láttam. Valóban sok gagyi és még a kevésbé gagyi TFT-k közül is sok ditherel, azokat messziről kiszúrom, akkor pláne kijön a dither, ha úgy csinálok, mint a hullámospapagáj a tükörben :D (azaz föl-le mozgatom a fejem)...

Idézet

TFT gyartok nagyon aranyos gyerekek, belovik szep pacsuli negedes szinekre a TFTiekt. Ez a 'jajjdeszep' erzet alaposan megvezeti az embert - hugyanaz a hatas, amikor a videoklipeken szandekosan tultelitett szineket latsz, es baromira tetszik - holott csak arrol van szo, hogy az operator alulexponalta az egeszet, mert huje vot, oszt az utomunka soran 'edeskeese' alakitottak mindent.

Itt is mindkét esetben a gagyiról van szó... ugyanúgy ahogy van profi videoklip, van profi TFT is.

Egyébként meg ezt a vitát szerintem folytassuk a CRT vagy TFT? topicban...

#26 Felhasználó inaktív   Lipton 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 11. 01:24

Idézet: prodigium - Dátum: 2004. nov. 10., szerda - 12:51

Látom, egy "cipőben evezünk"  :D
A félelmeim is hasonlók, én is az utánhúzástól tartok 1 kicsit, mert már láttam élőben a médiamárktban, ahogy azt fentebb írtam, és mintha 1 kicsit kenődött volna a képe... mondjuk a többi monitor is ugyanúgy kenődött, meg lehet, hogy a demovideo képe produkálta ezt ... szóval remélem modellezésnél, meg egyéb CG-s tevékenységek közben nem lesz zavaró.

Ezt érdemes megnézni:
DELL 2005FPW
Eglész jónak tűnik, és ennél a reakcióidő is alacsony (csak ez nehogy más rovására legyen így), ráadásul fekete  :cool:

Pár hete próbálgattam egy 17-es LG-t, azon teljesen jó volt a max, egyedül finom panolásnál volt kicsit furcsa, hogy megvastagodnak a vonalak. Meg a szövegek scollozása is nagyon furcsa a CRT-s szemnek. :)

NEC monitorokat én is nézegettem, de amit annak idején kinéztem azt nem lehetett itt akkor kapni. A 16:10-es képarány nekem annyira nem szimpatikus. Nem tudom, hogy a VGA kártya például, hogy tudja meghajtani, a másik meg az, hogy mivel szélesebb a látószögproblémák is jobban kijönnek (gondolom én).

Igazából Sony-t szeretnék, mert eddig három Sony CRT-m volt és nagyon meg vagyok velük elégedve. Van mág pár hónapom, hogy eldöntsem milyen lesz. :) Én ha lehet 16 miliset szeretnék.

#27 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 11. 01:59

Idézet: prodigium - Dátum: 2004. nov. 11., csütörtök - 2:04

10 bites LUT-tal rendelkezik (azaz maga a panel 10 bites).

Nos hidd el, nekem egy olyan elkampicsorodott szemem van hogy ezt a ketyeret nezve: http://www.nec-mitsubishi.com/coremedia/ge...=x__uk__en.html en sajnos latom a jelentos dinamikahianyt. ez van.

LUT= lookup-table.  ertsd meg kerlek, hogy ez nem 10 bites DAC-ot jelent, hanem egy ATKODOLAS-t.
bejonnek a vilagossag ertekek, felveszel egy hisztogrammot, megkapod a gyakorisagokat, ennek alapjan kiszamolsz egy dinamika-kompressziot, masodpercerenkent annyiszor, ahamy kepet nevlegesen meg tud jeleniteni a ketyere. A transzfer-fuggvenyt (ez a dinamika-kompresszio szamitas eredmenye) betoltod egy asszociativ tarba. A tar bemenete a beljovo RGB vilagossag ertek, a kimenete pedig a megfeleltetett komprimalt ertek amivel megvezerled a panelt. Ez sokkal jobb erdemenyt ad, mintha csak rakuldened a raw RGB ertekeket a panelre. De tetten erheto. Megjegyzendo, hogy ponosan ugyanez a DVD rakfeneje is: dinamikaban komprimalja a kepet, igy ugyan nincsenek beegett pixelek, meg nem lathato reszek, de olyan a DVD kepe, mintha mindent a szurkuletkor vettek volna fel. A filmvaszonrol kb 200x akkora dinamika jon le mint a DVD videorol.

#28 Felhasználó inaktív   prodigium 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2004. 11. 11. 14:22

Idézet: SFIJ - Dátum: 2004. nov. 11., csütörtök - 0:59

Nos hidd el, nekem egy olyan elkampicsorodott szemem van hogy ezt a ketyeret nezve: http://www.nec-mitsubishi.com/coremedia/ge...=x__uk__en.html en sajnos latom a jelentos dinamikahianyt. ez van.

Ezt a monitort élőben láttad/kipróbáltad? Mert akkor bővebben is érdekelne a véleményed. Egyébként ennél a monitornál lehet, hogy úgy érték el a 20ms-es response time-t, hogy a dinamikáját csökkentették a monitornak (szokásuk a gyártóknak ez a móka, hogy a dinamika csökkentésével a névleges reakcióidőt csökkentik)

Idézet

LUT= lookup-table.  ertsd meg kerlek, hogy ez nem 10 bites DAC-ot jelent, hanem egy ATKODOLAS-t....

Tudom, hogy a LUT ezt jelenti... írtam bárhol is, hogy 10 bites DAC van benne? Persze, hogy eleve 8 bites a monitorba bemenő jel, hiszen standard DVI interface, meg PCről van szó... ebből pedig nem lesz több... nem is ez a lényeg. A panel LUTja 10 bites, és ahogy állítottam annál az EIZOnál a gammát, sehol sem cuppantak össze a 8bites gradiensben a szürkeárnyalati szintek, tehát a panelnek mindenképp 10bites vezérlésűnek kell lennie. Ez egyébként a gyakorlatban sokaknak nem is olyan fontos, hiszen jó a default "videós" gamma. De ha valaki mondjuk DTP-zik, annak érdemes az 1.8-ra átállítania, hogy a nyomathoz hasonlóbb legyen a kép gradációja. És itt már fontos, hogy 10bites LUT-ból válogassa ki azokat a fényesség értékeket, amik a panelt vezérlik.

Amit írtál, az végülis olyan, mintha a monitor a panelen megjelenített kép "expozícióját" dinamikusan állítaná.
Csak akkor azt nem értem, hogy miért írnak itt "16.77 million from a palette of 1.06 billion"-t (az 1.06 milliárd meg a 10bitnek felel meg)?
Ha tényleg úgy oldották meg ennél a monitornál is, ahogy írod, akkor egyenként kitépem az összes hajszálamat, és nem veszek TFT-t  :reklamacio:

De tegyük föl, hogy beállítjuk a monitort, hogy a lehető legjobb képet adja, és békénhagyjuk, akkor ugye egy adott pixelnek van egy bizonyos dinamikatartománya, ahol a legsötétebb a 256 skálán a fekete(0), a legvilágosabb pedig a fehér(255). Így a feketéhez is tartozik egy candela érték, és a fehérhez is, és az összes többi szürkeárnyalait szinthez is (vagy felőlem mérhetjük lumenben is ;) ). Ha csak és kizárólagosan a gammáját állítgatom a monitornak, akkor egy olyan fehérből feketébe futó szürkeárnyalati skálán, ahol az összes 254 szürkeárnyalat sorban megtalálható, bizonyos egymás mellett lévő árnyalatoknak össze kell olvadniuk, ha magának a panelnek is 8 bites(vagy kevesebb) a vezérlése, ugyanis a gamma gradációs görbe nem lineáris. Ha 2.2-re állítom a gammát, akkor elvileg meg olyan, mintha közvetlenül a DVI-n jövő jel vezérelné a panelt.
Az persze más kérdés, hogy a candelában mért dinamikatartomány lehet, hogy a TFT-khez viszonyítva CRT-knél annyival több, mint amennyi egy 10 bites skálán a 255-ös értéktől az 1024-ig tartó tartomány(szintúgy candelában/lumenben mérve)... de nekem nem ez a tapasztalatom...

#29 Felhasználó inaktív   Rlaci 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 11. 18:50

Idézet: prodigium - Dátum: 2004. nov. 9., kedd - 13:21

Ezek még nagyon jónak tűnnek: NEC 2080UX és 2180UX .

Én 2080UX-et használok. Ha valakinek kell róla info, szóljon!

#30 Felhasználó inaktív   Boba 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 11. 19:13

Idézet: Lipton - Dátum: 2004. nov. 11., csütörtök - 1:24

17-es LG-t, azon teljesen jó volt

Azt ne felejtsd el, hogy mivel nagyobb monitorban gondolkodsz (írtad azthiszem, hogy 20"osra pályázol) az láthatóan lasabb lesz. Hiába 16ms-es mindkettő, nagyobb felületen oszlik el a tempó. 25%al nagyobb területen oszlik el a 16 ms. Ennyivel látszik jobban a lassúsága.
Ő lesz az adott idő alatt a legtöbb japán kutya!

#31 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 11. 20:25

Idézet: prodigium - Dátum: 2004. nov. 11., csütörtök - 15:22

Amit írtál, az végülis olyan, mintha a monitor a panelen megjelenített kép "expozícióját" dinamikusan állítaná.
Csak akkor azt nem értem, hogy miért írnak itt "16.77 million from a palette of 1.06 billion"-t (az 1.06 milliárd meg a 10bitnek felel meg)?
Ha tényleg úgy oldották meg ennél a monitornál is, ahogy írod, akkor egyenként kitépem az összes hajszálamat, és nem veszek TFT-t  :reklamacio:

Videjot probaltam vagni ezen a NEC csillagon. A digibetarol bejott anyag olyan szornyecsken kontraszthianyos volt mindig, idegesitett. Atcsereltuk egy rendes EIZO crt-re es mindjart megjott a kepdinamika. Allokepen meg sacc/kb oke a nec, de videonal jol latszik, ahogy 'lelegzik' a kincsem.

A data sheetben megtalalhato 'rautalo magatartas':

- 'Automatic black level adjustment'
- 'Colour Temperature Control'

iNo offense ez egy kurvajo monitor mar, CAD-re, b/w DTP-re (napilap) de filmre felejtos, meg sajnos szamomra is, mert erzekeny vagyok a kokanyosagara. Mindazonaltal 2-3 nagysagrenddel jobb a kepe mint a 80ks PVA-MVA paneleknek.

Ne feledjuk, amikor a CD 1982-ben kijott borzalmas hangja volt. 1990-re mar turheto, hallgathato hangu jatekosokat tudtak csinalni. Meg kell varni a ture 8-10bit panelek idejet. Ez meg 2-3 ev imho.

#32 Felhasználó inaktív   Rlaci 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 11. 20:29

Idézet: Boba - Dátum: 2004. nov. 11., csütörtök - 19:13

Azt ne felejtsd el, hogy mivel nagyobb monitorban gondolkodsz (írtad azthiszem, hogy 20"osra pályázol) az láthatóan lasabb lesz. Hiába 16ms-es mindkettő, nagyobb felületen oszlik el a tempó. 25%al nagyobb területen oszlik el a 16 ms. Ennyivel látszik jobban a lassúsága.

??? :confused:

Ezt hogy érted? A ms adat egy-egy pixelre vonatkozik, nem? Attól, hogy több van belőle egy panelen, attól nem lesznek lassabbak.

Szerkesztette: Rlaci 2004. 11. 11. 20:29 -kor

#33 Felhasználó inaktív   Lipton 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 12. 00:45

Idézet: Rlaci - Dátum: 2004. nov. 11., csütörtök - 19:50

Jelen!

#34 Felhasználó inaktív   prodigium 

• Újonc
  • Pipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 11. 12. 00:54

Idézet: Rlaci - Dátum: 2004. nov. 11., csütörtök - 17:50

Persze, hogy kell ;)

Meg ha még valaki tudna némi tapasztalati szintű info-t nyújtani a Samsung 213T-ről, azt megköszönném.

Egyébként meg köszönöm minden eddigi hozzászóló topicbeli aktivitását!  ;)  :respect:

#35 Felhasználó inaktív   prodigium 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2004. 11. 12. 00:58

Idézet: SFIJ - Dátum: 2004. nov. 11., csütörtök - 19:25

Mindazonaltal 2-3 nagysagrenddel jobb a kepe mint a 80ks PVA-MVA paneleknek.

Az általam kinézett Samsung monitor PVA paneles, szóval érdekelne, mi a véleményed az ilyen panelről... remélem hogy csak a 80k-s ilyen panellel szerelteket tartod rossznak, és azért a 213T panelje már nagyságrendekkel jobb.

#36 Felhasználó inaktív   kraftxld 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 12. 07:51

Idézet: prodigium - Dátum: 2004. nov. 12., péntek - 0:54

Persze, hogy kell ;)

Meg ha még valaki tudna némi tapasztalati szintű info-t nyújtani a Samsung 213T-ről, azt megköszönném.

Egyébként meg köszönöm minden eddigi hozzászóló topicbeli aktivitását!  ;)  :respect:

213T: Nekem nagyon bevált, a munkám során egyetlen hibája sem tűnt fel. CAD alatt a vékony vonalak sem szellemképesek, elférek normálisan a desktopon, stb. Ha ennyire érdekel, gyere el és próbálgasd :D
MCSE+M/S, MCITP

#37 Felhasználó inaktív   Rlaci 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 12. 13:50

Akkor némi info az NEC 2080UX-ről.
Előre bocsátom, hogy én otthon használom ezt a TFT-t, nagyjából teljesen hétköznapi módon, tehát CAD vagy DTP ügyben ne várjatok tapasztalatot. Persze ha megmondjátok, hogy speciálisan mit nézzek meg rajta, akkor megteszem.
Az biztos hogy, amikor először megtapasztaltam, hogy mit tud, az első gondolatom az volt, hogy ez munkahelyre való lenne, ahol kihasználnák a képességeit.
Tudomásom szerint NEC gyártmányú S-IPS panel van benne. 25 ms a válaszidő, aminek a megoszlása 11/12 ms. A látható kép átlójának mérete 51 cm, az alap felbontás 1600x1200. Négy bemenete van, ebből 1 DVI-I, 1 DVI-D, 1 analóg és 1 S-video. Ezek közül kettőnek a képe gombnyomásra váltható.

Ahogy SFIJ is írta a 2180-assal való videoszerkesztés kapcsán a kontrasztja és fényereje valóban kevesebb, mint egy TV-é vagy studiómonitoré. Ennek ellenére én ezt használom videoszerkesztésre. Szerintem aki nagyon komolyan űzi a dolgot az úgysem tudja kikerülni egy stúdiómonitor használatát, hogy lássa milyen is a kép valójában (ehhez a CRT PC monitor ugyanúgy nem való, ahogy a TFT). Az 1600x1200-as felbontás és az 51cm-es képátló nagy előnye viszont, hogy ilyen méretben pl a Premiere is kényelmesen használható. Van hely a timeline-nak és a különböző menüknek. És még a preview kép mérete is maradhat a DV-nél vagy DVD-nél standard 720x576. Ugyanez igaz a Photoshopra vagy Paint Shop Pro-ra. Ezekben a programokban is kényelmesen el lehet férni hétköznapi használat esetén.
A színeiről annyit tudok mondani, hogy korábban egy Viewsonic P655-ös CRT monitort használtam, ami a maga idejében elég jónak számított. Nos miután a TFT-re váltottam nem vettem észre semmi romlást, ami a színeket illeti. Igazi koromfekete szín persze a TFT-nél nincs. Kellemes, nem túl harsány, de nem is fakó a színvilága. Jómagam SRGB beállítással használom. Van lehetőség egyénileg is hangolni. Az átlagos monitorok RGB állításával szemben a 2080 UX-nél külön-külön szabályozható 6 színösszetevő és a szaturáció.

Ami még kellemes szolgáltatása az a képtartalomtól függő, folyamatos automatikus fényerőszabályzás. Akit zavar az persze kikapcsolhatja ezt. Fényerőtartalék van bőven. Ha nem süt be a Nap a szobába, akkor a 0-10 közötti fényerő is elegendő.
A kép átméretezését szerintem az átlagnál jobb minőségben végzi, ha nem változik a képarány. Vagyis, ha nem 1600x1200-es felbontásban használom, hanem  pl 1280x960-ban vagy 1024x768-ban, akkor nem romlik igazán drasztikusan a kép. Rosszab lesz, de szerintem még messze használható. Játékok alatt szinte nem is érzékelni a romlást. Ha viszont az 5:4 arányú 1280x1024-be kapcsolom, akkor már jelentős a romlás. Szerencsére erre a felbontásra nem igazán van szükség.
Állítható, hogy kisebb felbontásra váltáskor kihúzza-e a képet vagy középen hagyja kisebb méretben.

Filmnézésre, játékra szerintem alkalmas. Én nem veszek észre utánhúzást.

Ha valaki esetleg analóg VGA kimenetről használja, akkor sincs szükség állításra. Automatikusan, mindenféle gomnyomás nélkül pontosan beállítja a kép méretét és helyzetét. Minden fontos paraméter állítható analóg és digitális bemenet esetén is, akár az előlapi gombokkal, akár Windows alól, szoftveresen is. A szoftveres állításhoz nincs szükség külön USB kábelre, elintézi a VGA kábelen keresztül.
Arra érdemes még figyelni, hogy az 1600x1200-as felbontás a 20 colos monitoron esetleg túl apró karaktereket, ikonokat eredményezhet. Akiket ez zavar, azok inkább 21 colost válasszanak. Bár van az NEC-nek egy segédprogramja, ami bizonyos programok alatt automatikusan kinagyítja pl a menüsávot, miközben a kép többi része változatlan marad. Én nem haszálom, ha érdekel valakit majd megnézem közelebbről, hogy mit tud pontosan.

Szubjektíven: Összeségében az általam eddig látot TFT-k közül ennek volt a legkellemesebb képe.

Ha valami speciális dolgot kell vizsgálni rajta akkor szóljatok. Ha tudom, megnézem.

Szerkesztette: Rlaci 2004. 11. 12. 13:55 -kor

#38 Felhasználó inaktív   kraftxld 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 18. 14:32

Néha filmet is szoktunk nézni rajta, de ott sincs semmi utánhúzás, se elmosódás.
MCSE+M/S, MCITP

#39 Felhasználó inaktív   Ghilette 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 18. 18:53

Hát a CAD nem tudom jelen esetben hogy illik a workstation kategóriába egy tft-nél. Én anno 19" /ES200?/ Sony Crt-tn dolgoztam 1152@100-on / a többiek 1280@85-ön és jók voltak...
amíg nem láttam tft-t. Azóta ha rajzolok, elég a 17"es tft 1280-nal, és CADnél CSAK a geometria fontos, és ez ugye alapból király minden LCD-n. JA, és analógról nyomo, és semmi bajom vele /LG 1710S/. Cadban ritkán fordul elő 1on1 FF sraff. De a nokia test már olyankor csúnya. Scrollnál meg a 16 ms utánhúzás kibír6ó.

1600x1200 hoz mekkora TFT-t csinálnak??? 20-20"t?? Az azért cool lehet...

Színhűség meg kit érdekel CADnél? Vagy a meló utáni CShez jól jön ,-)???

Na nem kekeckedésből írtam, csak ha valaki CADezik, akkor sztem BÁRMIRE kicserélheti a CRT-t, mert a pontos geometria a tűéles képpel ez esetben a mennyországot jelenti.
. . . a n y t h i n g

#40 Felhasználó inaktív   c0ke 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 27. 10:41

sziasztok!

workstation monitort szeretnek venni otthonra, es az asztali tft topicban mar kaptam nemi segitseget egy uriembertol. vegul az eizot kizartam, es a LaCie 321 mellett dontottem, azonban.. most meglattam a NEC 2180UX-et, es ez is eleg szimpatikus.

ha jolsejtem mindkettoben S-Ips panel van, a lacie beszerzesi ara 1700$ korul van, mig a NEC 1500$. ami meg a nec mellett szol, h valszeg konnyebben be tudnam szerezni.

esetleg nem tudok rola, hogy van-e valamifele magyar importore/forgalmazoja a NEC termekeknek?

koszi  :cool:
what the fuck is WTF?

Téma megosztása:

• (3 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó