Akkor némi info az NEC 2080UX-ről.
Előre bocsátom, hogy én otthon használom ezt a TFT-t, nagyjából teljesen hétköznapi módon, tehát CAD vagy DTP ügyben ne várjatok tapasztalatot. Persze ha megmondjátok, hogy speciálisan mit nézzek meg rajta, akkor megteszem.
Az biztos hogy, amikor először megtapasztaltam, hogy mit tud, az első gondolatom az volt, hogy ez munkahelyre való lenne, ahol kihasználnák a képességeit.
Tudomásom szerint NEC gyártmányú S-IPS panel van benne. 25 ms a válaszidő, aminek a megoszlása 11/12 ms. A látható kép átlójának mérete 51 cm, az alap felbontás 1600x1200. Négy bemenete van, ebből 1 DVI-I, 1 DVI-D, 1 analóg és 1 S-video. Ezek közül kettőnek a képe gombnyomásra váltható.
Ahogy SFIJ is írta a 2180-assal való videoszerkesztés kapcsán a kontrasztja és fényereje valóban kevesebb, mint egy TV-é vagy studiómonitoré. Ennek ellenére én ezt használom videoszerkesztésre. Szerintem aki nagyon komolyan űzi a dolgot az úgysem tudja kikerülni egy stúdiómonitor használatát, hogy lássa milyen is a kép valójában (ehhez a CRT PC monitor ugyanúgy nem való, ahogy a TFT). Az 1600x1200-as felbontás és az 51cm-es képátló nagy előnye viszont, hogy ilyen méretben pl a Premiere is kényelmesen használható. Van hely a timeline-nak és a különböző menüknek. És még a preview kép mérete is maradhat a DV-nél vagy DVD-nél standard 720x576. Ugyanez igaz a Photoshopra vagy Paint Shop Pro-ra. Ezekben a programokban is kényelmesen el lehet férni hétköznapi használat esetén.
A színeiről annyit tudok mondani, hogy korábban egy Viewsonic P655-ös CRT monitort használtam, ami a maga idejében elég jónak számított. Nos miután a TFT-re váltottam nem vettem észre semmi romlást, ami a színeket illeti. Igazi koromfekete szín persze a TFT-nél nincs. Kellemes, nem túl harsány, de nem is fakó a színvilága. Jómagam SRGB beállítással használom. Van lehetőség egyénileg is hangolni. Az átlagos monitorok RGB állításával szemben a 2080 UX-nél külön-külön szabályozható 6 színösszetevő és a szaturáció.
Ami még kellemes szolgáltatása az a képtartalomtól függő, folyamatos automatikus fényerőszabályzás. Akit zavar az persze kikapcsolhatja ezt. Fényerőtartalék van bőven. Ha nem süt be a Nap a szobába, akkor a 0-10 közötti fényerő is elegendő.
A kép átméretezését szerintem az átlagnál jobb minőségben végzi, ha nem változik a képarány. Vagyis, ha nem 1600x1200-es felbontásban használom, hanem pl 1280x960-ban vagy 1024x768-ban, akkor nem romlik igazán drasztikusan a kép. Rosszab lesz, de szerintem még messze használható. Játékok alatt szinte nem is érzékelni a romlást. Ha viszont az 5:4 arányú 1280x1024-be kapcsolom, akkor már jelentős a romlás. Szerencsére erre a felbontásra nem igazán van szükség.
Állítható, hogy kisebb felbontásra váltáskor kihúzza-e a képet vagy középen hagyja kisebb méretben.
Filmnézésre, játékra szerintem alkalmas. Én nem veszek észre utánhúzást.
Ha valaki esetleg analóg VGA kimenetről használja, akkor sincs szükség állításra. Automatikusan, mindenféle gomnyomás nélkül pontosan beállítja a kép méretét és helyzetét. Minden fontos paraméter állítható analóg és digitális bemenet esetén is, akár az előlapi gombokkal, akár Windows alól, szoftveresen is. A szoftveres állításhoz nincs szükség külön USB kábelre, elintézi a VGA kábelen keresztül.
Arra érdemes még figyelni, hogy az 1600x1200-as felbontás a 20 colos monitoron esetleg túl apró karaktereket, ikonokat eredményezhet. Akiket ez zavar, azok inkább 21 colost válasszanak. Bár van az NEC-nek egy segédprogramja, ami bizonyos programok alatt automatikusan kinagyítja pl a menüsávot, miközben a kép többi része változatlan marad. Én nem haszálom, ha érdekel valakit majd megnézem közelebbről, hogy mit tud pontosan.
Szubjektíven: Összeségében az általam eddig látot TFT-k közül ennek volt a legkellemesebb képe.
Ha valami speciális dolgot kell vizsgálni rajta akkor szóljatok. Ha tudom, megnézem.
Szerkesztette: Rlaci 2004. 11. 12. 13:55 -kor