HWSW Informatikai Kerekasztal: VHS>DVD - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (26 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

VHS>DVD Másolásvédett kazettáról

#1 Felhasználó inaktív   Udi 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2004. 11. 13. 11:11

Sziasztok !

Az lenne a problémám, hogy egy másolásvédett VHS kazettát szeretnék
felmásolni a gépemre és DVD-t csinálni belőle. Sajnos a másolásvédelem
miatt ugrál a kép folyamatosan. Mit lehet ilyenkor tenni ?
Van erre valami program ?

Előre is köszi a segítséget.
Asus P5K-E, Core 2 Duo 2,66Ghz ( E6750 ), A-Data 2x1024Mb, Asus 8600Gts, 2db WD Raptor WD740GD ( Raid 0 ), Maxtor 80Gb SATA, Seagate Barracuda SATA V 80Gb,  Nec ND-4550A

#2 Felhasználó inaktív   Lipton 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2004. 11. 13. 15:56

Idézet: Udi - Dátum: 2004. nov. 13., szombat - 12:11

Sziasztok !

Az lenne a problémám, hogy egy másolásvédett VHS kazettát szeretnék
felmásolni a gépemre és DVD-t csinálni belőle. Sajnos a másolásvédelem
miatt ugrál a kép folyamatosan. Mit lehet ilyenkor tenni ?
Van erre valami program ?

Előre is köszi a segítséget.

1. Lehet kapni a kábelbe olyan adaptert ami kiiktatja másolásvédelmet.
2. Gyagyi videóval próbáld meg, azokban nem mindig építették ezt be.
3. Régebbi videóval játszd le a kazettát. Másolásvédelem nem volt mindig, ezért a régi videókkal simán át tudod másolni a védett kazettákat is.

#3 Felhasználó inaktív   qnadam 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 13. 16:07

a másolásvédelem úgy működik, hogy a kép szélén, ahol már nem látszik, van egy nagy jelszintű izé, és ettől a felvevő automata szintszabályozása sokkal alacsonyabbra áll be --> bizonytalanabb kép. ezt a felvevő videó úgy tudja kikerülni, hogy úgy állít szintet, hogy ez a túlméretezett jel nem számít bele az egészbe, vagy pedig kézzel állít az ember szintet. ilyenformán a felvevő videó az érdekes, a lejátszó mindegy.

a tévedés és a pontatlanság jogát fenntartom :)

kis infó erről, meg a kikerüléséről: Macrovision FAQ
de fikaszínű ma a horizont, a polipok eszegetik a pici lábam
papírhajó vagyok, most esek szét, az egész mégis bazmeg, de szép - Elefánt

#4 Felhasználó inaktív   lac1 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 15. 09:16

Idézet: qnadam - Dátum: 2004. nov. 13., szombat - 15:07

a másolásvédelem úgy működik, hogy a kép szélén, ahol már nem látszik, van egy nagy jelszintű izé, és ettől a felvevő automata szintszabályozása sokkal alacsonyabbra áll be --> bizonytalanabb kép. ezt a felvevő videó úgy tudja kikerülni, hogy úgy állít szintet, hogy ez a túlméretezett jel nem számít bele az egészbe, vagy pedig kézzel állít az ember szintet. ilyenformán a felvevő videó az érdekes, a lejátszó mindegy.

a tévedés és a pontatlanság jogát fenntartom :)

kis infó erről, meg a kikerüléséről: Macrovision FAQ

Érdekes...
Én eddig úgy tudtam, hogy a szinkronjellel csináltak valamit. Ezért a stúdiómban ilyenkor mindeig beraktam egy TBC-t a jel útjába, és jó lett. Bár bevallom, mostanában volt egy nagyon érdekes kazetta, valami erobik vagy mi a rák, ami nem hagyta magát. Ezért be a gépbe, és onnét vissza a másik kazira.

#5 Felhasználó inaktív   wpepi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 15. 12:30

Idézet: lac1 - Dátum: 2004. nov. 15., hétfő - 9:16

Érdekes...
Én eddig úgy tudtam, hogy a szinkronjellel csináltak valamit. Ezért a stúdiómban ilyenkor mindeig beraktam egy TBC-t a jel útjába, és jó lett. Bár bevallom, mostanában volt egy nagyon érdekes kazetta, valami erobik vagy mi a rák, ami nem hagyta magát. Ezért be a gépbe, és onnét vissza a másik kazira.

Igen. A VHS felvételeknél a szinkronjelet bolondítják meg amitől a videomagnók szinkronfokozata kiakad.
Megoldás TBC (nem a tüdőbaj, hanem az időalap korrektor  :D ) ill. egy szinkronjel stabilizátoros capture kártya (minden olyan capture eszközben van ami kifejezetten VHS/SVHS felvételek digitalizálására lett tervezve /nem VIVO meg TV kártya/)

#6 Felhasználó inaktív   qnadam 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 15. 13:12

nem úgy van, hogy emiatt a nagyranőtt bónuszjel miatt a felvevő lejjebb teszi a szintet, és emiatt lesz gynege a szinkronjel?

#7 Felhasználó inaktív   wpepi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 15. 13:26

Idézet: qnadam - Dátum: 2004. nov. 15., hétfő - 13:12

nem úgy van, hogy emiatt a nagyranőtt bónuszjel miatt a felvevő lejjebb teszi a szintet, és emiatt lesz gynege a szinkronjel?

Nem. Nem lesz gyenge a szinkronjel hanem egyszerűen egy lökettel megbolondítják a szinkron fokozatot. Éppen ezért ha rendbe tesszük a szinkronjelet akkor tökéletesen másolható az anyag.
Mivel a TV-k szinkron fokozata is nehezen küszködik meg ezzel a megzavart jellel a védett kazetták egy kicsit rosszabb minőségben jelennek meg mint a nem védettek (instabil azaz kicsit csúszkál, esetleg lobog a teteje, stb.). Persze ez TV-je válogatja.

Idézet a pontos definícióból:

"Szóval, az egész annyiból áll, hogy a függőleges szinkronjel után, a feketeszint idején nagyszintű tüskéket tesznek a videojelre. Ettől aztán az erre érzékeny videóknak szétesik a szinkronozása, aminek az eredménye az élvezhetetlen, színtelen kép... "

Itt az oldal linkje is ha esetleg valaki maga szeretne építeni a VHS másolásához dekódert:
http://members.tripo...yozo/ep/vhs.htm

De ma már ezt egy tisztességes capture eszköz tudja (ilyen eszközzel digitalizált anyag ha visszakerül a szalagra akkor már szabadon másolható mert a szinkron rendbe lett téve).
Külön "dekóder"  csak akkor hasznos ha asztali DVD felvevővel akar valaki védett VHS-t másolni mivel ezeket nem rögzítik azaz ha ilyen videojel kerül a készülékbe akkor letiltja a felvétel lehetőségét (hiába nyomkodják a "REC" gombot)

Szerkesztette: wpepi 2004. 11. 15. 13:42 -kor

#8 Felhasználó inaktív   qnadam 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 15. 14:01

Idézet: wpepi - Dátum: 2004. nov. 15., hétfő - 14:26

Nem. Nem lesz gyenge a szinkronjel hanem egyszerűen egy lökettel megbolondítják a szinkron fokozatot. Éppen ezért ha rendbe tesszük a szinkronjelet akkor tökéletesen másolható az anyag.
Mivel a TV-k szinkron fokozata is nehezen küszködik meg ezzel a megzavart jellel a védett kazetták egy kicsit rosszabb minőségben jelennek meg mint a nem védettek (instabil azaz kicsit csúszkál, esetleg lobog a teteje, stb.). Persze ez TV-je válogatja.

Idézet a pontos definícióból:

"Szóval, az egész annyiból áll, hogy a függőleges szinkronjel után, a feketeszint idején nagyszintű tüskéket tesznek a videojelre. Ettől aztán az erre érzékeny videóknak szétesik a szinkronozása, aminek az eredménye az élvezhetetlen, színtelen kép...

köszi a pontosítást :respect:

#9 Felhasználó inaktív   Udi 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2004. 11. 15. 17:06

Tehát akkor VIVO-s videókártyával ne is próbálkozzak,
ugyanis nekem az van.
Megpróbálok egy digitalizáló kártyát szerezni és kipróbálom.
Remélem azzal menni fog.
Asus P5K-E, Core 2 Duo 2,66Ghz ( E6750 ), A-Data 2x1024Mb, Asus 8600Gts, 2db WD Raptor WD740GD ( Raid 0 ), Maxtor 80Gb SATA, Seagate Barracuda SATA V 80Gb,  Nec ND-4550A

#10 Felhasználó inaktív   multibit 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 15. 19:14

Nem akarok vitatkozni (nincs hozzá elég tapasztalatom), csak az érdekesség kedvéért leírok egy esetet. Van egy olcsó TV-tuner kártyám (Pinnacle PCTV), amivel tettem néhány próbát védett VHS másolására. Több kazettát is kipróbáltam, de mindig ugyanaz volt az eredmény: hiba nélkül sikerült vinyóra vinni (MJPEG formátumban) a filmrészletet. Korábban már kísérleteztem egy Disney rajzfilm VHS-VHS átvitelével, de persze nem jött össze a dolog. Az említett VHS-capture próbán ez a rajzfilm is átment. Nem foglalkoztam sokat a témával mert nincs olyan másolásvédett filmem, amit DVD-re akarnék menteni, de érdekes, hogy a tunerkártya nem zavartatta magát. Mi lehet ennek az oka?

#11 Felhasználó inaktív   Mykee 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 11. 15. 20:34

Jaja, ezt én is megerősíthetem! A Pinnacle PCTV simán eszi a jelet, antennán keresztül. S-Videon még nem néztem, de esetleg majd kipróbálom, hátha... Csak az a baj, hogy nincs benne TBC. :(
Sukitore - Igényes, párosan írt erotikus történetek

#12 Felhasználó inaktív   Rlaci 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 16. 07:42

Idézet: Mykee - Dátum: 2004. nov. 15., hétfő - 20:34

Jaja, ezt én is megerősíthetem! A Pinnacle PCTV simán eszi a jelet, antennán keresztül. S-Videon még nem néztem, de esetleg majd kipróbálom, hátha... Csak az a baj, hogy nincs benne TBC. :(

Tapasztalatom szerint a PCTV a kompozit bemeneten sem törődik a másolásvédelemmel.

Nem hivatalosan a Canopus ADVC 50 és 100 DV konverterek is támogatják a macrovision-nel védett anyagok másolását.

Szerkesztette: Rlaci 2004. 11. 16. 07:45 -kor

#13 Felhasználó inaktív   wpepi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 16. 10:17

Ahhoz, hogy a digitalizáláskor el legyen távolítva a másolásvédelem újra kell szinkronozni a bejövő videojelet. Ezt csak olyan capture eszközzel lehet elvégezni mely tartalmaz szinkron stabilizátort vagy TBC-t. Ilyen szinkron stabilizátor áramkör csak olyan capture eszközben van mely kifejezetten VHS/SVHS digitalizálására való. A szinkron stabilizátorral ellátott captrure eszközöket legfontosabb tulajdonsága, hogy még gyenge minőségű (nyúlt, átmágneseződés miatti szinkronhibával teletűzdelt, esetleg gyűrött) VHS felvételekről is képesek kép, hang szinkron elcsúszás nélkül meglehetősen jó minőségben digitalizálni. Ez csak akkor lehetséges ha az eszköz tartalmaz szinkron stabilizátor áramkört mely a digitalizálás elött újraszinkronozza a videojelet. Ennek az újraszinkronozásnak a mellékterméke a macrovision eltávolítása mivel a digitalizálás előtt az eredeti jel "fazonírozva" lett.
Ugyanezt a hatást lehet elér TBC (Time Base Corrector azaz időalap korrektor) beiktatásával. A professzionális capture eszközök tartalmaznak TBC-t (pld. Canopus ADVC-300) de egy külső TBC közbeiktatásával is levehető a másolásvédelem.

Ismétlem. A másolásvédelem levétele azt jelenti, hogy a szinkronjelből véglegesen el lett távolítva a zavaró tényező azaz átesett az analóg jel egy szinkronjel fazonírozáson. Ezt a stabilizálást a digitalizálás előtt kell elvégezni. Ennek a stabilizáló egységnek a megléte eredményezi a tökéletes VHS/SVHS digitalizálást azaz bármilyen instabil szinkronnal rendelkező VHS felvétel elfogadható minőségben digitalizálható (nincs kép, hang elcsúszás).

Tehát ha az a capture eszköz melyet használtok, képes hibás/gyenge (nyúlt, átmágneseződés miatti szinkronhibával teletűzdelt, esetleg helyenként gyűrött szalag miatti szinkronhiba) szinkronjellel rendelkező VHS felvétel elcsúszás nélküli digitalizálására akkor a digitalizált anyagból a másolásvédelem is véglegesen ki van iktatva.

Ha valaki asztali DVD felvevővel szeretne másolásvédelemmel ellátott VHS kazettát másolni annak be kell szereznie egy külső TBC-t ill. "dekódert" mert az asztali felvevők úgy vannak elkészítve, hogy ha a  bemenetükre ilyen jel érkezik akkor letiltják a felvételi funkciót. Ez mindegyik felvevőre igaz.

Pld. A Pinnacle DC30 Plus hardware MJPEG capture/editáló kártya rendelkezik saját szinkron stabilizátorral (VHS/SVHS rögzítésre és szerkesztésre kifejlesztett kártya) melynek az eredménye, hogy a macrovision-al ellátott VHS kazetták digitalizálásakor a másolásvédelem véglegesen el van távolítva a felvételből.

Szerkesztette: wpepi 2004. 11. 16. 10:32 -kor

#14 Felhasználó inaktív   Mykee 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 11. 16. 11:23

És lehet kapni olcsóbb TBC-t? Vagy hol lehet még ilyen DC30 plust venni? Milyen a minőségük? És a Pinnacle mely új termékeiben van még TBC?

Szerkesztette: Mykee 2004. 11. 16. 11:28 -kor

#15 Felhasználó inaktív   wpepi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 16. 12:23

Idézet: Mykee - Dátum: 2004. nov. 16., kedd - 11:23

És lehet kapni olcsóbb TBC-t? Vagy hol lehet még ilyen DC30 plust venni? Milyen a minőségük? És a Pinnacle mely új termékeiben van még TBC?

Külső TBC nem olcsó.
A DC30 Plus egy hardware-es (Zoran MJPEG processzor, 768x576, 7Mbps bitráta azaz 2.9:1 arányú tömörítés) capture/editáló kártya mely tartalmaz kimenetet is (Composite, S-Video és persze audio).
Ma is ezt használom és nem csak VHS/SVHS digitalizálására (kiváló minőségű MPEG2 készíthető a rögzített anyagból).  :D
Annak idején (1998) mikor vettem 160.000+AFA volt az ára. Ha jól tudom ma már nincs kereskedelmi forgalomban (a Pinnacle már nem támogatja). Ennek az az oka, hogy ma már nem divat az MJPEG hanem helyette a DV capture terjedt el. Ez a kártya jelenleg már csak használtan vehető és az ára kb. 50.000-70.000Ft között lehet (ez csak sacc/kb).

TBC áramkör csak a professzionális capture eszközökben van. Ilyen pld. a Canopus ADVC300 melynek az ára 170.000Ft körül van.

Azt nem tudom, hogy a Pinnacle jelenleg kapható termékei közül melyik eszköz rendelkezik TBC-vel. Ezt a Pinnacle oldalán megtalálod ill. a hazai márkaképviseletnél Axico Kft 
http://www.axico.hu/

Szerkesztette: wpepi 2004. 11. 16. 12:24 -kor

#16 Felhasználó inaktív   lac1 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 16. 13:08

ADVC 100 /Canopus/ rulez!

Olvasom hogy milyen drága a DC30Plus. Akkor már inkább a Canopus.

#17 Felhasználó inaktív   Mykee 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 11. 16. 14:23

Nem lehet náluk sem kapni. :(
De ha meg ilyen drága, venni se tudok. :(

#18 Felhasználó inaktív   Udi 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2004. 11. 16. 17:08

És esetlegesen ezt szovtveresen nem lehetne megoldani ?

#19 Felhasználó inaktív   Jajca 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2004. 11. 16. 20:45

Hali Mindenkinek!
Az én tapasztalatom, ami csak egy próbán alapul:
- Leadtek Winfast VC100XP capture kártyám van
- Virtual VCR-t használok a digitalizáláshoz
- Egy másolásvédett kazettánál kipróbáltam alapbeállítást - a hang elcsúszott. Megoldás - a VirtualVCR beállításainál az AVsync-ben Adjust stream offset-offset audio by 250ms beállítás
- Eredmény - TÖKÉLETES! kép és hang szinkronban - ennyi :-))

www.digtv.ws a link

#20 Felhasználó inaktív   lac1 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 18. 10:22

Idézet: Mykee - Dátum: 2004. nov. 16., kedd - 13:23

Nem lehet náluk sem kapni. :(
De ha meg ilyen drága, venni se tudok. :(

Vegyél ADVC50-et.
gaia.hu
Ott olvashatsz okosakat is.