HWSW Informatikai Kerekasztal: VHS>DVD - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (26 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

VHS>DVD Másolásvédett kazettáról

#11 Felhasználó inaktív   Mykee 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 11. 15. 20:34

Jaja, ezt én is megerősíthetem! A Pinnacle PCTV simán eszi a jelet, antennán keresztül. S-Videon még nem néztem, de esetleg majd kipróbálom, hátha... Csak az a baj, hogy nincs benne TBC. :(
Sukitore - Igényes, párosan írt erotikus történetek

#12 Felhasználó inaktív   Rlaci 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 16. 07:42

Idézet: Mykee - Dátum: 2004. nov. 15., hétfő - 20:34

Jaja, ezt én is megerősíthetem! A Pinnacle PCTV simán eszi a jelet, antennán keresztül. S-Videon még nem néztem, de esetleg majd kipróbálom, hátha... Csak az a baj, hogy nincs benne TBC. :(

Tapasztalatom szerint a PCTV a kompozit bemeneten sem törődik a másolásvédelemmel.

Nem hivatalosan a Canopus ADVC 50 és 100 DV konverterek is támogatják a macrovision-nel védett anyagok másolását.

Szerkesztette: Rlaci 2004. 11. 16. 07:45 -kor

#13 Felhasználó inaktív   wpepi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 16. 10:17

Ahhoz, hogy a digitalizáláskor el legyen távolítva a másolásvédelem újra kell szinkronozni a bejövő videojelet. Ezt csak olyan capture eszközzel lehet elvégezni mely tartalmaz szinkron stabilizátort vagy TBC-t. Ilyen szinkron stabilizátor áramkör csak olyan capture eszközben van mely kifejezetten VHS/SVHS digitalizálására való. A szinkron stabilizátorral ellátott captrure eszközöket legfontosabb tulajdonsága, hogy még gyenge minőségű (nyúlt, átmágneseződés miatti szinkronhibával teletűzdelt, esetleg gyűrött) VHS felvételekről is képesek kép, hang szinkron elcsúszás nélkül meglehetősen jó minőségben digitalizálni. Ez csak akkor lehetséges ha az eszköz tartalmaz szinkron stabilizátor áramkört mely a digitalizálás elött újraszinkronozza a videojelet. Ennek az újraszinkronozásnak a mellékterméke a macrovision eltávolítása mivel a digitalizálás előtt az eredeti jel "fazonírozva" lett.
Ugyanezt a hatást lehet elér TBC (Time Base Corrector azaz időalap korrektor) beiktatásával. A professzionális capture eszközök tartalmaznak TBC-t (pld. Canopus ADVC-300) de egy külső TBC közbeiktatásával is levehető a másolásvédelem.

Ismétlem. A másolásvédelem levétele azt jelenti, hogy a szinkronjelből véglegesen el lett távolítva a zavaró tényező azaz átesett az analóg jel egy szinkronjel fazonírozáson. Ezt a stabilizálást a digitalizálás előtt kell elvégezni. Ennek a stabilizáló egységnek a megléte eredményezi a tökéletes VHS/SVHS digitalizálást azaz bármilyen instabil szinkronnal rendelkező VHS felvétel elfogadható minőségben digitalizálható (nincs kép, hang elcsúszás).

Tehát ha az a capture eszköz melyet használtok, képes hibás/gyenge (nyúlt, átmágneseződés miatti szinkronhibával teletűzdelt, esetleg helyenként gyűrött szalag miatti szinkronhiba) szinkronjellel rendelkező VHS felvétel elcsúszás nélküli digitalizálására akkor a digitalizált anyagból a másolásvédelem is véglegesen ki van iktatva.

Ha valaki asztali DVD felvevővel szeretne másolásvédelemmel ellátott VHS kazettát másolni annak be kell szereznie egy külső TBC-t ill. "dekódert" mert az asztali felvevők úgy vannak elkészítve, hogy ha a  bemenetükre ilyen jel érkezik akkor letiltják a felvételi funkciót. Ez mindegyik felvevőre igaz.

Pld. A Pinnacle DC30 Plus hardware MJPEG capture/editáló kártya rendelkezik saját szinkron stabilizátorral (VHS/SVHS rögzítésre és szerkesztésre kifejlesztett kártya) melynek az eredménye, hogy a macrovision-al ellátott VHS kazetták digitalizálásakor a másolásvédelem véglegesen el van távolítva a felvételből.

Szerkesztette: wpepi 2004. 11. 16. 10:32 -kor

#14 Felhasználó inaktív   Mykee 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 11. 16. 11:23

És lehet kapni olcsóbb TBC-t? Vagy hol lehet még ilyen DC30 plust venni? Milyen a minőségük? És a Pinnacle mely új termékeiben van még TBC?

Szerkesztette: Mykee 2004. 11. 16. 11:28 -kor

#15 Felhasználó inaktív   wpepi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 16. 12:23

Idézet: Mykee - Dátum: 2004. nov. 16., kedd - 11:23

És lehet kapni olcsóbb TBC-t? Vagy hol lehet még ilyen DC30 plust venni? Milyen a minőségük? És a Pinnacle mely új termékeiben van még TBC?

Külső TBC nem olcsó.
A DC30 Plus egy hardware-es (Zoran MJPEG processzor, 768x576, 7Mbps bitráta azaz 2.9:1 arányú tömörítés) capture/editáló kártya mely tartalmaz kimenetet is (Composite, S-Video és persze audio).
Ma is ezt használom és nem csak VHS/SVHS digitalizálására (kiváló minőségű MPEG2 készíthető a rögzített anyagból).  :D
Annak idején (1998) mikor vettem 160.000+AFA volt az ára. Ha jól tudom ma már nincs kereskedelmi forgalomban (a Pinnacle már nem támogatja). Ennek az az oka, hogy ma már nem divat az MJPEG hanem helyette a DV capture terjedt el. Ez a kártya jelenleg már csak használtan vehető és az ára kb. 50.000-70.000Ft között lehet (ez csak sacc/kb).

TBC áramkör csak a professzionális capture eszközökben van. Ilyen pld. a Canopus ADVC300 melynek az ára 170.000Ft körül van.

Azt nem tudom, hogy a Pinnacle jelenleg kapható termékei közül melyik eszköz rendelkezik TBC-vel. Ezt a Pinnacle oldalán megtalálod ill. a hazai márkaképviseletnél Axico Kft 
http://www.axico.hu/

Szerkesztette: wpepi 2004. 11. 16. 12:24 -kor

#16 Felhasználó inaktív   lac1 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 16. 13:08

ADVC 100 /Canopus/ rulez!

Olvasom hogy milyen drága a DC30Plus. Akkor már inkább a Canopus.

#17 Felhasználó inaktív   Mykee 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 11. 16. 14:23

Nem lehet náluk sem kapni. :(
De ha meg ilyen drága, venni se tudok. :(

#18 Felhasználó inaktív   Udi 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2004. 11. 16. 17:08

És esetlegesen ezt szovtveresen nem lehetne megoldani ?
Asus P5K-E, Core 2 Duo 2,66Ghz ( E6750 ), A-Data 2x1024Mb, Asus 8600Gts, 2db WD Raptor WD740GD ( Raid 0 ), Maxtor 80Gb SATA, Seagate Barracuda SATA V 80Gb,  Nec ND-4550A

#19 Felhasználó inaktív   Jajca 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2004. 11. 16. 20:45

Hali Mindenkinek!
Az én tapasztalatom, ami csak egy próbán alapul:
- Leadtek Winfast VC100XP capture kártyám van
- Virtual VCR-t használok a digitalizáláshoz
- Egy másolásvédett kazettánál kipróbáltam alapbeállítást - a hang elcsúszott. Megoldás - a VirtualVCR beállításainál az AVsync-ben Adjust stream offset-offset audio by 250ms beállítás
- Eredmény - TÖKÉLETES! kép és hang szinkronban - ennyi :-))

www.digtv.ws a link

#20 Felhasználó inaktív   lac1 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 18. 10:22

Idézet: Mykee - Dátum: 2004. nov. 16., kedd - 13:23

Nem lehet náluk sem kapni. :(
De ha meg ilyen drága, venni se tudok. :(

Vegyél ADVC50-et.
gaia.hu
Ott olvashatsz okosakat is.

#21 Felhasználó inaktív   Mykee 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 18. 11:59

Köszi a címet, megnézem. De jól látom, hogy az 50-esen nincs analóg kimenet?  :confused:
Meg igazából a 300-as lenne a legjobb... :D Abban van TBC is.
Miért ilyen drága a TBC???  :confused:

Szerkesztette: Mykee 2004. 11. 18. 12:07 -kor

#22 Felhasználó inaktív   wpepi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 18. 13:16

Idézet: Mykee - Dátum: 2004. nov. 18., csütörtök - 11:59

Köszi a címet, megnézem. De jól látom, hogy az 50-esen nincs analóg kimenet?  :confused:
Meg igazából a 300-as lenne a legjobb... :D Abban van TBC is.
Miért ilyen drága a TBC???  :confused:

"De jól látom, hogy az 50-esen nincs analóg kimenet?"

ADVC50 csak analóg - DV konverzióra alkalmas
ADVC300 pedig analóg - DV és DV - analóg konverzióra is alkalmas.

"Meg igazából a 300-as lenne a legjobb... :D Abban van TBC is.
Miért ilyen drága a TBC???
"

Nem a TBC a drága hanem az amit az ADVC300 tud nyújtani.
Önmagában a TBC nem egy nagy kunszt. Minden jobb SVHS kamerában benne van. A jobb asztali DVD felvevőkről meg nem is beszélve (pld. a Pioneer DVR-520/720 tartalmaz TBC-t)
pld. a DARIM M-Filter eszköze sem a TBC-től olyan drága (közel 200.000Ft) hanem attól amit tud azaz a professzionális zajszűrési technológia alkalmazása mely segítségével kiváló digitális anyag készíthető VHS/SVHS forrásból.

Idézet a Canopus oldaláról:
Az ADVC-300 tulajdonságait tekintve már a stúdiók világában is megállja helyet, nem csak otthoni felhasználok számára nyújt ideális megoldást. A készülék speciális zajcsökkentő áramkörrel is rendelkezik, amellyel a zajos analóg (pl. VHS) forrású jelet megszűri és így jelentős javulása következik be annak a minőségében. Az ADVC-300 komponens kimenettel is rendelkezik, így akár a megszerkesztett anyag is egyszerűn átírhatóvá válik BETA SP-re. Az ADVC-300 kompatibilis a kereskedelemben kapható neves videószerkesztő szoftverek mindegyikével (pl. Canopus EDIUS, Final Cut Pro®, Avid Xpress® DV, Adobe® Premiere® Pro. )

Digitális 3D-s zajcsökkentés:
http://www.canopus.u...0/b_3dnoise.jpg

Time Base Corrector:
http://www.canopus.u...C300/b_LTBC.jpg

#23 Felhasználó inaktív   Mykee 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 11. 18. 13:23

Na de utólag beszerezni egy TBC-t nem olcsó. Vagy...?

Szerkesztette: Mykee 2004. 11. 18. 13:24 -kor

#24 Felhasználó inaktív   wpepi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 18. 13:52

Idézet: Mykee - Dátum: 2004. nov. 18., csütörtök - 13:23

Na de utólag beszerezni egy TBC-t nem olcsó. Vagy...?

Önállóan nem igazán kapható. Általában a videó feldolgozáshoz nélkülözhetetlen szűrőket is tartalmazza (különféle zajszűrési technikákat pld. 2D, 3D). Ettől olyan drágák a különálló készülékek. Ilyen pld. a Darim M-Filter mely egy külső eszköz (soros porton programozhatóak és kapcsolhatók be/ki a szűrő áramkörei) mely TBC-t is tartalmaz. Ezt az eszköz kell a VHS magnó és a digitalizáló eszköz közé tenni. Az eredmény pedig frenetikus lesz azaz kiváló anyagot lehet készíteni még a régi felvételekből is. Persze a készülék ára kb. 200.000Ft.

Esetleg megoldás lehet ha veszel egy olyan SVHS videomagnót mely tartalmaz TBC-t is. Igaz 70.000Ft alatt ilyet nem találsz mivel csak a komolyabb készülékekben van

#25 Felhasználó inaktív   Mykee 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 18. 14:17

Ezért tépem a hajam, mert anno elég drágán vettem a videómat, és akkor a TBC-ről még messze nem hallottam, így nem költöttem rá többet. Most tudom, ez hiba volt, ezért vagyok bajban. Mert a jelenlegit eladni nem igazán tudom (újonnan volt 80 és SVHS, JVC márkájú), hogy TBC-sre cseréljem. Másrészt akkor olyan eszköz kéne, ami be és kimenettel is rendelkezik, hogy videóra tudjam majd kiküldeni. (Sokaknak van még ilyen eszközük. :) )
Nézegettem a Terratec cuccokat is, de ott sehol nem írták a TBC-t. Úgyhogy eddig az ADVC 300-as lenne az igazi megoldás, abban már vannak szűrők.
De ez a Darim is jól hangzik. Egy VHS-ből DVD minőséget képes varázsolni?  :think:
Na ilyen kéne, csak közvetlenül gépre digizzen. :) Akkor csak ADVC 300 marad? Vagy mi ez az M-Filter Pro kártya?  :think:

Szerkesztette: Mykee 2004. 11. 18. 14:27 -kor

#26 Felhasználó inaktív   wpepi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 18. 14:42

Idézet: Mykee - Dátum: 2004. nov. 18., csütörtök - 14:17

Ezért tépem a hajam, mert anno elég drágán vettem a videómat, és akkor a TBC-ről még messze nem hallottam, így nem költöttem rá többet. Most tudom, ez hiba volt, ezért vagyok bajban. Mert a jelenlegit eladni nem igazán tudom (újonnan volt 80 és SVHS, JVC márkájú), hogy TBC-sre cseréljem. Másrészt akkor olyan eszköz kéne, ami be és kimenettel is rendelkezik, hogy videóra tudjam majd kiküldeni. (Sokaknak van még ilyen eszközük. :) )
Nézegettem a Terratec cuccokat is, de ott sehol nem írták a TBC-t. Úgyhogy eddig az ADVC 300-as lenne az igazi megoldás, abban már vannak szűrők.
De ez a Darim is jól hangzik. Egy VHS-ből DVD minőséget képes varázsolni?  :think:

Jelenleg a Darim M-filter az egyik legjobb külső egység.

A DVD minőséget, hogy érted? Egy VHS/SVHS felvétel soha nem lesz DVD minőségű mivel a VHS 240 soros az SVHS 480 soros. A DVD sorfelbontása min. 500 sor.
VHS/SVHS digitalizálásakor arra kell törekedni, hogy a felvételt a digitalizáláskor meg kell tisztítani a technológiából eredő zajoktól és a szinkronhibáktól.
Ahhoz, hogy jó minőségű MPEG2 (DVD) anyagot lehessen készíteni VHS/SVHS felvételből nem csak TBC szükséges (a TBC csak a szinkronhibákat javítja ki). Kellenek még a profi zajszűrési technikák is.

De ha DVD a végcél akkor inkább vegyél egy asztali DVD felvevőt. Javaslom a Pioneer DVR-520/720 készüléket. Mindkét típus HDD-vel rendelkezik (520=80GB, 720=160GB). Van bennük TBC és profi zajszűrés is. Tartalmaz többek közt még fehéregyensúly állítás, Croma szint állítás és még sok egyéb a jó minőség eléréséhez elengedhetetlen áramkört. A Pioneer eme típusaival kiváló minőségű DVD készíthető. Régi felvétel esetén is elég jó minőséget ad. Nekem is ilyen van (DVR-520)  :D

#27 Felhasználó inaktív   wpepi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 18. 14:45

Idézet: Mykee - Dátum: 2004. nov. 18., csütörtök - 14:17

Vagy mi ez az M-Filter Pro kártya?  :think:

Darim M-filter: http://www.darvision...rsa/index.shtml

External Video Pre-filtering Device and TBC
Makes the MPEG video a lot cleaner
New! Kalman Filter - Remove noise without blur!

Nem digitalizáló hanem filter azaz a rajta átengedett videót megtisztítja minden az MPEG szempontjából káros zajtól és így már kiváló MPEG készíthető. Persze sok múlik a digitalizáló eszközön is.

Ha ADVC300-ast veszel akkor nem kell a Darim M-Filter mert elég korrekt szűrést tartalmaz az eszköz. De ha olyan digitalizálót veszel amiben nincsenek olyan filterek mint az ADVC300-ban akkor ha kiváló minőséget szeretnél elérni javasolt az M-Filter használata. (persze capture után de még az MPEG2 tömörítés előtt is megtisztíthatod az anyagot a zajtól software-esen)

Szerkesztette: wpepi 2004. 11. 18. 14:59 -kor

#28 Felhasználó inaktív   Mykee 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 18. 14:59

Igen, ilyen kéne nekem, ha nem kerülne ennyibe. :(
Na mindegy... Maradnak a szoftveres megoldások. Azok közül mit tudsz ajánlani?
Onnan kezdem, hogy az ATI bemenetén sajnos nem tudok 720x576-os felbontásban (így DV-AVIba sem) rögzíteni... Ami viszont jó, hogy már eleve croppol, tehát a VHS alsó csíkja már nem kerül felvételre. Viszont MPEG2-ben hajlandó DVD formátumba, 8 MBittel rögzíteni.
Tehát:
- hogyan bírjam rá a bemenetet a 720x576-os felbontásra? (Olvastam valahol, hogy a VirtualDub-bal dobálta a kockákat ilyen felbontásnál)
- milyen progin és szűrőkön engedjem át, hogy szebb képe legyen, tehát kb. Kalman szűrőt és társait pótoljam?
- egyes videokazetták képe nem szemcsés, inkább elmosódott, azokkal mit lehetne kezdeni?
- szoftveres TBC miért nem létezik, hiszen elég erős gépem van az újrakódoláshoz...?
:think:

A videokimenethez meg annyit, hogy az ATI lejátszója vajh miért nem csak a film képét küldi ki a kimenetre? Miért kell célkártyát vennem, ha elvileg a videokártya is tudná a filmleadást?  :think:
És egy utolsó: a VHS-nél lower vagy upper az interlace sorrend? Ha DVD formátumú MPEG-et készítek, az jó lesz a videóra is?

Köszönöm a segítséged!  :respect:

Ui: a Darim Pro-t csak itt találtam meg.
http://www.darim.co....ries/index.html

Valszeg ezért vonták ki:
"Compact size Plug-and-Play ISA board, not resource hungry"
Szóval ha valaki ki akarná dobni, szóljon! :D

Szerkesztette: Mykee 2004. 11. 18. 15:10 -kor

#29 Felhasználó inaktív   multibit 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 18. 15:13

wpepi!

A DC30 használható Win2000 vagy WinXP oprencerrel? Úgy tudom ezeknek a régi Pinnacle hardvereknek problémás a támogattottságuk az említett vindózok alatt.

#30 Felhasználó inaktív   wpepi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 18. 15:23

Idézet: Mykee - Dátum: 2004. nov. 18., csütörtök - 14:59

Igen, ilyen kéne nekem, ha nem kerülne ennyibe. :(
Na mindegy... Maradnak a szoftveres megoldások. Azok közül mit tudsz ajánlani?
Onnan kezdem, hogy az ATI bemenetén sajnos nem tudok 720x576-os felbontásban (így DV-AVIba sem) rögzíteni... Ami viszont jó, hogy már eleve croppol, tehát a VHS alsó csíkja már nem kerül felvételre. Viszont MPEG2-ben hajlandó DVD formátumba, 8 MBittel rögzíteni.
Tehát:
- hogyan bírjam rá a bemenetet a 720x576-os felbontásra? (Olvastam valahol, hogy a VirtualDub-bal dobálta a kockákat ilyen felbontásnál)
- milyen progin és szűrőkön engedjem át, hogy szebb képe legyen, tehát kb. Kalman szűrőt és társait pótoljam?
- egyes videokazetták képe nem szemcsés, inkább elmosódott, azokkal mit lehetne kezdeni?
- szoftveres TBC miért nem létezik, hiszen elég erős gépem van az újrakódoláshoz...?
:think:

Köszönöm a segítséged!  :respect:

Kezdjük azzal, hogy a helyedben elfelejteném az ATI bemenetét és vennék egy olyan digitalizáló kártyát mely tartalmaz szinkron stabilizátort. Ahhoz, hogy digitalizálás előtt ki lehessen javítani a VHS ingadozó szinkronjelét a szinkron stabilizátor elengedhetetlen. Ilyen stabilizátor minden profi VHS/SVHS digitalizálásra kifejlesztett eszközben van. A TV kártyák és a VIVO-s kártyák nem tartalmaznak ilyen áramkört csak a sima fejátkapcsolási tranzienst tudják kiszűrni.

"- hogyan bírjam rá a bemenetet a 720x576-os felbontásra? (Olvastam valahol, hogy a VirtualDub-bal dobálta a kockákat ilyen felbontásnál)"
Ha az eszközbe épített digitalizáló chip nem képes ebben a felbontásban dolgozni akkor sehogy.

"- milyen progin és szűrőkön engedjem át, hogy szebb képe legyen, tehát kb. Kalman szűrőt és társait pótoljam?"
Kalman filter is van software-es. És még sok más filter is van. Persze ezek általában fizetősek és a komolyabb szerkesztő programokhoz lehet plugin-ként felrakni.

"- egyes videokazetták képe nem szemcsés, inkább elmosódott, azokkal mit lehetne kezdeni?"
Minden valamirevaló szerkesztő program tartalmaz plugint-t az élesítésre (pld. Adobe Premiere)

"- szoftveres TBC miért nem létezik, hiszen elég erős gépem van az újrakódoláshoz...?"
Mivel a digitalizáláshoz az analóg video szinkronjelére van szükség amely ha nem stabil akkor hibás lesz a digitalizálás csak és kizárólag a digitalizálás előtt lehet és kell stabilizálni a szinkronjelet. Ezt végzi a TBC és ez lehet külső eszköz vagy a digitalizálóba épített áramkör mely a digitalizáló chip előtt rendbe teszi a szinkront. Ezt software-sen nem lehet pótolni.

VHS-ből közvetlenül MPEG2-t ne készíts. Digitalizálj először MJPEG vagy DV formátumba majd ezt engedd át a megfelelő filtereken (zajszűrés, élesítés, stb.) és csak ezután tömörítsd MPEG2-be.

Téma megosztása:

• (26 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó