Idézet: Mykee - Dátum: 2004. nov. 19., péntek - 1:09
Köszönöm a kimerítő válaszokat!
Amit leszűrtem belőle: ez a káártya kell nekem, bár nem tudom hol lesz akkora hely, ahová digitalizálhatnék egy hosszabb filmet. Mert ha jól számolom, akkor 60 perc 30 GB, tehát legalább egy 120 gigás kell üresen, ha 4 órás a film. És szerkesztés után gondolom célszerű MJPEG-be visszamenteni...

Tehát az még egy vinyó?
Azért kérdeztem a felbontást, mert a VHS-nél alul van az a kis sáv, amit jó, ha már előre kivághatok. Ez nem baj? Vagy utólag kivehetem valamivel? No és ha DVD-t készítenék belőle, akkor az átméretezéssel milyen bajaim lesznek? Pinnacle Studio 9-cel szerkesztek.
A félképsorrendet meg azért kérdeztem, hogy a VHS-re exportálva mennyire fog szaggatni az elkészült anyag. Apropó: Studió 9 nem tudja kitenni a kártyán keresztül VHS-re? Csak a Premiere?
Sikerült a kártyához már előre megszerezni az XP-s, 2.0-ás drivert (amit annyira maszekol a srác a mirosupportról). Az mennyire megbízható? (Állítólag a hangot külön kell bevezetni)
Bocsánat a sok kérdésért, de ha odakerülök, akkor ne kelljen már annyi kört futnom.

Igen, kell a nagy HDD terület.
Miért kellene szerkesztés után visszamenteni MJPEG-be? Mint már írtam ez egy NLE (Non-lineáris) szerkesztő kártya ami annyit tesz, hogy szerkesztés közben az eredeti AVI file-okon nem változtat mivel a vágást, áthelyezést és egyéb szerkesztési művelet csak egy leíró file-ban (project file) végzi el. Az NLE technológia pont azon alapul, hogy fizikailag nem nyúl bele a file-okba csak egy leírót képez melyben pointerekkel jelöli a szerkesztési helyeket. Ennek köszönhetően bármit meg lehet csinálni anélkül, hogy megváltozna az eredeti file (törlés, időbeni áthelyezés, stb.) Ezt a technológiát hívják NLE rendszernek.
A kártyához tartozik egy Premiere plugin (Miro Instant) mely azt a célt szolgálja, hogy a renderelés csak a szerkesztett részekre vonatkozzon ill. azokra az objektumokra melyeket beillesztesz a videóba (effektek, grafikai elemek, képek, feliratok, animáció, stb.). Ennek köszönhetően a kijátszás ill. export előtt nem az egész anyagot rendereli le csak azokat a pontokat ahol szerkesztés történt. Továbbá ez a plugin (Miro Instant) gondoskodik arról, hogy minden ami a time line-on történik az megjelenjen a kimeneten. Ez azt jelenti, hogy nem csak a lejátszáskor jön ki a videó a kimeneten hanem a szerkesztés folyamán is azaz közvetlenül a time line-ról küldi a képet és a hangot. Persze a kártya nem real time kezeli az effekteket tehát ahhoz, hogy ellenőrizzük pld. az effekt jól jelenik e meg, a kijelölt részt le kell renderelni (ez viszont egy kellően gyors gépen csak pár másodperc). Erre a szerkesztés közbeni kiküldésre azért van szükség mert az effektek, feliratok színei, stb. korrekt ellenőrzése csak TV készüléken lehetséges.
A csíkkal szerintem nem érdemes foglalkozni ha a végeredmény TV-n lesz nézve mivel ezt a területet a TV-készülékek nem jelenítik meg azaz kívűl esik a látható területen (ha simán lejátszol a videomagnóval akkor ott se látod ezt a csíkot pedig ott van de a TV nem jeleníti meg). Egyébként ha zavar akkor a szerkesztő programban egyszerűen megadod, hogy az a pár pixel ki legyen takarva. Így a felbontás nem változik.
A DVD-hez az MPEG2 felbontása 720x576. Tehát ha a rögzített anyagból egy software-es tömörítővel készíted az MPEG2-t (DVD) akkor az exportnál beállítod, hogy méretezze át 720x576-ra és kész. Ha pedig a kártya kimenetére akasztasz egy asztali DVD felvevőt akkor meg semmilyen átméretezést nem kell elvégezni azaz marad 768x576-ban mivel az átméretezést a felvevő végzi.
A félkép sorrenddel nem kell foglalkozni mivel a kártya kimenetén normál interlace videó jelenik meg (eleve a DC30 Plus interlace-ben rögzít azaz 50 field/sec).
Az általad említett ugrálás csak a TV kimenetes VGA kártyákon jelentkezhet mivel ezek nem képesek interlace megjelenítésre.
Minden capture/editáló kártya szabványos interlace videót ad ki a kimenetén.
Tehát ezzel nem kell foglalkozni mivel az editáló kártyák pont ilyen feladatra készültek.
A DC30 Plus csak az Adobe Premiere programmal működik mivel ehhez van a Miro Instant plugin.
De lehet, hogy mással is elindul. Én csak Premiere-t használok.
Én nem használom XP alatt és nem tudom, hogy az a driver amit az a srác árul a neten (ez nem a Pinnacle hivatalos drivere) mennyire stabil.
Mint már fentebb írtam Windows Me rendszerrel használom a kártyát (a gép Intel 2.4GHz HT-s P4 melyen a Windows Me fagyás nélkül tökéletesen működik). Rögzítésre az AVI-IO programot használom mely képes egy menetben több HDD kezelésére (max. összesen 400GB terjedelemben) és felvételkor automatikusan szeleteli az AVI-kat (FAT32 miatt).
Persze a DVD authoring már a másik partícióról megy mely XP (itt már nem kell a kártya mert az anyag már MPEG2).
A kártya saját hangfeldolgozó része csak Windows 98SE és Windows Me alatt működik. Windows NT, Windows 2000 rendszereknél a hang kezeléséhez kell egy külön hangkártya (felvétel, lejátszás)
Szerkesztette: wpepi 2004. 11. 19. 08:53 -kor