Idézet: RiCS - Dátum: 2005. jan. 26., szerda - 21:20
Beleszólok azért én is.
Szal,
Ha körbenézel az utakon, autópályákon, városban közlekedők között, akkor a vezetők nagyobb része nem leszabályozásig leforgatott motorokkal közlekedik. Ez kb annyit jelent, (bár ez nem tudatosul) hogy többségünk részterhelésen használja autóját, messze a csúcsteljesítményt jelentő fordulatszám alatt. Ilyen területen viszont a dízelmotorok alacsonyabb fordulaton leadott nyomatéka és ezzel együtt teljesítménye kedvezőbb a számukra. Dugóban is jól jön ez, az meg pl pesten elég gyakran osztályrésze az autósnak.
Az azonos teljestíményű dízel és benzinmotorok közötti fogyasztáskülönbséget ugye nem kell kiemelnem, ez pl állandó, vagy többségében városi üzemben, pláne nyáron fokozottan érződik. Sokan emlegetik azt, hogy a dízel autó felárából mennek x száz ezer km-t, de az is ismert tény, hogy a dízel autót drágábban és könnyebben lehet értékesíteni.
Hétköznapi autók katalógusban található teljesítményadatokról: Ezeknél a kocsiknál és motoroknál egyrészt van gyártási szórás, tehát a valós adatok többet szórnak mint a néhány oldallal ezelőtt olvasott összehasonlító eredmények 0,5-0,8 másodpercei, mert az adott autóhoz pl nem Champion hanem HQ légszűrőt hozott az összeszerelő üzembe a beszállító, vagy michelin helyett Continental abroncsokat szerelt a gyártó az autóra.
Azért az alacsony fordulaton leadott nyomatékot gyorsulást fogyasztást ne keverjük dízel és benzin esetében. Persze ez nem Neked szól, értsd jól

, csak így .. izé ..
Hogy maradjunk a MAI autóknál, ahogyan Te is mondod, elég sok a turbó dízel.
Namost, egy 1.9-es TDI-t nem biztos, hogy tanácsos összevetni egy 1.8-as vagy 2 lityós benyással, mivel a TDI turbós, a benya meg nem nagyon.
Ha egy kisnyomású turbóval van ellátva a benzines, tud menni elég szépen az is. Felveszi a fordulatot már elég alacsony fordulaton a turbó, van nyomás, és úgy 2500 körül de főleg ahogy adod neki a padlót, már kisebb rakéta effektus mondjuk egy TDI-hez képest.
Ha meg nagynyomású turbó van rajta, az nehezebben pörög be, de mikor 3000 körül beüt, úgy belepasszíroz az ülésbe, hogy csak tudd tartani az autót az úton (lásd 2.3-as T turbósok, vagy 8 szelepes turbós 900-asok, Saab)..
Szal szerintem ha dízel és benzin, és egyiken sincsen turbó, akkor azonos köbcentivel fogyasztásban a dízel viszi a pálmát, árban - a piac miatt - szintén, viszont teljesítményben hóvirág, és hiába a nyomaték (bár az se nagyon ipari), ha ideje sincs felpörögni - mert ugye dugós kiugrásoknál is általában 1-esben lódulsz neki, és a dízeleknél elég furán alakul a szitu az esetek többségében, lásd: hamar oda kerülsz, hogy már 40-el mész, de a motor majd szét esik, úgy üvölt, kuplung -> kettő , és a benzines szépen elteper melletted még mindig eggyesben, 4000 rpm körül, míg te "nagy lustán" váltottál. Mert hát a forgalom jön vagy hatvannal-hetvennel. Mondjuk egy pofás körút.
A dugó rossz példa sztem a dízel nyomatékra. Benzinessel a legtöbben nyikkan az első kerék, olyan nyomaték jut rá, és ez nem feltétlen jár kuplung leégetéssel, és a dízelnek tényleg több nyomatéka van, csak tudnám, mire

, mikor a váltóikat annyira nem hosszabbítják meg, amennyire kompenzálni lehetne azt, hogy kevésbé pörögnek.
Az meg mondanom sem kell, mennyire égő (és ezért utálom a legtöbb dízelt), hogy egy padló fröccsre még a legcsilivilibb dízel is nyom egy kis koromgombócot hátra. Totál lehúzó.
Anyám nemrég adta el az 1.6-os 8 szelepes C16NZ-s Kadett-ot, 75 LE, de mindig sikerült nyáron jó aszfalton is nyikkantani mikor ki-ki ugrottam, és ez nem egy pörgős Ecotec motor (és akkor a japánokat még nem említettem sehol), 4000 körül már hangoskodik (nincs motor zajcsillapítás stb.. nem mai darab ugyebár a kocsi)..
Na, szal sztem aki dízelt vesz manapság, az csakis a költségei miatt teszi, én semmiképpen nem venném. Még a csendesnek mondott darabok is úgy "zörögnek" mint egy traktor, bár ez ízlés dolga, kinek mekkora az ingerküszöbe, és milyen motorhangot szeret.
És szép, szép az az A4 meg A6 meg mittomén.. de ..
Szóval az, hogy én járok egy évben - most mondok egy számot - 10000 km-t egy autóval, munkahely odavissza + néha hétvégén kisebb kiruccanás asszonnyal, ilyesmik, hát nemtom.
Mérlegeld azt is, hogy ha dízelt veszel, akkor már TDI legyen, vagy ezzel ekvivalens (szal most nem csak a VW konszernesekre gondolok).
Ezek drágák azért eléggé. Adott esetben tök ugyanaz a kocsi egy misivel több lehet TDI-vel.
Na akkor kérdem én:
mit spórol az a vállalkozó apuci, aki anyunak megveszi a legújabb TDI Lupo-t, 1 misivel drágábban, és úgy 2-4 év múlva eladja, mert ráun ?
Körülbelül mennyi idő múlva térülne meg a BENZIN-DÍZEL közötti árrés ?
Értitek, mit mondok.
Most így nagyon durván, aktuális MOL árakkal (www.mol.hu) :
1.000.000 / (239,50 - 229,00) = 10,5
Magyarul 10.5 Ft / liter spórolás jelentkezik benzin-dízel között a jelen állapot szerint.
Oké. Eddig jó.
Na akkor most osszuk el az egymillió HUF-ot ezzel a számmal:
1.000.000 / 10.5 ~ 95.238
És ez a végeredmény LITER-ben (!) .
Nos, aki az újonnan megvett jó drága (de ócsó az üzemanyag mee dízel !!!) TDI-s fauvéját megtartja X évig, és képes kilencvenötezer-kettőszázharmincnyolc litert beletankolni,
míg ő a tulaja a kocsinak , ott van, mintha benzint vett volna.
És ez még csak a nulla egyenleg, még 1 HUF-ot sem spóroltál benzinhez képest. Kábé mégennyi, és 1 misivel olcsóbban jöttél ki a dízeleddel. Igen. Hány év alatt ? 10? 15? :Đ
Ebből levonható valami kevéske különbség, hogy mondjuk egy 1.9-es PDTDI motor kevesebbet eszik literszámra is, mint egy 1.8-as vagy 2-liter benzines, de ez már csak azért is bukó, mert mondjuk máshogy fogyaszt egy Fabia PDTDI, meg máshogy egy A6 1.9 PDTDI. Vannak méretbeli különbségek, más a mozgatott tömeg, satöbbi.
Szal summa summarum, szerintem a dízel valami olyasmi, amit nem nekem találtak ki.
És mellesleg környezetszennyezőbb is, de ezt már csak halkan mondom, nehogy leszedjék a fejemet. Nem lavinát akarok indítani
Akinek bejön, vigye.
Om mani peme hung.