na csak azért kérdeztem, mert a családban volt olyan időszak ( 3 év ), amikor két 406-os peugeot volt egyszerre használatban
1,8-as benyás 110 lóerős
2,1-es turbodizel 109 lóerós ( még nem a hdi, hanem a 12 szelepes örvénykamrás )
elöször úgy volt, hogy enyém lett a benyás, fateromé a dízel, és így jártunk erős 1 évet.
aztán nekem olyan munkám lett, ami sok utazással járt, így cseréltünk.
a két autó gyakorlatilag csontra ugyanúgy ment, 12 sec 0-100-ra, és épphogy 200 kiló, de inkább erős 195 kmh volt a végük
volt néha, hogy egy felé indultunk reggel, át a városon, és egyikünk sem tudta lenyomni a másikat, csere után sem, tehát TÖKUGYANAZ volt mindkettő
viszont.... én amikor beleültem az elején a benyásba, erőtlennek éreztem, és vettem bele sportlégszűrőt, jobb gyertyákat, lengöcsővel rezonátort... na nem sokat számított, csak parasztvakítás, dehát fiatal voltam, kellett a "tudat"

pedig nyomtam a gázt durván, huzattam szerencsétlent 6000 fölé.
aztán ugye cseréltünk, és meglepődve tapasztaltam, hogy a dízelt sokkal jobb vezetni, feleannyit váltok, mert gyakorlatilag mindenhol ugyanúgy tud gyorsulni ( nyilván nem, de közel ugyanúgy ), és a turbó miatt a gyorsulása is más, erőteljesebb, jobban lehet előzni vele, mert rugalmasabb adott fokozatban.
DE NEM GYORSABB, ÉS NEM IS LASSABB.... más...
én már nem igazán fogok benzinesbe átülni, nem tartom nagy élménynek azt, hogy ha előzni akarok, akkor
muszáj legyen visszapakolni, majd felváltani, ha vége az előzésnek, ha ezt meg lehet csinálni csak a gázpedál lenyomásával is egy dízelnél ugyanabban a fokozatban... ( nem automata váltósnál ofkorz )
a mostani autóm automata és hdi, szerintem ez a legjobb összeállítás, adaptív váltó, igazodik a stílushoz, ha nyomom ezerrel, akkor huzatja, és nem vált rögtön fel, városban szinte alapjáraton csoszogok és sokat kuplungol, de nem váltogat állandóan, emelkedőn nem vált fel, hogy legyen nyomaték, lejtőn motorfékez, ha elengedem a gázt, de ha sík úton engedem el, akkor kiveszi üresbe, stb

( persze ez már off, bocsi

)
SZERK: aztán én vettem a mostani kocsimat, és a benzines 406-ost adtuk el...
Szerkesztette: Lord 2004. 11. 25. 13:29 -kor