Aki meg hobbiszinten csinálja, elég hülyén veszi ki magát, ha még pénzt is kér érte. Szerintem. (Én csak hobbikocka vagyok, rohadt kellemetlen, amikor kész a gép, a büszke apuka meg nyomkodná a zsebembe az ezreseket. Nem mondom, hogy nem jönne jól, de nincs pofám elvenni, hisz cimboraságból mentem gépet szerelni.)
Aki meg ebből él, annak meg nem szabad kimutatnia, hogy nincs kedve kimenni, mert úgyis csak egy hálókábelt kell visszadugni. Ami neki csak egy crosslink kábel, az sokaknak egy fura madzag, amit be kell dugni a fura fehér doboz valamelyik fura nyílásába. Pláne ha szviccsről van szó, amin nyüzsögnek az ugyanolyan lukak. Én sem szoktam a SAP-ban kotorni, mert nem értek hozzá. Ha mégis rászorulok, inkább felhívom a rendszergazdát, vagy szólok valamelyik SAP-guru kollégának. Pedig azért gondolom, hogy valamivel természetesebben mozognék a programban, mint Szabó a könyvelésről a hálózat összeszerelésében, akinek a legnagyobb műszaki kihívás eddig a Panda DVD lejátszó és a családi tévé összemadzagolása volt. Egy gyakorlatlan felhasználóra nagyon rá tud ijeszteni egy hirtelen felugró ablak piros stoptáblával vagy sárga felkiáltójellel, pláne, ha nem érti, mi van odaírva. (Akár csak azért, mert nem beszél angolul, de gondoljatok a Critical error/Access violation/stb. <kazal hexadecimális szám; tucat DLL fájl> szintaxisú üzenetekre.)
Másrészt (hogy még védjem egy kicsit a júzereket) aki az irodában a számítógép előtt ül, korántsem biztos, hogy otthon is van gépe. A Wordöt, Excelt ismeri, az emailjeit elolvassa, de ott meg is van húzva a vastag vörös vonal.
Persze a szerelés után fel lehet jönni a fórumra, kidühöngeni magunkat, de az ügyfélnek vigyorogni kell, "igen, Kovács úr, rögtön indulok, Kovács úr, már kész is vagyunk, Kovács úr." Nálunk pl. a targoncaszerelőt bírom nagyon, mert bár nem lenne más dolga, mint hogy a bejelentett hibát megszüntesse, mégis átnézi az egész gépet, kicserélgeti az öregedő alkatrészeket, és ezért csak a kicserélt alkatrészeket számlázza ki pluszban. A számlákat aláírom, lepecsételem, mindenki örül. Otthon lehet, hogy csapkodja a tányérokat a földhöz, hogy hogy szét volt barmolva a targonca, de hát istenem, az ő tányérja, azt csinál vele, amit akar