HWSW Informatikai Kerekasztal: Társasjátékok - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (23 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Társasjátékok táblás játékok, kártyajátékok Értékeld a témát: ***** 1 szavazás

#401 Felhasználó inaktív   Warton 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2014. 10. 27. 08:40

Üzenet megtekintéseIdézet: Piftuka - Dátum: 2014. 10. 25. 17:33

Ez a Carcassone elég jó játék. A barátaimmal játszottunk pár partit vele, és kifejezetten tetszik.

Ami a problémám, hogy nagyon a kiegészítőkre épül. Ezeket már direkt így tervezik és forgalmazzák. Ez pedig színtiszta lehúzás. (Éppen úgy, mint a DLC-k tömege a számítógépes játékok esetében.)

Nyugodtan kiadhatták volna a társasjátékot az összes kiegészítőjével együtt, egyetlen dobozban. Csak úgy persze kevesebbet "kaszálhatnának".

Nem értek veled egyet. A Carcassonne egyáltalán nem épül a kiegészítőkre, azok nélkül is teljes értékű játék. Nyilván a nagy sikeren felbuzdulva hozták ki a kiegészítők garmadáját, hiszen könnyen "beépíthető" a játékba csak pár új típusú lapka kell, meg kitalálni új szabályokat. Összesen 3 kiegészítőt vettem meg:
  • Első kiegészítő: szerintem ez az egyedüli, ami alapnak számít, mert így már lehet 6-an is játszani, meg vannak benne tök jó újítások.
  • Sárkány, hercegnő: igazából ezt nem nagyon játsszuk, mert a párom nem szereti a negatív hatásokat, amit kivált a játékban. Ezzel a kiegészítővel lehet a másik bábuit levenni, magyarul gecizni. Persze ez a lehetőség az alap játékban is benne van, de nem ennyire hangsúlyosan. Meg aztán a sárkányozás nagyon meghosszabbítja a játékot.
  • Gróf, eretnekek: A leírás alapján jónak tűnt első látásra, de annyira bonyolítja a játékot, hogy sose játsszuk
Ha a játékot az összes kiegészítővel együtt adták volna ki, akkor:

• három órás játékok lennének,
  • túlságosan bonyolult lenne az egyszeri játékosoknak (felmerülnének olyan kérdések, hogy sárkány üti-e a pajtát? stb.),
  • játszhatatlan lenne (a grófos kiegészítőben pl. benne van a leírásban, hogy ez a kiegészítő ezzel meg ezzel, meg azzal a kiegészítővel együtt nem játszható)

#402 Felhasználó inaktív   scaurus 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2014. 10. 27. 17:54

Üzenet megtekintéseIdézet: Piftuka - Dátum: 2014. 10. 27. 00:51

...
Viszont a legtöbb (nem ingyenes) cím esetében számomra kérdéses, hogy mennyire jogtiszta ez a tevékenység!? :think:

Idézet

A Kártyagyárból kérhető játékokat igyekeztem úgy összegyűjteni, hogy azok legyártása senkinek ne okozzon kárt. Szándékaim ellenére mégis lehet, hogy van olyan játék, mely ittlétével szerzői jogokat és/vagy kereskedelmi érdekeket sért. Amennyiben ilyet találsz, kérlek jelezd nekem a Kapcsolat menüpontban található elérhetőségek valamelyikén, hogy a szóban forgó játékot levegyem az oldalról.

A Kártyagyár kizárólag és szigorúan az idegen nyelvet nem ismerők, a saját fejlesztésű játékukat tesztelni kívánók és a magyar társasjátékos-kultúra fejlődése érdekében működik!

Amit tudok, hogy a dobozos játékokat a Kártyagyár fantázia néven működő vállalkozás liceneceli, tehát azok teljesen jogtiszták.
Kickstarter-es cuccokat is megalkot, de csak annak, aki igazolja, hogy tényleg támogatta a projectet.
Az újratémázás rendben van, nem jogsértő.
A fordítás necces, de az meg kit érdekel...
"Nem érzem a számban az eper ízét", de már nem is akarom...

#403 Felhasználó inaktív   Warton 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 10. 31. 20:31

Üzenet megtekintéseIdézet: Csend vala - Dátum: 2014. 10. 16. 19:04

Hát akkor az ősrégi Capitaly helyett újból érdemes elnézned egy bolt/webshop felé, mert újranyomták a Santiago de Cubát, lehet kapni.

Be is lett szerezve a Tecsoban.:cool2:

#404 Felhasználó inaktív   Warton 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 11. 03. 09:46

Kipróbáltuk a Santiago De Cubát.

Összességében tetszett, aki esetleg nem ismerné ez egy nyersanyag kereskedő játék. A játék célja, hogy minél több nyersanyag hajóra szállításával minél több győzelmi pontot szerezzünk.

Nagyon tetszett, hogy a szerencsének kb. semmilyen szerepe nincs a játékban, hanem alapvetően a döntések befolyásolják a játék kimenetelét. Lehet előre kalkulálni az ellenfél lépéseivel is, kicsit olyan mint a sakk.

A szabály eléggé bonyolult, tehát ezt egy partyn nem lehet csak úgy hirtelen elővenni.

Az egyetlen problémám a játékkal a bonyolultságán túl az, hogy a tartozékok annyira miniatűrök, érzékeltetésképpen egy Carcassonne lapocska negyede egy-egy pénz vagy győzelmi pontocska.

#405 Felhasználó inaktív   Warton 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 11. 04. 15:30

Az Alhambra című játékot próbálta már valaki? Vélemények?

#406 Felhasználó inaktív   scaurus 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2014. 11. 04. 17:47

Üzenet megtekintéseIdézet: Warton - Dátum: 2014. 11. 04. 15:30

Általában szokták szeretni a játékosok.

Van vélemény, hogy az eredeti/korábbi kártyajáték verziója tán' még jobb is:
tarsasjatekos.hu/2012/08/09/csaladi-palotaepitesalhambra-kartyajatek/

(Engem nem fogott meg, persze, ez nem sokat jelent, mert nem vagyok rajongója a játékmechanika központú "eurogame"-eknek, inkább a témaközpontú "ameritrash"-hez vonzódom, illetve vonzódnék, ha lenne elég időm.)

#407 Felhasználó inaktív   scaurus 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2014. 11. 16. 22:21

Nemrégiben szakítottunk időt egy kis játékra ("ha beledöglünk" is alapon...).

Kipróbáltuk a Dungeon Twister (Prison)-t.

Kép

A hivatkozás és BGG-én a megjelölés szerintem megtévesztő, mert nem folytatásról, "2. rész"-ről van szó, hanem 2. kiadásról, némileg finomított szabályokkal, illetve papírjelzők helyett figurák vannak benne.
A dobozon sem szerepel, hogy "2.".

Bár még csak bevezető (tutorial) játékokon vagyunk túl, egész szórakoztatónak tűnik, függetlenül attól, hogy még nem igazán látom át.

Magyar szabály itt:
ketaklub.hu/letoltes/Dungeon%20Twister%20-%20Prison.pdf

A ketaklub oldalán az egyeszemélyes (solo) játék szabályai is elérhetőek magyarul.
(Függetlenül attól, hogy angolul táblásjátékot emlegetnek nem pedig társast, így nyelvtanilag nincs ellentmondás, nekem akkor is furcsának tűnt mindig is az egyedül (is) játszható társas/táblásjáték.)

Angol nyelvű videó:

#408 Felhasználó inaktív   LightBringer 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 11. 19. 10:53

Üzenet megtekintéseIdézet: scaurus - Dátum: 2014. 11. 16. 22:21

[...]
(Függetlenül attól, hogy angolul táblásjátékot emlegetnek nem pedig társast, így nyelvtanilag nincs ellentmondás, nekem akkor is furcsának tűnt mindig is az egyedül (is) játszható társas/táblásjáték.)
[...]

Nemetul is Brettspiel az ilyen jellegu jatek, de ketlem, hogy azert hivnak igy oket, mert gondoltak ra, hogy majd egyedul fogsz jatszani... :D
"A zen az, ha szívünkben és lelkünkben megmaradunk kisgyermeknek." - Takuan
Kép

#409 Felhasználó inaktív   gazdi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2014. 11. 27. 11:04

A Civilization es a Through the Ages kozott vacillalok.
A Civ nevesebb, a leirasok alapjan konnyebben tanulhato, gyorsabb lefolyasu es kevesbe absztrakt. Ez azert erdekes, mert gyerek is van a leendo jatekosok kozott.
A TtA taktikusabb talan, kevesbe szamit a szerencse (foleg a jatek elejen), es osszetettebbnek, nagyobb fajsulyunak latszik. Ez meg azert erdekes, mert en is jatszanek. :)

Van itt valaki, aki esetleg mindkettot probalta? Vagy valamelyik ismereteben konnyebben tudja a masikat ismeretlenul is ertekelni? Koszonom.
Hallgatok, hogy ne rongáljam tovább a tudásom halvány látszatát. (*)

#410 Felhasználó inaktív   Csend vala 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2014. 11. 27. 12:04

Üzenet megtekintéseIdézet: gazdi - Dátum: 2014. 11. 27. 12:04

Van itt valaki, aki esetleg mindkettot probalta? Vagy valamelyik ismereteben konnyebben tudja a masikat ismeretlenul is ertekelni? Koszonom.

Elnézésed, de sajna nem tartozom a megszólított körbe, mert e kettőt még nem játszottam (talán nem is fogom).
Ráadásul infógyűjtésed közben akár már olvashattad is ezen ismertetőket:
- Mate - Valgab
- Játszma
- StrAttiGeek
- JátszmaCiv
- GeekZ
- lfg
Az ismertetők írói közt szvsz van, aki mindkettőt játszotta.

Szerkesztette: Csend vala 2014. 11. 27. 12:05 -kor

#411 Felhasználó inaktív   gazdi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2014. 11. 27. 16:23

Üzenet megtekintéseIdézet: Csend vala - Dátum: 2014. 11. 27. 12:04

Elnézésed, de sajna nem tartozom a megszólított körbe, mert e kettőt még nem játszottam (talán nem is fogom).
Ráadásul infógyűjtésed közben akár már olvashattad is ezen ismertetőket:
- Mate - Valgab
- Játszma
- StrAttiGeek
- JátszmaCiv
- GeekZ
- lfg
Az ismertetők írói közt szvsz van, aki mindkettőt játszotta.

Egy reszuket valoban olvastam, a tobbit majd este. :)
Koszonom.
Hallgatok, hogy ne rongáljam tovább a tudásom halvány látszatát. (*)

#412 Felhasználó inaktív   Piftuka 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 12. 03. 19:39

Üzenet megtekintéseIdézet: Warton - Dátum: 2014. 10. 27. 08:40

Nem értek veled egyet. A Carcassonne egyáltalán nem épül a kiegészítőkre, azok nélkül is teljes értékű játék. Nyilván a nagy sikeren felbuzdulva hozták ki a kiegészítők garmadáját, [..]Ha a játékot az összes kiegészítővel együtt adták volna ki, akkor:

• három órás játékok lennének,
  • túlságosan bonyolult lenne az egyszeri játékosoknak (felmerülnének olyan kérdések, hogy sárkány üti-e a pajtát? stb.),
  • játszhatatlan lenne (a grófos kiegészítőben pl. benne van a leírásban, hogy ez a kiegészítő ezzel meg ezzel, meg azzal a kiegészítővel együtt nem játszható)

Segond. Eltér a véleményünk.

A tévedés jogát fenntartom, de én változatlanul úgy gondolom, hogy eleve így volt megtervezve. Mindazonáltal véleményem szerint minden további nélkül csomagolhatták volna a Carcassone alapjátékhoz eleve a kiegészítőket. Nem kötelező azokat használni, ugyebár? :-) (És akkor nem kell tartani a "3 órás/bonyolult" játékoktól.)
"If i could fly, like the king of the sky..."

"A magad tetteiért akkor is te vagy a felelős, ha más a hibás."

#413 Felhasználó inaktív   Piftuka 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 12. 03. 19:47

Üzenet megtekintéseIdézet: scaurus - Dátum: 2014. 10. 27. 17:54

Amit tudok, hogy a dobozos játékokat a Kártyagyár fantázia néven működő vállalkozás liceneceli, tehát azok teljesen jogtiszták.
Kickstarter-es cuccokat is megalkot, de csak annak, aki igazolja, hogy tényleg támogatta a projectet.
Az újratémázás rendben van, nem jogsértő.
A fordítás necces, de az meg kit érdekel...

Hmmm.... köszönöm az info-kat! Maradjunk annyiban, hogy a szerzői jogot (zenészként és egykor a szoftverkereskedelemben dolgozva) az átlagnál jobban ismerő emberként továbbra is minimum furcsának találom a dolog jogtiszta mivoltát (leszámítva természetesen a liszenszelt, forgalmazott játékokat), ettől függetlenül valóban jó dolog ez a vállalkozás.

Üzenet megtekintéseIdézet: Warton - Dátum: 2014. 10. 31. 20:31

Be is lett szerezve a Tecsoban.:cool2:

Mi a titka ennek a játéknak? Úgy értem, ez valami "legendás" cím, mint nálunk az "Ezüst-tó kincse"? Csak mert én például soha nem hallottam róla ezt megelőzően. (Ami egyébként nem jelent semmit, hiszen nem ismerem a világ összes társasjátékát, viszont tényleg érdekel, hogy miért lett ennyire híres!?)

Üzenet megtekintéseIdézet: Warton - Dátum: 2014. 11. 04. 15:30

Én próbáltam. Alapvetően kedvelem a hasonló kategóriába tartozó játékokat a játékmenetük miatt, ez viszont nekem valahogy "vontatott" volt. Nem is tudom, egyáltalán a jó szót használom-e.... Egyszerűen untam már az első játékot is. Nem találtam sem izgalmasnak, sem különösebben érdekesnek.

Jó társaságban 1-1 party-t ettől függetlenül lejátszanék vele, de pénzt nem adnék érte, az biztos.

Üzenet megtekintéseIdézet: scaurus - Dátum: 2014. 11. 04. 17:47

(Engem nem fogott meg, persze, ez nem sokat jelent, mert nem vagyok rajongója a játékmechanika központú "eurogame"-eknek, inkább a témaközpontú "ameritrash"-hez vonzódom, illetve vonzódnék, ha lenne elég időm.)

Kifejtenéd, kérlek, hogy mit értesz az egyik, és mit a másik kategórián? :think:

#414 Felhasználó inaktív   scaurus 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2014. 12. 03. 20:27

Üzenet megtekintéseIdézet: Piftuka - Dátum: 2014. 12. 03. 19:47

Hmmm.... köszönöm az info-kat! Maradjunk annyiban, hogy a szerzői jogot (zenészként és egykor a szoftverkereskedelemben dolgozva) az átlagnál jobban ismerő emberként továbbra is minimum furcsának találom a dolog jogtiszta mivoltát (leszámítva természetesen a liszenszelt, forgalmazott játékokat), ettől függetlenül valóban jó dolog ez a vállalkozás.

A magyarázat az, hogy önmagában szabálymechanizmust nem véd a szerzői jog.
(A játék elemeit, kinézetét, illusztrációit, megjelenését/kinézetét viszont igen).
Ezért van az, hogy egy kaptafa játékok hemzsegnek a polcokon és ezért nem tudnak (akarnak) mit kezdeni az újratémázással.
Azaz, nem gyárthatsz Carcassonne dizájnnal egy attól eltérő játékot, ellenben a Carcassone mechnanizmusán alapuló "Siklósi vár" játékot igen.

Idézet

Kifejtenéd, kérlek, hogy mit értesz az egyik, és mit a másik kategórián? :think:

Eurogame (német stílusú játék) főbb jellemzői:
- a játékosok között konfliktusok indirektek (vagy nincs is), a harc/csata nem fordul elő,
- a játék közben nem esik ki játékos (azaz a nyertes megállapításáig mindenki játékban van, legfeljebb jócskán lemaradva), előfordulnak felzárkóztató mechanizmusok, azaz az elején lemaradt játékosnak van esélye később a hátrányát ledolgozni,
- a szerencse/véletlen szerepe kevéssé hangsúlyos (persze van ahol több, van, ahol szinte egyáltalán nincs), gyakran nincs is dobókocka,
- a téma és a játékmechanizmus nem függnek össze, vagy nincs is téma (általában előbb van egy absztrakt szabály, oszt' adnak neki valami körítést, van amikor témát már nem is a játék(szabály) alkotója találja ki, hanem a kiadó), pl. a Catan telepesei, lehetnének akár Natac telepesei vagy a Mars telepesei is, a mechanizmusnak meg se kottyanna, ugyanazt a játékot játszanád.

Amiretrash jellemzői:
- hangsúly a témán van, a téma határozza meg a szabályokat (pl. a War of the Ring szabályaival nehéz elképzelni más játékot),
- jellemzőek a kidolgozott, egyéni képességekkel rendelkező karakterek a játékban,
- jelentős a szerencse/véletlen szerepe,
- közvetlen konfliktus a játékosok között, jellemző a harc/csata,
- játékos kieshet a játékból.

Nekem az eurogame-ekkel általában az a bajom, hogy nincs egy látványos, végső célja/eredménye.
Tipikus az, hogy X pontot össze kell szedni.
Pakolgatok a lapokat, korongokat, megy az építkezés, aztán egyszer csak elrikkantja magát valaki, hogy megvan az X pontom, győztem.
A táblán semmi különleges, semmi érdemi cél, senki nem mentettete meg a galaxist, a földet, nem szabadult ki a királylány, nem pusztult el a sárkány, sőt, mégcsak a tábla egyik végéről se ért át a másikra (nem is kellett), egyszerűen van X pont.
Oszt' akkor mi van - merül fel bennem a kérdés.

Az ameritrash kategóriával meg az a baj, hogy jellemző a hosszú, több órás játékidő, sokszor látványosabb a stratégia/taktika mélységénél, és esetleg néhány rossz dobással kiestél a játékból.

Ha bírod az angolt, kiindulásnak jó lehet:

boardgamegeek.com/wiki/page/Eurogame

boardgamegeek.com/wiki/page/Ameritrash

Szerkesztette: scaurus 2014. 12. 03. 20:28 -kor

#415 Felhasználó inaktív   Piftuka 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 12. 07. 20:26

Üzenet megtekintéseIdézet: scaurus - Dátum: 2014. 12. 03. 20:27

A magyarázat az, hogy önmagában szabálymechanizmust nem véd a szerzői jog.
(A játék elemeit, kinézetét, illusztrációit, megjelenését/kinézetét viszont igen).
Ezért van az, hogy egy kaptafa játékok hemzsegnek a polcokon és ezért nem tudnak (akarnak) mit kezdeni az újratémázással.
Azaz, nem gyárthatsz Carcassonne dizájnnal egy attól eltérő játékot, ellenben a Carcassone mechnanizmusán alapuló "Siklósi vár" játékot igen.

Így már érthető. Mondjuk a "kaptafa játékok" között azért mindig, rendre felbukkan egy-egy "gyöngyszem" is szerintem. Én például minden évben be tudnék zsákolni egy tucat címet. :-p

Eurogame (német stílusú játék) főbb jellemzői:
[..]

Amiretrash jellemzői:[..]

Köszönöm a rövid jellemzést! Ez alapján világos, hogy mire gondoltál. Mindazonáltal szerintem a valóság nem ennyire "fekete-fehér". Szerintem sokkal szegmentáltabbak az egyes játékkategóriák, és rengeteg az átmenet.

Van néhány "német stílusú játék", amely kidolgozott "háttérrel" rendelkezik, sokat kombináltak kártyákkal (miközben "színtiszta" kártyajátékok bővülnek kockákkal, és "mini" játéktérrel). Ráadásul a "szerencsefaktor" azért sok játékban ott van (kártyák révén) akkor is, ha nem használnak dobókockát.

Mondjuk szerintem ez jó, mert ezáltal változatosabb játékok jelenhetnek meg (az általad is említett "egy kapfatára" kiadott címek mellett).

Így a fenti jellemzés alapján az összes játékom "Eurogame", és csak az "Andor Legendái" az egyetlen játék, ami a másik kategóriába tartozik. (Sajnos azonban utóbbit még társaság híján nem tudtam játszani!)

Nekem az eurogame-ekkel általában az a bajom, hogy nincs egy látványos, végső célja/eredménye.
[..]

Az ameritrash kategóriával meg az a baj, hogy jellemző a hosszú, több órás játékidő, sokszor látványosabb a stratégia/taktika mélységénél, és esetleg néhány rossz dobással kiestél a játékból.

Mint fentebb is említettem, az "Andor Legendái" esetében elég nagy hátrány, hogy nincsen a környezetemben 3-4 olyan rokon, vagy barát, aki RPG rajongó. Így nem tudom, mikor fogok vele játszani. (De 2.400 forintért tényleg vétek lett volna otthagyni a boltban.)

Ami pedig az "Eurogame"-ek célját illeti... Ez nekem nem jelent problémát. "Dupla Oroszlán" vagyok. Muszáj a legjobbnak lennem a játékban is. :cool: Mi más lenne a "végső cél", mint nyerni? :-)

Köszönöm! Bírom az angolt, és elolvastam. :-) (A Boardgamegeek-en szoktam időnként a játékleírásokat is olvasgatni.)

#416 Felhasználó inaktív   Piftuka 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 12. 09. 17:41

Tudtok ajánlani nívós, érdekes, jó PIATNIK, ill. PIATNIK/QUEEN GAMES táblás társasjátékokat? Avagy "van-e élet a 'Catan telepesei'-n túl?" :-)

#417 Felhasználó inaktív   Csend vala 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2014. 12. 09. 17:58

A szubjektivitás terhe mellett néhány ötlet:
- Andor legendái
- Elfenland
- Escape
- Fresco
- Santiago de Cuba
- Mamutvadász
- Samarkand
- Edo
- Nyolc perces birodalom
- Kingdom Builder

De persze más meglehet ezt ajánlaná:
- Maradj talpon!

#418 Felhasználó inaktív   Piftuka 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 12. 09. 18:35

Üzenet megtekintéseIdézet: Csend vala - Dátum: 2014. 12. 09. 17:58

A szubjektivitás terhe mellett néhány ötlet:
[..]
De persze más meglehet ezt ajánlaná:
- Maradj talpon!

Köszönöm szépen! :respect: Ilyen jellegű játékokra gondoltam.

Egyesével írom a további kérdéseket, ill. megjegyzéseket a te listád alapján:

- Andor legendái - ez már megvan. :-)

- Elfenland - Ez valóban érdekesnek tűnik. Alaposabban utánanézek. ;-)

- Escape - Mi a különbség ez és a "Temple Run" között? Nekem nagyon egyformának tűnik a kettő.

- Fresco - Ezt láttam boltban. Az alapján nagyon tetszett. Az egyik "tutti" befutó számomra.

- Santiago de Cuba - Az itteni beszámoló alapján ez nem győzött meg.

- Mamutvadász - Erről hallottam eddig a legellentmondásosabb véleményeket. Egyszerűnek tűnik, de vajon nagyszerű is? Véleményed szerint miben rejlik a sikere?

- Samarkand - Megvan a "Sivatag Fiai"... Ahogyan elnézem, ez szinte ugyanaz a játék.

- Edo - Ez egy ismertető alapján nagyon tetszett. Jól gondolom, hogy a Tikal játékmenetének egy kicsit bővebb változatára épül? A másik kérdésem, hogy miben különbözik a cég "SHOGUN" című játékától? (Nekem még az keltette fel a figyelmemet.)

- Nyolc perces birodalom - Láttam boltban, olvastam róla... valóban annyira élvezetes lehet egy fixen 8 percben limitált játék?

- Kingdom Builder - Jól látom, hogy ez egy "Catan", vagy "Carcassone" stílusú "kiépítős" játék?

(A "TV-s vetélkedők" társasjáték változatai, köszönöm, nem érdekelnek.)

Fentieken túl: Mi köze van a Piatnik cégnek a Queen Games és Amigo Spiele cégekhez? Megvásárolta ezeket? Esetleg más kapcsolat van közöttük?

Szerkesztette: Piftuka 2014. 12. 09. 18:36 -kor

#419 Felhasználó inaktív   scaurus 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2015. 01. 10. 17:41

Üzenet megtekintéseIdézet: Piftuka - Dátum: 2014. 12. 09. 17:41

...
Avagy "van-e élet a 'Catan telepesei'-n túl?" :-)

Kérdésre egy régebbi, de jó játék: Tikal

Kapható itthon újonnan is, előfordul aukciós oldalakon használtan is.

Amivel én szemezek: Okko, Era of the Asagiri

#420 Felhasználó inaktív   Piftuka 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2015. 01. 11. 18:14

Üzenet megtekintéseIdézet: scaurus - Dátum: 2015. 01. 10. 17:41

Kérdésre egy régebbi, de jó játék: Tikal

Kapható itthon újonnan is, előfordul aukciós oldalakon használtan is.

- Köszönöm a tippet! Még megjelenésekor megkaptam karácsonyi ajándékként. :-) Én magam nagyon kedvelem, és remek szórakozásnak tartom. Annyira, hogy szeretném a trilógia másik két darabját is beszerezni majd. (Úgy tudom, hogy nem csak a "körítésben", de a játékmechanikában is nyújtanak némi újdonságot.)

Ám sajnos - velem ellentétben - a családom, és a baráti köröm tagjai nem osztják a lelkesedésemet! Tulajdonképpen, aki egyszer játszott vele, az még egyszer már nem akar. Így nem tudom senkivel játszani.

- Egyébként fentebb azért kérdeztem a játékokról, mert nyertünk PIATNIK karácsony előtti nyereményjátékán, így tetszőlegesen választott 5 játékot hozhattunk el a központi raktárukból. (Azt látni egyébként élmény volt. :-) )

- Végül az EDO, Elfenland, Finca, Fresco, és Santiago de Cuba játékokra esett választás. :cool: Utóbbinak ugyanis utánaolvastam, és mégis felkeltette érdeklődésemet a sok pozitív beszámoló és vélemény.

Megjegyzem... a játékokat kibontva, elolvasva a játékszabályokat, és tudva, hogy a Finca is "kereskedős" témájú, már nem vagyok benne biztos, hogy helyette a Tortuga ( Kép a játékról ) nem lett volna jobb választás!? :think:

Hasonló dilemmával szembesültem az Inkognito kapcsán.

Persze simán elfogadtam volna még egy tucat címet. :-) Nagyon nehéz volt a kínálatból választani. Az ajándéknak pedig nagyon örültünk. ;-)

- A Fresco-t sikerült először letesztelnünk, és egyelőre csak azt. Itt fontos ugyanis megjegyeznem, hogy bárki is kalkulálja ki a játékok hozzávetőleges játékidejét, az téved. A Fresco esetében kb. 60 percet adnak meg a játék dobozán.

Nos négyen álltunk neki a játéknak úgy délután 4 óra körül, és este negyed 10-kor fejeztük be! Ha figyelembe veszem azt, hogy kb. 15 perc volt a játék előkészítése, és a játék első köréig a szabályismertetőt olvasva újabb kb. 30 perc, ez még így is rengeteg idő!

Mindezt úgy, hogy a játékmechanikából adódóan a taktikai, ill. stratégiai döntések (a következő kör lépéseinek megtervezése) minden játékos számára egyszerre történnek, és nem volt olyan kör, amikor 2-3 perc alatt ne végeztünk volna a tervezéssel. A játékidő alatt szünetet sem nagyon tartottunk, szóval masszív 3-4 órás játékidő volt mögöttünk, mire befejeztük az alapjátékot. (A 3 kiegészítő modul egyikének sem álltunk már neki utána.)

Amennyire szórakoztató volt, annyira fárasztó is. Persze nem vészesen, de jó lett volna előre tudni, hogy ilyen "maratoni" játékidőre számíthatunk! Egyébként nagyon tetszett mindannyiunknak, az igényes kivitelezésért pedig külön elismerés jár az alkotónak, ill. gyártónak. :up:

- Azért egy negatívum is adódik, és ez szinte mindegyik játék esetében megfigyelhető: bár "csilli-villi" a doboz belül is, egyetlen nagy, vagy egy két részre osztható nagy rekeszben, nylon zacskókban kell tárolni minden "alkatrészt". (Az ötből egy kivételével nem is volt elég méretű és mennyiségű zacskó a dobozban.) :rolleyes2:

Ez mióta lett "divat" a társasjátékok között? :confused: Én sokkal jobbnak tartom azokat a dobozokat, ahol minden egyes kártyapaklinak, karton, fa, és műanyagkiegészítőnek megvan a helye.

Téma megosztása:

• (23 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • Nem indíthatsz témát.