HWSW Informatikai Kerekasztal: Kondenzátorhibás alaplap javítása - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (4 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Kondenzátorhibás alaplap javítása Értékeld a témát: -----

#41 Felhasználó inaktív   Koga 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 02. 24. 09:59

Idézet: Rive - Dátum: 2005. febr. 24., csütörtök - 10:50

*) Lehet...
**) A Metex jó :) A memóriafoglalat melletti sok egyforma szűrőkondi végeit kell mérni. Vigyázat, nagyon kicsi a hely.
***)  Passz.

**) A szűrőkondi vége mit jelent? Tudom hülye kérdés. A tetejét, vagy a lábait?  :think: (bár gondolom 2 kondi teteje között jó esetben nincs feszültség...) Vagy van ott valami vezeték? Most így hogy nincs előttem a lap, még nehezebb...

Bocs a sok hülye kérdésért amúgy.

#42 Felhasználó inaktív   Rive 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 24. 10:18

Idézet: Koga - Dátum: 2005. febr. 24., csütörtök - 9:59

A szűrőkondi vége mit jelent? Tudom hülye kérdés. A tetejét, vagy a lábait?  :think: (bár gondolom 2 kondi teteje között jó esetben nincs feszültség...) Vagy van ott valami vezeték? Most így hogy nincs előttem a lap, még nehezebb...

Ha az, akivel majd méretnéd, nem tudja, hogy miről van szó, akkor vidd máshoz :)
Elköltöztem :-)

#43 Felhasználó inaktív   Koga 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 24. 11:30

Idézet: Rive - Dátum: 2005. febr. 24., csütörtök - 11:18

Ha az, akivel majd méretnéd, nem tudja, hogy miről van szó, akkor vidd máshoz :)

Najó, ez azért egyértlemű volt, csak sosem lehet tudni. Láttam én már olyat, hogy csak büszkeségből valaki azt mondta: "jól van, tudom." Legutóbb akkor, amikor az ismerősöm összerakta a gépét, aztán amikor mentem megnézni miért nem stabil, kiderült hogy nem tett hővezető zsírt a proci és a borda közé ("minek oda az a fogkrém??" felkiáltással  :respect: :bolond:  ). Pedig addig azt hittem normális.

Köszi a segítséget, majd ha van újság, még jelentkezem, remélem nem baj  :D 

#44 Felhasználó inaktív   StSanya 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 27. 09:54

Kérdezném a szakértőket, hogy ha a kondik olyan állapotban vannak már, hogy a tartalmuk az alaplapra folyt, akkor még a kondik cseréjével javítható az alaplap?

Per pillanat nem mozdul meg az ABIT VH6-os...
"Mindörökké! Enter."
Konfig: MSI 790GX-G65, AMD Phenom II X3 720 @X4 @3000MHz, Crucial Ballistix Tactical LP DDR3 1333MHz CL7 8GB kit, MSI Radeon HD 7770 OC 1GB, Intel X-25M 160GB, Western Digital Caviar Red 1TB, Pioneer DVR-216D, Corsair HX-450 Modular, Cooler Master Hyper TX2 @Chieftec AF-0925PWM, Cooler Master Centurion 534 Black, Dell P2414H, APC Back-UPS ES 700VA, D-Link DSL-321B @DChard, Asus RT-N66U @Shibby, Creative GigaWorks T20 Series II, SteelSeries 4H, Genius KB-G265, Logitech G100s

#45 Felhasználó inaktív   Rive 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 28. 05:41

Idézet: StSanya - Dátum: 2005. febr. 27., vasárnap - 9:54

Kérdezném a szakértőket, hogy ha a kondik olyan állapotban vannak már, hogy a tartalmuk az alaplapra folyt, akkor még a kondik cseréjével javítható az alaplap?

Per pillanat nem mozdul meg az ABIT VH6-os...

A kondi tartalma valami savas elektrolit -> ha kifolyt, akkor már mindenképpen lutri egy kicsit, hogy a lap indul-e felújítás után. Ha szétmart valami fontosabb dolgot, akkor fölösbe ment a felújításra szánt pénz.

De azért úgy 90% még menthtő, pláne a VH6-os sorozatból.

#46 Felhasználó inaktív   StSanya 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 01. 21:00

Na, csináltam képeket is, az elsőn megjelöltem a két nagyon problémás részt...

Kép
[ Kattints ide a teljes méretű képhez ]

Kép

Kép

Ahogy néztem, az összes zöld színű retek kondit, meg egy-két fekete-aranyt is lehet leheggeszteni...  :reklamacio:
"Mindörökké! Enter."
Konfig: MSI 790GX-G65, AMD Phenom II X3 720 @X4 @3000MHz, Crucial Ballistix Tactical LP DDR3 1333MHz CL7 8GB kit, MSI Radeon HD 7770 OC 1GB, Intel X-25M 160GB, Western Digital Caviar Red 1TB, Pioneer DVR-216D, Corsair HX-450 Modular, Cooler Master Hyper TX2 @Chieftec AF-0925PWM, Cooler Master Centurion 534 Black, Dell P2414H, APC Back-UPS ES 700VA, D-Link DSL-321B @DChard, Asus RT-N66U @Shibby, Creative GigaWorks T20 Series II, SteelSeries 4H, Genius KB-G265, Logitech G100s

#47 Felhasználó inaktív   StSanya 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 02. 20:09

:up:

Esetleg vélemények, hogy érdemes vele kínlódni?
"Mindörökké! Enter."

#48 Felhasználó inaktív   vasste 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 02. 20:17

Idézet: StSanya - Dátum: 2005. márc. 2., szerda - 20:09

:up:

Esetleg vélemények, hogy érdemes vele kínlódni?

Szerintem érdemes. Egy hasonlóan járt SA6-os lapot sikerült megmenteni, és a mai napig működik hibátlanul, pedig több mint 4 éves szerencsétlen.

#49 Felhasználó inaktív   StSanya 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 02. 20:26

Idézet: Digitel - Dátum: 2005. márc. 2., szerda - 21:17

Szerintem érdemes. Egy hasonlóan járt SA6-os lapot sikerült megmenteni, és a mai napig működik hibátlanul, pedig több mint 4 éves szerencsétlen.

Mivel elég sok kondi kell, az elfekvő alaplapokból milyeneket érdemes kiszedni (azonkívül, hogy nem púpos, meg lyukas) és esetlegesen helyetesíteni: Nagyobb kapacítású és/vagy nagyobb fesz értékű mehet?
"Mindörökké! Enter."

#50 Felhasználó inaktív   Rive 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 03. 10:16

Idézet: StSanya - Dátum: 2005. márc. 2., szerda - 20:26

Mivel elég sok kondi kell, az elfekvő alaplapokból milyeneket érdemes kiszedni (azonkívül, hogy nem púpos, meg lyukas) és esetlegesen helyetesíteni: Nagyobb kapacítású és/vagy nagyobb fesz értékű mehet?

A lappal nem lesz gond a kép alapján.

Kondikat pontosan azonos paraméterekkel rendelkezőket vegyél pl. a Lomexben vagy az Arwill-ban. Ha nincs gyakorlatod a kondik kimérésében, akkor eszedbe se jusson használt kondit felrakni egy lapra: általában a régi kondik fele akkor is hulla, ha ez nem látszik rajta.

#51 Felhasználó inaktív   2-More 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 03. 12:08

Szereztem pákahegyet normálisat, ugyhogy ha valakinek még aktuális kondis móka, akkor kergethet privátban az ügyben.

#52 Felhasználó inaktív   stol 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 06. 21:21

Esetleg Didyman-t kell meglátogatni!

Én az összes elkót cserélném, mert fél éven belül púpos lesz a többi is.

Szerkesztette: stol 2005. 03. 06. 21:22 -kor

#53 Felhasználó inaktív   Koga 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 07. 13:08

*) Lehet...
**) A Metex jó :) A memóriafoglalat melletti sok egyforma szűrőkondi végeit kell mérni. Vigyázat, nagyon kicsi a hely.
***)  Passz.

Üdv!

Na, a kétoldalon a memóriafoglalat melletti kondikon a feszültség működés közben 1V. Mindkét oldalon.
Ez most akkor mit mond?

Beszéltem 1 sráccal, neki ugyanilyen lapon állítólag ugyanilyen gondja volt, de a kondik cseréjével megoldódott.

#54 Felhasználó inaktív   x 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 07. 14:48

Üdv!

Nekem van egy Epox 8K3A alaplapom, egy 2200u/10v kondi szétdurrant (lapra nem folyott le), egy 2200u/10v kondi púpos.
Többi kondinak semmi baja. Ha esetleg kellene valakinek alkatrészként, szóljon nyugodtan. Vagy ha van valakinek két 2200u/10v kondija, szintén szóljon, mert akkor megpróbálom felélesztetni a sajátomat :)

Bke!

x

#55 Felhasználó inaktív   Koga 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 07. 14:55

Idézet: x - Dátum: 2005. márc. 7., hétfő - 15:48

Üdv!

Nekem van egy Epox 8K3A alaplapom, egy 2200u/10v kondi szétdurrant (lapra nem folyott le), egy 2200u/10v kondi púpos.
Többi kondinak semmi baja. Ha esetleg kellene valakinek alkatrészként, szóljon nyugodtan. Vagy ha van valakinek két 2200u/10v kondija, szintén szóljon, mert akkor megpróbálom felélesztetni a sajátomat :)

Bke!

x

Vegyél a Lomexben, és ne csak a két hibásat, hanem mindet (azonos gyártótól valót) cseréltesd/cseréld le. Mindig ezek a válaszok, bár én nem értek hozzá, és még csak Rive nagymester válaszára várok.

#56 Felhasználó inaktív   Koga 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 09. 09:14

Rive mester!

A memófoglalatok melletti kondikon működés közben 1 V feszt mértünk. Ez most jó vagy nem jó?

#57 Felhasználó inaktív   Rive 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 10. 08:30

Idézet: stol - Dátum: 2005. márc. 6., vasárnap - 21:21

Én az összes elkót cserélném, mert fél éven belül púpos lesz a többi is.

Így van. Minden esetben az összes nagyobb elkót cserélni kell, ha elkezdenek púposodni.

Idézet: x - Dátum: 2005. márc. 7., hétfő - 14:48

Üdv!

Bke!

x

Lomex, Arwill.... 50-70HUF/db szok' lenni. De: lásd fentebb... Az összes 2200u mellett az 1000u és 1500u körüli kondikat is cseréld le.

Idézet: Koga - Dátum: 2005. márc. 9., szerda - 9:14

A memófoglalatok melletti kondikon működés közben 1 V feszt mértünk. Ez most jó vagy nem jó?

Ez semmiképpen se jó. A kondicsere javasolt, de sajnos nem biztos, hogy ez lesz a baj.
(Apropó: a DDR ramok esetében kétféle feszültség van. Az egyik a jelvezetékek lezárásához használt féltápfesz, a másik a ramok működéséhez szükséges tápfesz. Amit sikerült lemérni, az valószínű az előbbi - egy volt körüli táppal már nem működnek a ramok. Egyébként én kifejezetten nem a pufferkondikra gondoltam, hanem a kisebb kerámia szűrőkre, szóval nem volt teljesen szerencsés a mérés :) )

#58 Felhasználó inaktív   Koga 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 10. 08:48

Idézet: Rive - Dátum: 2005. márc. 10., csütörtök - 9:30

Ez semmiképpen se jó. A kondicsere javasolt, de sajnos nem biztos, hogy ez lesz a baj.
(Apropó: a DDR ramok esetében kétféle feszültség van. Az egyik a jelvezetékek lezárásához használt féltápfesz, a másik a ramok működéséhez szükséges tápfesz. Amit sikerült lemérni, az valószínű az előbbi - egy volt körüli táppal már nem működnek a ramok. Egyébként én kifejezetten nem a pufferkondikra gondoltam, hanem a kisebb kerámia szűrőkre, szóval nem volt teljesen szerencsés a mérés :) )

Azokra a kis feketékre gondoltál, amik a memófoglalattal párhuzamosan vannak? (3 db. valahogy így):

======================
======================
====================== <- dimm-ek

o                  o                        o  <- kondik

Huh, hát azokaz is mértük, csak nem jegyeztem meg pontosan, asszem azokon 2 V. Még megkérdezem emléxik-e a szaki rá, de asszem 2 V. Azt tudom, hogy a proci mellett is megnéztünk párat, azokon 5 V volt.

Szerinte a kondikkal semmi baj, mert töltődnek jól, és kisütve is újra töltödnek. (Vagy valami ilyesmi. Ezt nem működés közben néztük... áramkörben ugye nem tudtuk a kapacitást kimérni, csak ezt állapította meg.) Sajnos az ő Weller pákája tönkrement, és nem akar újat venni, mert annyit már nem foglalkozik ilyesmivel, pedig szívesen kicserélte volna őket.

Esetleg bevigyem 1 szervízbe, hátha megmenthető? Ha igen, hova vigyem, ahol meg is állapítják/csinálják akár, olcsón, jól, szépen, gyorsan, najó abbahagytam az álmodozást :fear:

#59 Felhasználó inaktív   Rive 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 10. 09:15

Idézet: Koga - Dátum: 2005. márc. 10., csütörtök - 8:48

...
*) Huh, hát azokaz is mértük, csak nem jegyeztem meg pontosan, asszem azokon 2 V. Még megkérdezem emléxik-e a szaki rá, de asszem 2 V. Azt tudom, hogy a proci mellett is megnéztünk párat, azokon 5 V volt.
...
**) Szerinte a kondikkal semmi baj, mert töltődnek jól, és kisütve is újra töltödnek.
...
***) Esetleg bevigyem 1 szervízbe, hátha megmenthető? Ha igen, hova vigyem, ahol meg is állapítják/csinálják akár, olcsón, jól, szépen, gyorsan, najó abbahagytam az álmodozást :fear:

*) Igen, valószínű azok voltak a tápfeszültség szűrői. (Annyira azért nem vagyok képben, hogy egy-egy alaplaptípusra vizuálisan is emlékezzem... De a 2V körüli érték a VDimm tápra utal. )
**) Naaaaaa! Ilyet kimérni áramkörön belül nem lehet. A mérőfeszültség nagyjából egyezik az áramkör tápfeszültségével... Hogy méred le akkor a kondik szivárgási áramát???
***) Ha szervíz, akkor Mycom: számla nélkül egy felújítás állítólag 2k körül szok' lenni. De: 2-more és Dydiman is foglalkozik effélével, kérdezd meg őket is :)

#60 Felhasználó inaktív   Koga 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 10. 09:27

Idézet: Rive - Dátum: 2005. márc. 10., csütörtök - 10:15

*) Igen, valószínű azok voltak a tápfeszültség szűrői. (Annyira azért nem vagyok képben, hogy egy-egy alaplaptípusra vizuálisan is emlékezzem... De a 2V körüli érték a VDimm tápra utal. )
**) Naaaaaa! Ilyet kimérni áramkörön belül nem lehet. A mérőfeszültség nagyjából egyezik az áramkör tápfeszültségével... Hogy méred le akkor a kondik szivárgási áramát???
***) Ha szervíz, akkor Mycom: számla nélkül egy felújítás állítólag 2k körül szok' lenni. De: 2-more és Dydiman is foglalkozik effélével, kérdezd meg őket is :)

*) Kis fekete kondik, szürke csíkkal. Hátha így ismerősebb.
**)Én nemtom.
***)Köszi a tanácsot, megkérdezem az említett urakat! Ennyi pízt egkockáztatok, hátha működik utána.

Ezer hála, MESTER! :respect:  :respect:

Téma megosztása:

• (4 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó