Idézet: szili - Dátum: 2006. júl. 1., szombat - 19:07
Nekem az lenne a kérdésem, hogy működnek-e rendesen a kamerák videobemenetei, már amelyiknek van? Olyan kis kamerát akarok hozzákötni, amit a www.minirc.hu oldalon lehet kapni. Amit kinéztem, annak rendesen RCA kimenete van. A miniDV-s kameráknak ahogy nézegettem 3 fajta bemenete lehet: DV, S-video, Composite in (gondolom ez az RCA). Ugye van S-video - RCA átalakitó? Mert akkor már az olyan kamerák is számításba jöhetnek a vásárlásnál.
A lehetséges jelöltek:
- Sony-DCR-HC32 Ezen van S-video és Composite bemenet, viszont mikrofon bemenet nincs, akkor hogy lesz hang? Ez kb.110eFT, ha még lehet egyáltalán kapni, mert tavalyi model. Érdekes, hogy a Sony-DCR-HC35-ön nincs semmi bemenet pedig ez a 2006-os, és jóval olcsóbb is, mint a 32-es.
- CANON MV960 Erről azt írják, hogy: "A DV és AV bemenet segítségével a videokamerával digitális és analóg videoanyagot rögzíthetünk miniDV formátumú kazettára." Tehát akkor ez is jó lenne. Ára 112eFT ajándék táskával és két kazettával.
-Canon Elura100 Erről www.camcorderinfo.com -on olvastam jókat. Ez valami usa model? Vagy ott más a számozás? Mert a 960-ast meg egyáltalán nem találtam azon a lapon.
Így elsőre ezeket néztem ki, várom a véleményeiteket!
Ui: Most látom, hogy a Sony-nak fekete-fehér a keresője. 2006-ban! Óriási feketepont. Pedig e felé húzott a szívem. Van egy 1998-as CCD-TRV840-es HI8-as kameránk, nagyon jó és annak is ff a keresője, pedig 250e-be került akkor. A konkurens márkák olcsóbb modeljeiben is színes volt már akkor is és most is.
Hello, Szili!
A Canon MV960-as megvételénél fontos volt számomra az AV bemenet, hogy tudjak digitalizálni (így nem kell külső digitalizáló kártyát venni). A készüléken az AV bemenet azonos az AV kimenettel, vagyis ha rögzítesz, nem használhatsz monitorként tévét, ám számítógépet igen: a firewire kábellel összekötve a pc kiadja monitorra a képet és rögzítheti is a műsort merevlemezre, dvd-re.
Én így veszek föl a tévéből is, a videomagnó a tuner. A kamera abban a felbontásban digitalizál, amiben rögzít is, ez ugye 800x600. A tunerkártyák többsége jóval rosszabb minőségben rögzít, mert a cseles gyártók többnyire csak a rögzíthető állóképek felbontását adják meg, nem a videóét; 800x600 vagy jobb felbontású videót csak a jobb minőségű tunerkártyák tudnak, úgyhogy a kamera ebben nem marad le.
A minőségről: a felvett anyagban én nem látok digitalizálási hibát, a minőség inkább a tunertől meg a tévéadás minőségétől függ. A kép élessége nem éri el a DVD-minőséget (megint csak az előbbi okok miatt), de azért nagyon jó, és a videószerkesztő programokkal úgyis lehet javítani rajta. (Jó kísérlet lett volna dvd-lejátszó videókimenetét rákötni a kamerára, hogy kiderüljön, mennyire tiszta a kép így, nem pedig videómagnóval.) A hangrögzítés 12 bites pontosságú, de a tévé minőségéhez ez is elég, akinek meg nem, az a hangot külön, a hangkártyával rögzíti, aztán összefésüli a videóval.
A kamera videócsatlakozója jack-szerű, a hozzá adott scart-adapter csak kimenetre jó, vagyis a kamera jelének tévére küldésére, így kellett hozzá venni egy jobb adaptert.
Szerintem tehát nagyon megfelel a Canon digitalizálásra is. (Az Elura sorozat valamelyik tagja egyébként azonos a 960-nal csak az előbbi NTSC, ez meg PAL.)
Üdvözlettel:
ZoCo