miniDV kamera tulajok IDE!
Elküldve: 2007. 10. 09. 19:54
papírhajó vagyok, most esek szét, az egész mégis bazmeg, de szép - Elefánt
Elküldve: 2007. 10. 09. 20:23
- Kazetta
- csak valós időben lehet átvenni az anyagot (pld. PC-re)
- kiváló minőség
- nehézkes a keresés benne
- relativ olcso kazettaár. 500-1000Ft)
- hosszútávon megbízható tárolás szallagon.
- 10 évig még biztos lesz.
HDD
- van DVD mpeg2 (*.mpg vagy *.vob vagy *.mod szokott lenni) alapú verzio mely szokásos ratyi DVD minőség.
- van AVCHD (mpeg4) (*.m2ts) alapú tárolás ahol erösen tömöritett korszerü formátumban HD anyag -jó minőségben- miniDV nél kicsit jobb minőség.
- van HDV alapú rögzitő ahol a HD nagyfelbontású (*.m2t) anyag kevéssé tömöritve nagyon jó minőségben kerül rögzitésre.
- van extra formátumu (egyedi formátumban) rögzités némej tipusnál ahol fullHD-ben van elvileg a rögzités.
- egyébbként : gyors átmásolási idő PC-re. (néhányszoros a valós időhöz képest)
- gyors keresési lehetőség akár hosszabb anyagokban is.
- archiválás lehet PC-s HDD vagy DVD vagy bármi hasonló.
- A DVD mpeg2 könnyen vagdosható szerkeszthető, (de mint irtan nem túl jó minőségü)
- A HD formátumok szerkesztéséhez egyenlőre egy erősebb gép szükséges.
- Könnyebb javitani ha behal a HDD.
- nem gyűri be a szallagot és nincs olvasási hiba -mint a szallagnál néha-.
- 50 év múlva is könnyedén lejátszható, ha nem tünik el az adat a HDD-ről vagy DVD-ről 1-2 év után. :)
- a HDD-t néha memóriakártyával helyettesitik.
Röviden ennyi.
Szerkesztette: TEST11 2007. 10. 09. 20:26 -kor
Elküldve: 2007. 10. 10. 17:32
Az alábbi problémával, állok szemben. Készítettem egy DVD felvételt, és a hangot eredeti WAV-ban hagytam,
tehát a hang 2.0 sztereó 16bit, 48kHz. Az igy megirt dvd filmet egyik ismerősnél nem játssza le a gép.
Készítsem el mp3-ba kodolt hanggal? Ha mp3-ba tömörítem a hangot, milyen felbontást, tömörítést válasszak,
amit mindegyik DVD lejátszó szeret és ismer? Az én Cyberhome és a sórog noname kategóriába tartozó DVD játszója
gond nélkül játszotta a lemezt, tökéletes volt a kép is és a hang is. Ezek szerint nem mindegyik lejátszó szereti a wav hangot.
Mibe tömörítsem a hangot? sztereó 16 bites 44.1kHz mp3, és 128kbps vagy 192 esetleg 256? Mi az ami általánosan elfogadott?
üdv
Elküldve: 2007. 10. 11. 07:52
Idézet: topeti - Dátum: 2007. okt. 10., szerda - 18:32
Az alábbi problémával, állok szemben. Készítettem egy DVD felvételt, és a hangot eredeti WAV-ban hagytam,
tehát a hang 2.0 sztereó 16bit, 48kHz. Az igy megirt dvd filmet egyik ismerősnél nem játssza le a gép.
Készítsem el mp3-ba kodolt hanggal? Ha mp3-ba tömörítem a hangot, milyen felbontást, tömörítést válasszak,
amit mindegyik DVD lejátszó szeret és ismer? Az én Cyberhome és a sórog noname kategóriába tartozó DVD játszója
gond nélkül játszotta a lemezt, tökéletes volt a kép is és a hang is. Ezek szerint nem mindegyik lejátszó szereti a wav hangot.
Mibe tömörítsem a hangot? sztereó 16 bites 44.1kHz mp3, és 128kbps vagy 192 esetleg 256? Mi az ami általánosan elfogadott?
üdv
A DVD-VIDEO szabvány nem ismeri az MP3-at. Ami a DVD-n lehet az 48KHz 16bit PCM (WAV), 192KHz 24bit PCM, Dolby Digital (AC3) 1.0-5.1, és persze DTS.
Az általad felrakott 16bit 48KHz PCM (WAV) hangsávot minden DVD lejátszónak kutya kötelessége lejátszani. Ez szabvány. Az ismerősnél lesz a probléma. Nézze meg a készülékének a beállítását, hogy mit kezd a PCM hangsávval. PC-s lejátszó esetén valószínűleg codec kutyulás vagy hangkártya beállítási probléma lesz mert a PCM és a Dolby Digital hangsávokat minden PC-s DVD lejátszó program alapból lejátsza.
Egyébként rakhatod Dolby Digital (AC3) 2.0-ban is 192Kbps vagy 256Kbps bitrátával de ha PCM-ben (WAV) hagyod az is tökéletes.
Szerkesztette: wpepi 2007. 10. 11. 07:56 -kor
Elküldve: 2007. 10. 13. 09:30
Van egy Panasonic NV-GS180 kamerám, amivel nagyon meg vagyok elégedve.
Kb 10 kazettám van felvételekkel tele és eljött az az idő amikor szgépre szeretném áttenni tömörítés céljából és kiírni cd-re vagy dvd-re.
Nos itt volna az a kérdésem, hogy firewire kártyát, vagy digitalizáló kártyát, vagy esetleg valami másra lesz szükségem? Ha jól értettem az eddig olvasottakból, akkor a firewire esetén a kameráról az adatok tömörítés nélük kerülnek a gépemre, amit később (jó nagy hely szükséges) tudok a gépen szoftverrel kisebb méretre tömöríteni. Akkor, ha digitalizáló kártyát vennék, egyből kisebb helyet foglalna a gépen? (kimaradna a tömörítetlen film áttöltése a kameráról-gépre?
Légyszives írjátok meg mi a jobbb megoldás firewire, vagy digitalizáló kártya? Illetve, hogy pontosan mi is lesz a menete az egésznek. (kb 50GB hely áll rendelkezésemre)
+1 kérdés, USB-n összekötöttem a gépet a kamerával és azt írja, hogy nagyobb sebességet tudnék elérni, ha nagysebességű USB 2.0-s portra csatlakoztatom. Ezek szerint a P4 3.0Ghz gépemben nincs usb2.0? vagy esetleg az usb 2.0-nak más típusú a kábele? (motorola telefon usb kábelét használom)
Előre is köszönöm!
Szerkesztette: xmatrix 2007. 10. 13. 10:21 -kor
Elküldve: 2007. 11. 11. 14:11
Nekem is Pana NV-GS27 kameram van, en sem vagyok vele igazan megelegedve. Olvasgattam, de nem talaltam megfelelo valaszt a problemamra, ami eppen most adodott, es azzal kezdodott, hogy olvastam par erdekesseget a Motion Dv-rol. Mar elsore sikerult atvennem a videot a PCre (csak XPSP2 ismerte fel) a WinMovieMakerrel. Csalodtam, mert a minoseg nagyon silany. Ekkor olvastam a pana honlapjan, hogy Motion DV progit hasznaljak (alternativkent javasoltak a WinMovieMakert es kiemeltek hogy rosszabb lesz a minoseg). Hat en kerestem, letoltottem, megirtam a CDt, felraktam a Motion DV-t, a USB Drivert. Elinditom a programot, aztan edit assistant, de azt a hibauzenetet kapom, hogy nem csatlakoztattam eszkozt a gephez (mindekozben a Movie Makerrel at tudom venni). Mi lehet a baj? Egyaltalan erdemes ezzel szorakozni? Tenyleg jobb lesz a minoseg?
elore is koszi
Elküldve: 2007. 11. 11. 14:39
be lehet állítani, hogy szabványos DV avi -ban (720*576 PAL 25frame/sec) vegyen fel.
Mindez firewire kábelen keresztűl történik.
Ez a max amit egy miniDV-s kamerából ki lehet hozni képileg.
Elküldve: 2007. 11. 11. 14:47
persze ettől még grabbelni lehet vele, legföljebb más programmal kell átkódolni, kiírni
Elküldve: 2007. 11. 13. 00:19
Tehat:
Idézet
LP esetén pedig kimondottan javallott a jobb minőségű szalag
Idézet
Mas... Melegen ajalom a Sony Vegas programot kezdoknek es kozephaladoknak. A Pinnacle Studio es a Motion DVStudio nem filmvago programok (a Pinnacle ezt be is ismeri a honlapjan). Bizonyos egyszeru, minimalista dolgokat el lehet veluk vegezni (kb ugyanazokat amiket bizonyos kamerak is tudnak az "edit" gomb megyomasaval) , de ha fontos szamodra a filmezett anyag minosege, akkor nem hasznalod ezeket. Az Ulead mar egy komolyabb kategoria, nem akarok reszletekre kiterni, mivel kevese(bbe)t dolgoztam vele. Aki tenyleg igenyes munkat akar, annak az Adobe Premiere Pro ajanlott, azzal a megkotessel, hogy a tenyleges munka lassabban megy vele mint a Vegas-al, tehat aki siet annak a Vegas a nyero! Kiszeretnem hangsulyozni, h mindenik emlitett programmal hosszabb ideig dolgoztam es nem csak a sajat velemenyem, hanem a kollegaime is.
Mas.... Ha miniDV-s kamerad van, akkor kotelezo a firewire kabel! - az USB csak csufolkodas a felvett, jo minosegu anyaggal szemben!
Mas.... firewire kartya es digitalizalo kartya tulajdonkeppen ugyanaz, annak ellenere, h mindkettot lehet hasznalni ( mint elnevezest) a hardware-s nagyondraga (Matrox v mas) kartyakra is, de azt dondolom, h ez meghaladja ezen lista temakoret
Mas.... a VLC player tudja (be kell allitani) az interlaced v nem interlaced lejatszasi modot
Mas.... szeretnem ujbol es ujbol ismetelni: annak aki nem akar komoly vagast (editalast) vegezni a felvett anyaggal, nem erdemes miniDV-s kamerat venni, mivel a jobb kepminoseg a TV kepernyojen ugysem lathato, es csak idot veszit a kazetta digitalizalasaval, ellemben, ha komoly vagasban gondolkozol, akkor alapveto feltetel a jominosegu nyersanyag (a miniDV losless, mig a dvd vagy HDD MPEG2 vagy MPEG4 suretest hasznal).
Mas.... az uj kamerak eseteben a beepitett mikrofon JO minosegu, de soha nem lessz profi.... de logikus is, ha a jo mikrofonok arait nezzuk. Szinhazi felvetel eseteben, a beepitett (sajat mikrofon) kielegito altalaban ha a hangforras eleg eros v eleg kozel van, tehat az automatika nem noveli az erzekenyseget.
Mas.... az 1 ora AVIDV kb 11 es 12 gB anyagot eredmenyez (hozzavetolegesen).
Mas.... Tipp: ha csak arhiv anyagrol van szo, akkor az AVIDV-t vagas utan a MainConcept MPEG2 codec-el lehet suriteni es igy tarolni a hdd-n vagy dvd-n es igy a helynyeres mellett a minosegbol sem veszitunk (nagyon sokat).
Mas.... ha keves penzed van es minoseget akarsz, a kovetkezo 3 dolgot keresd a kameran: 3ccd, miniDV es full csatlakozas (ki-be audio, video).
Ha tul rovid voltam, akkor meg irok, ha tul hosszu voltam, akkor meg irok....
bailamo!
Elküldve: 2007. 11. 13. 09:21
Idézet: bailamo - Dátum: 2007. nov. 13., kedd - 0:19
Csak egy megjegyzés.
A firewire kártya és a digitalizáló kártya nem ugyanaz. Még rokonságban sincsenek egymással. A firewire kártya egy mezei hálózati csatoló melyen maximum 400Mbps sebességű adatforgalom lehetséges. A firewire (IEEE1394) kártyán digitális jel megy be azaz amikor összekötjük a DV kamerával akkor a kamera és a PC közt hálózati kapcsolat létesül és a szalagon lévő digitális anyag minden változtatás nélkül másolódik a PC-re.
Ezzel szemben a digitalizáló kártyák analóg jelből készítenek digitális jelet. Az úgynevezett "hardware"-es digitalizáló kártyák a digitalizálás mellett tömörítést is végeznek (pld. MJPEG, DV formátumban) és ezt a már tömörített digitális anyagot nyomják a PC-be. Azért hívjuk ezeket a kártyákat hardware-es digitalizálóknak mert a tömörítés a kártya saját célprocesszorával történik mely független a PC-től. A sima digitalizáló kártyákat melyek nem tartalmaznak külön processzort a tömörítéshez software-es digitalizálónak hívjuk mert a tömörítést a PC végzi.
Szerk:
Azon digitalizáló kártyák esetében ahol van firewire port is ott ezen a porton ugyanaz történik mint a mezei firewire kártyáknál azaz az ide bekötött DV kamerából érkező DV anyag változtatás nélkül másolódik a PC-be.
Viszont van a hardware-es digitalizálóknak egy másik csoportja is mely nem csak digitalizál, tömörít hanem a szerkesztési műveleteket is támogatja. Ezek a capture/editor kártyák melyek analóg jelet digitalizálnak, tömörítenek, a velük kompatibilis szerkesztő programokkal együttműködnek és a rendereléseket a háttérben végzik.
A komolyabb hardware-es digitalizáló kártyáknál van analóg kimenet is ami egyrészt a szerkesztéskori monitorozásra kell (ide kötve a videomonitort, TV-t folyamatosan ellenőrizhetjük a szerkesztést /színbeállítások, helyes félképsorrend, stb./) másrészt az anyag kijátszható bármilyen analóg bemenetes videorögzítő eszközre. Azon kártyákon melyen van firewire port is a szerkesztéskor az anyag kijátszható bármilyen rögzítő eszközre mely rendelkezik firewire bemenettel (DV kamera, asztali DV recorder, asztali DVD recorder, stb.) (ez a mezei firewire kártyára is igaz)
Szerkesztette: wpepi 2007. 11. 13. 09:49 -kor
Elküldve: 2007. 11. 13. 10:38
Idézet: bailamo - Dátum: 2007. nov. 12., hétfő - 23:19
Résztben elvileg és tapasztalat alapján, minőségben az alábbi sorrend vélhető:
MPEG2, MPEG4, DV,AVCHD, HDV, DVCAM, full HD
Persze ezek csak irányadóak vásárláshoz. A minőség függ még ezer más dologtól is.
(A DVCAM-hez nem tudok hozzászólni. Filmes kollégák tapasztalata szerint jobb mint a HDV.)
(a lentebb említett DV -nek semmi köze sincs a losless dolgokhoz, mert csupán egy nagybitrátás jóminőségü tömörített anyag)
Elküldve: 2007. 11. 13. 11:07
Elküldve: 2007. 11. 13. 13:06
Bailamo!
Elküldve: 2007. 11. 13. 23:56
Idézet: TEST11 - Dátum: 2007. nov. 13., kedd - 10:38
MPEG2, MPEG4, DV,AVCHD, HDV, DVCAM, full HD
Persze ezek csak irányadóak vásárláshoz. A minőség függ még ezer más dologtól is.
(A DVCAM-hez nem tudok hozzászólni. Filmes kollégák tapasztalata szerint jobb mint a HDV.)
(a lentebb említett DV -nek semmi köze sincs a losless dolgokhoz, mert csupán egy nagybitrátás jóminőségü tömörített anyag)
hjajjj, már megint a dvcam és a sznobizmus... dv és dvcam között a szalagsebesség a különbség, meg a lockolt hang. a kép teljesen ugyanaz!
papírhajó vagyok, most esek szét, az egész mégis bazmeg, de szép - Elefánt
Elküldve: 2007. 11. 14. 02:16
Idézet: qnadam - Dátum: 2007. nov. 14., szerda - 0:56
Idézet
MiniDV
A mini DV formátumnál a kazetta mérete (a szalagszélesség és a szalaghossz) jóval kisebb, ebből adódóan a felvételi ideje is lényegesen rövidebb 60 perc SP (a 80 perces miniDV kazetta gyártók másként gondolták...).
A DV formátumnál alkalmazott 10 µm-rel szemben, a DVCAM formátumnak 15 µm-es a track-szélességge, amely nagyobb megbízhatóságot ad a professzionális szerkesztéskor, a szalagra DVCAM formátumban rögzített videónak nagyobb a hibatűrése: kevésbé érzékeny a szalaghibákra.
A szalag szélessége mindössze 6.35 mm, azaz 1/4 inch.
DVCAM rendszerben több, mint 3 óra felvétel lehetséges. A DVCAM kazetta kétféle méretben érhető el: standard és mini. A standard méretű kazettára max. 184 perc, a mini kazettára max. 40 perc DVCAM anyag rögzíthető. Standard kazettát többféle felvételi időre (szalaghosszúsággal) gyártanak, 12 perctől 184 percig, kaphatók memória IC-vel ellátott és anélküli változatban. A beépített kazetta memória 16kbit méretű, a gyorskereséshez ClipLink™ adatokat, a képek indexeit és egyéb felvételi adatokat tartamaz, ezzel javítja a szerkesztés hatékonyságát.
A DVCAM kamerák, videómagnók képesek DV formátumban is rögzíteni, ekkor az előbb megadott felvételi idők (a szalagsebesség-csökkenésnek megfelelő arányban) a másfélszeresükre növekednek; azaz egy 184 perces DVCAM kazettára 276 perc (több, mint 4,5h!) videó rögzíhető DV formátumban.
Tehát ha jól értem, a DVCAM szalagsebessége éppen másfélszerese a miniDV szalagénak?
ui.
nofene avatart cseréltél ?? alig ismertelek meg
Szerkesztette: topeti 2007. 11. 14. 02:25 -kor
Elküldve: 2007. 11. 14. 07:44
Idézet: topeti - Dátum: 2007. nov. 14., szerda - 2:16
Tehát ha jól értem, a DVCAM szalagsebessége éppen másfélszerese a miniDV szalagénak?
ui.
nofene avatart cseréltél ?? alig ismertelek meg
Szalagsebesség:
DV=18.81 mm/sec
DVCAM=28.215 mm/sec
Egyébként színmintavételezésben, tömörítésben, frame méretben teljesen megegyezik a DV és a DVCAM.
Szerkesztette: wpepi 2007. 11. 14. 07:47 -kor
Elküldve: 2007. 11. 16. 15:04
Van egy Pana nvgs-180-as kamerám.firewire kábellel csatlakozom a számitógépre,mikor átmásolom a dv-t.
A motion dv-t használom.Utánna Vinavival konvertálom mpeg 2-öbe.
A problémám az,hogy vizszintes kameramozgásnál a függőleges tárgyak éle hullámos.
/ Alapbeállitáson hagyom a programot /
Ha kameráról játszom le a dv-t,akkor nincs ilyen gond.
Kérem aki tudja estleg a megoldást segítsen.
Előre is köszönöm! :confused:
Elküldve: 2007. 11. 18. 07:02
Idézet: peter01 - Dátum: 2007. nov. 16., péntek - 15:04
Van egy Pana nvgs-180-as kamerám.firewire kábellel csatlakozom a számitógépre,mikor átmásolom a dv-t.
A motion dv-t használom.Utánna Vinavival konvertálom mpeg 2-öbe.
A problémám az,hogy vizszintes kameramozgásnál a függőleges tárgyak éle hullámos.
/ Alapbeállitáson hagyom a programot /
Kérem aki tudja estleg a megoldást segítsen.
Előre is köszönöm! :confused:
Lehetséges okok:
deinterlace alkalmazása, nem félkép alapú MPEG2 feldolgozás.
Ellenőrizd az MPEG2 tömörítő program beállításait, hogy a forrás olvasása megfelel-e a DV formátumnak.
Elküldve: 2007. 11. 19. 07:42
Idézet: wpepi - Dátum: 2007. nov. 18., vasárnap - 7:02
deinterlace alkalmazása, nem félkép alapú MPEG2 feldolgozás.
Ellenőrizd az MPEG2 tömörítő program beállításait, hogy a forrás olvasása megfelel-e a DV formátumnak.
Köszönöm a segítséget, megpróbálom állitgatni!
Elküldve: 2007. 11. 19. 10:54
Idézet: peter01 - Dátum: 2007. nov. 16., péntek - 14:04
Nálam az interlace anyagok lejátszásánál szokot hullámosodni az élek széle, de csak nagyfelbontású interlace (1080i) anaygnál tapasztaltam amikor kissebb felbontásúra lett átmératezve lejátszáskor. Ahogy változtattam a lejátszás felbontását, úgy változtak a hullámos élek is.
pld.: 1-1 lejátszásnál (belenagyítasz) már nem voltak hullámok csak fésük. :)
DV anyag esetében még nem tapasztaltam ilyet.

Súgó
A téma zárva.