Idézet: OmShanti - Dátum: 2011. 04. 19. 18:55
Sziasztok!
Bocs, hogy egy kicsit off, de nem találtam ide vonatkozó topicot: barátnőm szeretne venni egy jó élességgel nyomtató nyomtatót, maximum 30-35ezerből. Tudnátok ajánlani valamit? Vagy még inkább: pontosan milyen paramétereket kell nézni vásárláskor? Elég annyit, hogy minél magasabb legyen a dpi?
Köszi!
Ez így baromira egyszerű, sokkal több szempontot kellene figyelembe venni, bár nem tudom, ebben az árfekvésben...
megpróbálom röviden felvázolni, mi az, ami számít:
Először is a következő kérdések fontosak:
- Kb. havi milyen mennyiségű nyomat van tervbe véve? 100 lap felett érdekesebb lehet komolyabb készülékre gondolni.
- Kb. mekkora költségre lehet keretet biztosítani? A tintás megoldások általában sok pénzt kívánnak, de színes
lézernyomtató nagyon sokba kerül.
- Mekkora a rendelkezésre álló fényképezőgép felbontása, vagy mekkora pixelszámú képek lesznek jellemzően nyomtatva,
mekkora papírra?
- Milyen papír lesz használva?
ha ezekre a kérdésekre meg van a válasz, nézegetni kell a nyomtatók adatlapját, (adott árfekvésben azért nincs sok),
és azt figyelni, hogy a patronjuk tartalma mennyi lapra elegendő. Aztán meg kell nézni, hogy mennyiért kapható a gyári patron, mennyiért az utángyártott.
Ha utángyártott patron, akkor jó, ha nyomtató drivere lehetővé teszi a színprofilok használatát. Legalábbis, ha a képek minőségére háklis valaki. A Canon nyomtatók jellemzően ilyenek, bár már régen foglalkoztam nyomtatókkal, nem tudom, mi a mai helyzet.
Még egyvalami érdekes lehet: Pigment alapú nyomat, ilyen az Epson Durabrite. Az olcsóbb kategóriában legalábbis az Epson rukkolt elő ezzel legkorábban. A pigment tintát a sima papír nem issza be, és vízálló is, amennyire a papír az. Azaz, a sima irodapapíron is elég kontrasztosak a képek, nem fut meg a tinta, ahogy a többi esetében.
A Canon piezos technológiája viszont igen piciny cseppekkel dolgozik, azaz igen finom rajzolatokat képes produkálni,
irodai papírra akár 800 dpi-s felbontással, persze, ez műszaki rajzoknál szép, de képek esetében nem annyira hangsúlyos. Továbbá nem éppen vízálló, de a sima papírt nem áztatja annyira, mint a mezei nyomat, ill. a pici ceppeknek hála a patron tartalmával is jól gazdálkodik.
Most az én Pixma IP 5200 nyomtatómról beszélek, ilyent ma már csak használtan kaphatsz, mert ez egy több éves nyomtató.
Ennek a színes felbontása 9600x4200, azaz, erre alkalmas papír nem sok helyen kapható, de az biztos, hogy sok remek A4 méretű fotót nyomtattam vele. Erre tökéletes. Ez több, mint elegendő az A4-es papírra. Igazság szerint ehhez 10 Mpx feletti fotók is kellenek, mert ekkora felbontás nem indokolt amúgy. Mondhatni gyönyörűen a gyári patronokkal nyomtat, és ezek drágák, viszont azt mondja a Canon, ha nem éri napfény a fotót, és száraz helyen van, 100 évig nem fakul. Az biztos, hogy sok év alatt nem fakultak. Az utángyártott tinta viszont nem bír ennyit, és más a színek tónusa is. Ki kell kísérletezni a színek adagolását, ahhoz, hogy u.a. kép gyári tintával és utángyártottal kinyomtatva ugyanúgy nézzen ki.
Ezek csak olyan benyomások, amik a minőségre vonatkoznak, de még rengeteg sok más szempont is fontos lehet.
- hány lapot képes percenként kiköpni?
- Milyen zajos?
- Van-e egyéb csatlakozási lehetőség, fényképezőgéppel összeköthető-e?
- Hány tálcája van, hány lap fér a tálcájába?
- Milyen papírokat, médiákat képes fogadni? Pl. van, amelyik borítékot nem tud.
- Milyen feladatokat képes megoldani? Itt kiemelném a Pixma IP 5200-at, ami nagyon precízen tud
kétoldalas doksikat, a két oldalon oda teszi a táblázatot pontosan egymás fedésébe, ha kell,
támogat füzet nyomtatást, többféle margókkal, (több oldalon), sok oldalt egy lapra, egy oldalt
több lapra (poszter nyomtatás), kétoldalas nyomtatás automatikus fordítással (nem neked kell
fordítani a lapokat), nyomtatható CD-k támogatása, az egyes feladatokhoz való beállításokat
el lehet menteni, u.n. profilba....
Ja, és tud "vízjelet", ill. hátteret nyomtatni. Ezt akármilyen nyomtató nem tudja, csak drága
kiadványkezelő szoftverekkel lehet ilyent nyomtatni. Azaz, egy képet odatesz röptében a szöveg
mögé, a halványítás fokát is be lehet állítani. Ezzel igen szép kiadványokat, füzetborítókat
lehet készíteni egyszerű szövegszerkesztővel is...
És stb. stb.
Szerk: Pl. a fentebb említett IP4850 nyomtató az én 5200-asom fiatal testvére, ugyanazt tudja, csak gyorsabban, és fele annyiba kerül, mint amennyibe az enyém volt.
Bátran ajánlom, simán belefér az árba, amit felvázoltál.
Szerkesztette: hkpk 2011. 04. 22. 20:01 -kor