HWSW Informatikai Kerekasztal: Harc az államért: Microsoft vs. Linux Rt. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (3 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Harc az államért: Microsoft vs. Linux Rt. A cikkel kapcsolatos fórum

#1 Felhasználó inaktív   Ytse 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2005. 02. 10. 13:23

Idézet

A széttöredezettnek tűnő magyar linuxosodás arányaiban megállja a helyét a külföldi összehasonlításokkal, jelentős a hazai fejlesztői közösség tevékenysége is, és ki fogja nőni magát mind keresleti, mind kínálati oldalról oda, ahol már a központi kormányzati beszerzések is foglalkoznak majd vele.

Harc az államért: Microsoft vs. Linux Rt.

#2 Felhasználó inaktív   Lenny 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 02. 10. 16:06

Idézet: Ytse - Dátum: 2005. febr. 10., csütörtök - 13:23

Remélem!

Jó lenne ha itthon is egyre több desktopos gépen is Linuxok futnának. Kevesebb "nem tudom mitől lehet" probléma lenne.
-A biztonsági öv lehet hogy korlátoz a mozgásban, de még mindig nem annyira mint a tolószék.
-Minden reggel mikor felkelek tudom, hogy aznap csak egy jó dolog vár rám. A lefekvés! :)
-A Linux nem Windows, de a Windows se Linux

#3 Felhasználó inaktív   Dzsano 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 10. 16:47

Hi!

Hajrá Linux!  :respect:

(ui: írtam egy jó hosszú és szép hozzászólást, de elnyomtam ...  :reklamacio: most inkább nem írom újra.) :rolleyes:

ÜDv!
Asztalravissza!

#4 Felhasználó inaktív   Dzsano 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 10. 18:01

Hi!

Kicsit off lesz, kicsit bő lére eresztem:

Több éve foglalkozom Linux használatával, amelyből a SUSE felelt meg igényeimnek legjobban.
(Nem akarok distwart, nekem ez tetszett meg és kész. :-)
Jelen időben a 9,2-est szereztem meg, és ezt a csomagot
(a netről letölthető DVD alapú telepítő és a 9,2 EXTRA DVD ami kitűnő (magyar válogatás) kiegészítés)
merem úgy ajánlani ügyfeleinknek, hogy nem csak egy próbálkozást ér meg, hanem, ha nem játékgépet akar, akkor egy komoly Desktop rendszer, amiben benne van minden napi számítógép használatához szükséges elem, alkalmazás, teljesen magyar nyelven, érthetően, könnyen telepíthetően, megbízhatóan. Nem kell Kernelt fordítani, nem kell beállításokkal kűszködni, nem kell "hozzáérteni" és megy minden. Azért írok nem hozzáértést, mert nem értek hozzá, csak "használom".
(fordítottam már kernelt, azé'!)

Van: irodai programcsomag, képszerkesztő és amnipuláló, CD és DVD író, médialejátszó, stb. Van minden. És ha nincs, akkor is: éppenséggel letölthető, ha valaki valami egzotikusra vágyik, van minden. :-)

Számtalanszor hangzott el, hogy hú hát ez nehéz, pedig tudás nem kell hozzá - most már - több mint mondjuk az MS Windows XP használatához.

Engedjetek ki egy védtelen Windowsos  gépet a Netre, és ... 20perc "túlélési ideje" van.

A szomorú dolgok:

Kipróbáltam: Windows Netkávéző gépeiról csak az explorer ikont szedtem le, tehát a program a  saját helyén benne maradt, de helyette felraktuk a FireFox böngészőt, NAGYbetűvel kiírva, hogy webböngésző, mindenki az Expolorert kereste. 

Számítástechnikát "tanítanak" de csak "leadják az anyagot" ... az emberek 80% nem hogy a Linuxot, de a Windows se tudja kezelni, se a Wordot, Excelt, stb. És ha azok helyett más van feltelelpítve, akkor néznek, mint borjú az új kapúra.
De nem használják. Nem akarják megismernis egyiket se.

Na jó, ez kicsit zavarosra sikeredett. Gratula a terjedő Linuxnak és Isten nyissa ki a szemeit a politikusoknak, döntéshozóknak, hogy országunk ne banánköztársaság legyen tele bérrabszolgákkal, másnak busás hasznot termelő, elhülyített jobbágy, hanem hatalom. Talán ebben a szabad (független) szoftverek is segíthetnek egy kicsit.

Üdv!
Asztalravissza!

#5 Felhasználó inaktív   Polikarpov 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 10. 20:09

Idézet: Dzsano - Dátum: 2005. febr. 10., csütörtök - 19:01

Isten nyissa ki a szemeit a politikusoknak, döntéshozóknak,

Nyugodj bele, a politikusoknak/jogászoknak/döntéshozóknak nyitva a szemük - annál jobban már csak a zsebük, amit nem Linus Torvalds tud teletömni suskával...
flash-t kétféle ember használ: az egyikre rákényszerítik, a másik pedig hamis papírokkal lógott ki a zártosztályról ...
- Van a Földön értelmes élet?
- Nincs. Én is csak beugrottam ide...
- A nagyapám mindig mondogatta: "Pénzért nővel soha!". Ezt én is így gondolom, de ajándékot elfogadok.

#6 Felhasználó inaktív   Polikarpov 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 10. 20:11

Idézet: Dzsano - Dátum: 2005. febr. 10., csütörtök - 19:01

országunk ne banánköztársaság legyen tele bérrabszolgákkal, másnak busás hasznot termelő, elhülyített jobbágy

Nem késtél ezzel az óhajoddal el egy kissé? :-)
flash-t kétféle ember használ: az egyikre rákényszerítik, a másik pedig hamis papírokkal lógott ki a zártosztályról ...
- A nagyapám mindig mondogatta: "Pénzért nővel soha!". Ezt én is így gondolom, de ajándékot elfogadok.

#7 Felhasználó inaktív   hybris 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 11. 07:59

Tobbe-kevesbe egyetertesben az elottem szolokkal, leszogeznem azt, hogy amig nem jelenik meg eroteljesebben, az oktatasi rendszerben, a szabad szoftverek hasznalatara valo oktatas nem erdemes remenykedni abban, hogy a cegek/hivatalok rohannak a linux disztributorokhoz szabad szoftvert venni (ill netrol letolteni).
Erdemes lenne elgondolkozni azon, hogy 9.-es  kozepiskolai _informatikus_ tanuloknak (egy kozeli iskolaban) miert kell tobb enek-zene ill rajz oran reszt vennie, mint ahany informatikan. Egeszen megdobbento es elkeserito. Valamint leendo informatikusunk, altalanos esetben, eloszor az egyetemen talalkozik linuxszal (ill unixszal), de ott legtobben szukseges rosszkent kezelik. Tehat mondhatjuk, hogy az iskolapadbol 7 ev mulva kikerulo informatikus (hisz diplomaja lesz rola, hogy az), sosem fog leendo fonokeinek olyan javaslatot tenni, hogy valtsanak nyilt forraskodra, mivel nem ismeri/szereti etc.. es akkor hol vagyunk meg attol, hogy mancika titkarno linuxot hasznaljon?
Kicsit zavaros, de remelem ertheto.

#8 Felhasználó inaktív   Dzsano 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 11. 08:39

Hi!

Remélem, talán a Novellnek lessz elég ereje egy kicsit megmozgatni az állóvizet., például erőteljes reklámokkal, bemutatókkal, ingyenes (sic :D ) ajándké programokkal stb. 
Mert ha nem is tanítják a pénztárca is beleszól: ha jól elő tudják adni, akkor nyomulhatnak, és velük együtt a Linux is ismertebbé válik.
Nálunk a Moziigazgató gépére fogok Linuxot feltenni, neki tele a t#ke a Win hibáival,  és már évek óta rágjuk bátyámmal a fülit, hogy jobb a Linux
(bátyám nem számítógépes, csak felhasználó, de Ő is egyetértett, amikor otthonra meg is vettem egy dobozosat, csak, hogy legyen  :respect: ,  és tökéletesen bevált neki is. (pl. ~50000db E-mailja van linux alatt))

A moziigazgató elég drabális, nagysszavú ember,  :up:  ha nála OK minden, akkor mindenkinek beszélni fog róla (pl. az  Önkormáynzatnál)

Üdv!
Asztalravissza!

#9 Felhasználó inaktív   Adi 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 11. 11:15

Idézet: hybris - Dátum: 2005. febr. 11., péntek - 8:59

Valamint leendo informatikusunk, altalanos esetben, eloszor az egyetemen talalkozik linuxszal (ill unixszal), de ott legtobben szukseges rosszkent kezelik. Tehat mondhatjuk, hogy az iskolapadbol 7 ev mulva kikerulo informatikus (hisz diplomaja lesz rola, hogy az), sosem fog leendo fonokeinek olyan javaslatot tenni, hogy valtsanak nyilt forraskodra, mivel nem ismeri/szereti etc.. es akkor hol vagyunk meg attol, hogy mancika titkarno linuxot hasznaljon?

Amennyire én tudom, egyeteme válogatja (és azon belül is valószínűleg a tanszéki és személyi preferencia), hogy hogyan állnak hozzá. A Unixok-Linux a műszaki, természettudományos felsőoktatásban hagyományosan igen jól szerepel, hiszen valahol ez a Unix gyökereinél is ott van (Berkeley), úgy fejlesztették, hogy kutatómunkára nagyban alkalmas.

Ezzel szemben pl. van olyan egyetem, ahol az informatikai vezetés kvázi nem ismeri el a létezését, nekik a számítástechnika egyet jelent a Solarisszal, de még inkább a Windowszal. Na, ott aztán tényleg a hallgatók teljes agymosása folyik.
A divx.hu domain eladó! The domain divx.hu is for sale!

#10 Felhasználó inaktív   Polikarpov 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 11. 11:19

Idézet: Adi - Dátum: 2005. febr. 11., péntek - 12:15

Ezzel szemben pl. van olyan egyetem, ahol az informatikai vezetés kvázi nem ismeri el a létezését, nekik a számítástechnika egyet jelent a Solarisszal, de még inkább a Windowszal. Na, ott aztán tényleg a hallgatók teljes agymosása folyik.

Rákérdezhetek? ELTE?  :D

#11 Felhasználó inaktív   Adi 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 11. 11:30

Idézet: Polikarpov - Dátum: 2005. febr. 11., péntek - 12:19

Nem egészen. :) Ezek szerint az ELTÉ-n is ez megy? :D
A divx.hu domain eladó! The domain divx.hu is for sale!

#12 Felhasználó inaktív   Polikarpov 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 11. 11:43

Idézet: Polikarpov - Dátum: 2005. febr. 11., péntek - 12:19

Szvsz bárhol, ahol "a lé határozza meg a tudatot"...

#13 Felhasználó inaktív   licounter 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2005. 02. 11. 19:41

Kedves Linux-barát fórum-tagok: mindenki adhat egy kis súlyt a Linux használatnak, ha bejelentkezik a Linux Számlálón.  Jelenleg nagyjából 145 ezer aktív Linux használó - főleg statisztikai - adatai vannak ott regisztrálva, na meg mintegy 150 ezer Linux alatt futó gép. Ez nem valami nagy szám, ugye? (Mikor tudjuk, hogy valami 300 millió Windowsos van a világon.) Vigyázat: ennyi azoknak a száma, akik fontosnak tartják, hogy Linux használóként legyenenk nyilvántartva - becslések szerint ez az összes Linuxosnak csak kb. öt százaléka.

A Számláló nagy gondot fordít az adatok biztonságára, és arra is, hogy az általános statisztikán kívül csak olyan személyes adat kerüljön nyilvánosságra, amelyet az adat tulajdonosa éppen ilyen célból adott át a számlálónak. Például valaki a számláló  révén szeretne a lakóhelyéhez közel más Linuxosokat találni.

Magyarországról jelenleg 1501 felhasználó van regisztrálva, amivel a lista 23. helyén vagyunk, épp egy kicsivel Kanada előtt. Jó lenne, ha mondjuk ötszáz lelkes Linuxos olvasó bejelentkezne - egyből lehagynánk Svájcot és Ausztriát, talán még Lengyelországot is (akinek angolul nehéz lenne, próbálja meg itt: i18n.counter.li.org), menjen a lap aljára és válassza ki azt a nyelvet, ami jobban megfelel - vigyázat, minden nincs lefordítva magyarra).

A két magyar ország-adminisztrátor szívesen válaszol minden ezzel kapcsolatos kérdésre. Addig is:  http://i18n.counter.li.org

#14 Felhasználó inaktív   desiderius 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 14. 11:13

Nem vagyok informatikus, így csak hobbiszinten gépezek, de már nekem is megfordult a fejemben a Linux. Sőt, SUSE-t már telepítettem is VMWare alá, a KDE használata nem túl bonyolult. De annak ellenére, hogy a SUSE-ről szokták azt mondani, hogy a leginkább felhasználóbarát, nem bíznám rá magam.

Az is komoly gond az átállással, hogy mivel nincs igazán elterjedve a linux, nehéz segítséget kapni. Tudom, minden leírás megvan, max. egy kicsit bányászkodni kell a neten, meg vannak fórumok, levlisták, stb. De hasonló bonyolultságú kérdések esetén windowshoz tizedannyi idő alatt találok segítséget/választ. Márpedig amíg ez így van, a Linux mégiscsak megmarad a fanatikusok játékszere, hiába a rengeteg előny. (Úgy mellékesen, az ismeretségi körömben - akiktől mondjuk kaphatnék segítséget - nincs senki, aki használna linuxot.)

(Szerintem ez max. akkor fog gyökeresen megváltozni, ha a szoftverrendőrség komolyan elkezd dolgozni...  :D )

#15 Felhasználó inaktív   mocsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 14. 11:49

Idézet: desiderius - Dátum: 2005. febr. 14., hétfő - 11:13

Nem vagyok informatikus, így csak hobbiszinten gépezek, de már nekem is megfordult a fejemben a Linux. Sőt, SUSE-t már telepítettem is VMWare alá, a KDE használata nem túl bonyolult. De annak ellenére, hogy a SUSE-ről szokták azt mondani, hogy a leginkább felhasználóbarát, nem bíznám rá magam.

Az is komoly gond az átállással, hogy mivel nincs igazán elterjedve a linux, nehéz segítséget kapni. Tudom, minden leírás megvan, max. egy kicsit bányászkodni kell a neten, meg vannak fórumok, levlisták, stb. De hasonló bonyolultságú kérdések esetén windowshoz tizedannyi idő alatt találok segítséget/választ. Márpedig amíg ez így van, a Linux mégiscsak megmarad a fanatikusok játékszere, hiába a rengeteg előny. (Úgy mellékesen, az ismeretségi körömben - akiktől mondjuk kaphatnék segítséget - nincs senki, aki használna linuxot.)

(Szerintem ez max. akkor fog gyökeresen megváltozni, ha a szoftverrendőrség komolyan elkezd dolgozni...  :D )

Haaat nyilt dokumentacioja inkabb a nyilt forraskodu cuccoknak elerheto barmikor, vagy ha belefutok egy problemaba, akkor a gugli az esetek 90-95%-ban talal egy csontra ugyanolyan problemat felveto emberket no meg a megoldast vagy a megoldasi lehetosegeket is ugyanott. ;)

viszont amikor MS dolgokkal szivtam, akkor ha nincs benne a MS knowledge BAse-eben, akkor bizony marad a penzes support (nincs nekunk) vagy kiserletezes. No meg a support legtobbszor azt valaszolja, hogy upgrade-ljek, mert hogy merek meg most is NT-t hasznalni server-kent.
Where you come from... is gone.
Where you thought you were going to... were never there.
Where you are ain't no good, unless you get away from there!

#16 Felhasználó inaktív   Friczy 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 14. 12:57

Idézet: mocsi - Dátum: 2005. febr. 14., hétfő - 11:49

No meg a support legtobbszor azt valaszolja, hogy upgrade-ljek, mert hogy merek meg most is NT-t hasznalni server-kent.

Ehhez mellesleg tényleg nagy bátorság kell, de ez a te dolgod, na meg itt úgyis  :offtopic:  :)
Friczy
Death is not a bug, it's a feature
Hogyan kérdezzünk okosan?

#17 Felhasználó inaktív   mocsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 14. 13:11

Idézet: Friczy - Dátum: 2005. febr. 14., hétfő - 12:57

Ehhez mellesleg tényleg nagy bátorság kell, de ez a te dolgod, na meg itt úgyis  :offtopic:  :)

Aham, csakhogy van itt egy fokonyi rendszer ami meg VAX/VMS-en fut, amelyik verziora meg TCPIP sincs! ;) JHa hogy az APEH/PSZAF/MNB/EP/anyamkinja eloirja, hogy egyes elektronikus adatok minimum 10 evig kell hogy elerhetoek legyenek. Persze Decnet/LAT tamogatas ehhez a vms/programohoz win2000-tol nincs, marad az NT/98.  Mukodik, es semmi baja sincs. 
Mar nemtudom hanyadik ceget hajtom el a piccsbe mert nem hajlando csak .NET-ben programozni, de a marketingesuk mindent beiger.

Szerkesztette: mocsi 2005. 02. 14. 13:11 -kor

Where you come from... is gone.
Where you thought you were going to... were never there.
Where you are ain't no good, unless you get away from there!

#18 Felhasználó inaktív   Dzsano 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 14. 14:53

Hi!

Idézet

De annak ellenére, hogy a SUSE-ről szokták azt mondani, hogy a leginkább felhasználóbarát, nem bíznám rá magam.

Hát ez érdekes. Osz' mé'neem?  :rolleyes:

Idézet

Az is komoly gond az átállással, hogy mivel nincs igazán elterjedve a linux, nehéz segítséget kapni.

Van segítésg, csak néha kicsit kűzdelmes... :D
(Vagy lefikáznak, hogy olvass láma, vagy nagy csend)
:D

Idézet

Márpedig amíg ez így van, a Linux mégiscsak megmarad a fanatikusok játékszere, hiába a rengeteg előny.

Ez így volt, kb. 2004-ig. Most már (ha nincs extrém igényed) egy Linux rendszer ugyanazt tudja nyújtani mind a Win$. Csak - elméletileg teljesen - ingyen.
De ha pénzbe is kerül egy teljes (dobozos) csomag, az árba hol van egy Win$ munkaállomás szoftver árától?  És a support?

Próbáltál már SUSE 9.2-t? Van minden. Most is DVD-t másolok (sic :D) vele. (K3b)
(volt egy Gyűrűk Ura AVI CD-m ami olyan Codec-el volt tömörítve, hogy csak a Linuxos Mplayer tudta lejátszani elöször. :D
Tudom, a megoldás: Internet, MS Mediaplayer, codec letöltése, vírus letöltése... )  :lollypop:

A főtéma: az állami szervek miért nem használnak Linux rendszereket?!
Ezer bajuk van az önkormányzatoknak, közintézményeknek az informatikával,  ha egységes (Linux alapú)  volna a könyvelés (lehet a DOS programokat portolni) ha csak az ügyvitel (különféle számvitel, könyvelés, kórházi betegnyílvántartás, bérszámfejtés) menne ingyenes platform alatt akkor is milliárdokat lehetne megspórolni.  És ehhez nincs különleges igény, csak szövegszerkesztő, táblázatkezelő, ilyesmi kell. 
Mert most van:
DOS-s Főkönyvi könyvelői rendszer - amit jó pénzért  felváltanak errefelé pont most 2005 januárjában Windows SQL (Visual Basicban megírva ?... )
  :D
stb...

Szóval a közintézményekben el lehetne terjeszteni a Linuxot , csak az állam bácsiinak mozogni kéne.
Itt nem kell 3D grafika, csicsa, stb. A dolgozónak mindegy, csak könnyen kezelhető legyen.  Szvsz, aki tud Wordban, Excellben dolgozni, az tud Openoffice alatt is. Ha csak az office-t nem kell megvennei az  gépenként 50-60.000.-Ft megtakarítás.  Aki nem tud, az nem akar -> kirúgni! :)

Nagyon aktuális: http://index.hu/tech...tver/ihmic0213/

:fuck:

Üdv!
Asztalravissza!

#19 Felhasználó inaktív   Polikarpov 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 14. 15:02

"annak ellenére, hogy a SUSE-ről szokták azt mondani, hogy a leginkább felhasználóbarát, nem bíznám rá magam."

Amekkorákat én a frissítések csomagfüggőségeivel szívtam... Elunván ezt, váltottam Debianra - azóta no problem. (Bár lehet, hogy én voltam a béna - mindenesetre ha igen, akkor a .deb felhasználóbarátabb, mint az .rpm  :)

Szerkesztette: Polikarpov 2005. 02. 14. 15:04 -kor

#20 Felhasználó inaktív   Polikarpov 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 14. 15:09

Idézet: Dzsano - Dátum: 2005. febr. 14., hétfő - 15:53

A főtéma: az állami szervek miért nem használnak Linux rendszereket?!

TORVALDS vagy b.gates tud több suskát beletömni a döntéshozók zsebébe??? Bocs az off-ért.

Téma megosztása:

• (3 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó