HWSW Informatikai Kerekasztal: Word ábrajegyzék készítési kérdés - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

Oldal 1 / 1
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Word ábrajegyzék készítési kérdés Foglalkozik valaki _komolyan_ a Worddel?

#1 Felhasználó inaktív   SikE 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2005. 02. 14. 12:55

A probléma a következő  Office XP-ben.
Ábra és táblázatjegyzéket készítek Wordben. Minden ábra alá a feliratot a Beszúrás/Hivatkozás/Képaláírás módszerrel illesztem be, a számozás mezőkódja: {SEQ ábra \* ARABIC}. Az ábrajegyzék a TOC mezőkóddal készül, pontosan: {TOC \c "ábra"}. Eddig minden rendben is van. A jegyzék gyönyörűen megjelenik, formázható, minden OK.

És itt jön a de.

De csak addig, amíg az  ábra szövegbeli elrendezése a "A szöveggel egy" formában történik. Amennyiben az ábra szövegbeli elrendezését mondjuk "Négyzetes"-re váltom, tehát a szövegben szabadon húzható, vonható, és nincs a bekezdéshez rögzítve, akkor az ábraaláírás szövegboxba kerül. Az ábraaláírást ekkor is ugyanaz a SEQ mezőkód adja meg, viszont ebben az esetben a TOC mezőkód  nem hajlandó hivatkozni rá . Tehát az ilyen módon aláírt ábrák egyszerűen  nem jelennek meg az ábrajegyzékben . :grrr:

Hogyan lehet ezt a dög TOC-ot rávenni, hogy hivatkozza a szövegboxban lévő mezőkódot is?:reklamacio:

Remélem, tud valaki segíteni, mert nem szeretném fejbelőni magam.:banghead:  Egy párszor ez a roh@dék, nagyokos, mindentjobbantudó Word már majdnem rávett...

Sike
"This world is not like mine
This future's far behind"

#2 Felhasználó inaktív   SikE 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 21. 12:57

Nem ömlenek a javaslatok, sajnos...
Azért feljebb pakolom a támát, és ezúton is megkérem a Moderátorokat (bár már Jeleztem...), hogy tegyék át a topicot a Felhasználói programokba. Hátha azt többen olvassák... Köszi.

Nagyon szomorú vagyok... :( :(

#3 Felhasználó inaktív   Pál úr 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 22. 13:48

Próbáld meg közvetlenül TC mezővel. Nem olyan gyors megoldás, de jobb, mint a főbelövés.
Pál úr

[...]
8. paragrafus: Kis munkát kis ívben, nagy munkát nagy ívben kerüljük.
[...]

#4 Felhasználó inaktív   SikE 

• Tag
  • PipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2005. 02. 23. 15:07

Idézet: Pál úr - Dátum: 2005. febr. 22., kedd - 14:48

Próbáld meg közvetlenül TC mezővel. Nem olyan gyors megoldás, de jobb, mint a főbelövés.

Sajnos nem jó. Merthogy teljesen mindegy, hogy milyen mezőként jelölöm meg a szövegboxban lévő szöveget, nem hivatkozza a TOC. "Hiba! Nincsenek tartalomjegyzék-bejegyzések." Tehát nem a mezővel magával van baj, hanem a szövegbox egy lehetetlen forma, a benne lévő SEQ vagy TC mező sem hivatkozható.

Viszont. Beletetted a bogarat a fülembe, hogy más mezőkkel próbálkozzak. És most találtam egy igaz, hogy körülményesebb, és nem tökéletes, de azért használható megoldást. Leírom, már csak a Word-del kapcsolatos okulás miatt is. Ha meg elfelejtem, hogyan csináltam, akkor itt a HWSW-n dokumentálva lesz. :)

Nos, kijelöltem a szövegdobozban lévő szöveget. Beszúrás, könyvjelző, itt adok neki nevet, mondjuk ábra_1, ha már úgyis az 1. ábráról van szó. (Egyébként a könyvjelző nevében nem lehet szóköz...) Az ábrajegyzékben a megfelelő helyen pedig Ref mezőt szúrok be. A Ref mező a könyvjelző által megjelölt szöveget jeleníti meg. Hurrá, az ábra aláírása megjelenik. Formázom, félig megvan, amit akartam.

Következő probléma: mindez gyönyörű, de nincs megjelenítve az ábra oldalszáma.
Erre ismét egy másik mezőt kell igénybe venni, mer' nehogy már a Wordben a könnyen kezelhetőség domináljon!

A Pageref mező a könyvjelző oldalszámát hivatott megjeleníteni. Már majdnem mosolyra húzódott a szám... és akkor ez a balfék Word egyszerűen nem jó oldalszámot rakott a könyvjelzőmhöz. Ragszkodott az 1-hez, holott a 6. oldalon van a kép. Rakhattam át másik oldalra is, semmi változás.:doom: :mad:

Na, itt arra gondoltam, hogy tényleg soha az életben még egyszer szöveget nem szerkesztek Worddel... Cigiszünet.

Na, és akkor rájöttem a megoldás hibájának megoldására is.
Könyvjelzőt kell csinálni a képaláírás felett elterpeszkedő képből is, és annak az oldalszámát kell hivatkozni, nem a szövegboxban lévőét. A kép és aláírása úgyis mindig együtt szerepelnek, tehát ugyanazon az oldalon lesznek mindig.:apple:

Most örülök, mert ez nekem működik, mert a 15 ábrából az első párat kell így megcsinálni. Viszont már látom, hogy mikor nem fog működni. Akkor van a baj, ha olyan képet akarok ábrajegyzékbe rakni, amelyik nem az első pár db, hanem mondjuk a tizedik...  Akkor az ábrajegyzékbe nem tudom hová beszúrni a Ref és Pageref mezőket, hiszen az ábrajegyzék maga is egy mező...

No, mindegy, úgy tűnik, hogy nekem ez a megoldás kielégítő lesz, mert a későbbi ábráim nem szövegboxosak lesznek...

Ha most még lenne KCS, kérnék magamnak vagy egy tucatot :)

A Word egy nagy rakás sz@r, a sz@rt összelapátolni meg undorító...

Na, megyek egy levezető bagóra. :smoker:

#5 Felhasználó inaktív   SikE 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 23. 16:40

Még egy okulásra való M$ történet a lehetéges sok közül:

Tegnap egy Excel grafikonokat tartalmazó doksit nyomtatott a kolléganőm, és a következő történt: egy oldalon 4 grafikonból 3-at fekete-fehéren nyomott a nyomtató. A Print Preview-n még színes volt.  :eek:

Miután véletlenül átméreteztem a grafikonokat a Wordben, már színsen dobta őket a nyomtató.:think:

Ezeket a kis, apró trükköket szeretem az MS kódhalmazaiban...
Ha nem velem történnének meg ezek, szakadnék a röhögéstől...

Téma megosztása:

Oldal 1 / 1
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó