HWSW Informatikai Kerekasztal: A modern fizika leáldozása - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (4 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

A modern fizika leáldozása Értékeld a témát: -----

#21 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Kitiltott

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2005. 02. 20. 22:27

Idézet: scaurus - Dátum: 2005. febr. 20., vasárnap - 22:20

u.i.: ja, és az ominózus honlapról elérhető levelezés vicces(?), de egyáltalán nem tűnik ki (legalábbis nekem, mint laikusnak) az, hogy a tudomány igen felkészült képviselője észérvekkel lemossa a pályáról a dilettánst.

viszont a fordítottja sem...  :smoker:
¤
® "A legjobb tanácsadók nem azok, akik különleges esetekben megmondják, hogy hogyan cselekedjünk; hanem azok, akik elkötelezett szellemiségükből és cselekedni vágyásukból adnak, majd ránk hagyják, hogy még ha sok hibával is de magunk találjuk meg a cselekvés véleményünk szerinti legjobb formáját."

#22 Felhasználó inaktív   scaurus 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 02. 20. 22:37

Idézet: lameXpert - Dátum: 2005. febr. 20., vasárnap - 22:27

viszont a fordítottja sem...  :smoker:

Ez így van.

Én a magam részéről úgy gondolom, hogy az ifjú(?) titánnak fogalma sincs arról, hogy valójában miről értekezik.
Csak arra akartam rámutatni, hogy önmagában attól a ténytől, hogy egy új elmélet ellentmond a "hivatalos" felfogásnak, még nem jelenti azt, hogy az új elmélet a rossz.

Üdv: scaurus
"Nem érzem a számban az eper ízét", de már nem is akarom...

#23 Felhasználó inaktív   snakekiller 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 20. 22:53

Idézet: scaurus - Dátum: 2005. febr. 20., vasárnap - 22:20

u.i.: ja, és az ominózus honlapról elérhető levelezés vicces(?), de egyáltalán nem tűnik ki (legalábbis nekem, mint laikusnak) az, hogy a tudomány igen felkészült képviselője észérvekkel lemossa a pályáról a dilettánst.

Idézet: 'Horváth Dezső'

A "röntgen-foton és foton részecskékbõl felépülõ, ionizált gázatomok" pl. fából vaskarika, fotonból semmit nem lehet felépíteni, és az elektront annak idején már kivezették és alaposan megvizsgálták, sokkal kisebb, mint egy atom (pontszerû).

erre például az "ifjú titán" érvek helyett köpködéssel válaszolt...  :think:

#24 Felhasználó inaktív   Windy 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 20. 23:28

Idézet: scaurus - Dátum: 2005. febr. 20., vasárnap - 23:20

Én már azt sem értettem, hogy miért írtak vissza neki...

#25 Felhasználó inaktív   scaurus 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2005. 02. 20. 23:34

Idézet: Windy - Dátum: 2005. febr. 20., vasárnap - 23:28

Én már azt sem értettem, hogy miért írtak vissza neki...

Ezen mondjuk én is csodálkoztam.

Az még ok, hogy az egyszer válaszolnak neki, mert annyit mindenki megérdemel, hogy megmondják neki: "elolvastuk, nagyon érdekes, de szerintünk teljesen hamis elmélet", de hogy ennyiszer válaszolt(ak)...

"Nem érzem a számban az eper ízét", de már nem is akarom...

#26 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2005. 02. 21. 07:35

Idézet: scaurus - Dátum: 2005. febr. 20., vasárnap - 22:37

Ez így van.

Én a magam részéről úgy gondolom, hogy az ifjú(?) titánnak fogalma sincs arról, hogy valójában miről értekezik.
Csak arra akartam rámutatni, hogy önmagában attól a ténytől, hogy egy új elmélet ellentmond a "hivatalos" felfogásnak, még nem jelenti azt, hogy az új elmélet a rossz.

Bocsánat, és ha egy hozzászólás két egymást követő mondata ellentmond egymásnak?  :think:

Idézet

Idézet

önmagában attól a ténytől, hogy egy új elmélet ellentmond a "hivatalos" felfogásnak, még nem jelenti azt, hogy az új elmélet a rossz.

Rendületlenül, no offense, de légy szíves átgondolni...
¤
® "A legjobb tanácsadók nem azok, akik különleges esetekben megmondják, hogy hogyan cselekedjünk; hanem azok, akik elkötelezett szellemiségükből és cselekedni vágyásukból adnak, majd ránk hagyják, hogy még ha sok hibával is de magunk találjuk meg a cselekvés véleményünk szerinti legjobb formáját."

#27 Felhasználó inaktív   Rive 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 21. 09:06

Nah, a következő két bekezdés után abbahagytam:

Idézet

Egy reáltudománynak - történetesen a fizikatudománynak - nem az a feladata, hogy a kísérleti eredmények és a természet univerzális érvényû törvényei által cáfolt elméleteket és modelleket a valóság közelítõleges ismeretének állítsa be.

A fizikatudománynak az a valódi feladata, hogy a természeti jelenségeket a kísérleti eredményeknek megfelelõen, ellentmondások nélkül leírja a természetben kizárólagos dominanciát gyakorló, univerzális érvényû természettörvényekkel, melyeket a XIX. század végére teljes mértékben feltárták, és a klasszikusnak nevezett, valódi fizikatudományban találhatóak.

- A (reál)tudomány feladata a természet lokálisan megfigyelt jelenségei alapján olyan modelleket felállítani, amelyek érvényességi körükön belül jól - értsd: meghatározható pontossággal - előrejelzik a természet viselkedését. Emiatta 'kísérleti eredmények ... által cáfolt' kitétel egyszerűen hülyeség. A pillanatnyilag használatos modellek az érvényességi körükön belül olyan pontosságig képesek előrejelezni a kísérletek eredményét, hogy laikusok - mint a tanulmány szerzője is - összekeverik a modellt a valósággal. A felállított, működő modelleket a tudomány nem tekinti a valóság ismeretének, hanem pusztán jól használható eszköznek.
- A 'természet univerzális érvényű törvényei' kitétel lassan már évszázadok óta (Legalábbis: Hume óta ) hülyeség. Az, hogy feltételezzük: a lokálisan megfigyelt jelenségek alapján felállított modellek térben és/vagy időben eltérő helyeken is érvényesek, csupán annak köszönhető, hogy ennek ellentmondó észlelés eddig nem történt. Ehhez jön még hozzá, hogy nem összetévesztendő a természet maga, és a működésének magyarázására felálított törvények.
- A 'fizikatudomány' azért lépett túl a 'klasszikusnak nevezett' természettörvényeken, mert azok érvényességi köre már nem foglalt magában olyan jelenségeket, amik a tudósok érdeklődésébe kerültek. A ' klasszikusnak nevezett' 'természettörvények' helyett ma sokkal szélesebb érvényességi körrel rendelkező modellek léteznek.

Röviden összefoglalva: már pusztán ez a két bekezdés olyan súlyos módszertani és fogalmi hiányosságokat mutat be, hogy az a további tárgyalását, elolvasását feleslegessé teszi.
Elköltöztem :-)

#28 Felhasználó inaktív   Rive 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 21. 09:37

Pár sorral tovább olvasva:

Idézet

Az elsõ baklövés rögtön a kísérleti atomfizika egyik felfedezésének a magyarázatával kezdõdött. 1897-ben J.J. Thomson egy m = 9.1×10-31kg tömegû, negatív elemi töltésû elemi objektumot fedezett fel, melyrõl a századeleji fizikusok úgy gondolták, hogy a katód atomjaiból lépnek ki, és ezáltal az atomokat felépítõ elemi részecskék egyike, és az elektromos áram egyetlen okozója. Ennélfogva ezeket elemi részecskéknek tekintették, és elektronoknak nevezték el õket.

Ez ismét egy hatalmas bughalmaz, nem több.

Thomson csupán a töltés/tömeg arányát határozta meg az elektronnak, ami negatívnak bizonyult. A korábbi kísérletek alapján már kizárta, hogy a katódsugárzásnak bármilyen köze lenne akár a katód anyagához, akár a vákumcső töltetéhez: bármiylen katód és bármilyen gáztöltés esetén a fajlagos töltés azonosnak bizonyult. Az elemi töltés mennyiségének meghatározása egy merőben eltérő kísérlet eredménye volt. Az elemi töltés meghatározása után - természetesen! - még hosszas bizonyításra volt szükség addig, amíg az elektront elfogadták az egyszeres negatív elemi töltés hordozójának.

A rákövetkező kísérletek igazolták, hogy az elektron az atomok része. Az viszont eleve téves, hogy az 'elektromos áram egyetlen okozója' lenne: az elektromos áram okozója a potenciálkülönbséggel rendelkező helyek közé kapcsolt vezetőképes anyag. Az elektromos áram hordozója pedig lehet akár elektron, akár proton, akár negatív, akár pozitív töltésű ion is.

Szerkesztette: Rive 2005. 02. 21. 09:39 -kor

#29 Felhasználó inaktív   Thrawn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 21. 09:49

:omg: :nevet: :nevet2:

Új meseszám született.  9.1*10^-31 :D

Ez nagyon tetszett:

Idézet

Az Új Magyar Lexikon leírása szerint a katódsugárcsövekben alkalmazott nyomás p = 10-3Hgmm, ami néhány tized Pascalnak felel meg. A katódsugárcsövek térfogata körülbelül néhány tized liter volumenû. A moláris gázállandóból kiszámítható, hogy ekkora nyomásértéknél, ekkora térfogatban még n = 1015darab ionizálható gázatom van jelen. Tekintettel arra, hogy a katódsugárcsövek nem sugározzák az ismert gázatomok fotonjait, így ebbõl arra következtethetünk, hogy a vákuumszivattyúzást követõen a katódsugárcsõben megmaradó, n = 1015darab gázatom nem más, mint az eddig elemi részecskéknek vélt, m = 9.1×10-31kg tömegû elemi objektum. Ez azt jelenti, hogy a földi légkör egymillió darab gázatomja közül egy darab gázatom nem más, mint az eddig elemi részecskének vélt, negatív vagy pozitív ionos állapotban elektronnak ill. pozitronnak elnevezett gázatom.

Szóval a katódsugárcsőből szivattyúzunk, mint az állat, mindent ki is szívunk, de ezek a meseszám tömegű elemi objektumok egy tapodtat sem akarnak mozdulni, mind ottmarad. :D

A gázatomok között pedig akad egy-egy, ami nem más, mint gázatom :omg:  Javaslom, be kellene vezetni a levegőatom fogalmát is. :nevet:

Totál fogalomzavar az egész.
S minthogy az egész galaktikában nem találtak értékesebbet, mint az értelem, mindenütt segítették fölvirradni. Ők lettek a csillagmező földművesei; vetettek, s néha arattak is. És néha, egykedvűen, gyomlálni is kényszerültek.

#30 Felhasználó inaktív   Drummaster 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 21. 09:49

Idézet: Rive - Dátum: 2005. febr. 21., hétfő - 9:37

Pár sorral tovább olvasva:
Ez ismét egy hatalmas bughalmaz, nem több.

Thomson csupán a töltés/tömeg arányát határozta meg az elektronnak, ami negatívnak bizonyult. A korábbi kísérletek alapján már kizárta, hogy a katódsugárzásnak bármilyen köze lenne akár a katód anyagához, akár a vákumcső töltetéhez: bármiylen katód és bármilyen gáztöltés esetén a fajlagos töltés azonosnak bizonyult. Az elemi töltés mennyiségének meghatározása egy merőben eltérő kísérlet eredménye volt. Az elemi töltés meghatározása után - természetesen! - még hosszas bizonyításra volt szükség addig, amíg az elektront elfogadták az egyszeres negatív elemi töltés hordozójának.

A rákövetkező kísérletek igazolták, hogy az elektron az atomok része. Az viszont eleve téves, hogy az 'elektromos áram egyetlen okozója' lenne: az elektromos áram okozója a potenciálkülönbséggel rendelkező helyek közé kapcsolt vezetőképes anyag. Az elektromos áram hordozója pedig lehet akár elektron, akár proton, akár negatív, akár pozitív töltésű ion is.

Az ilyen hozzászólások elolvasása után merül fel bennem a kérdés, hogy miért nem figyeltem jobban fizikaórán. Rive: :respect:

#31 Felhasználó inaktív   Rive 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 21. 10:18

Idézet: Drummaster - Dátum: 2005. febr. 21., hétfő - 9:49

Az ilyen hozzászólások elolvasása után merül fel bennem a kérdés, hogy miért nem figyeltem jobban fizikaórán.

Bepótolható :)

Simonyi Károly: A fizika kultúrtörténete. Nagy és összetett könyv, de jól olvasható - és rengeteg-rengeteg anekdota, leírás, fejtegetés van benne, ami olvasmányossá és könnyen megérthetővé, követhetővé teszi. ( Ára: >10k :fear: )

#32 Felhasználó inaktív   PPeter 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 21. 11:45

Idézet: Rive - Dátum: 2005. febr. 21., hétfő - 10:18

Bepótolható :)

Simonyi Károly: A fizika kultúrtörténete. Nagy és összetett könyv, de jól olvasható - és rengeteg-rengeteg anekdota, leírás, fejtegetés van benne, ami olvasmányossá és könnyen megérthetővé, követhetővé teszi. ( Ára: >10k :fear: )

Hmmm., volt valami hasonló című multimédiás CD-ROM kiadvány is (vagy az ennek a könyvnek a melléklete lenne)?

#33 Felhasználó inaktív   qnadam 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 21. 12:07

ha jól tudom, különálló kiadvány, sztem a könyv cdrom változata
SZERZŐ          Simonyi Károly
CÍM             A fizika kultúrtörténete [Elektronikus dokumentum] : a
                 kezdetektől a XX. század végéig / Simonyi Károly
MEGJELENÉS      [Budapest] : Teletrio Kft. : BioDigit Kft., [2000]
TERJEDELEM      1 CD-ROM; 12 cm
MEGJEGYZÉSEK    Működési követelmények: P150 CPU; 32 Mb RAM; SVGA 800x600;
                 hangkártya; Windows 95/98
TÁRGYSZAVAK     1. fizika  2. kultúrtörténet

Szerkesztette: qnadam 2005. 02. 21. 12:08 -kor

de fikaszínű ma a horizont, a polipok eszegetik a pici lábam
papírhajó vagyok, most esek szét, az egész mégis bazmeg, de szép - Elefánt

#34 Felhasználó inaktív   cx.core 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 21. 15:26

[..] attól még, hogy működnek a félvezetők, NEM BIZTOS, hogy jó a rájuk vonatkozó elmélet. [..]

Ha a félvezetők működnek, akkor a rájuk vonatkozó elmélet "jó".
Attól a pillanattól kezdve, hogy nem lesz elég pontos, újon fogják törni a fejüket. De addig minek?

Idézet

A szükség a legnagyobb feltaláló.

#35 Felhasználó inaktív   Anti Einstein 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2005. 02. 21. 15:27

Idézet: Dextrose - Dátum: 2005. febr. 18., péntek - 17:59

"Amit a tanulmányomban leírtam, az maximálisan alá van támasztva. "

Ki támasztotta alá tanulméányaidat?? Vannak eszközeid, amikkel elvégezted a kisérletet? Nézd, egy csomó technikai eszköz is a modern fizikára épül, mit gondolsz, a részecskegyorsítókban nap mint nap elenőrzik a folyamatokat, hogyhogy eddig senki sem fedezte fel?

A 21-dik században élünk, 100 éve ezt tanítják modern fizikábol és pont te vagy az, aki felfedezi a hibákat...

Ez is az "amerikaiak nem jártak a Holdon!  - hoz hasonló szenzációhajhász jelenség. Csak itt a főcím Einstein tévedett!  :D

Nem sértésből mondtam a dolgokat.

Szerintem egy kicsit elkapkodtad ezt az írás. Az állításaimat az eddig ismert összes idevonatkozó kísérleti eredmény és a természet unverzális érvényű törvényei igazolják. Nem kell kísérletezgetnem,
mert ezt már megtették helyettem mások és a tanulmányom alapja az, amit minden nap ellenőrizgetnek.

#36 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2005. 02. 21. 15:33

Kép
¤

#37 Felhasználó inaktív   Anti Einstein 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2005. 02. 21. 15:46

Azért ne hamarkodjuk el a dolgot... ;)
Mintha fizika történeti tanulmányaimból rémlene az az anekdota, hogy a fiatal Max Planck-nak is azt tanácsolták, ne foglalkozzon fizikával, mert már nincs mit kutatni...

Egy időben azt hitte az emberiség (legalábbis az európai része), hogy Arisztotelész/Szt.Tamás/Kopernikusz/Kepler/Newton/Eistein/Hawking már megmagyarázta.
És mindig kiderült, hogy mégsem.

Arról nem is beszélve, hogy talán szintén Planck mondta, hogy nem az új elméletek győzik meg a régiek híveit, hanem a régi elméletek hívei egy idő után kihalnak...

Engem mondjuk a IV-es gimnazista fizika könyv, Gamow fizika (tan)könyve, Hawking magyarul olvasható népszerű könyvei és John Gribbin Schrödinger macskája c. könyve győztek meg arról, hogy még mindig nem biztos, hogy jó úton járunk.
(Heisenbergnek hiszek, lesarkítva: tudjuk, hogy semmit sem tudunk biztosan.)

A Félvezetők c. vizsgára is lehet készülni, vizsgázni, sőt vizsgáztatni, de attól még, hogy működnek a félvezetők, NEM BIZTOS, hogy jó a rájuk vonatkozó elmélet.
(Lásd: jó pár száz évvel ezelőtt Arisztotelészből és Szt. Tamásból vizsgáztak a hallgatók...)

Thanks!

#38 Felhasználó inaktív   PPeter 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 21. 15:48

Idézet: qnadam - Dátum: 2005. febr. 21., hétfő - 12:07

ha jól tudom, különálló kiadvány, sztem a könyv cdrom változata
SZERZŐ          Simonyi Károly
CÍM             A fizika kultúrtörténete [Elektronikus dokumentum] : a
                 kezdetektől a XX. század végéig / Simonyi Károly
MEGJELENÉS      [Budapest] : Teletrio Kft. : BioDigit Kft., [2000]
TERJEDELEM      1 CD-ROM; 12 cm
MEGJEGYZÉSEK    Működési követelmények: P150 CPU; 32 Mb RAM; SVGA 800x600;
                 hangkártya; Windows 95/98
TÁRGYSZAVAK     1. fizika  2. kultúrtörténet

Köszi, akkor jól rémlett, hogy van ilyen.  :respect:

#39 Felhasználó inaktív   Thrawn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 21. 15:51

Idézet: Anti Einstein - Dátum: 2005. febr. 21., hétfő - 15:27

Az állításaimat az eddig ismert összes idevonatkozó kísérleti eredmény és a természet unverzális érvényű törvényei igazolják.

Szóval az állításaidat, melyekből univerzális érvényű természeti törvényeket próbálsz alkotni, a természet unverzális érvényű törvényei igazolják.  Aha.

Idézet

Mindezek alapján leszögezhetjük, hogy egyetlen alfa- vagy béta-sugárzás sem elemi részecske, hanem a pozitív és negatív elemi töltésû részecskékre elhasadó gamma-részecskék által elektromos állapotba hozott atomok

Legalább nézz utána a mai "elavult" felfogásnak.
Az alfa-részecske nem elemi részecske, senki nem is állította, miután hélium atommag. :rolleyes:
S minthogy az egész galaktikában nem találtak értékesebbet, mint az értelem, mindenütt segítették fölvirradni. Ők lettek a csillagmező földművesei; vetettek, s néha arattak is. És néha, egykedvűen, gyomlálni is kényszerültek.

#40 Felhasználó inaktív   cx.core 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 21. 16:01

Idézet: Anti Einstein - Dátum: 2005. febr. 21., hétfő - 16:27

Nem kell kísérletezgetnem, mert ezt már megtették helyettem mások és a tanulmányom alapja az, amit minden nap ellenőrizgetnek.

Idézet: Isaac Asimov: Alapítvány

...
- Amiből az következik, hogy ott volt az emberiség bölcsője?
- Talán. Csak akkoh mondhatok biztosat, ha alaposan áttanulmányoztam és méhlegeltem a bizonyítékait. Látnom kell, mennyihe megbízhatóak a megfigyelései.
Hardin egy darabig nem szólt egy szót sem. Majd kisvártatva:
- Mikor írta Lameth a könyvet?
- Ó, úgy nyolcszáz évvel ezelőtt. Pehsze jóhészt Gleen kohábbi művéhe alapozta a magáét.
- Akkor meg miért kell rá építeni? Miért nem megy el személyesen Arcturusra, és miért nem tanulmányozza ott a leleteket?
Lord Dorwin fölvonta a szemöldökét, és kapkodva a szelencéje után nyúlt.
- Minek, mi éhtelme lenne ennek, dhága bahátom?
- Mi más, mint hogy első kézből szerezze meg az információit.
- De hát mi szükség van ehhe? Hova lehet eljutni ezzel a szokatlan módszehhel, ezzel a meddő pepecseléssel? Ezzel a kohlátolt empihizmussal? Nézze, nekem megvannak az összes hégi mesteheknek, a múlt nagy hégészeinek a munkái. Én aztán méhleghe teszem őket, összevetem az eltéhő véleményeket, kihámozom az ellentmondó állításokat, kiemelem az igazat, és eljutok egy következtetéshe. Ez a tudományos módszeh. Legalábbis - tette hozzá leereszkedőleg - ahogyan én megítélem. Milyen kibívhatatlanul duhva módszeh lenne az, ha elmennék Ahctuvusha vagy a Solva, s magam is ott téblábolnék, ahol a hégi mestehek máh föltáhták a tehepet, méghozzá sokkal ehedményesebben, mint amihe mi képesek lehetnénk.
...

Téma megosztása:

• (4 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó