Sziasztok!
Egy kedves kolléga

tegnap éjjel elhozta nekem a birtokában levő 2 db Zalman venti lassítót (ellenállás toldalék csatlakozó), így ma reggel le tudtam lassítani a ventiket. A táp alatti 12 cm-es nagy dög most már 2500/min helyett 1600/min sebességgel forog. Így is fúj rendesen, de nem olyan vehemenciával, sokkal kisebb zajt generálva. A 9cm-es Zalman is le lett lassítva a vinyó mellett, most már "ő" is lassabban forog, de azért még kézzel/lábbal érzékelhető légáramot gerjeszt, tehát a vinyó hátáról elhúzza a meleget kifelé.
A gépben jelenleg az X800 GTO2 ventije a leginkább zajos, de ezzel egyenlőre nem tudok mit kezdeni. A kártya hűtése egy rettenet: dupla helyet foglal el, egyenes lapátozású, bántó hangú motorral és magas zajszinttel. Mivel a pénzügy (asszonypajtás) szeptemberig befagyasztotta a gépbővítésre vonatkozó kiadásokat, ezért most szoftveres úton próbálkozom majd.
Már bepróbálkoztam a RivaTuner programmal, ami adminisztrátorként futtatva engedi piszkálni a venti fordulatszámát. Auto módban hangos, de a csúszkát lehúzva 25%-ra sokat javul a helyzet. Mivel még egyetlen 3D-alkalmazás sincs fenn a gépen, ezért majd le kell tesztelni, hogy a gép által vezérelt módon mit művel mondjuk az IL2 Sturmovik: Forgotten Battles alatt. Mindent felrakok majd magas kidolgozottságba és merészen megcélzom az 1024-es felbontást is akár. Vélhetően menni fog, mert a régi Gef4Ti4200 is vitte így, de most minden opciót maximumra teszek. Valódi bárányfelhők között szeretnék röpködni majd

Ha így nem gyorsulgat fel jelentősen a kártya ventije, akkor remélhetőleg bírni fogja a 25%-os sebességet is. Meglátjuk majd.
Ezzel kapcsolatban kérdés: egy jól szellőző házban (Chieftec hosszú midi ház, benne a két említett venti és egy 12 cm-es ventivel szerelt táp) meg lehet próbálkozni a a Zalman ZM-80D passzív hőcsöves hűtővel? Elszívja a meleget onnan a 12 cm-es venti, tehát nem forogna a saját keserű levében. Vagy célszerű legalább egy VF900-as hűtőt ráapplikálni? Mert vészhelyzeti tervnek azt gondoltam ki, hogy először a ZM-80D menne rá, aztán intenzív melegedés esetén a hozzá ajánlott 9 cm-es ventit is ráraknám, szintén ellenállással lassítva. Mit javasoltok?
Köszönöm a segítséget!
.
.
.