Hogy is van ez a dolog az IDE kábeleknél?
Elküldve: 2005. 03. 04. 14:56
Elküldve: 2005. 03. 09. 11:58
Elküldve: 2005. 03. 09. 13:52
Visszatérve kicsit a korábbi témára:
Azt, hogy a csatlakozókat színeik a kábelen, még megértem valamennyire, annak ellenére, hogy eddig csak 5 féle színösszeállítást találtam. De egyetértek a topicindítóval is: aki kitalálta ezt a dolgot, valószínűleg még nemlátott toronyházat, vagy következetesen ragaszkodik ahhoz, hogy a primary-master meghajtója a CD.
Ha már színek: mért színezik a gép hátulján a csatlakozókat??? Enélkül is eléggé felcserélhetetlen a kék VGA és a lila paralel port.
Elküldve: 2005. 03. 09. 14:00
Idézet: Tron65 - Dátum: 2005. márc. 9., szerda - 13:52
Az egész az egér és a billentyűzet felöl indult (ha nincs színezve akkor könnyen felcserélhető). A többi meg az egységesített jelölés miatt lett olyan amilyen.
Egyébként a szín jelölés a szórakoztató elektronikai eszközöknél (TV, DVD, videomagnó, stb.) már régen használatos (pld. Composite videó ki/be egységesen sárga, hangcsatorna bal és jobb oldala is színekkel van megkülönböztetve, stb.). A hangfalak bekötéséről meg nem is beszélve.
Szerk:
De még az elektromos hálózatoknál is egységes színjelölést használnak a fázis, null, és a védőföld megkülönböztetésére (pld. zöld, sárga csíkos a védőföld)
Szerkesztette: wpepi 2005. 03. 09. 14:06 -kor
Elküldve: 2005. 03. 09. 18:44
Idézet: Tron65 - Dátum: 2005. márc. 9., szerda - 13:52
Visszatérve kicsit a korábbi témára:
Azt, hogy a csatlakozókat színeik a kábelen, még megértem valamennyire, annak ellenére, hogy eddig csak 5 féle színösszeállítást találtam. De egyetértek a topicindítóval is: aki kitalálta ezt a dolgot, valószínűleg még nemlátott toronyházat, vagy következetesen ragaszkodik ahhoz, hogy a primary-master meghajtója a CD.
Ha már színek: mért színezik a gép hátulján a csatlakozókat??? Enélkül is eléggé felcserélhetetlen a kék VGA és a lila paralel port.
A szabvany IDE kabel hossza 46 centi. Ebbol kovetkezbek dolgok.
a) alaplapon megfelelo helyre kene tervezni az IDE csatit
b) a 'toronyhaz' designjanak is megfelelonek kene lenni.
What do stars do? They shine.(Yvaine)
Elküldve: 2005. 03. 09. 22:17
De ha mégis, akkor vajon miért lehet kapni 60 és 90 centis gyári (szabványos, akár round) kábeleket is.
Ha megkérdezitek, hogy én még soha nem raktam össze gépet rossz csatlakozó sorrendel és/vagy össze-vissza tekert ide kábellel, felcserélt master/slave jumpereléssel, akkor nem fogom azt hazudni, hogy soha, dehogynem, mert a vevők többsége oda megy vásárolni, ahol egy komplett gépet akár 500 Ft-al olcsóbban veheti meg. Tehát azt a kábelt használtam, amit az alaplaphoz adtak.
Magamnak, és azoknak akik inkább azt mondták, hogy egy jó gépet akarnak, kb ennyi pénz van rá, és rám bizzák ... Nos, mi a jó minőségű kábellel és korrekt elrendezéssel és beállításokkal használjuk.
Akinek további ilyen gondja van, talán kerüljön közelebbi ismeretségbe az SCSI felülettel.
A múltkor már leírtam, az scsi topic indító hozzászólásában hivatkozott FAQ -ot tessék olvasgatni. Az ott leirtak az itt felvetődött problémákra is választ/megoldást/magyarázatot/értelmezést adnak.
Valaki számolja ki, hogy a kb 15 cm hullámhossz milyen frekvenciához tartozik.
A fizikai törvények természetesen azokra is érvényesek/igazak/hatnak akiknek fogalmuk sincs róluk, akik azt mondják, hogy ez hülyeség, és ők tudnak egy..., vagy valahol olvasták azt, csak most nem jut eszükbe, hogy hol, vagy nekik egy ???? mondta, aki....
üdv. mindenkinek, outsiheder
Elküldve: 2005. 03. 09. 23:50
Felállás: 4 nagy hely, 1 fdd, 1 vinyó bent a házban, 1dvd RW, 1 dvd rom, 1 mobilrack.
Mivel a 2 optikai fix, ezért ők a sec. vezérlőn lógnak.
A primary vezérlőn megy a fix vinyó, és ezen a kábelen kellene lógnia a mobil racknek, de lehetetlenség a szabvány kábelezési rendszer szerint kivitelezni.
Ugye lent van a fix vinyó, ő kellene a pri. kábel végére, mert a mobil vinya lehet hogy nincs mindig bent. Mivel a mobil rack a cdk felett szerencsés ha csücsül (ne melegítse a cdket) innentől kezdve lehetetlen megoldani.
No meg a mobil rack olyan hosszú, hogy a legalsó 2 helyre be sem fér, mert útjában van az alaplap. Pedig olyan a házam direkt, hogy el vannak tolva a nagy helyek az alaplaptól balra, hogy beférjen egy hosszabb akármi is, de persze az alaplapon (Abit AI7) pont ott van pár magas kondi, hogy még véletelen se férjen el semmi, aminek el kellene.
Na erre varrjatok gombot
Elküldve: 2005. 03. 10. 00:09
Idézet: calibra - Dátum: 2005. márc. 9., szerda - 23:50
Felállás: 4 nagy hely, 1 fdd, 1 vinyó bent a házban, 1dvd RW, 1 dvd rom, 1 mobilrack.
Mivel a 2 optikai fix, ezért ők a sec. vezérlőn lógnak.
A primary vezérlőn megy a fix vinyó, és ezen a kábelen kellene lógnia a mobil racknek, de lehetetlenség a szabvány kábelezési rendszer szerint kivitelezni.
Ugye lent van a fix vinyó, ő kellene a pri. kábel végére, mert a mobil vinya lehet hogy nincs mindig bent. Mivel a mobil rack a cdk felett szerencsés ha csücsül (ne melegítse a cdket) innentől kezdve lehetetlen megoldani.
No meg a mobil rack olyan hosszú, hogy a legalsó 2 helyre be sem fér, mert útjában van az alaplap. Pedig olyan a házam direkt, hogy el vannak tolva a nagy helyek az alaplaptól balra, hogy beférjen egy hosszabb akármi is, de persze az alaplapon (Abit AI7) pont ott van pár magas kondi, hogy még véletelen se férjen el semmi, aminek el kellene.
Na erre varrjatok gombot
+----+- rack, slave | | | +- dvdrw, master | | +--+- dvdrom, slave | | | | | +- HDD, master | | | ^ | PRIMARY cable | ^ SECONDARY cable
Ez a setup tobb szempontbol jobb, mint a tied.
- az optikaiak nincsenek 1 buszon, tehat nem jammelik egymast cd masolaskor.
- a rendszervinyo es az iro sincs 1 buszon, igy ok sem jammelik egymast amikor a rendszervinyorol csinalsz backupot.
Szerkesztette: SFIJ 2005. 03. 10. 00:26 -kor
Elküldve: 2005. 03. 10. 08:12
Elöször nem értettem, de ma már minden eszközöm, mind az optikai, mind a wincsik erre vannak jumperelve. Különösen a rack cserélhetőségen javított ez a beállítás, kiesett a nálam erre/arra van állítva, és miért nem olyat hoztam/vittem szövegü szívás.
Gondoljátok át, hogy miért is jó, javaslom ti is ezt (CS) használjátok! Ja igen, és 60 cm round kábel van egy a fentebb említetthez hasonló mechanikájú házban. Szabályos kábelezéssel (igaz termászetesen raid alaplappal)
üdv. outsiheder
Elküldve: 2005. 03. 10. 09:13
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)
Elküldve: 2005. 03. 10. 13:03
Idézet
a) alaplapon megfelelo helyre kene tervezni az IDE csatit
b) a 'toronyhaz' designjanak is megfelelonek kene lenni.
Hát igen, valahova ide szerettem volna énis kilukadni. Ugyanis amig ragaszkodnak ahhoz, hogy a floppy helye a cd és a hdd rögzítési pontjai közt legyen, és a rendelkezésre álló kábelhossz ehhez 6-8 cm, valami nemkerek.
Színek: teljes mértékben egyetértek az egyforma megjelenésű, de különböző funkciójú csatlakozók/kábelek színezésével. De a többi színezése szerintem kb abba a kategóriába tartozik, mint amikor valaki világító CPU hűtőt vesz egy zárt házba.
Elküldve: 2005. 03. 10. 13:22
Idézet: Tron65 - Dátum: 2005. márc. 10., csütörtök - 13:03
Színek: teljes mértékben egyetértek az egyforma megjelenésű, de különböző funkciójú csatlakozók/kábelek színezésével. De a többi színezése szerintem kb abba a kategóriába tartozik, mint amikor valaki világító CPU hűtőt vesz egy zárt házba.
"De a többi színezése szerintem kb abba a kategóriába tartozik, mint amikor valaki világító CPU hűtőt vesz egy zárt házba."
Nézd a periféria oldaláról a színeket és azonnal megérted funkciójukat. pld. Ha adott egy monitor és a delikvens nem ért az elektronikához/számítástechnikához akkor a színe alapján tudni fogja, hogy a kérdéses monitor SVGA csatlakozással rendelkezik.
Erről van szó. Ne csak a gép felőli oldalt nézd hanem azt, hogy bárhol vagy a világon a monitornál kék csatlakozó jelenti a szabványos SVGA csatlakozást ill. nyomtatónál a lila a szabványos párhuzamos portot.
Szóval a perifériák csatlakoztatásának megkülönböztetésére használatos egységes színjelölési rendszerről van szó.
"Ugyanis amig ragaszkodnak ahhoz, hogy a floppy helye a cd és a hdd rögzítési pontjai közt legyen, és a rendelkezésre álló kábelhossz ehhez 6-8 cm, valami nemkerek."
HDD mehet 5,25" helyre is beépítő kerettel ha szükséges. Továbbá a master és a slave eszközök beépítési távolsága és sorrendje is variálható azaz azt, hogy mit hova (CD, HDD) azt a ház és az alaplap együttesen határozza meg. Nekem igazi klasszikus ATX nagy tornyom van. Van benne 4 db HDD, 2 optikai eszköz (DVD író és olvasó), 1 db mobil HDD keret, 1 db floppy. Az alaplap egy Abit IC7. Se az alaplapi IDE se a ATA RAID vezérlő kártya bekötése nem okozott gondot. Persze megfelelő helyeken vannak az eszközök azaz az elrendezést a ház, az IC7 és a rendelkezésre álló kábelek adták. Ennyi. Nincs ebben semmi ördöngös csak egy kis kreativitás és kész.
Elküldve: 2005. 03. 10. 15:59
Idézet: outsiheder - Dátum: 2005. márc. 10., csütörtök - 8:12
evidens. nem irtam oda, beleertettem automatikusan 80 eres kabalezesnel. Csak az igazan hulyek szorakoznak master/slave allasu jumperekkel. Sot! altalaban a modern egysegek ugy jonnek, hogy a slave-nek konfiguralashoz 2 jumper kell es az eszkozhoz csak 1 jumper jar, es az factory defaultban CS allasban van.
Elküldve: 2005. 03. 10. 16:01
Idézet: Tron65 - Dátum: 2005. márc. 10., csütörtök - 13:03
regebben a az ellenallasokra rairtak szammal az ohmos erteket. nyakba forrasztva iszonyat nehez volt sok esetben ezt leolvasni. Ezek utan jott a 7 csikbol allo szinkodolas. a szinek sorrendjet balrol-jobbra ertelmezve egyertelmuen leolvashato az ellenallas erteke...
Elküldve: 2005. 03. 10. 16:44
Idézet: SFIJ - Dátum: 2005. márc. 10., csütörtök - 16:01
Ja, ha azt az alaplapot fordítva rakja be az ember, akkor is észrevegye a színét :Đ
Meg általában igaz, hogy az emberi szem egy színt töredékidő alatt azonosít ahhoz képest, mint amikor két, egymáshoz hasonló csatlakozó között különbséget tesz a lábak száma-elhelyezkedése alapján.
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)
Elküldve: 2005. 03. 11. 00:16
Idézet: SFIJ - Dátum: 2005. márc. 10., csütörtök - 0:09
+----+- rack, slave | | | +- dvdrw, master | | +--+- dvdrom, slave | | | | | +- HDD, master | | | ^ | PRIMARY cable | ^ SECONDARY cable
Ez a setup tobb szempontbol jobb, mint a tied.
- az optikaiak nincsenek 1 buszon, tehat nem jammelik egymast cd masolaskor.
- a rendszervinyo es az iro sincs 1 buszon, igy ok sem jammelik egymast amikor a rendszervinyorol csinalsz backupot.
Jammelik egymást? Ez pontosan mit takar?
Elküldve: 2005. 03. 11. 06:47
Idézet: scratch - Dátum: 2005. márc. 11., péntek - 0:16
Egy ide-kábelen egyszerre csak egy eszköz tud kommunikálni egy időben. CD másolásakor ez drasztikusan csökkenti a másolás sebességét (on the fly másoláskor), mert vagy olvas (elér, keres, olvas), vagy ír. Ezt pedig egy kábelen nem lehet jól optimalizálni, fogja a processzort is (DMA ide vagy oda), meg esetleg szorgosan kiürülget a puffer.
Elküldve: 2005. 03. 11. 19:14
Idézet: didyman - Dátum: 2005. márc. 11., péntek - 7:47
Erősen fostam, de megcsináltam, és sikerült (nem volt kedvem dugdosni, gondoltam egy lemezt elrontok maxx.):
40 eres kábelen 7200-es vinyó+pio 108 író, 4x-es írással semmi buffer gond.
Elküldve: 2005. 03. 12. 00:21
Idézet: didyman - Dátum: 2005. márc. 11., péntek - 6:47
Köszönöm az infót!
Elküldve: 2005. 03. 12. 07:07
Idézet: calibra - Dátum: 2005. márc. 11., péntek - 19:14
40 eres kábelen 7200-es vinyó+pio 108 író, 4x-es írással semmi buffer gond.
Én cd/dvd-ről beszéltem, nem merevlemezről. Annak az elérési ideje és olvasási sebessége sokkal jobb, egy 40 eres kábelnek ezzel együtt nem gond a 4x-es íráshoz szükséges 4-5MB/s adat ledöngetése. Elrontani nem fogja a lemezt, azért van benne BURn-proof

Súgó
A téma zárva.