Nos, egy kis beszámoló.
Tárgy: Samsung Syncmaster 710T
Szerdán délután rendeltem meg (vidékről, Sulinetre), és péntek reggel már hozta is a futár. Kicsomagolás után kellemes küllemű, szolidan minőségi benyomást kelt. Üzembehelyezés DVI-vel, mellette ott figyel klón módban egy Samtron CRT. Rögtön szembetűnő a kettő közötti különbség: a TFT színei (noha TN+film) sokkal-sokkal élénkebbek, mint a másiknak. Mintha a CRT-re valami vékony fátyol került volna, olyan érzésem támadt. A másik azonnal szembeszökő dolog a kontrasztosság. Nos, itt is ég és föld a kettő közötti különbség, persze a TFT javára. A kezdeti általános ismerkedés után jött a PH-s monitorteszt. A szürke színek szép semlegesek voltak, nem volt semmilyen elszíneződés sem. A fekete (igaz nappal néztem, bár besötétítettem) sokkal feketébb volt, mint a CRT esetén! Ja, és teljesen homogén. Foltosodás nem látszott. Az utánhúzásos tesztnél nyilván a CRT nyert, 12 ms ide vagy oda, volt némi szellemkép. Rögtön megjegyzem, hogy ráküldtem egy NFSU-t, majd egy Colin MR4-et, de ezeknél a világon semmi utánhúzás nem látszott, tehát gyakorlatilag a CRT-vel egyszinten teljesített. Grádiensek tekintetében, ha nagyon akartam, akkor a pirosból-feketébe és a zöldből-feketébe átmenetek esetében láttam némi csíkozódást, de abszolút tolerálható mértékben. A kéknél ilyen nem volt. Viszont némi negatívum, hogy a bal felső sarokban egy minimálisan sötétebbnek tűnik a kép, mint a többi részen, ez a grádienseknél jött elő. A rálátási szög igazi TN+film-es (nem mindegy, honnan nézem a képet.) Pixelhiba vadászatom "eredményesnek" bizonyult, egyet találtam a bal szélen. De annyira kicsi, hogy erősen keresni kell, ha látni akarom.
Mindent összevetve, nagyon tetszik a monitor, egyik említett negatívum sem éri el azt a szintet, hogy zavaró legyen (itt megjegyzem, hogy nagyon kényes vagyok a computer dolgaival kapcsolatosan). Még az egy pixelhiba sem késztet arra, hogy visszacseréltessem, egyszerűen nem éri meg a fáradságot, teljesen jelentéktelen.
Ajánlani tudom ezt a monitort.
ps.: Egy kérdésem azért lenne, a bal felső sarokbeli "sötétséggel" kapcsolatban. Szubjektív ugyan teljesen tolerálható, de jelenthet-e ez a későbbiekre nézve problémát (gondolom, az egyik háttérvilágító lámpa fényereje gyengébb egy picivel a többinél)?
Szerkesztette: tempjoel 2005. 03. 18. 15:20 -kor