HWSW Informatikai Kerekasztal: Közoktatási rendszergazdák II. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (152 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 65
  • 66
  • 67
  • 68
  • 69
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Közoktatási rendszergazdák II.

#1321 Felhasználó inaktív   1soproni 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 04. 20. 08:24

Idézet: e-lias - Dátum: 2006. ápr. 20., csütörtök - 7:03

Lehet, hogy igazad van. De a dhcpd.conf -ban van megadva nekem, hogy milyen ip tartományban milyen MAC -hez milyen ip-t adjon. Az  meg ugye a dhcp server configurációja, és akkor a server dhcp-zik, nem a router.

Oké, hogy nem a router dhcpzik, hanem a szerver, de arról volt szó, hogy nem tud mac alapon IP-t osztani, ha nem rajta mennek keresztül.

"Ip tartományban milyen mac-hez milyen ip-t" ez meg így kicsit fura :) Mert addig nem tudja, hogy milyen ip tartományban van:) Csak már miután kapott IP-t.
Szóval elvileg annyi a lényeg, hogy a szerver benne legyen mindegyik alhálóban, és akkor tud osztani IP-t mac szerint. Ha kell, segítek szívesen ;)
Összesen két dologra van szükség az életben WD-40 és szigetelőszalag. Ha nem mozdul pedig kellene: WD-40. Ha mozog pedig nem kellene: szigetelőszalag.

#1322 Felhasználó inaktív   e-lias 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 20. 09:58

Idézet: 1soproni - Dátum: 2006. ápr. 20., csütörtök - 8:24

Oké, hogy nem a router dhcpzik, hanem a szerver, de arról volt szó, hogy nem tud mac alapon IP-t osztani, ha nem rajta mennek keresztül.

"Ip tartományban milyen mac-hez milyen ip-t" ez meg így kicsit fura :) Mert addig nem tudja, hogy milyen ip tartományban van:) Csak már miután kapott IP-t.
Szóval elvileg annyi a lényeg, hogy a szerver benne legyen mindegyik alhálóban, és akkor tud osztani IP-t mac szerint. Ha kell, segítek szívesen ;)

Bocs, kicsit tényleg furán írtam, a helyi dolgokból indulok ki. Én a serverben levő kártyánként más tartombányból szolgáltatok ip-t. Erre gondoltam. De ha a server dhcp -zik, és nem a router, akkor már nem a esik el a lehetőségtől. ha a router dhcp -jét használja, nem tud MAC alapon ip-t osztani nem?

#1323 Felhasználó inaktív   pgyafi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 20. 10:33

Idézet: 1soproni - Dátum: 2006. ápr. 20., csütörtök - 9:00

Bizonyítvány nyomtatóval kapcsolatban nincs valakinek tapasztalata?

A Techinfo listán sokáig téma volt (sajna nem tudom, mire jutottak).

#1324 Felhasználó inaktív   melon 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 20. 12:12

Idézet: e-lias - Dátum: 2006. ápr. 20., csütörtök - 10:58

Bocs, kicsit tényleg furán írtam, a helyi dolgokból indulok ki. Én a serverben levő kártyánként más tartombányból szolgáltatok ip-t. Erre gondoltam. De ha a server dhcp -zik, és nem a router, akkor már nem a esik el a lehetőségtől. ha a router dhcp -jét használja, nem tud MAC alapon ip-t osztani nem?

Kártyánként??? Miért nem vlan vagy legalább ip alias? ;)

#1325 Felhasználó inaktív   e-lias 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 20. 12:19

Idézet: melon - Dátum: 2006. ápr. 20., csütörtök - 12:12

Kártyánként??? Miért nem vlan vagy legalább ip alias? ;)

Annak technikai okai vannak. Mivel a háló egy jó része még BNC -s, és elvették a bnc-s HUb -ot a sulineték, amin amúgy is tönkre volt menve a bnc rész, ezért több kártyát voltam kénytelen beletenni a serverbe. És a BNC más alhálóban van, mint az UTP. (más az épület is.)

szerk.: Egyébként variálná a hálót a franc, ha nem lenne muszály. Sok gondomat megoldotta volna, ha lehetett volna kapni BNC -s HUB -ot, de hát nem :( Ide felesleges a varia.  :confused:

Szerkesztette: e-lias 2006. 04. 20. 12:21 -kor

#1326 Felhasználó inaktív   1soproni 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 20. 14:52

Böszinet Bt (alias kozeppontban.hu) nem cseszeget senkit rajtunk kívül?
Próbálják bepalizni a vezetőséget, hogy fizzesünk böszinet-szolgáltatást, és akkor megtalálhatóak leszünk a google-ből... stb
Meg perrel fenyegetőznek, ha mégse fizetünk. Azzal érvel a nő, hogy a szóbeli szerződés is szerződés, és hangfelvétele van az igazgatóval lezajlott beszélgetésről. Ennek felvételéhez persze nem kért engedélyt :D
Összesen két dologra van szükség az életben WD-40 és szigetelőszalag. Ha nem mozdul pedig kellene: WD-40. Ha mozog pedig nem kellene: szigetelőszalag.

#1327 Felhasználó inaktív   charlie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 20. 15:01

Idézet: 1soproni - Dátum: 2006. ápr. 19., szerda - 13:20

Pl sávszélesség-korlátozást az egyes alhálózatokon (mondjuk termenként).

nos, ha kéne seb. szabályzás, akkor egyszerűen a klienseken cask a szervert kell beállítani gatewaynek (álunk most is igy van) és (asszem igy hivják) visszahurkolással kell a szervert ráktni.

amguy ha a switchet switchénet használod még mindig nem értem hogy miétr esnék el bármitül is amit amugy is lehet (amit meg nem lehet azt sehogy se lehet, pl. saját tűzfal)
MikroVPS | Xen VPS | OpenVZ VPS | SSD VPS

#1328 Felhasználó inaktív   e-lias 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 20. 15:18

Idézet: charlie - Dátum: 2006. ápr. 20., csütörtök - 15:01

nos, ha kéne seb. szabályzás, akkor egyszerűen a klienseken cask a szervert kell beállítani gatewaynek (álunk most is igy van) és (asszem igy hivják) visszahurkolással kell a szervert ráktni.

amguy ha a switchet switchénet használod még mindig nem értem hogy miétr esnék el bármitül is amit amugy is lehet (amit meg nem lehet azt sehogy se lehet, pl. saját tűzfal)

Valami félreértés van. Itt arról folyik az értekezés, hogy ha a sulinet szolgáltatásait használod nem a sajátjaidat, akkor esel el pár dologtól.
A sulinetes switch nekem is elosztóként üzemel csak.

#1329 Felhasználó inaktív   e-lias 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 20. 15:22

Idézet: 1soproni - Dátum: 2006. ápr. 20., csütörtök - 14:52

Próbálják bepalizni a vezetőséget, hogy fizzesünk böszinet-szolgáltatást, és akkor megtalálhatóak leszünk a google-ből... stb
Meg perrel fenyegetőznek, ha mégse fizetünk. Azzal érvel a nő, hogy a szóbeli szerződés is szerződés, és hangfelvétele van az igazgatóval lezajlott beszélgetésről. Ennek felvételéhez persze nem kért engedélyt :D

Iskola nevében csak a cégszerű aláírás mérvadó emlékeim szerint. Sőt, minde cég vagy intézmény nevében. A felvétellel kitörölheti. Vegyétek fel ti is a beszélgetést, és ajánljatok fel egy pert zsarolás miatt. Egyébként pattoghat, sokat nem ér vele.

#1330 Felhasználó inaktív   charlie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 20. 17:17

Idézet: e-lias - Dátum: 2006. ápr. 20., csütörtök - 16:18

Valami félreértés van. Itt arról folyik az értekezés, hogy ha a sulinet szolgáltatásait használod nem a sajátjaidat, akkor esel el pár dologtól.
A sulinetes switch nekem is elosztóként üzemel csak.

de nem én nem is mondtam, hogy másként használom :)

#1331 Felhasználó inaktív   melon 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 20. 20:01

Idézet: 1soproni - Dátum: 2006. ápr. 20., csütörtök - 15:52

Ez tiszta LOL kategória, nálunk is volt hasonló, a cégnévre nem emlékszem, lehet, hogy ők voltak. Szerencsére nálunk az történt, hogy az igazgatónő megadta a mobilomat, hogy hívjanak fel engem, hogy kell-e nekünk ilyen. Engem meg pont rossz passzban találtak, a beszélgetés kb. ilyen volt:

- Jó napot kívánok ezésez vagyok, xy adta meg a számát, a szolgáltatás, amelyet ajánlunk, kiváló lehetőség, hogy a google pagerank szipiszuper legyen
- OK, de hogyan növelik a pageranket, ha nem férhetnek hozzá a site tartalmához?
- A technikai részletek szigorúan titkosak, sajnos nem mondhatom el.
- Tehát egy olyan valamit akar eladni évi xezer Ft-ért, amelyről nem tud technikai információkkal szolgálni?
- A technikai részletek szigorúan titkosak, a fejlesztő nem fogja kiadni
- A viszonthallásra.

Nem érdemelnek ezek mást, arra a pár iskolára utaznak, ahol még döntésképtelen döntéshozók vannak. Ha jól belegondoltok, nem is rossz üzlet, ha 500 iskolából 30-at bepaliznak, egész szép bevételre lehet szert tenni. Persze az már más kérdés, hogy etikailag megkérdőjelezhető.

#1332 Felhasználó inaktív   melon 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 20. 20:08

charlie: a sulinetes eszközöket értettem, nem csak a switchet, bocs hogy félreértést szült. Én megértem, hogy sok helyen jól jön ez a Cisco switch-router felállás, pl. ahol korábban semmi sem volt, vagy csak hurka rendszer. Nálunk viszont már kiépült infrastruktúra volt, így az eszközöknek csak annyi szerepe van, hogy a saját gateway elé be vannak dugva. Ráadásul a szervereknek kialakítottunk egy külön helységet, de a sulinetes szekrény áthelyezését előbb engedélyeztetni kell, meg ~60e Ft a költsége :eek: szóval inkább teher, mint előny.

Amúgy a switchnél tényleg csak a dhcp marad ki, viszont nálunk port korlátozás van kifelé is, meg http, ftp, pop3 proxy is, ehhez jobb a saját tűzfal a saját redirect/nat szabályaival, meg sávszélkorlátozással (nálunk pl. FreeBSD pf/altq játszik.)

#1333 Felhasználó inaktív   1soproni 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 20. 20:40

Idézet: charlie - Dátum: 2006. ápr. 20., csütörtök - 15:01

A kimenő forgalmat szűrheted tűzfallal. Pl hasznos akkor, ha a mailszervered egyben átjáró is, és nem szeretnél RBL vagy CBL listára felkerülni. Ilyen akkor fordulhat elő, ha egy belső gépet virust kap, mailszervert csinál magából, és kifelé nyomja a virusos méleket ezerszám

#1334 Felhasználó inaktív   1soproni 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 20. 20:43

Idézet: melon - Dátum: 2006. ápr. 20., csütörtök - 20:01

Ez tiszta LOL kategória, nálunk is volt hasonló, a cégnévre nem emlékszem, lehet, hogy ők voltak. Szerencsére nálunk az történt, hogy az igazgatónő megadta a mobilomat, hogy hívjanak fel engem, hogy kell-e nekünk ilyen. Engem meg pont rossz passzban találtak, a beszélgetés kb. ilyen volt:

- Jó napot kívánok ezésez vagyok, xy adta meg a számát, a szolgáltatás, amelyet ajánlunk, kiváló lehetőség, hogy a google pagerank szipiszuper legyen
- OK, de hogyan növelik a pageranket, ha nem férhetnek hozzá a site tartalmához?
- A technikai részletek szigorúan titkosak, sajnos nem mondhatom el.
- Tehát egy olyan valamit akar eladni évi xezer Ft-ért, amelyről nem tud technikai információkkal szolgálni?
- A technikai részletek szigorúan titkosak, a fejlesztő nem fogja kiadni
- A viszonthallásra.

Nem érdemelnek ezek mást, arra a pár iskolára utaznak, ahol még döntésképtelen döntéshozók vannak. Ha jól belegondoltok, nem is rossz üzlet, ha 500 iskolából 30-at bepaliznak, egész szép bevételre lehet szert tenni. Persze az már más kérdés, hogy etikailag megkérdőjelezhető.

A végén már ilyet mondtak, hogy ha azt az éves100ezret nem ütjük ki, akkor mennyit tudunk érte fizetni. Meg azért valamit mégiscsak fizessünk má'  :omg:
Megnéztem a honlapjukat, tényleg megtalálható rajta a sulink, de olyan ősrégi képek is vannak az adataink között, ami a honlapra is csak véletlenül került fel :D Nyílván onnan szedték össze az infókat, hogy legyen mivel palizni

#1335 Felhasználó inaktív   melon 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 20. 20:47

Idézet: 1soproni - Dátum: 2006. ápr. 20., csütörtök - 21:43

A végén már ilyet mondtak, hogy ha azt az éves100ezret nem ütjük ki, akkor mennyit tudunk érte fizetni. Meg azért valamit mégiscsak fizessünk má'  :omg:
Megnéztem a honlapjukat, tényleg megtalálható rajta a sulink, de olyan ősrégi képek is vannak az adataink között, ami a honlapra is csak véletlenül került fel :D Nyílván onnan szedték össze az infókat, hogy legyen mivel palizni

Egyszerű a megoldás, az ilyen csaló cégek ellen határozottan kell fellépni, rögtön kiderül, hogy van-e mögöttük tényleges érték. Ha nincs, el kell köszönni és kész. Ők a bizonytalanságra utaznak. Nekünk azzal jöttek, hogy ha Google-ba beírják azt, hogy "szakközépiskola", akkor az első 4 találati oldalon rajta van a mi sulink, és hogy ez így maradjon, fizessünk ennyit. Na, ez kivágta a biztosítékot :Đ

#1336 Felhasználó inaktív   1soproni 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 20. 21:13

Idézet: melon - Dátum: 2006. ápr. 20., csütörtök - 20:47

Egyszerű a megoldás, az ilyen csaló cégek ellen határozottan kell fellépni, rögtön kiderül, hogy van-e mögöttük tényleges érték. Ha nincs, el kell köszönni és kész. Ők a bizonytalanságra utaznak. Nekünk azzal jöttek, hogy ha Google-ba beírják azt, hogy "szakközépiskola", akkor az első 4 találati oldalon rajta van a mi sulink, és hogy ez így maradjon, fizessünk ennyit. Na, ez kivágta a biztosítékot :Đ

Nálunk is hasonlókkal kecsegtetnek.

#1337 Felhasználó inaktív   charlie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 20. 23:31

Idézet: 1soproni - Dátum: 2006. ápr. 20., csütörtök - 21:40

A kimenő forgalmat szűrheted tűzfallal. Pl hasznos akkor, ha a mailszervered egyben átjáró is, és nem szeretnél RBL vagy CBL listára felkerülni. Ilyen akkor fordulhat elő, ha egy belső gépet virust kap, mailszervert csinál magából, és kifelé nyomja a virusos méleket ezerszám

(egyelőre) itt ilyenre nincs igény, mail szerver (egyelőre, helyben) nem üzemel, ha komoly igény lenne mailra, akkor az se itt futna (mert ugye ez a sávszél nem erre van)
forgalom szűrés majd akkor, ha lesz proxy, (de nem a proxyn menne át minden forgalom9
aki olyan ugyes, hoyg át tudja állítani, hogy ne a proxyn menjen ki a netre az emgérdemli azt:)

#1338 Felhasználó inaktív   charlie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 21. 11:22

kérdés: a Kedves OM és IHM nem tervez sávszélemelést a közálós nyetekre? lassan már a legkorlátoltab csomag is gyorsabb lesz.. vagy kivárják az adsl2(+) és lesz majd 10+ mbit?

mégegy kérdés: nem világos teljesen számomra a doksikból, hogy milyen (állami) intézmény veheti igénybe a közhálót.. egy Művelődési Ház igényelhet ilyen végpontot?

#1339 Felhasználó inaktív   melon 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 22. 21:53

Idézet: charlie - Dátum: 2006. ápr. 21., péntek - 0:31

(egyelőre) itt ilyenre nincs igény, mail szerver (egyelőre, helyben) nem üzemel, ha komoly igény lenne mailra, akkor az se itt futna (mert ugye ez a sávszél nem erre van)
forgalom szűrés majd akkor, ha lesz proxy, (de nem a proxyn menne át minden forgalom9
aki olyan ugyes, hoyg át tudja állítani, hogy ne a proxyn menjen ki a netre az emgérdemli azt:)

Mail (és www) szempontból én szerencsésnek mondhatom magam, mert a kliensek netelérése (sőt még az smtp relay is) más vonalon megy ki, így a sulinetes vonalon ezeket 'simán' üzemeltethetem.

Az meg, hogy nem a proxyn megy át a forgalom nemhogy csak béna dolog, de még adott esetben problémákhoz is vezethet (egyszer pl. meg kellett mondani hatóságoknak logokból, hogy melyik gépről csináltak bizonyos dolgokat. Nálunk transzparens proxy van, így gyakorlatilag megkerülhetetlen, de ez jó is, mert pl. mehet rajta tartalomszűrés/antivirus/etc.

#1340 Felhasználó inaktív   charlie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 23. 08:14

Idézet: melon - Dátum: 2006. ápr. 22., szombat - 22:53

Mail (és www) szempontból én szerencsésnek mondhatom magam, mert a kliensek netelérése (sőt még az smtp relay is) más vonalon megy ki, így a sulinetes vonalon ezeket 'simán' üzemeltethetem.

Az meg, hogy nem a proxyn megy át a forgalom nemhogy csak béna dolog, de még adott esetben problémákhoz is vezethet (egyszer pl. meg kellett mondani hatóságoknak logokból, hogy melyik gépről csináltak bizonyos dolgokat. Nálunk transzparens proxy van, így gyakorlatilag megkerülhetetlen, de ez jó is, mert pl. mehet rajta tartalomszűrés/antivirus/etc.

Tudom, hogy jó, de (most) nincs rá erőforrás, hogy meg legyen csinálva...
(Ez nyárra van ütemezve, a rendes policik megcsinálásával, és a szerver újrahúzásával saját szájiz szerintel egyetemben)

Most (Én csak hetente egyszer járok be pénteken 3-8-ig) gépeket kell rendbe rakni, mivel kaptunkj vagy 20 db p1-es gépet (a késői korszakból, nagyon faszák, p233mmx, 128 ram, 6giga hdd, lan, hang, stb!) most ez köti le az erődforrásaimat :)

Ez már főállásba lehetne csinálni (mármint a gépek reugdosását) csak ugye az a fránya költségvetés...

Téma megosztása:

• (152 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 65
  • 66
  • 67
  • 68
  • 69
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.