Benzin vs Diesel II. TDi, Pdtdi, Vti, Gti, Td, GSi, Vvti?
Elküldve: 2005. 04. 14. 21:48
Elküldve: 2005. 04. 14. 21:52
Idézet: hvuk - Dátum: 2005. ápr. 14., csütörtök - 22:48
De lehet azert mert, az a "csak" 68LE-s 1.4HDI volt
hobizoli
Szerkesztette: hobizoli 2005. 04. 14. 21:54 -kor
intel Core i3-7350K (4.2GHz), Gigabyte GA-Z270M-D3H, Corsair Vengeance 16GB DDR4-3200, Asus Radeon RX580-8GB OC, Samsung 830 120GB SSD, WD Green 0.5TB HDD, Samsung M3 Portable 0.5TB USB, SoundBlaster Tactic THX USB, Enermax MaxPro 700W PSU
intel Pentium G4560 (3.5GHz), Gigabyte GA-B250M-D3H, Corsair Vengeance 8GB DDR4-3000, Asus GT730SL-2GB, Kingston HyperX 120GB SSD, WD Blue 1TB HDD, WD Green 3TB HDD, Asus Xonar DG PCI, Gigabyte 620W PSU
Dell D630, intel Core2Duo T7250 (2GHz), 4GB DDR2-800, Kingston HyperX 120GB SSD
VEMS standalone EFI, www.diyautotune.com
"Jópofa dolog a pörgős szívómotor, de ami üt, az a turbó"
Elküldve: 2005. 04. 14. 22:49
Szerkesztette: fram 2005. 04. 14. 22:49 -kor
Elküldve: 2005. 04. 15. 07:23
Idézet: hvuk - Dátum: 2005. ápr. 14., csütörtök - 22:48
206 Hdi? Esetleg az 1,3-as dízel Unom ellen nem akarsz városban gyorsulni ?
Elküldve: 2005. 04. 15. 10:01
Idézet: fram - Dátum: 2005. ápr. 14., csütörtök - 22:49
De arra is vigyázni kell, hogy ne essen le 1500-1600 alá
Where you thought you were going to... were never there.
Where you are ain't no good, unless you get away from there!
Elküldve: 2005. 04. 15. 10:46
Idézet: Kory - Dátum: 2005. ápr. 15., péntek - 8:23
De.
Mondom, semmi gyorsulás nem volt. Normálisan közlekedtem, aztán észrevettem, hogy már másodszor megy el mellettem ugyanaz a szürke 206-os. Ezután megnéztem és láttam, hogy HDi. Ennyi, gyorsulásról szó sem volt. ja igen, egy 1.5-ös motort szerintem lehet korrektül hasonlítani egy 1.4-es turbódízelhez, nem? Vagy ez így nem ér, csak úgy, hogy a dízel nyerjen?
Elküldve: 2005. 04. 15. 10:59
Idézet: hvuk - Dátum: 2005. ápr. 15., péntek - 11:46
Hogyne lehetne, csak mások a szempontok.
S attól is függ miben nyer? S mi az hogy "nyer", egyáltalán.
Elküldve: 2005. 04. 15. 20:13
Idézet
A Delphi kutatói a dízelmotorok legnagyobb problémájára, a magas égési hőmérséklet miatti igen magas nitrogén-oxid kibocsátásra kerestek és találtak orvosságot. Eddig az volt a fő probléma, hogy a meglevő katalizátorokat vagy igen sűrűn kellett kitisztítani a motor nagy gázolajtartalmú keverékkel való üzemeltetése révén, ami növelte az elégetlen szénhidrogének és koromrészecskék kibocsátását, vagy a gázolaj mellett mindenféle adalékot kellett az autóba tölteni, hogy a nitrogén-oxidok redukciója végbemehessen. Az új ötlet szerint a nitrogén-oxid-csapdák tisztítását már nem gázolajjal végeznék, hanem egy gázolajból részleges oxidációval előállítható anyaggal, amely közvetlenül a kipufogórendszerbe fecskendezve sokkal kisebb mennyiségben, és épp ezért sokkal tisztábban végezné el a feladatot. Emellett még a részecskeszűrők kiégetésére is alkalmas volna a szer, amit egy egyszerű átalakító mindig a szükséges mennyiségben állítana elő a motor hajtásához használt gázolajból.
Az új eljárás egyelőre még nincs kidolgozva, de a Delphi szóvivője szerint hamarosan sorozatgyártásban is alkalmazható lesz a módszer. Ezzel pedig megnyílhat az út a dízelmotorok világuralma előtt, hiszen tisztább üzeműek lehetnek, mint bármely benzines motor, sőt, kisebb környezetszennyezést okozhatnak, mint a ma ismert drága és komplikált benzin-elektromos hibrid hajtásláncok. A Delphi ígérete szerint a rendszer legkésőbb 2009-re készen állhat a sorozatgyártásra.
hobizoli
intel Core i3-7350K (4.2GHz), Gigabyte GA-Z270M-D3H, Corsair Vengeance 16GB DDR4-3200, Asus Radeon RX580-8GB OC, Samsung 830 120GB SSD, WD Green 0.5TB HDD, Samsung M3 Portable 0.5TB USB, SoundBlaster Tactic THX USB, Enermax MaxPro 700W PSU
intel Pentium G4560 (3.5GHz), Gigabyte GA-B250M-D3H, Corsair Vengeance 8GB DDR4-3000, Asus GT730SL-2GB, Kingston HyperX 120GB SSD, WD Blue 1TB HDD, WD Green 3TB HDD, Asus Xonar DG PCI, Gigabyte 620W PSU
Elküldve: 2005. 04. 15. 23:24
Idézet
Annak idejént a CR kályhákat is úgy rekllámozták, hogy ez lesz az, ami képes felvenni a harcot a 30 éves benzinmotorokkal....
Az is komoly dolog, hogy 2009-re...
Namost ha a mai igengyenge fejlődést követik a benyás motorok, 2009-re akkor is jobb lesz minden paramétere, mint a a ma ismert drága és komplikált benzin-elektromos hibrid hajtásláncok...
A korábbi pár oldal meg... Multkor kiakadtam pár dolgon rendesen.. most inkább csak átsiklok felette...
Nincs értelme. Tömören.
Haver még mindig nem jött, de lerugom a veséjét, ha nem hozza a DVD-met..
A Kory féle tízparancsolatban meg azért vannak igenerős túlzások is... korrigálni kellene. Sok helyen elvi hiba van, sőt hiba is..
De az már vicces, hogy nem komolyan elkezdené valaki kijavítgatni..
Hanem egyik szerint így van, a másik szerint meg nem.
Attól függ, hogy milyen kocsija van.
Most a kályhások hiábba fikáznak. akármi...
Idézet
kocsi: peugeot 607 2.2 hdi tiptronic automata
azért lényeges, hogy tiptronic rendeszerű automata, mert itt kézi váltásnál előválasztani nem tudok fokozatot, ha feltolom a kart, felvált, ha lehúzom, visszavált.
Idézet
Na én a vr6-os ódiánégybe is ezt utáltam, hogy elvált, vagy nem enged. Hát vazze... annyi pénzért...
Miért fáj nekik, ha kiszeretném próbálni a gyári paramétereket.
Azt írták, hogy pörög annyit, akkor szeretném látni, ne már felkapcsoljon....
Amúgy személy szerint nincs senkivel sem bajom, sem a kocsival... De azért ezt egy 2000-es benyással is igazán kilehetne próbálni.
A másik.... még nagyon fontos...
Amit Kory kihagyott.
Ha most ottó és dízel autónak 10kW a teljesítménye 1000rpm-en....
Szép és jó, pariban vannak.
De ehhez az 1000 rpm-en ottónál és dízelnél milyen áttételezés kell?
Mindkét kocsi egyesben megy max fordulaton (legyen a dízel 5e, benyás 6e rpm.... nem pont jól, de így szép) sacckb 15km/h-t, tehát azonos sebességet.
Mondok brutális számokat...
Mindkét kocsiban legyen az 1-es 1:5-ös áttétel.
Legyen a benyás egyese 1:6 áttétel.
A dízel egyese kisebb kell, hogy legyen, hiszen kisebb végfordulat van.. Legyen 1:5
A teljesítmény itt is megegyezik. Mármint a hajtáslánc végén...
A többi adja magát.
Én egyébként azt nem kétlem, hogy könnyebb dízellel elindulni.
De ez nem a nagyobb nyomaték miatt van (persze ha alapjáraton van egyátalán akkora nyomatéka....)
Mozgó tömegek, nagy tehetetlenségi nyomaték is közrejátszik...
Na mindegy, inkább alszok... úgysem próbálnak majd a dízel tulajok belegondolni, még véletlenül sem...
-ha mondják, hogy SCSI, akkor rávágom, hogy adattárolás
-ha mondják, hogy S/ATA, akkor rávágom, hogy CRC és bad sector
Elküldve: 2005. 04. 16. 00:34
Dehonnem próbálok én belegondolni, csakmá naon késő van.
A 3. sor után a nejediket má nekem sem veszi be :Đ
Én csak aztatat tudom, szegény csákó ma jött a Civic 1.5 VTi-vel, h elissza a gép a hűtővizet 3-400 km-en. (Haverjátó vette ...) Szerelő gyerek csak annyit mondott, ezek a motorok soha nem lesznek hengerfejesek. Ha mégis, annak lőttek.
Ez még véletlenül sem fika, csak örülhet mindenki annak, h az a legnagyobb probémája, mit tud megütni az autójával. Ameddig egybe' van a gép és tudja etetni azzal, amit a sárkány szeret, addig mindegyik jó. A szírgóf is
Nah, de hogy legyen fair (és ne érje szó a ház elejét), szerelőnél volt Skoda Fabia is. Vadzsi nyújonnan hozták németből Xszázezret futott, használt kocsi. 1,9 PDTDI, nem füstöl, de nem megy. Ez a probléma. Kérdem, azt' mennyire nem megy? Mint egy sima szívódízel? Aszongyák még úgyse. Compúter nem mond semmit, úgyhogy 3 napja sakkoznak, vajon mi lehet a bibis a zelekronikával/szenzorokkal.
Elküldve: 2005. 04. 16. 08:07
Idézet: GI - Dátum: 2005. ápr. 16., szombat - 0:24
Én ezt nem vállalom
Idézet
De ez nem a nagyobb nyomaték miatt van (persze ha alapjáraton van egyátalán akkora nyomatéka....)
Mozgó tömegek, nagy tehetetlenségi nyomaték is közrejátszik...
Pontosan mi az a tehetetlenségi nyomaték? Most akkor az nem "sima nyomaték", vagy miért nem számít bele, most mindegy hogyan csűrjük csavarjuk a dolgot...(?)
Elküldve: 2005. 04. 16. 09:03
Idézet: GI - Dátum: 2005. ápr. 16., szombat - 0:24
Miért fáj nekik, ha kiszeretném próbálni a gyári paramétereket.
Azt írták, hogy pörög annyit, akkor szeretném látni, ne már felkapcsoljon....
hát igen, de mostmár nem nagyon lesz olyan autó, amiben pl a pörgethetőség határát ki lehet próbálni...
mostmár mindegyikben kámpjútör vigyáz a motorra, a kanyarokban a stabilitásra...
Elküldve: 2005. 04. 16. 18:31
Kb 300 Honda, és 100 Alfa volt, hatalmas volt
Én is gyorsultam párat, de csak egyet versenyszerűen. Pont nem tudtam berakni kettesbe :Đ Igy rámvert egy ESI (1.6 125LE) két autóhosszot, és 10.xx-et futottam...
Elküldve: 2005. 04. 16. 18:53
Idézet: Locutus - Dátum: 2005. ápr. 16., szombat - 19:31
Kb 300 Honda, és 100 Alfa volt, hatalmas volt
Én is gyorsultam párat, de csak egyet versenyszerűen. Pont nem tudtam berakni kettesbe :Đ Igy rámvert egy ESI (1.6 125LE) két autóhosszot, és 10.xx-et futottam...
Totalcar ott volt?
Elküldve: 2005. 04. 16. 19:07
Idézet: Diablovazze - Dátum: 2005. ápr. 16., szombat - 19:53
A TV2 ottvolt az biztos, őket láttam. De hogy a totalcar...
Elküldve: 2005. 04. 16. 19:11
hobizoli
Elküldve: 2005. 04. 16. 22:12
Idézet
Őszintén szólva én nem sok dízelt szereltem.
De mi a füstcsavaron szoktunk csavarni.
Úgy jobban füstöl, de jobban is megy.
De ott valami más bibi is lehet.
Idézet
Jajj, már megint én csavarom a dolgot...
Már ne is haragudj Kory, de ez nem csavarás, csűrés... de nem vagy valami májer fizikából.
A tehetetlenségi nyomatékot, impulzusnyomatékot L-el jelöljük L= ri*mi*vi
Mértékegysége pedig (m^2*kg)/sec
A nyomaték, amit eddig is ismertél, erőnyomatéknak, forgatónyomatéknak hívják.
Ez pedig M [Nm] = F [N] * k [m]
Könnyen belátható, hogy a két dolog különbözik.
Egyébként ha jól emlékszem szakközép 3.-as anyag.
A dolog arról szól, hogy miért van az, hogy a kis műanyag ablakot ha rácsukod a kezedre, semmi baj nem lesz. A nagy acélajtó meg levágja... Annak ellenére, hogy mindkettő ugyanazzal a szögsebességgel haladt.
Képzeld el a dízel nehéz mozgó tömegeit és a benyás könnyű mozgó (~"forgó") tömegeit....
Mindkettőt azonos nyomatékkal, azonos fordulaton, tehát azonos teljesítménnyel gyorsítunk.
Természetesen a nehezebb tömegekhez több időre van szükség, hogy begyorsuljon.. De ez természetes. Tegyük fel elérte mindkettő az adott fordulatot (esetünkben alapjárat).
Ilyenkor a rendszerből kivehető max energia, a hajtóerőre vonatkozó energia, és a mozgó tömegek energiája.
(biztos tudod milyen, ha a lendkereket kikönnyítik, ha könnyű, gyorsabban felpörög, de egyenetlenebbül is jár.... Megállásra hajlamosabb... hasonló itt is az eset....
De ha már mindkettő felpörgött akkor ez a rész elhanyagolható....)
Hát remélem megérted mire akartam célozni...
Szóval ha a tonnás acéldarabot tolják gögőkön könnyedén 10N-al, az agyonlapít, de ha a papírt tolják azonos teljesítménnyel 10N-al (tehát ugyanakkora sebességgel), az már nem lapít agyon.
Szóval ha már motor, vagy kocsi lendkerekét könnyítetted, vagy valakinél láttál, akkor úgyis tudod mire gondolok.
Míg nehezebb sokkal lasabban pörög fel, mert a nagyobb mozgó tömegek elszívják az energiát, hogy felgyorsuljanak. De ha már benne van a rendszerben, mondjuk állandó fordulaton, akkor ez az energia ki is jön mondjuk egy indulásnál a rendszerből...
Hogy mondjam, hátha villamosan jobban érted, a nagy mozgó tömeg olyan, mint egy nagy kapacitás.
10V 1A tápfesszel hajtassz egy Izzót, kondi nélkül...
Tehát nincsen tehetetlensége.... Rákapcsolod, világít. Lekapcsolod, nem....
Kondival is 10V 1A tápfesszel csinálod.
Bekapcsolod, elszívja eleinte a kondi az energiát, szép lassan kivilágosodik... (de hát ugye nehezebben is önindítózol be egy dízelt...)
Mikor kikapcsolod, a kondi energiája miatt még lehet, hogy 10 másodpercig (kapacitástól függően) világít a lámpa, szép lassan elhalványul....
Mégis mindkettőt ugyanakkora teljesítménnyel hajtottad 10V*1A=10W
Az egyik nehezebben áll meg, de nehezebben is reagál a hirtelen változásokra.
Ezért is jó a dízel munkagépekbe, ahol folyamatos állandó terhelésnek van az erőforrás kitéve, mondjuk szántás.
Egyébként mindig is szerettem a fizikát….
Idézet
mostmár mindegyikben kámpjútör vigyáz a motorra, a kanyarokban a stabilitásra...
De ha a manuálja szerint tudja produkálni, akkor miért nem tudja?
Fogyasztóvédelem?
Egyébként egyszer szívesen eljátszanám azt, hogy kérnék egy szalonban Extra nélküli autót.
Mert ugye minden olyan fel van sorolva, ami széria....
Kiváncsi lennék tudnának-e adni.
Még mindig nem volt nálam a srác... de tökönrugom már a DVD-m miatt.
// Nem tud valaki véletlenül nagyon olcsón Avicularia Mettalica, vagy Avicularia Versicolorhoz juttatni?//
Elküldve: 2005. 04. 16. 22:13
A talin meg asszem majd a régi fizikakönyveimet kell osztogatni.
Elküldve: 2005. 04. 16. 22:33
hobizoli

Súgó
A téma zárva.