Idézet: akosf - Dátum: 2005. dec. 19., hétfő - 22:27
Nem tudom hogy ki mennyire foglalkozott már digitális áramkörök tervezésével, alacsonyszintű programozással, esetleg processzortervezéssel de szerintem a K7-es maggal az AMD már elérte azt a csúcsot ami a jelenlegi, digitális logikából kihozható.
Ez kicsit erős, a K7 egy implementáció egy negyed évszázados ISA-ra, dekstop PC-piacra. Nem sok köze van ahhoz, hogy egy UltraSPARC, Itanium vagy akár egy Cell hogyan néz ki belül.
Idézet
Az Athlon64-ben található nagyobb cache, beépített memóriavezérlő, AMT64/SSE2/SSE3 utasítások már nem gyökeres újítások, csak a kor járulékos követelményei melyek természetesen hoznak némi teljesítmény növekményt, de jobbára csak optimalizált kódokkal.
A hardver célja nem az, hogy gányolt kódot futtasson, mint isten, hanem hogy megfelelő terepet nyújtson a fejlesztők, kóderek számára, hogy nagy teljesítményt gazdaságos erőfeszítésekkel érjenek el a szoftvereikkel. A chipek komplexitásának megvannak a maga korlátai, úgymint die méret, hőfelvétel. A SIMD kiterjesztéseket pedig nem becsülném le, FP-intenzív kód kétszer is gyorsabban futhat rajta, mint x87-es utasításokkal.
Idézet
Jelenleg a processzortervezés ott tart hogy éli fel az aktuális technológiák tartalékait ( még nagyobb cache, még több processzormag, még szélesebb regiszterek, még nagyobb órajel, még jobb utasításelőkészítés ). Mikor oldják meg végre hogy egy 32 bites osztás ne 40 órajelbe kerüljön? Vagy egy szinus számítás ne 100-150 órajelbe? Ha utánanéztek, rájöttök hogy a jelenlegi tudomány ennyit képes biztosítani.
A nagyobb cache-nek, a magok számának nem nagyon vannak ismert határai: minden process shrinkkel durván duplázhatóak. Ez sokkal energiahatékonyabb, mint az órajel emelése, vagy az adott magok istentelen izmosítása. Persze nem arról van szó, hogy közben a magok ne erősödnének.
Az órajeleidre azt tudom mondani, hogy az általános célú ISA-k és processzorok lényege, hogy alapműveletekből épülnek fel, és gyakorlatilag bármilyen feladatra alkalmasak, ha nem is optimálisan. Nem tudom, ezek a késleltetések honnan vannak, nem is lényeges, de minden műveletre külön áramkört implementálni botrányosan komplex chipeket eredményezne, visszafogná az egész chip órajelét, feláldova más területeken nyújtott teljesítményt is. Nyilván nem azért vannak ilyen késleltetések, mert hülyék a mérnökök, hanem mert kompromisszumot kell kötni a fizikával. Ráadásul, ahogyan írod, arányosan egyre több logikai tranzisztort költenek nem számításokat végző, hanem azt támogató áramkörökre, hogy a végrehajtóegységeket hatékonyabban etetni tudják. A modern x86-os procik továbbtervezésének fókuszában ez áll.
Kissé offtopikolunk.
Szerkesztette: special 2005. 12. 19. 23:05 -kor