Idézet: <Euro> - Dátum: 2005. ápr. 20., szerda - 19:09
Ne szerénykedj T-CAT!
Radiátoroknál miért hatékonyabb (gyorsabb a hőleadás) kisebb keresztmetszetű cső alkalmazásakor? Azért mert gyorsabban áramlik a víz? Mert gyorsabban fog áramlani. Viszont ugyanakkora szakaszon kevesebb ideje is marad az egyes folyadékrészecskéknek, hogy átadják a hőt az azokat vezető (radiátor)csőveknek.
Van itt még valami. Ha egy adott szakaszon kisebb keresztmetszetű csöveket használsz, akkor ott csökkent a hőátadó felület nagysága is. Ez szintén csökkenti a teljesítményt.
Olyan sokat jelentene a szűkebb keresztmetszet által kiváltott áramlási-sebesség növekedésből fakadó teljesítménytöbblet?
Nem szerénykedek, csak próbáltam finoman hozzászólni!
Amire én gondoltam: Kisebb keresztmetszetnél, gyorsabban át tudja adni a hőt, kisebb átmérőjű vízoszlop gyorsabban tud alkalmazkodni a környezete hőmérsékletéhez, mivel relative hoszabb a víz útja. Szóval igazából nem a kereszmetszet számít, hanem hogy milyen hosszú utat tesz meg a folyadék a hűtőközegben.
Ezért hoztam fel példának a cirkó fali vízmelegítőt. Vékony rézcsöveken áramlik keresztül a víz. Gyorsabban fel lehet malegíteni, mint egy vastagabb cső esetében. Nem poénból alkalmazzák ezt így.
Vegyünk két ugyanolyan hosszú réz csövet, az egyik 10mm, a másik 100mm szélsőséges helyzetekben, jobban kijön a különbség, ami különben nem olyan számottevő : A rővidebben gyorsabb a vízáramlás, de kevesebb az átáramló víz mennyisége. A szük keresztmetszeten nem is lehet soha akkora mennyiségű vizet keresztülnyomatni rajta, mint a vastagabb csövön. Az eredmény, hogy a véknyabb csövön fog a hidegebb víz csordogálni.
Ha hatékonyabb lenne a vastagabb cső, akkor a cirkóban is azt használnák.
Vonatkoztassunk el: Ha mondjuk nem lenne víz a csőben , hanem tömör lenne. Melyiket könnyebb felmelegíteni, vagy lehűteni a vastagat, vagy a véknyat??? Mert szerintem a vékonyabbat. Itt ugyanez a szitu.