HWSW Informatikai Kerekasztal: Vízhűtés és rejtelmei # VI. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (122 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Vízhűtés és rejtelmei # VI.

#461 Felhasználó inaktív   Zollka 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 05. 08. 14:50

Idézet: therapy!? - Dátum: 2005. máj. 8., vasárnap - 14:33

Euró rajza jól érzékelteti hogy mire jó a vastagabb talp...
eloszlatja a hőt az egész felületen, ez világos. Én még is inkább kipróbálok egy ultravékony talpu megoldást, így közelebb kelül a mag a "hideg" folyadékhoz. Majd beszámolok az eredményről, ha nem sül meg a cpu-m :)

Poénos de a high-end CPU blokkoknál nem láttam még 1,5-2mm-nél vastagabb talpat...
A nexxxos HP ( a pro elődje) 2mm-es talppal rendelkezett és gyengébb volt kb. 10%-kal a teljesítménye...
A felépítést pedig megnézve bárki rájöhet ,hogy a nem a felület a lényeg, hanem a turbulens áramlás minél jobb kihasználás...Mellesleg a Nexxxos HP Pro alapjára építkezik az Nexxxos XP (csak a fedőlap kialakítása más és így a víz eloszlása) ami a jelenlegi legjobb blokk a tesztek szerint...
Amúgy pedig múltkor 5-6 percre le volt húzva a pumpa és 0 volt ezáltal a vízáramlás...A gép nem fagyott le és szimplán bekapcsolatam a pumpát és kb. 10 mp alatt visszaállt az eredeti CPU hőmérséklet...Szóval a talpvastagságról ennyit :)
Az a helyzet ,hogy ezek a profi gyári blokkok (nem az Innovatekre gondolok mert annál az Alphacool,Zern,Cool-cases,1a-cooling nagyságrendekkel hatékonyabb blokkokat gyárt) mire eljutnak egy újabb revízióhoz jópár próbablokk és teszt előzi meg...Szal tudják a srácok mi is a jó mert kipróbálták...

#462 Felhasználó inaktív   therapy!? 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 08. 14:55

Idézet: Öregszem - Dátum: 2005. máj. 8., vasárnap - 15:42

Vagyis a mag feletti kevés víz hatékonyan hűti azt a kis felületet, ami melegszik, a blokk többi része szinte felesleges. Viszont akkor sokkal kisebb blokkot lehet faragni, gyakorlatilag elég egy 1 cm2-es blokkica a mag fölé.

És ezzel visszakanyarodtunk a 4 évvel ezelőtti topiknyitó hozzászóláshoz.
Itt a topik zárható, be lehet linkelni a régieket.

hát azért nem egészen így gondolom
de örülök hogy elolvastad a hozzászólásom :)
Léteznek bevállt gyári blokkok mint Zollka Nexxxos HP Pro-ja 1mm körüli talppal. Amint lesz rá módom egy hasonlót szeretnék én is készíteni, egy próbát sztem megér. Meg sem fordult a fejemben ez a butaság, hogy elég lenne egy mag méretű blokk. Nem is értem miért mondtad.

Relax
10 print "nagyárpi"
20 goto 10
Logika: Vas Ördögöm: Van ♪♫♪♫♪♫
nekem mindegy hogy 50 vagy 53 fokos :)
cuki vagyok
Nyiss Új Topicot mielőtt a keresőt használod

#463 Felhasználó inaktív   Öregszem 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 08. 14:56

Idézet: Zollka - Dátum: 2005. máj. 8., vasárnap - 15:50

Poénos de a high-end CPU blokkoknál nem láttam még 1,5-2mm-nél vastagabb talpat...
...Szal tudják a srácok mi is a jó mert kipróbálták...

Persze, mert a plusz 6 mm színesfém pénzbe kerül, az meg a gyártónak veszteség.
Szép volt, jó volt,
Köszönöm. Ennyi!

#464 Felhasználó inaktív   Songo 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 08. 15:59

mellesleg ha te otthon mikrostruktúrás blokkot csinálsz akkor hajrá :omg:
nam viccből vannak bizonyos mértek az otthoni blokkelkészítéshez.

#465 Felhasználó inaktív   therapy!? 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 08. 16:20

Idézet: FeW - Dátum: 2005. máj. 8., vasárnap - 16:59

mellesleg ha te otthon mikrostruktúrás blokkot csinálsz akkor hajrá :omg:
nam viccből vannak bizonyos mértek az otthoni blokkelkészítéshez.

Nem én fogom készíteni igazából. Fémiparban dolgozó ismerősöm segítségét kérem, aztán majd ő mondja mik a lehetőségek... Nem gondoltam én sem hogy közepes minőségü műhelyi cuccokkal 0.1mm masásokat követek el.

Relax
10 print "nagyárpi"
20 goto 10
cuki vagyok

#466 Felhasználó inaktív   Zollka 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 08. 16:41

Idézet: Öregszem - Dátum: 2005. máj. 8., vasárnap - 14:56

Persze, mert a plusz 6 mm színesfém pénzbe kerül, az meg a gyártónak veszteség.

Jah ez igaz lenne ha nem lenne jópár független teszt a blokkokról és ott kiderül,hogy tényleg jobb a vékonyabb talp ehhez a kialakításhoz...
Ezek a blokkok közel sem olyan technika alapján és felépítéssel készülnek amit egy egyszerű blokk felépítésével meg lehetne magyarázni...

#467 Felhasználó inaktív   Hank 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 08. 23:33

Üdv bosszankodó kollégák!
Régen szóltam már ehez a fórumhoz,mert átnyergeltem a heatpipe gyártásra,de látom felülkerekedett a józan ész! :o
Sok sületlenség elhangzott mindkét oldalról,de a végén kilyukadtatok a turbolens blokkoknál.
Arn készített magának egyet még régebben,és meglepődve tapasztalta hogy tangabugyi felülettel jobban hűt,mint bordázott társai.Műszaki fiziákból okítottak egy fél évig és sok okosságot mondtak a folyadék áramlásokról.Arra számítani kell ha ilyen blokkot használunk hogy megnövekedik a közegellenállása a blokknak,ergo erősebb pumpa nem árt.Persze nem kell túlzásba vinni,mert a gyors áramlás kavitációt is okozhat.Ha újra vízhűtéssel foglalkozok majd,akkor én a tartalékok miatt hagynék kis felületet,de a bordák ívelt kis csúcsok lesznek és az áramlásokat egymással szembeereszteném.Maghoz legközelebbi oldalról vezetném be a hideg vizet és törekednék az optimális belső keresztmetsztre.
Lehet hogy úgy hangzik hogy osztom az észt,de a fórum születése óta olvasom és hozzászólok.Ma már nem nagyon tudunk igazán újat kialakítani,de örülök hogy therapy!? saját készítésre adja a fejét!  ;)

Tibinek üzenem hogy a forrófejűség nem mindig kifizetődő :rolleyes:
Vizsgaszünetben tudunk majd beszélni,rég dumáltam vele.

UI: Érdekes lett az új HWSW dizájn

Hank

#468 Felhasználó inaktív   Zollka 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 08. 23:47

Idézet: Hank - Dátum: 2005. máj. 8., vasárnap - 23:33

Üdv bosszankodó kollégák!
Régen szóltam már ehez a fórumhoz,mert átnyergeltem a heatpipe gyártásra,de látom felülkerekedett a józan ész! :o
Sok sületlenség elhangzott mindkét oldalról,de a végén kilyukadtatok a turbolens blokkoknál.
Arn készített magának egyet még régebben,és meglepődve tapasztalta hogy tangabugyi felülettel jobban hűt,mint bordázott társai.Műszaki fiziákból okítottak egy fél évig és sok okosságot mondtak a folyadék áramlásokról.Arra számítani kell ha ilyen blokkot használunk hogy megnövekedik a közegellenállása a blokknak,ergo erősebb pumpa nem árt.Persze nem kell túlzásba vinni,mert a gyors áramlás kavitációt is okozhat.Ha újra vízhűtéssel foglalkozok majd,akkor én a tartalékok miatt hagynék kis felületet,de a bordák ívelt kis csúcsok lesznek és az áramlásokat egymással szembeereszteném.Maghoz legközelebbi oldalról vezetném be a hideg vizet és törekednék az optimális belső keresztmetsztre.
Lehet hogy úgy hangzik hogy osztom az észt,de a fórum születése óta olvasom és hozzászólok.Ma már nem nagyon tudunk igazán újat kialakítani,de örülök hogy therapy!? saját készítésre adja a fejét!  ;)

Tibinek üzenem hogy a forrófejűség nem mindig kifizetődő :rolleyes:
Vizsgaszünetben tudunk majd beszélni,rég dumáltam vele.

UI: Érdekes lett az új HWSW dizájn

Hank

Hát igen ezeknek a blokkoknak a legnagyobb hátránya,hogy erős pumpa kell hozzá...Viszont nálam az áramlás növelésével kb. 10-15%-os javulást produkál a blokk hűtés tekintetében..El is gondolkodtam egy második pumpa beszerzésén...

#469 Felhasználó inaktív   Hank 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 09. 07:48

Egyik régi vad ötletem volt egy 1200L/h szivattyú beszerelése.Azért raktam be,mert rávolt kötve a rendszerre 6db blokk+1 Peltieres rásegítés,szóval kellett neki a kraft.Szétszedtem a rendszert és maradt egy GPU+CPU cilinderes blokkom rákötve 1200L/h szivattyúval+1500LADA motorhűtővel.Nagy volt a rendszer bufferje,de az előző szivattyúhoz képest jobban hűtött a rendszer.Szerintem a cilinderes blokkok zsákfurata és a keresztirányú mellékfuratok 90 fokos szöge okozta a turbolens áramlást a megnövekedett vízhozam miat.Passzív radiátorral és széthajtott Tbred XP-vel+széthajtott R9700-al nem kúszott föl 40 fok főlé a hőfokuk,1-2 fok volt a delta t-je a rendszernek,és kb 1 óra kellett hogy a rendszer üzemi hőfokát elérje.
Szerintem egy trükkös cilinderes blokkal is lehet szép eredményeket elérni,főleg ha kihegyezik a turbolens áramlásra.Előnye lehetne hogy házilag is megvalósítható a többi csodához képest.
Hank

#470 Felhasználó inaktív   Sándor -P20- 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 09. 10:36

Cső minden aqafannak!!! :)

Nos elkészült a HDD zajblokkolás + a hozzá szükséges nedvesítés...  :cool:  :D

Kép
[ Kattints ide a teljes méretű képhez ]

Kép

Kép

A többi képet a http://kep.tar.hu/sandor-p20/ címen találhatjátok. Az újak a HDD galériában találhatóak. Holnap ha jól megy feltolok náhányak a készítés közben készültekrő is..  :cool:  :p  :D

#471 Felhasználó inaktív   Vizi naplopó 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 09. 10:53

Korrekt :up:
SPM fokozat pajti!!!

#472 Felhasználó inaktív   Songo 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 09. 11:00

mennyire lett halkabb?

na én most fogom magam és kimegyek chipset lefogatót gyártani :D

estefelé tolok fel képeket a kész cuccokról

#473 Felhasználó inaktív   Sándor -P20- 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 09. 11:34

Nu... Felkerült néhány, az építés alatt készült  kép is..  :cool: :D
Ha jól megy, ma délután építem be a cuccost, oszt ma vagy holnap felrakok még pár képet..

#474 Felhasználó inaktív   Sándor -P20- 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 09. 11:37

Idézet: FeW - Dátum: 2005. máj. 9., hétfő - 12:00

mennyire lett halkabb?

Most jelenleg ha lehibernálom a gépet, az L20-ason kívül hangtalan a masina.
Remélem estére, normál üzemben is olyan lesz a hangja, mint ha hibernálva lenne.. :D

#475 Felhasználó inaktív   therapy!? 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 09. 12:47

Zollka, vagy bárki más aki tudja...
Mekkora egy nexxxos hp pro? Kíváncsi lennék a méreteire, különösen a belső bordázatra. :respect:
Thx

btw. Sándor -P20- Agresszív lett a vinyó hűtésed :up: Hűvösebb is lett, vagy csak csendesebb? Nem csökkentette a többi alkatrész hűtésének hatékonyságát?

Relax...
10 print "nagyárpi"
20 goto 10
cuki vagyok

#476 Felhasználó inaktív   Sándor -P20- 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 09. 12:56

Idézet: therapy!? - Dátum: 2005. máj. 9., hétfő - 13:47

btw. Sándor -P20- Agresszív lett a vinyó hűtésed :up: Hűvösebb is lett, vagy csak csendesebb? Nem csökkentette a többi alkatrész hűtésének hatékonyságát?

Adatokkal még  nem szolgálhatok.  :confused:
Szerintem nem fog számítani egy szálat sem. Tekintve hogy egy 120G-s Samsung fog a hungarocel burkolat alá kerülni. :D

Bővebben talán holnap.

#477 Felhasználó inaktív   Songo 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 09. 17:39

na kéremszépen lefestettem a VGA hűtést és immár szárad a cpu és chipset is most fújtam le 10 perce :D
márcsak egy felfogatási mód kell a radiátornak a gép oldalára és voálá mehet a gépbe a cucc. persze csak szivárgásteszt után :D :D

ime a más megszáradt VGA hűtő képim
Kép

Kép

Kép

#478 Felhasználó inaktív   PeppeR 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2005. 05. 09. 17:59

Ki tudnank elmeleti szinten terni a mikrostrukturas blokkokra? Kialakitasuk, mukodesi elvuk, stb.
Ha volt mar reszletesen szo rola a topik keretein belul, akkor egy linkelest kerek szepen! Nem emlekszem...
Egyszer valaki megpróbált elmondani Jack Bauernek egy „kip-kopp, ki kopog?” viccet. Jack megtudta ki az, kinek dolgozik, és hogy hol van a bomba...

#479 Felhasználó inaktív   therapy!? 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 09. 22:29

Idézet: FeW - Dátum: 2005. máj. 9., hétfő - 18:39

na kéremszépen lefestettem a VGA hűtést és immár szárad a cpu és chipset is most fújtam le 10 perce :D
márcsak egy felfogatási mód kell a radiátornak a gép oldalára és voálá mehet a gépbe a cucc. persze csak szivárgásteszt után :D :D

ime a más megszáradt VGA hűtő képim

iszonyúan néz ki
elrettentő példa?  :omg:  :) :)
Viccelek csak... tudom itt a hatékonyság a lényeg
Kíváncsian várom az eredményeidet GL...

Relax...
10 print "nagyárpi"
20 goto 10
cuki vagyok

#480 Felhasználó inaktív   Sándor -P20- 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 10. 08:21

Tegnap délután sikeresen beépült a winyó hűtés a gépbe.
A wincsi hőmérséklete 3 óra avi tömörítés után 26 fokon maximalizálódott az addigi 40 - 45 helyett. :cool:
A zaj, sajnos megmaradt. :( Egészen pontosan, a fejmozgásbból eredő kattogás, határozottan lecsökkent, viszont a motorzaj, a surrogás szinte tompítatlanul átjön a hungarocell burkolaton.  :(
A proci hőmérséklete 2 fokot emlkedett, de lehet hogy  csak melegebb volt a  szobában mint amikor utoljára néztem. :D
Délután megpróbálom lecserélni a  hungarocellt egyéb hangszigetelő anyagra.... :cool:

Bővebben talán holnap.....  :cool:  :p

Téma megosztása:

• (122 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.