Sziasztok!
Az ugy volt, hogy van egy Minolta Z1-esem (akkor meg ugy hivtak...) - tavaly aprilisban vettem, es az anyagi hatteremet tekintve, ez volt a "best", amit megengedhettem magamnak, beleszerettem, es imadtam, es boldog voltam meg minden. Megvolt. Az ordog nem alszik, mert kb. egy hetre ra rabukkantam a Fuji FinePix S5000-re, es valami furcsa bizsergest ereztem, hogy talan nem jol valasztottam a Z1-el kapcsolatban... es az orombe egy kis urom kerult, es bosszus voltam par napig, aztan elkezdtem vele fotozni, es elmult...
Anyamek akarnak venni gepet. Hoppa! Mondok (ugy latszik valami bennem ragadt): nektek adom a tok jol szuperalo Z1-et olcson, meg discount meg aksi + tolto, szoval jo biznisz (tenyleg az - vegul is a szuleim

), en meg veszek egy Fuji FinePix S5500-t (mert ma mar igy hivjak). Megvettem. Aztan ittam nehany sört (meg mielott hazaertem volna, mert... na szoval igy esett), es kiprobaltam - benn, szobaban, villanyfenynel, este.
Ime a benyomasok
szikoruan a Z1-es tukreben
Akkor kezdenem, es hogy ne legyek negativista, nehany jo dolog, amit eddig eszrevettem:
S5500 pozitivumok
- remek design es jo fogas. Jo anyagbol van es amellett hogy szep, jo is

- sotet kornyezetben keresofeny ==> gyorsabb auto-fokusz, bar eleg gyengus az a feny (kozelre jo)
- 30mp kommentart lehet fuzni 1-1 kephez
- LCD vilagositas egy gombra
- RAW (tomoritettlen) formatum
- allithato kep-kemenyseg/lagysag
- tagabb exponalasi sav (sajnos csak manualis uzemmodban): 15 - 1/2000 sec
- CCD (erzekepo-lapka) mitha teltebb szinu, elesebb kepeket csinalna mint a Z1
- gyorsabb sorozatkep lehetoseg
- gyorsab exponalas (a gomb lenyomasatol merve)
- tud F9 rekesznyilast
- 2 es 10 masodperces timer - a 2-es nagyon jol jon ejjeli fotozaskor mert nem alszol el mellette
S5500 hianyok a Z1-hez kepest:
- nincs "sepia" uzemmod
- nincs valodi stand-by uzemmod
- nincs "Quick View" funkcio
- "P" (es auto) modban az istennek se akar a shutter 1/4 masodperc ala menni
- nincs T-mode expozicio (addig exponaljon, amig nyomom a gombot)
- a "manual focus" el van b*szva: egyszerre egy csomo gombot kell megnyomni, es nincs meterskala sem nagyitott kep, inyhuvejgyulladas-gyanus
- makrofunkcio hasznalhatatlan (Z1-nek 3cm a min. tav ... hivatalosan az S5500-nek 9 cm, de gyarkorlatilag nem bir fokuszalni csak 15 cm folott kb.)
- nem allithato a JPG suritesi minoseg (csak a 4 megapixeles uzemmodban allithato, akkor is csak 75% es 90% kozt lehet valasztani)
- nincs kulso vaku-csatlakozo
Most asszem a Z1-tol megvalok... bar nem vagyok meggyozve... meg nem... hetvegen repulonap, teszt elesben. Hozzaszolasokat szivesen varok!
Merlot