HWSW Informatikai Kerekasztal: Digitális fényképezőgépek III. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (138 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 44
  • 45
  • 46
  • 47
  • 48
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Digitális fényképezőgépek III.

#901 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 06. 15. 22:17

Idézet: alvaro - Dátum: 2005. jún. 15., szerda - 22:03

szerintem A2 keresojeben viszonylag latni lehetne, hova allitod az elesseget, leven egesz elborult felbontasu (kb. 1 mpixel :))

trükkös ám az az "1 Mp" specifikáció:
valójában 640x480-as (307ep) fölbontást takar, ami a 3 alapszínnel szorozva lesz 920ep...
(persze így is nagyobb, mint a többi kamera, ahol ennek a fölbontásnak a fele-2/3-a jellemző mindkét irányban)

a gond nem is annyira egy nagy fölbontású EVF legyártásával van, hanem az adatok kiküldésével: a CCD kiolvasásához idő kell, az EVF-ben azonban nagy frissítésű élőképre van szükség
ezért messze nem a teljes fölbontást olvassák ki, csak minden x-edik pixelt

ez az oka annak is, h a "belenagyító" funckió sem igazán szokott segíteni, mert csak digitálisan nagyítja föl ugyanazt a roppant alacsony fölbontást

#902 Felhasználó inaktív   WiZARD 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 15. 22:20

manualfókusz lényegében használhatatlan az összes kompakt gépen imho
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal.

#903 Felhasználó inaktív   alvaro 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 15. 22:29

Idézet: Degeczi - Dátum: 2005. jún. 15., szerda - 23:17

valójában 640x480-as (307ep) fölbontást takar, ami a 3 alapszínnel szorozva lesz 920ep...

:omg:
Shame on us, doomed from the start
May God have mercy on our dirty little hearts

#904 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 15. 22:29

általában valóban csak arra jó, h lock-olni lehet vele a fókuszt, ami nagyon hasznos ha sok kép készül ugyanolyan távról

másrészt ha el tudja menteni a kamera az adott fókuszt, rekeszt, fókusztávot user setting-ként (és később előhozni, persze), akkor nagyon könnyen lehet hiperfokális módra állni
beltérben nagyon gyakran használom

#905 Felhasználó inaktív   alvaro 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 15. 22:34

Idézet: Studi - Dátum: 2005. jún. 15., szerda - 23:16

Csak kérdésként merült fel bennem, hogy ezekben a USM motoros, manuálissal is rátekerős obikkal közvetlen-e a kapcsolat, vagy ott is az USM motort hajtod az élességállító gyűrűvel? :think:

200/1.8L-nel asszem elektronikus a czumo, van rajta "fokuszsebesseg" kapcsolo is, hogy milyen "attetellel" kovesse a mozdulataid.
mondjuk en jobban szeretem az igazi manualt, ilyen szofisztikalt technikaval nem lehet rendesen jatszani kikapcsolt allapotban :D

a tobbinel nem tudom, de szerintem azert altalaban a rendes mechanikus kapcsolat megvan.
ha tudsz varni (sokat), megmondom, hogyan muxik a 300/4 :D
vagy wizard mindjart megmondhatja, milyen a 70-200.

szerk: nem, nincsen 200/1.8-am :Đ erdekes egy darab, az biztos, multkor lattam ebay-en 2db-ot, asszem 1500 ajroert mentek el, annyit azert nem szanok egy uvegre sem :o

Szerkesztette: alvaro 2005. 06. 15. 22:35 -kor

Shame on us, doomed from the start
May God have mercy on our dirty little hearts

#906 Felhasználó inaktív   Thrawn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 16. 08:05

Idézet: Studi - Dátum: 2005. jún. 15., szerda - 23:16

Csak kérdésként merült fel bennem, hogy ezekben a USM motoros, manuálissal is rátekerős obikkal közvetlen-e a kapcsolat, vagy ott is az USM motort hajtod az élességállító gyűrűvel? :think:

Mechanikus kapcsolat van, kikapcsolt géppel is működik, az látszik a keresőben. 75-300USM-nél, 100-400L-nél is így van.
S minthogy az egész galaktikában nem találtak értékesebbet, mint az értelem, mindenütt segítették fölvirradni. Ők lettek a csillagmező földművesei; vetettek, s néha arattak is. És néha, egykedvűen, gyomlálni is kényszerültek.

#907 Felhasználó inaktív   WiZARD 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 16. 10:44

legtöbbnél mechanikus kapcsolat van, 1-1 régebbi darabnál van asszem hogy elektromos motort irányítasz.
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal.

#908 Felhasználó inaktív   Piftuka 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2005. 06. 16. 10:46

Idézet: Studi - Dátum: 2005. jún. 15., szerda - 14:18

512 SD: 12-13k, 512 xD: 17-18k. Ennél olcsóbban nem találtam. Ez még mindig majdnem 50% plusz.

Azért ez már barátibb, mint ahogyan elsőre hangzott. Ugyanis a teszt, és a vélemények alapján azonnal "beleszerettem" a Fuji-ba, de ez az SD vs. XD téma elbizonytalanított.

De ha ennyi különbség van, akkor azt hiszem (annak tudatában, hogy az XD szabvány bármikor megszűnhet) mégis jó választás lesz az a Fuji S5500-as ennyiért. Mivel adnak hozzá egy 128-as XD kártyát is pluszba, így nem lesz égető szükség a gyors kártyavásárlás (talán később egy 512-est majd veszünk még hozzá).

Veszünk még egy jó hordtokot, aztán "hadd szóljon"!  ;)

Mégegyszer nagyon szépen köszönöm a segítséget mindenkinek!  :up:

Szerkesztette: Piftuka 2005. 06. 16. 10:46 -kor

"If i could fly, like the king of the sky..."

"A magad tetteiért akkor is te vagy a felelős, ha más a hibás."

#909 Felhasználó inaktív   Studi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Kitiltott

Elküldve: 2005. 06. 16. 12:24

Idézet: Piftuka - Dátum: 2005. jún. 16., csütörtök - 11:46

Azért ez már barátibb, mint ahogyan elsőre hangzott. Ugyanis a teszt, és a vélemények alapján azonnal "beleszerettem" a Fuji-ba, de ez az SD vs. XD téma elbizonytalanított.

De ha ennyi különbség van, akkor azt hiszem (annak tudatában, hogy az XD szabvány bármikor megszűnhet) mégis jó választás lesz az a Fuji S5500-as ennyiért. Mivel adnak hozzá egy 128-as XD kártyát is pluszba, így nem lesz égető szükség a gyors kártyavásárlás (talán később egy 512-est majd veszünk még hozzá).

Veszünk még egy jó hordtokot, aztán "hadd szóljon"!  ;)

Mégegyszer nagyon szépen köszönöm a segítséget mindenkinek!  :up:

Egy nagyobb kártyára mindenképp szükség lesz, ha 2-3 napnál tovább elindul valahova. És a kezdeti költségek közül ne felejtsétek ki az akkiskat/töltőt se, ha még nincs! Egyébként korrekt választás a Fuji ennyi pénzért. :up:
"Mindenki a saját baklövéseit nevezi tapasztalatnak." - Oscar Wilde

#910 Felhasználó inaktív   Studi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 16. 12:25

Thrawn, WiZARD: köszi az infót. :up:

#911 Felhasználó inaktív   Merlot 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 16. 15:47

Sziasztok!

Az ugy volt, hogy van egy Minolta Z1-esem (akkor meg ugy hivtak...) - tavaly aprilisban vettem, es az anyagi hatteremet tekintve, ez volt a "best", amit megengedhettem magamnak, beleszerettem, es imadtam, es boldog voltam meg minden. Megvolt. Az ordog nem alszik, mert kb. egy hetre ra rabukkantam a Fuji FinePix S5000-re, es valami furcsa bizsergest ereztem, hogy talan nem jol valasztottam a Z1-el kapcsolatban... es az orombe egy kis urom kerult, es bosszus voltam par napig, aztan elkezdtem vele fotozni, es elmult...

Anyamek akarnak venni gepet. Hoppa! Mondok (ugy latszik valami bennem ragadt): nektek adom a tok jol szuperalo Z1-et olcson, meg discount meg aksi + tolto, szoval jo biznisz (tenyleg az - vegul is a szuleim :)), en meg veszek egy Fuji FinePix S5500-t (mert ma mar igy hivjak). Megvettem. Aztan ittam nehany sört (meg mielott hazaertem volna, mert... na szoval igy esett), es kiprobaltam - benn, szobaban, villanyfenynel, este.

Ime a benyomasok szikoruan a Z1-es tukreben

Akkor kezdenem, es hogy ne legyek negativista, nehany jo dolog, amit eddig eszrevettem:

S5500 pozitivumok

- remek design es jo fogas. Jo anyagbol van es amellett hogy szep, jo is ;-)
- sotet kornyezetben keresofeny ==> gyorsabb auto-fokusz, bar eleg gyengus az a feny (kozelre jo)
- 30mp kommentart lehet fuzni 1-1 kephez
- LCD vilagositas egy gombra
- RAW (tomoritettlen) formatum
- allithato kep-kemenyseg/lagysag
- tagabb exponalasi sav (sajnos csak manualis uzemmodban): 15 - 1/2000 sec
- CCD (erzekepo-lapka) mitha teltebb szinu, elesebb kepeket csinalna mint a Z1
- gyorsabb sorozatkep lehetoseg
- gyorsab exponalas (a gomb lenyomasatol merve)
- tud F9 rekesznyilast
- 2 es 10 masodperces timer - a 2-es nagyon jol jon ejjeli fotozaskor mert nem alszol el mellette

S5500 hianyok a Z1-hez kepest:

- nincs "sepia" uzemmod
- nincs valodi stand-by uzemmod
- nincs "Quick View" funkcio
- "P" (es auto) modban az istennek se akar a shutter 1/4 masodperc ala menni
- nincs T-mode expozicio (addig exponaljon, amig nyomom a gombot)
- a "manual focus" el van b*szva: egyszerre egy csomo gombot kell megnyomni, es nincs meterskala sem nagyitott kep, inyhuvejgyulladas-gyanus
- makrofunkcio hasznalhatatlan (Z1-nek 3cm a min. tav ... hivatalosan az S5500-nek 9 cm, de gyarkorlatilag nem bir fokuszalni csak 15 cm folott kb.)
- nem allithato a JPG suritesi minoseg (csak a 4 megapixeles uzemmodban allithato, akkor is csak 75% es 90% kozt lehet valasztani)
- nincs kulso vaku-csatlakozo

Most asszem a Z1-tol megvalok... bar nem vagyok meggyozve... meg nem... hetvegen repulonap, teszt elesben. Hozzaszolasokat szivesen varok!

Merlot
'owz anyone out there meant to restecpa each otha, if you lot in'ere, don't even start restecpa-ing one anotha?
Blog

#912 Guest_ottokar_*

• Csoport: Vendég

Elküldve: 2005. 06. 16. 16:38

"P" (es auto) modban az istennek se akar a shutter 1/4 masodperc ala menni"

Programautomatika módban méri a fényt és állít zárat rekeszt. Olyan gép nemigen van amely olyan kevés fényt tud mérni hogy zárat több másodpecre tudna állítani. Ezért van a manuál mód, ahol tudsz 15mp -et. Az B záridő ahol a gomb lenyomásáig van a zár nyitva. A T időnél ha lenyomod a gombot kinyit a zár és elengedheted a gomb újbóli benyomásakor csukódik  be a zár.                                    

Szerkesztette: ottokar 2005. 06. 16. 17:10 -kor

#913 Felhasználó inaktív   Merlot 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 16. 16:41

Idézet: ottokar - Dátum: 2005. jún. 16., csütörtök - 17:38

"P" (es auto) modban az istennek se akar a shutter 1/4 masodperc ala menni"

Programautomatika módban méri a fényt és állít zárat rekeszt. Olyan gép nemigen van amely olyan kevés fényt tud mérni hogy zárat több másodpecre tudna állítani. Ezért van a manuál mód, ahol tudsz 15mp -et.

Z1 tudja  ;)  A manual modrol tudok...

Szerkesztette: Merlot 2005. 06. 16. 16:42 -kor

'owz anyone out there meant to restecpa each otha, if you lot in'ere, don't even start restecpa-ing one anotha?
Blog

#914 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 16. 17:17

Idézet

- remek design es jo fogas. Jo anyagbol van es amellett hogy szep, jo is

ez valóban az összes bridge formájú Fujira igaz, lapáttenyérbe is jól illenek

Idézet

- tud F9 rekesznyilast

ez nem feltétlenül előny, általában erősen romlik a kép a kis gépeknél
nem véletlenül oly gyakori jellemző a max f/8
(pl a 602 még hajlandó volt f/11-ig menni - de bár ne tette volna. Ha mindenhol szép éles képeket akart az ember, rekeszprioritással f/4-f/5 körül használta. Mondjuk ez gyakorlatilag mindegyik kompaktra igaz)

Idézet

- nincs "sepia" uzemmod

szokta ezeket vki használni? sokkal jobb utólag, PC-n, több a lehetőség

#915 Felhasználó inaktív   ajaxon 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2005. 06. 16. 18:19

Sziasztok!

Köszönet mindenkinek a válaszokért! :respect:
Hát gondoltam hogy ez lesz belöle, túl szép lenne ha ez így müködne.
Lehet hogy rászánom magam mégis a Minoltára, mert az már egész jól hasonlit egy fényképetőgépre.
Vagy nyáron nem fényképezek, (meg nemis eszek), és ősszel veszek egy Canon D300-at.
De akkor meg kell ugye még egy tele is, igaz nekem 200mm körüli bőven megfelene.
A fenébe bíztam ebben az EVF-be! :(

Köszönet.

#916 Felhasználó inaktív   eszpe 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 16. 20:28

Idézet: ajaxon - Dátum: 2005. jún. 16., csütörtök - 19:19

Vagy nyáron nem fényképezek, (meg nemis eszek), és ősszel veszek egy Canon D300-at.
De akkor meg kell ugye még egy tele is, igaz nekem 200mm körüli bőven megfelene.
A fenébe bíztam ebben az EVF-be! :(

Köszönet.

Szia!

Azért az MF a 300D-vel sem leányálom. :D
Hátrányként szokás emlegetni a "kicsi" és "nem túl világos" keresőt. Prizma, mérőék nem fogja megkönnyíteni a fókuszálást, viszont sok gyakorlással, EOS-M42 adapterrel olcsó és jó M42-es obiparkot tudsz használni.
"A cinikus ember az, aki mindennek ismeri az árát, de semminek nem ismeri az értékét" - Oscar Wilde

#917 Felhasználó inaktív   ajaxon 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 06. 16. 21:05

Idézet: eszpe - Dátum: 2005. jún. 16., csütörtök - 20:28

Szia!

Azért az MF a 300D-vel sem leányálom. :D
Hátrányként szokás emlegetni a "kicsi" és "nem túl világos" keresőt. Prizma, mérőék nem fogja megkönnyíteni a fókuszálást, viszont sok gyakorlással, EOS-M42 adapterrel olcsó és jó M42-es obiparkot tudsz használni.

Szia!

Hmmm. De miért nem jó egy dslr-ben MF, hisz ua. az elv mint a filmes gépben? :eek:
Leszámítva a cserélhető obit, ez a lényeg benne. Asszem megfűzöm a helyi P.Hallos leányt had nézzek bele.
Ízé... a Canonba.  :)
Viszont ez a EOS-M42 adapter érdekes. Mennyi a szorzója ilyenkor az obiknak?

#918 Felhasználó inaktív   Studi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 16. 21:14

Idézet: ajaxon - Dátum: 2005. jún. 16., csütörtök - 22:05

Szia!

Hmmm. De miért nem jó egy dslr-ben MF, hisz ua. az elv mint a filmes gépben? :eek:
Leszámítva a cserélhető obit, ez a lényeg benne. Asszem megfűzöm a helyi P.Hallos leányt had nézzek bele.
Ízé... a Canonba.  :)
Viszont ez a EOS-M42 adapter érdekes. Mennyi a szorzója ilyenkor az obiknak?

A gyújtótávolság-szorzótényezőn az EOS/M42 konverter nem változtat, ugyanannyi, mint Canon obikkal.
A kézi élességállítással az a baj, hogy régi manuális vázakon a mattüvegen voltak az élességállítást segítő eszközök, mint mikroprizma, mérőék. Ezek a DSLR-ek keresőiből teljesen kimaradtak. Az élességállítás kb olyan, mint egy Zenit E-vel, amiben szintén nincsenek ilyen hívságok. :D

#919 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 16. 21:20

ami eszpe pajti említett: lényegesen kisebb (és az olcsó DSLR-ek esetén többnyire sötétebb) a keresőben látott kép, mint amit a filmes gépednél megszokhattál

#920 Felhasználó inaktív   ajaxon 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 06. 16. 21:39

Idézet: Studi - Dátum: 2005. jún. 16., csütörtök - 21:14

Az élességállítás kb olyan, mint egy Zenit E-vel, amiben szintén nincsenek ilyen hívságok. :D

Nekem Zenit TTL volt. Ahhoz vagyok szokva. :)  Gondolom a TTL csak a vakuvezérlésben különbözik az E-töl.

Téma megosztása:

• (138 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 44
  • 45
  • 46
  • 47
  • 48
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.