HWSW Informatikai Kerekasztal: HeatPipe és rejtelmei - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (78 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 68
  • 69
  • 70
  • 71
  • 72
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

HeatPipe és rejtelmei Hp házilag! Értékeld a témát: -----

#1381 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 12. 18. 10:37

A conrad leírása:

Link

'
A "heatpipe", vagyis hővezetőcső egy olyan alkatrész, amellyel igen nagy hatékonysággal lehet hőt az egyik helyről a másikra szállítani. 2 vagy 3 nagyságrenddel (100-szor vagy 1000-szer) nagyobb hőmennyiség szállítható vele, mint egy azonos geometriai méretű tömör rézrúddal. A heatpipe működése azon a fizikai jelenségen alapul, hogy egy folyadék elpárolgása és kondenzációja nagy energiamennyiség-átadással jár. Termoszifonként is ismeretes ez a fizikai jelenség. A heatpipe nagytisztaságú vörösrézből, valamint vízből mint munkavégző közegből áll. A vízmennyiség 0.1 és 0.2 gramm között van. Többszörösen desztillált, tökéletesen gázmentesített és sótalanított vízről van szó. Az itt alkalmazott csekély mennyiség nem okoz az egészségre vagy a környezetre káros hatást. Biztonsági problémák a heatpipe rendeltetésszerű használatánál nem adódnak. Mindamellett a túlzott felfűtés ügyében óvatosnak kell lenni; amennyiben hőmérséklete 2500C fölé emelkedik, akkor a benne lévő nyomástól felrepedhet.

Műszaki adatok: Anyaga: üreges test/folyadék = vörösréz/víz; Tdiff 1 – 20C; belső szövet-felülete kapilláris tulajdonságokkal bír; a hőmennyiség szállítás 700C-on van meghatározva. Megjegyzés: Részletesebb útmutató az Interneten a www.conrad.biz alatt található.
'

'Mindamellett a túlzott felfűtés ügyében óvatosnak kell lenni; amennyiben hőmérséklete 2500C fölé emelkedik, akkor a benne lévő nyomástól felrepedhet.'

Aki ezt írta, az végiggondolta vajon, hogy 2500 C fok fölé hogyan is melegít fel egy vöröszézből készült heatpipe-ot? :confused:
Mikor a vörösréz olvadáspontja: 1083 C fok.
Esetleg felrepedhet 700-1000 C fokon, 1083 C fokon meg elfolyik...

Szerkesztette: Veriakilis 2006. 12. 18. 10:39 -kor

#1382 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 12. 18. 10:55

heatpipe teljesítmények

Érdekes, hogy a 300 mm-es 8-as átmérőjű heatpipe-ot például olcsóbban is meg lehet venni a németeknél, ha az ember többet rendel:

1 db 8,88 EUR = 2308 Ft (260Ft/EUR)
3 db 7,79 EUR = 2072 Ft(260Ft/EUR)
10 db 6,85 EUR = 1781 Ft(260Ft/EUR)

Szóval 17 810 Ft 10 db.

A conrad.hu-n vajon miért nem adnak kedvezményt 10 db vásárlása esetén?

#1383 Felhasználó inaktív   kontras 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2006. 12. 21. 11:25

Idézet: Veriakilis - Dátum: 2006. dec. 18., hétfő - 10:37

A conrad leírása:

Link

'
A "heatpipe", vagyis hővezetőcső egy olyan alkatrész, amellyel igen nagy hatékonysággal lehet hőt az egyik helyről a másikra szállítani. 2 vagy 3 nagyságrenddel (100-szor vagy 1000-szer) nagyobb hőmennyiség szállítható vele, mint egy azonos geometriai méretű tömör rézrúddal. A heatpipe működése azon a fizikai jelenségen alapul, hogy egy folyadék elpárolgása és kondenzációja nagy energiamennyiség-átadással jár. Termoszifonként is ismeretes ez a fizikai jelenség. A heatpipe nagytisztaságú vörösrézből, valamint vízből mint munkavégző közegből áll. A vízmennyiség 0.1 és 0.2 gramm között van. Többszörösen desztillált, tökéletesen gázmentesített és sótalanított vízről van szó. Az itt alkalmazott csekély mennyiség nem okoz az egészségre vagy a környezetre káros hatást. Biztonsági problémák a heatpipe rendeltetésszerű használatánál nem adódnak. Mindamellett a túlzott felfűtés ügyében óvatosnak kell lenni; amennyiben hőmérséklete 2500C fölé emelkedik, akkor a benne lévő nyomástól felrepedhet.

Műszaki adatok: Anyaga: üreges test/folyadék = vörösréz/víz; Tdiff 1 – 20C; belső szövet-felülete kapilláris tulajdonságokkal bír; a hőmennyiség szállítás 700C-on van meghatározva. Megjegyzés: Részletesebb útmutató az Interneten a www.conrad.biz alatt található.
'

'Mindamellett a túlzott felfűtés ügyében óvatosnak kell lenni; amennyiben hőmérséklete 2500C fölé emelkedik, akkor a benne lévő nyomástól felrepedhet.'

Aki ezt írta, az végiggondolta vajon, hogy 2500 C fok fölé hogyan is melegít fel egy vöröszézből készült heatpipe-ot? :confused:
Mikor a vörösréz olvadáspontja: 1083 C fok.
Esetleg felrepedhet 700-1000 C fokon, 1083 C fokon meg elfolyik...

Minden Kedves Fórumtársnak szép karácsonyi ünnepeket és boldog új évet kívánok!
kontras

#1384 Felhasználó inaktív   Gyulavitéz 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 12. 23. 09:48

Nos, úgy gondoltam, hogy nem fogok szenvedni mindenféle blokkok maratásával, hanem megpróbálom magam megoldani.
Vettem pár sárgaréz elemet, ami szerintem teljesen jó lesz.
http://img132.images...dsc00532we7.jpg
http://img215.images...dsc00533sr3.jpg

Aztán rájöttem, hogy kissé nehéz így együtt, úgyhogy az egész megy a kukába :) és marad egyetlen darab lezáró, és abba még veszek egy dugót, így nem ez a "nehezék" lesz, hanem kb ötöd-ennyi.
<a href='http://notik.hu' target='_blank'>bontott notebook alkatrészek</a>

#1385 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 12. 23. 18:44

Idézet: Gyulavitéz - Dátum: 2006. dec. 23., szombat - 10:48

Nos, úgy gondoltam, hogy nem fogok szenvedni mindenféle blokkok maratásával, hanem megpróbálom magam megoldani.
Vettem pár sárgaréz elemet, ami szerintem teljesen jó lesz.

Aztán rájöttem, hogy kissé nehéz így együtt, úgyhogy az egész megy a kukába :) és marad egyetlen darab lezáró, és abba még veszek egy dugót, így nem ez a "nehezék" lesz, hanem kb ötöd-ennyi.

Pedig profi megoldás lett volna ezzel is.
Nálam a súly már nem számít, olyan nehéz a gép már jelenleg is, hogy alig bírom odébb rakni.
Elkészült a marós a réz blokkjaimmal, kissé drága lett: 10 000 Ft.
Bár ebben benne van a múltkori aluborda marás is, ami mondjuk pofon egyszerű volt.
Szépen elfér most a réz tömb a processzor körülötti alkatrészek felett,- kipróbáltam.
Jól fog kinézni, remélem olyan jól hűt is majd, mint ahogy kinéz. :D

Veriakilis

#1386 Felhasználó inaktív   Gyulavitéz 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 12. 23. 20:24

Kérünk képet! :)
<a href='http://notik.hu' target='_blank'>bontott notebook alkatrészek</a>

#1387 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 12. 30. 17:53

Feltettem a processzorra a heatpipe alsó darabját (300*100*20 mm).
Egyenlőre ez még nem heatpipe, hanem csak a készülő heatpipe alsó része.
Ez csak egy illesztési próba,- mármint a processzor felülete, és a felső réz tömb (500*100*20 mm) között.
Ráadásul most még csak a processzor, és a heatpipe alsó darabja közé raktam hűtőpasztát.
Ezenkívül a pontos illesztésnek köszönhetően csak a réztömb saját súlya szorítja oda a tömböt a processzorhoz.
Mielőtt valaki megijedne, leírom, hogy a pontos illesztés azt jelenti, hogy a processzor teteje 0.3-0.4 mm-el van feljebb, mint a felső hő átadó (másik) réz tömb,- úgyhogy az a tömb, ami a processzoron van, maximum 0.3-0.4 mm-el nyomja lejjebb a processzort, és vele az alaplapot is.
Aki már rakott fel gyári (vagy ehhez hasonló rögzítésű) hűtőbordát, az tudja, hogy ennél sokkal nagyobb erőhatásnak van kitéve az alaplap.
De egy közel 1kg-os hűtőborda is sokkal jobban terheli az alaplapot, mint az én rendszerem.

Kb. fél óra elteltével a hőmérsékletek:

Core1:       39 C fok
Core2:       42 C fok
Északi híd:  51 C fok
HDD:          40 C fok

Mindez egy ASUS P5W DH-Deluxe alaplapon, és egy Core 2 Duo 6300-as processzorral (alapbeállításokkal).
A vörösréz tömb hőmérséklete kézzel érzékelve: alig langyos.
Hozzáteszem, hogy az egész gép jelenleg fekszik, és nem egészen 30 cm-re van egy hatalmas radiátortól (a fűtőtesttől), ami éppen olyan forró, hogy nem sokáig lehet megfogni...
Szóval a szobában ugyan nincs hőmérő, de kb. 24-25 C fok lehet.

A felső réztömbnek egyenlőre nem adja át a heatpipe alsó darabja a hőt, mert a két réz tömb közé nem tettem hűtőpasztát. Ez érezhető is, mert a felső réz tömb teljesen hideg.
Hatalmas tehetetlensége van egy ekkor méretű (300*100*20 mm) vörösréz tömbnek, legalábbis ebből a kísérletből ez derül ki számomra.

Ha elkészül a heatpipe, minden felület le lesz polírozva, és fent lesznek a bordák is a ház oldalán, akkor ez a rendszer szerintem vetekedni fog a legjobb vízhűtésekkel. :D
Ráadásul passzívan! :D

Érdekes, hogy az FSP ZEN passzív táp is hűvösebb marad,- ennyit jelent az, hogy a bordái nem lefele vannak, mit álló gépház esetén, hanem oldalt (a fekvő gépház miatt).

Mindenkinek boldog új évet kívánok:

Veriakilis

Szerkesztette: Veriakilis 2006. 12. 30. 17:57 -kor

#1388 Felhasználó inaktív   TazTheMan 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 01. 03. 09:02

Csáó!

Én is gondolkodtam egy teljesen új hűtés terén... heatpipe+víz+egy olcsó megoldás ami a vizet a radiátoron keresztül kb 5 fokra hűti  ;) (ha minden jól megy akkor -10 re  :cool: )

Kérdésem az lenne, hogy ha veszek pár heatpipe-ot (pl. rendelek conrad ról), akkor magam, otthon hogyan tudom meghajlítani, és hogy ez nem-e jár valami gonddal. Ezt az esetleges anyaggyengülésre értem, nemakarom hogy a nyomás miatt kirepedjen a hajlításoknál.

Remélem valaki tud segíteni, illetve ha valakinek vannak tapasztalatai megköszönném ha megosztaná!

Köszöntem... BB!

#1389 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 03. 11:35

Idézet: TazTheMan - Dátum: 2007. jan. 3., szerda - 10:02

Csáó!

Kérdésem az lenne, hogy ha veszek pár heatpipe-ot (pl. rendelek conrad ról), akkor magam, otthon hogyan tudom meghajlítani, és hogy ez nem-e jár valami gonddal. Ezt az esetleges anyaggyengülésre értem, nemakarom hogy a nyomás miatt kirepedjen a hajlításoknál.

Köszöntem... BB!

Attól függ, hogy mekkora rádiuszban akarod hajlítani.
Meg szokták adni a hajlítás rádiuszát (minimum mekkora lehet).
Nézd meg a Conrad oldalán, hogy van-e a hajlíthatóságról leírás.
Ha lágy rézből van a cső, akkor hajlítható.
A nyomástól semmiképpen sem fog elrepedni, inkább azon múlik, hogy a cső ki van-e lágyítva.

Ha -10 C fokra hűtöd a vizet, akko az már jég, és azt bajosan fogod keringetni, nem úgy mint egy normál vízhűtésnél.

Veriakilis

Szerkesztette: Veriakilis 2007. 01. 03. 11:37 -kor

#1390 Felhasználó inaktív   TazTheMan 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 01. 03. 11:53

Kössz a választ Veriakilis!

Sajnos semmi ilyen információt nem írnak, lehet felhívom őket, ha egyaltalán megtudják mondani  :)

A vízhűtéssel kapcsolatban majd megpróbálok kitalálni valamit, azt tudom én is hogy elég nehéz lenne keringetni, főleg ha megfagy  :Đ majd próbálok egy-két fagyállós keveréket, de csak reménykedek hogy egyaltalán mínuszra tudom majd hűteni. (Elviekben működik, gyakorlatban kiderül)

Kössz a segítséget!

#1391 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 07. 13:23

Azt hiszem ez önmagáért beszél...  :D   
Fél órával a gép indítás után, átlagos géphasználattal:
IDLE1

2*100%-os proc terhelés mellett:
100% proc terhelés

A terhelés után ismét IDLE-ben:
IDLE2

És ez még csak a heatpipe alsó tömbje... :D
Ha kész lesz a heatpipe, akkor még alacsonyabb hőmérsékletek lesznek...
Acetonos lesz a heatpipe, ez már eldőlt, mert a processzor felett is csak meleg a vörös-réz tömb, ehhez az alacsony hőmérséklethez az aceton a megfelelő.

Veriakilis

#1392 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 08. 18:57

Idézet: durkonorbi - Dátum: 2006. dec. 11., hétfő - 12:21

Hmm .... szerintem igazából ez nem az aránytól füg ... márcsak abbol kiindulva, hogy a kapilláris szerepe a folyadék szállítása ... szóval a lényeg, hogy az adott keresztmetszetű (bár inkább átengedő vagy "vezetőképesség" lenne a helyesebb) kapilláris mennyi folyadékot képes szállítani ... ez pedig szerintem jóval több, mint ami egy HP-ben cirkulál, azaz szerintem egy "már felvihetően vékony réteg" bőven elég ... magyarra lefordítva:  pl. egy 3 cm átmérőjű csöven sem hiszem, hogy 1mmnél vastagabb kellene ...

Szerinted milyen hőmérséklet kiegyenlítésre lehet képes egy acetonos töltetű kapilláris (durkó módszer) belsejű heatpipe?
5 C fok delta T-t már ki kell egyenlítenie elvileg.
Ha jól tudom a gyári heatpipe-ok delta T kigyenlítése 2 C fok körül van.
Elvileg ezt el lehet érni házi acetonos heatpipe-al is?

Veriakilis

#1393 Felhasználó inaktív   durkonorbi 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 08. 20:44

Idézet: Veriakilis - Dátum: 2007. jan. 8., hétfő - 18:57

5 C fok delta T-t már ki kell egyenlítenie elvileg.
Elvileg ezt el lehet érni házi acetonos heatpipe-al is?

Veriakilis

Szia!

Szerintem delta T a pipe kivitelezésétől függ elsősorban és a méretezésétől, de biztos jól dolgozna .. ki kell viszont számolni legalább nagyjából a teljesítményt a szállított hőt, hogy ugy tudd tervezni a pipot....

#1394 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 11. 17:10

Idézet: durkonorbi - Dátum: 2007. jan. 8., hétfő - 21:44

Szia!

Szerintem delta T a pipe kivitelezésétől függ elsősorban és a méretezésétől, de biztos jól dolgozna .. ki kell viszont számolni legalább nagyjából a teljesítményt a szállított hőt, hogy ugy tudd tervezni a pipot....

Elnézést az off-ért, de ez nagyon ötletes dolog:

Hőszivattyú

Mit szólsz ehhez, Norbi?
Mit szóltok hozzá?

Szerkesztette: Veriakilis 2007. 01. 11. 17:23 -kor

#1395 Felhasználó inaktív   kontras 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 01. 11. 18:40

Idézet: Veriakilis - Dátum: 2007. jan. 11., csütörtök - 17:10

Hőszivattyú

Mit szólsz ehhez, Norbi?
Mit szóltok hozzá?

Ma még ez népbutítás, a mainél lényegesen drágább gázáron sem éri meg a hőszivattyú, ill. majd akkor igen, de akkor is csak új építésű ingatlanoknál.
A hűtőszekrénnyel mellesleg nem lehet fűteni, én próbáltam, leégett a kompresszor, mert nem folyamatos üzemre méretezik ezeket a kütyüket...

#1396 Felhasználó inaktív   durkonorbi 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 11. 19:36

Idézet: Veriakilis - Dátum: 2007. jan. 11., csütörtök - 17:10

Hőszivattyú

Mit szólsz ehhez, Norbi?
Mit szóltok hozzá?

Egyetértek az előttem szólóval ... nem látom komoly alternatívának, főleg nem a jelenlegi helyzetek mellett ....  inkább elméleti mint gyakorlati jelentőségű véleményem szerint... de azért majd utánanézek a gyakorlati megvalósításnak ... az ilyen jellegű ujítások DEMO nélkül csak elméletek .... :)

#1397 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 12. 10:24

Idézet: durkonorbi - Dátum: 2007. jan. 11., csütörtök - 20:36

Egyetértek az előttem szólóval ... nem látom komoly alternatívának, főleg nem a jelenlegi helyzetek mellett ....  inkább elméleti mint gyakorlati jelentőségű véleményem szerint... de azért majd utánanézek a gyakorlati megvalósításnak ... az ilyen jellegű ujítások DEMO nélkül csak elméletek .... :)

off
Na de ez a gyakorlatban megrendelhető tokkal-vonóval...
Akkor pedig működnie kell, különben csak perekre számíthatna a gyártó.
Ha 20%-os energiabefektetéssel számols, akkor mondjuk egy 2kW-os kompresszoral 10kW fűtőteljesítményt kapsz, ami nagyon jó, ha igaz az egész.
Én megnéznék egy működő rendszert, ot kiderülne mi a valóság!
on

Norbi, Te gázlmpával készítetted a kapillárist?
Azon gondolkozom, hogy reszelek sárgarezet, és vörösrezet is, és kipróbálom az a kapillárist, amit Te találtál ki.
Mennyi a sárgaréz olvadáspontja?

Veriakilis

#1398 Felhasználó inaktív   durkonorbi 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 12. 12:41

Igen ??? Akkor tényleg valóban működnie kell, más kérdés, hogy mennyire hatékonyan .... én inkább ebben láttam az árnyas oldalt ... persze még ugy irom ezt hogy nem volt időm utánanézni rendesen ... talán majd ma ... :)

"Ha 20%-os energiabefektetéssel számols, akkor mondjuk egy 2kW-os kompresszoral 10kW fűtőteljesítményt kapsz, ami nagyon jó, ha igaz az egész."

Ezt pontosan hogy is?

A sárgaréz op-ja 800 °C körül van ha jól emlékszem ... (bár vannak eltérő összetételűek, de sztem kb. ennyi körül van mind.)  Igen gázlánggal melegítettem ... olyan szempontbol jobb mint a vörös, hogy könnyen és gyorsan lehet reszelni ...

#1399 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 12. 13:05

Idézet: durkonorbi - Dátum: 2007. jan. 12., péntek - 13:41

Igen ??? Akkor tényleg valóban működnie kell, más kérdés, hogy mennyire hatékonyan .... én inkább ebben láttam az árnyas oldalt ... persze még ugy irom ezt hogy nem volt időm utánanézni rendesen ... talán majd ma ... :)

"Ha 20%-os energiabefektetéssel számols, akkor mondjuk egy 2kW-os kompresszoral 10kW fűtőteljesítményt kapsz, ami nagyon jó, ha igaz az egész."

Ezt pontosan hogy is?

A sárgaréz op-ja 800 °C körül van ha jól emlékszem ... (bár vannak eltérő összetételűek, de sztem kb. ennyi körül van mind.)  Igen gázlánggal melegítettem ... olyan szempontbol jobb mint a vörös, hogy könnyen és gyorsan lehet reszelni ...

off
Ismerősöm mondta, hogy volt a hőszivattyúról egy műsor a rádióban.
A németek veszik, mint a cukrot...
10-12 ezer EUR az ára.

Ha a 10kW a 100%, akkor annak a 20%-a 2kW, tehát 2kW elektromos energia befektetéssel végül is 10kW-ot kapunk. Tehát 8 kWot 'lopunk' a környezetből ezzel az ügyes kis trükkel! :D  Azzal már el lehet fűteni egy 100 négyzetméteres házat.

Az volt a rádióban, (ott mondtak konkrétabb számokat is), hogy a külső hőcserélőben -70 C°-ra hűl le a gáz, és ezt vidáman felmelegíti a leghidegebb téli hőmérséklet (-20, -25C°) is.
-20C°-nál 50 C° a delta T...
Ott már rendes hőátadás (csere) jön létre.
on

Te a kapillárist sima lapos réz lemezen készítetted, vagy csőben?

Veriakilis

#1400 Felhasználó inaktív   durkonorbi 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 12. 13:06

Megnéztem pár leirást, pl. ezt is:

anyag

Nem tünik rossznak, amennyiben tényleg tudja azt amit itt irnak....  persze valóban csak uj ház építése esetében tünik jó alternatívának ... nem rossz, de biztos megvannak - a nem közölt - hátrányi, mert egyébként már jobban elterjedt volna .... no persze lehet még nagyon uj cipőben jár ...

Téma megosztása:

• (78 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 68
  • 69
  • 70
  • 71
  • 72
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.