HWSW Informatikai Kerekasztal: HeatPipe és rejtelmei - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (78 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

HeatPipe és rejtelmei Hp házilag! Értékeld a témát: -----

#161 Felhasználó inaktív   Gyulavitéz 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 04. 12. 09:31

én is Chosen1 ötletét csináltam volna, vagyis rézcső egyik vége előre lezárva, összenyomva, és forrasztva, a sorrend a következő lenne:
proci oldal (lezárt rézcső vagy blokk) -> hosszú cső, amennyi kell -> nyomásmérő->szelep->vákumkészítő alkalmatosság

namost ha megvan a kellő nyomás, akkor alatta laposfogóval összenyomom a rézcsövet, csípőfogóval elcsippentem, majd egy pötty forrasztóónnal lezárom véglegesre.

a nyomásmérőről leforrasztom a maradék csövet, és ezt a három dolgot (mérő+szelep+vákumgép) egy rendszerben hagyom, és újra és újra fel tudom használni.

Szerkesztette: Gyulavitéz 2005. 04. 12. 09:34 -kor

<a href='http://notik.hu' target='_blank'>bontott notebook alkatrészek</a>

#162 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 12. 11:34

Sikerült!

Sikerült műkődőképes heatpipeot készítenem a fecskendős módszerrel.
Az én heatpipeom mérete elég giggantikus: 17mm az átmérője, és 40 cm hozzú a rézcső.
Kb 8-10ml desztillált viz van a csőben, és a fecskendővel létrehozott vákkuum.

Azt, hogy működik, onnan tudom, hogy egy ugyaakkora üres rézcső hővezetéséhez hasonlítottam a heatpip hővezetését.
Egyszerűen alátartottam a csapból folyó forróvíz alá a hp-t, és a sima rézcsövet.
Rővid idő után alig tudtam tartani a hp-t, míg a sima rézcső kezemben tartott oldala hideg maradt.
Mondjuk a kontroll egy a hp méretével megegyező tömör réz rúddal lett volna az igazi, de szerintem egy rézrúd sem szerepelt volna sokkal jobban mint a cső.

Az általam készített heatpipe félelmetesen jól, és gyorsan vezeti a hőt: :D  :D  :D

Hogyan tudok feltenni képet ide?

És egy idézet a Prohardware-ről
TTS:

'Egy cikkhez kértek tőlem infókat - akkor írtam a gyárnak - és kaptam válaszokat.

Képem nincs - szét pedig nem szedtem.

''Az elmélet után lássuk a gyakorlatot, vagyis nézzük meg milyen csöveket használnak a Thermalright hűtőiben. A cég szakembereinek tájékoztatása szerint az általuk használt hőcsőben 3-5 köbcentiméter tiszta vizet találnánk, ha azt szétfűrészelnénk. A csőben légritka tér, majdnem teljes vákuum van. Nagyon érdekes adat, hogy a Thermalright mérnökei szerint csövük munkahőmérséklete 0-250 Celsius fokig terjed. Ez azt jelenti, hogy ebben a tartományban képes a hő szállítására. Mit jelent ez? A nulla fokot szerintem nem kell magyarázni, ez a víz fagyás pontja, vagyis e hőfok alatt nem fog beindulni semmilyen folyamat. Ami érdekes, hogy nulla fok felett már működik a cső! Ennek mikéntjére sajnos nem kaptunk választ, de érdemes belegondolni, hogy a hőszállításhoz párolgás, illetve gőz lecsapódása szükségeltetik, és ez már 1 Celsius foknál megtörténik. A felső hőmérsékleti adat is érdekes számunkra. A 250 Celsius fok valószínűleg azt a hőmérsékletet jelöli, amikor a.) olyan gyors a párolgás, hogy az összes folyadék légneművé válik, b.) a cső belsejének légnyomása a felgyülemlett gőz miatt annyira megnövekszik, hogy leáll a folyamat. Sajnos mind a két válasz helyes lehet, így annak eldöntését, hogy melyik fedi inkább a valóságot nem merjük magunkra vállalni, a pontos okról pedig, ismét csak nem kaptunk felvilágosítást.''
'

#163 Felhasználó inaktív   Hank 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 12. 12:18

Gratula!!!!! :respect:  :respect:  :respect:  :respect:
Akkor te vagy az első aki elérte amit akartunk!
Megebédlek és nekiesek,+ indulást ad ez  hozzászólás!
Képet úgy tudsz berakni,hogy a hozzászólás ablak fölött van hogy IMG gomb.Megnyomod belinkeled a képet és kész is van.
Hank

#164 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 12. 12:50

Idézet: Hank - Dátum: 2005. ápr. 12., kedd - 13:18

Képet úgy tudsz berakni,hogy a hozzászólás ablak fölött van hogy IMG gomb.Megnyomod belinkeled a képet és kész is van.
Hank

Kép
[ Kattints ide a teljes méretű képhez ]

Annyit még hozzáteszek, hogy én az egész műveletet viz alatt végeztem.
Ez arra jó, hogyha valahol a fecskendő és a cső között nem tökéletes a szigetelés, akkor ott ne levegőt szívjon vissza, hanem vizet.

Így ki van zárva az, hogy levegő kerüljön a csőbe. Maximum rossz esetben visszaszív egy kis vizet.
Ezért lenne jobb egy visszacsapó szelep...
Nekem 6 teljes fecskendő (egy fecskendő 11 ml teljesen kihúzva) és 2 ml viz megy a csőbe.
Ebből 5 egész fecskendőt, és még 4ml vizet szívtam ki a fecskendővel.
Így elvileg 9ml viz maradt a csőben.

Frankón működik!
Forr benne a víz, de nem tud elforrni teljesen,- gondolom a 17mm-es csőben könnyenvisszafolyik, + segítenek a cső belső falán lévö többeres sodrott drótok is.

#165 Felhasználó inaktív   hzcs 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 12. 12:58

Lehet most hülyeséget kérdezek, de a heatpipe-s hűtőket lehet vízszintesen használni? Mert minden hűtőn úgy láttam, hogy ha betenném a gépbe, akkor vízszintes lenne.
szerk: ha nem lehet, akkor ez csak fekvő házba jó??? :think:

Szerkesztette: hzcs 2005. 04. 12. 12:59 -kor

#166 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 12. 13:20

Idézet: hzcs - Dátum: 2005. ápr. 12., kedd - 13:58

Lehet most hülyeséget kérdezek, de a heatpipe-s hűtőket lehet vízszintesen használni? Mert minden hűtőn úgy láttam, hogy ha betenném a gépbe, akkor vízszintes lenne.
szerk: ha nem lehet, akkor ez csak fekvő házba jó??? :think:

Igen lehet használni vizszintesen, mégpedig azért, mert a cső falán lévő prózus rétegben (kapilláris hatás) van a viz (vagy legalábbis a viz nagy része).
Ott ahol a hőt közlöd a csővel (magyarul: ahol fűtöd) ott a kapilláris rétegből elpárolog a viz, és a pára a hideg felé mozog. A hőtött részen (vagy részeken) lecsapódok a vizpára, és felszivodik a kapilláris részbe.
Eközben a kapilláris rétegben a viz a hűtütt oldal felől a fűtött oldal fele mozog, akár a gravitációval ellenkezőleg is.
Így aztán mindegy, hogy milyen irányban használod.
Ennyi a heatpipe működése dióhéjban.

Az enyémen még fejleszteni kell a kapilláris réteget, mert én sodrott többeres rézdróttal váltottam ki.
Ebben nem biztos, hogy felfele is hajlandó folyni a viz.

#167 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 12. 13:26

Idézet: Hank - Dátum: 2005. ápr. 12., kedd - 13:18

Hank

A sikerült írjál légyszíves.

#168 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 12. 13:39

A kapilláris réteg létrehozását kellene még kifejleszteni!
Sok minden van róla a topikban, de még nincs igazi megoldás.
Az én heatpipeom jelenleg jobban működik ha alul kapja a hőt, és fent van a hűtőborda,- a kaplilláris hatást helyettesítő sodrott rézdrótok miatt.

Mégegyszer megpróbáltam a csap alatt a meleg vizzel, frankón szállítja a hőt.

#169 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 12. 13:44

Egy kérdés azokhoz, akiknek van gyári heatpipeos hűtőjük:
Ha jól megrázod a hűtőbordát, akkor hallani, hogy lötyög benne a viz?

Azért kérdezem csak, mert szerintem a viz a kapilláris rétegben van, ezért valószínűleg nem fogjátok hallani a csőben lévő viz lötyögését.

Egy ötlet:
Mi lenne, ha közönséges szivacsot tennénk a csőbe?
Szépen körbe, a belsejébe?

#170 Felhasználó inaktív   Hank 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 12. 14:55

Üdv!
Hát bevallanom nekem is működik :D ,bár magasabb hőmérsékleten,de megy.
Tapasztalatom az,hogy kevés vizzel rossz,sok vízzel mégrosszabb.Van egy optimális vízmennyiség
(nekem  1-2ml),mikor intenzíven tud forrni,és nem dugul be a vákuumbuborék.Üvegcsőben látható volt a körfolyamat,forrás,párolgás,kicsapódás.Szépen gyöngyözött lefelé a csepp,mikor el nem kapta a forró víz.
Fél percig fogtam a csövet,utánna fölmlegedett úgy hogy majdnem eldobtam. :D
Bekell szereznem egy jó szelepet,mert az én technikámmal nem tudok 65 fok alá menni.Bringaszelep pont jó a célre,de nem az autószelepes,hanem a gumiszelepes.

Mi pipe-unk szerintem csak függőleges helyzetben működne,vagy nagyobb lejtésszöggel.Mivel nem tudunk amorf rézfelületet összehozni,ezért marad a homemade felületkezelés.
Szivacssal egy nagy baj van:műanyag pocsék hővezető és szivacsból kimelegíteni a vizet...
Hank

Szerkesztette: Hank 2005. 04. 12. 15:00 -kor

#171 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 12. 15:23

Gondolom az 1-2 ml viz kisebb csőben van, - kémcső, ugye?

Időközben sztszedtem, - kiengedtem a vákuumot a hp-mből, és megnéztem, hogy pontosan mennyi viz is volt benn.

Nos: a cső térfogata: 6 teljes fecskendő, ami 6*11 ml = 66 ml
Ennyi viz volt benne: 2 teljes fecskendő, és + 4 ml= 26ml.

Ez elég sok, majdnem a harmada.
Valószínüleg jobb szelep kell - visszacsapó szelp!
Így gondolom, hogy a viz eltávolításánál valamennyi vizet visszaszívott a viz alatt (kb 1 fecskendő + 6 ml).
Most újratöltöm!

#172 Felhasználó inaktív   Hank 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 12. 15:52

Nem kémcső,kvarcüvegből készített hőálló lepárlócső.Kémiai szertárboltban vettem.
8mm vastag és 4mm a belső átmérője.Van egy érzésem a csöveddel kapcsolatban.
Lehet hogy a forrásban lévő felnyomódó meleg víz okozta nálad a hőszállítást.Ez nem jó,mert nem a gőz vitte el az energiát.Nekem a pára melegített mindent,elvileg ez a helyes működés.Soknak találom azt a vízmennyiséget az én működő darabomhoz képest.
Hank

#173 Felhasználó inaktív   Chosen1 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 12. 16:25

Gratula a sikeres tesztekhez.
A gőz mindig a gravitációval ellentétes irányban szeretne mozogni, tehát a gyári csövek sem tudnak fejjel lefelé működni, ezt úgy oldák meg hogy betesznek x darabot így x et meg úgy aztán valamelyik majd működik. Szerintem első körben ha egy jó durva csiszolópapírral hosszirányban meghúzogatjátok az is sokat ront a csepptapadáson. De a full polír felület sem rossz azon is szívesen leszalad a vízcseppek többsége, egy csőre kell polírpapírt ragasztani és azon húzgálni a másik csövet érzéssel, mintha...  :D

Szerkesztette: Chosen1 2005. 04. 12. 16:37 -kor

#174 Felhasználó inaktív   Chosen1 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 12. 16:42

Közben belegondoltam, végül is mehet fejjel lefelé a nyomás miatt, de nem optimális.

Szerkesztette: Chosen1 2005. 04. 12. 16:51 -kor

#175 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 12. 20:08

Idézet: Hank - Dátum: 2005. ápr. 12., kedd - 16:52

Lehet hogy a forrásban lévő felnyomódó meleg víz okozta nálad a hőszállítást.Ez nem jó,mert nem a gőz vitte el az energiát.Nekem a pára melegített mindent,elvileg ez a helyes működés.Soknak találom azt a vízmennyiséget az én működő darabomhoz képest.
Hank

Valószínűleg nem ment fel a felforrt víz, mert a cső alján lehet hallani, hogy ott forr a viz, és érezni is lehet a rezgésből.

Azóta újratöltöttem, most kb 10ml viz van benne.
Most már van gyorscsatlakozó, és egy visszacsapó szelep is a fecskendőn, egy pumpa csatlakozójából, - így könnyedén be lehet állítani a viz mennyiségét.
Így is ugyanolyan jól működik.
A viz hőmérséklete, amivel melegítem nem lehet túl forró, mert a kezemet simán bele tudom tenni anélkül, hogy megégetne, - kb 38-45c fok között lehet.
Még nem mértem meg hőmérővel, ezért ez csak 'saccolt' érték.

A mennyiség előszőr tényleg sok volt, de a cső is elég nagy: 17mm*40cm.

#176 Felhasználó inaktív   Bali&reg; 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 12. 20:57

Hát hogyan forralom el,sehogy! 
Nem forralással oldom meg a vákuumkészítés problematikáját!
Lehel hűtőgép kompresszor csodákra képes,és jó vákuumot is csinál.De ott van "Doktor fecskendő tubus" 100 HUF-ból megvehető,olcsó és ha jól húzzuk akkor bika vákuumot csinál,jobbat mint Lehel barátunk.
Meglátjuk még mi lesz,mindketten elméleti síkon közlekedünk,de becsülöm hogy tudsz tanúlni abból ha nincs igzad(én is így vagyok vele)
/Hank/

Én most arra a forralásra gondoltam, hogy elfogy a vized működés közben a HP-ból. Érted? Lehet, hogy az előbb félreérthető voltam.

-------------------------

Sikerült!

Sikerült műkődőképes heatpipeot készítenem a fecskendős módszerrel.
Az én heatpipeom mérete elég giggantikus: 17mm az átmérője, és 40 cm hozzú a rézcső.
Kb 8-10ml desztillált viz van a csőben, és a fecskendővel létrehozott vákkuum.
/Veriakilis/

Gratulálok! :) Gondolom ez még csak teszt verzió, mert nem látok rajta tömböt, ami a procival érintkezne.

Én úgy terveztem, hogy egy ilyen rézdrótköteget szétszedek szálljaira és a cső falához nyomva majd azon folyik le a víz.

------------------------------

Üdv!
Hát bevallanom nekem is működik  ,bár magasabb hőmérsékleten,de megy.
Tapasztalatom az,hogy kevés vizzel rossz,sok vízzel mégrosszabb.Van egy optimális vízmennyiség
(nekem  1-2ml),mikor intenzíven tud forrni,és nem dugul be a vákuumbuborék.
/Hank/

Érdekes módon nekem kevés vízzel később kezdett forrni, mint több vízzel. Ezen én is meglepődtem.

#177 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 12. 21:07

Idézet: Bali&reg; - Dátum: 2005. ápr. 12., kedd - 21:57

Gratulálok! :) Gondolom ez még csak teszt verzió, mert nem látok rajta tömböt, ami a procival érintkezne.

Én úgy terveztem, hogy egy ilyen rézdrótköteget szétszedek szálljaira és a cső falához nyomva majd azon folyik le a víz.

Érdekes módon nekem kevés vízzel később kezdett forrni, mint több vízzel. Ezen én is meglepődtem.

Igen még csak kísérleti darab.
Azért ilyen nagy.

Lehet, hogy a szálaira szétszedett rézdrót köteg jobb lesz.
Sok munkád lesz vele, és nehéz légmentesre forrasztani.
Nekem van egy 75W, és egy 300W-os pákám.

Igen ez valóban érdekes, már a fecskendős kísérletnél is tapasztaltam hasonlót, - könnyebben felforrt a viz.

Amikor kiendgedtem belőle a vákuumot, akkor nem szállította a hőt.
Ennél jobb bizonyíték nem is kell a megfelelő működés bizonyítására.

Most már nekiállok a procira való darab készítésének. :)

#178 Felhasználó inaktív   Bali&reg; 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 12. 21:27

Sok sikert a további munkádhoz! :)

#179 Felhasználó inaktív   Hank 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 12. 22:36

Szelep fajtája egy visszacsapó szelep?
Mindenesetre egy jó rézcsőverzió lesz a következő alanyom.Ha megy,rárakom 100W-os peltierre,ha jól működik meglesz az első blokk+pipe kombó.
Hank

#180 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 13. 10:24

Idézet: Hank - Dátum: 2005. ápr. 12., kedd - 23:36

Szelep fajtája egy visszacsapó szelep?
Mindenesetre egy jó rézcsőverzió lesz a következő alanyom.Ha megy,rárakom 100W-os peltierre,ha jól működik meglesz az első blokk+pipe kombó.
Hank

A hp-ben rendes autószelep van, a visszacsapó csak a viz eltávolításánál kell.
A visszacsapó szelep a fecskendőn van.
Így könnyebb eltávolítani a felesleges vizet a csőből.
Én teljesen teletöltöm a csövet deszt. vizzel, és viz alatt veszem ki a felesleges vizet a csőből.
A visszacsapó csak azért kell, hogy ne szívja vissza a fecskendőt.
Így aztán levegő egész biztosan nincs a rendszerben.

Téma megosztása:

• (78 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.