HWSW Informatikai Kerekasztal: HeatPipe és rejtelmei - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (78 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

HeatPipe és rejtelmei Hp házilag! Értékeld a témát: -----

#341 Felhasználó inaktív   Gyulavitéz 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 05. 05. 09:16

a ház teljes oldalát ilyen bordával akarjátok megoldani? a cpu alá hogy vezetitek a hőt? vagy az a bordának lesz majd a dolga? mert a hp ugye csak felfelé vezet jól.
nekem a házamnak kb alulról a kétharmada ilyen szempontból "veszteséges" terület.
Szóval nekem elég lenne talán fél méter is.

Én is kérnék szépen a harmadik versenyzőből, a méretet még le kell mérnem, de gondolom 1-2 még belefér.
<a href='http://notik.hu' target='_blank'>bontott notebook alkatrészek</a>

#342 Felhasználó inaktív   Gyulavitéz 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 05. 09:19

másik:
ha ennek a talpa 4 mm vastag, akkor kell mégegy alu lap is a borda talpa alá, hogy a 4-5-6-os csövet hozzá tudjam szorítani rendesen (félkör furat mindkét alu lapba)

#343 Felhasználó inaktív   PMiki 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 05. 14:54

Idézet: Veriakilis Hozzászólás 2005. máj. 5. - Dátum: csütörtök - 7:32

Én egy gyári házat akarok átalakítani.

Szerintem a gyári házak nem elég erősek, hogy ~10Kg alut az oldalukra csavarozz.
Illetve nem elég szellősek, ha pedig kell egy venti, hogy ne főjenek meg a HDD akkor adtunk egy pofont a kakinak.

Idézet: Gyulavitéz Hozzászólás 2005. máj. 5. - Dátum: csütörtök - 8:16

a ház teljes oldalát ilyen bordával akarjátok megoldani? a cpu alá hogy vezetitek a hőt? vagy az a bordának lesz majd a dolga? mert a hp ugye csak felfelé vezet jól.
nekem a házamnak kb alulról a kétharmada ilyen szempontból "veszteséges" terület.

Az való igaz, hogy az áltlunk készítendő HP valszeg csak felfele fog működni jól, de én nem tartok attól, hogy a hűtőborda többi része kihasználatlan lessz van ott még hűteni való:

táp
GPU
NorthBirdge
HDD

Másrészt láttál már olyan hűtőbordát minek csak az egyik fele volt meleg?
Az erősítőkben is a tranyók csak kis felületen érintkeznek a bordával.

Idézet: Gyulavitéz Hozzászólás 2005. máj. 5. - Dátum: csütörtök - 8:19 

másik:
ha ennek a talpa 4 mm vastag, akkor kell mégegy alu lap is a borda talpa alá, hogy a 4-5-6-os csövet hozzá tudjam szorítani rendesen (félkör furat mindkét alu lapba)

A tapl vastagsága: 32,7-25,3=7,4mm szóval nem kell agódni elég vastag az.

PMiki
Csak a csend elég halk...

#344 Felhasználó inaktív   Hank 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 05. 20:05

Látom nem csak én vagyok bizakodó PMiki :up:
Sokat törtem a fejemet hogy mennyire lesz jó hogy a borda 10-20cm-es végén melegítjük,de ahogy néztem a többi gyártó is ezt tette.
7*111*500 mm-es lap(borda talpa) elég jó hővezető.Rosszabb a hőszállítása mint a pipe-nak,de a passzív működés miatt a borda két széle között max 4 fok külömbség lesz.Azért bátorkodom írni ezt az értéket,mert van egy másik profilú 100*600*50cm-hosszú aluhűtőbordám(kevesebb lamellával mint a hármas jelölt).90-100W-nyi disszipált hővel szépen elboldugult 40-50 fok környéki bordahőfokon elment passzívban.Kb a proci megkapja ennek a 3*-át,nem lesz itt gond,csak a pipe-unk minősége fogja megszabni a hatásfokot.
A borda alul melegítve lesz max 4vinyóval és egy NB-vel,középen az R9700,tetején 6 pipe-al a proci.Nem lesz rajta kihasználatlan hely :D
Ha acél vázas a  kuckód akkor elvileg elbírja a böszme bordát,de nyegle lesz,pár merevítés kell majd hozzá.
Én meguntam hogy semmi sincs úgy ahogy én szeretném,inkább csinálokl magamnak olyat ami kell.
Hank

Szerkesztette: Hank 2005. 05. 05. 20:07 -kor

#345 Felhasználó inaktív   Gyulavitéz 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 06. 08:00

Picasso ismét alkotott. :)

Na azért írtam én az alsó vastagságot, mert ha pl 6-os csövet használok, akkor marad 1 mm az aluból? Meg úgy csak melegítéses technikával tudom a csövet beletenni, ami később már nem bontható meg. Én csavarozni fogom, de ehhez meg kell mégegy alu lap.

(szerk: Ja, rajzom kicsit hibás. A két alu közé is lehet kenni pasztát, így a hátsó részre leadott hő átmehet a bordás részre is.)

Csatolt képek:

• Csatolt kép: post-15-1115363020.png

Szerkesztette: Gyulavitéz 2005. 05. 06. 08:04 -kor

#346 Felhasználó inaktív   Gyulavitéz 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 06. 10:58

Sőt. Ilyen hosszú bordába nem tudok hosszanti furatot fúrni a lapjára párhuzamosan, ha pl annak kb a közepéig le kellene érnie, mert ilyen hosszú fúróm nincsen. Ezért lehet, hogy még egy másik közdarabot/blokkot is alkalmazni kell majd, amit megfúrok és utána csavarozom hozzá a nagy bordához, persze pasztával mindenhol.

Csatolt képek:

• Csatolt kép: post-15-1115373539.png

#347 Felhasználó inaktív   Hank 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 06. 16:08

Üdv!
Szerintem fölösleges ennyire bonyolítani a helyzetet.A forralási pont vége gondolom nálad is egy réztömbe lesz rakva.A vége ne maradjon kör keresztmetszetű,hanem lapított négyszögletes legyen.Nem kell többemeletes alulapokat farigcsálni,elég egy csikban bemart alulap és a lefogatás+ a borda.Kettő közé szendvicsben lenne a lapított rézcső.Magad is megtudod csinálni,párszor leírtam már hogyan kell.
Hank

#348 Felhasználó inaktív   Gyulavitéz 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 06. 16:51

télleg. ez a lapítás kiment a fejemből. pedig még rajzoltam is. :respect:

#349 Felhasználó inaktív   PMiki 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 07. 12:15

Szerintem a project a következő fő részekből áll:

A, Reprodukálható, müködö HP készítése.

B, Megfelelő hűtési teljesítménnyel bíró ház készítése.

C, Megfelelő teljesítményű passzív táp.

D, A komplett rendszer egybeépítése.

Szerintem a követtkező módon állunk:

A, Itt nem sok mindenkinek sikerült eredményeket elérni, olyan HP építeni pedik még senkinek sem sikerült ami minden kritériumnak megfelel ezek a kritériumok szerintem a következőek:

1, Kis ármérő szerintem 6mm-8mm-10mm de leginkább a 6mm-est javasolnám mivel ebből az átmérőből akár 6db is érintkezhet a CPU-val és felhsználva a HP magas számát a kletkező hőt nagyobb felületen, így egyenletessebben tudnánk szétosztani.

2, Reprodukálható hát itt nem tudom van e egyáltalán tapasztalaunk sikerült-e két azonos tuljadonságú HP-t készíteni.

3, Fixen lezárt legyen. Szerintem csak e módon biztosítható a hosszabb távú megbizható möködés. Ha jol tudom ilyet még nem sikerült készíteni.

4, Ne csak felefelé működjön. Talán ez a legkevésbé fontos, mivel a házat szerintem úgy is meg lehet építeni, hogy a HP csak felfele áll. Mindezek ellenére, ha sikerülne ilyen HP építése az mindenképpen az jelezné, hogy minőségi HP-t építettünk.

B, Tálán ezen a téren állunk a legjobban megfelelő hűtőborda beszerezhetű, a koncepció mindenki számára hasonló. Én ezzel kapcsolatban azt gondolom, hogy teljesen új házat kell építeni.

C, Szerintem aktív táp átalakítása zsákutca, venni kell egy gyárit és azt használni szrintem az álábbi lehetűségek jönnek szóba:

1, Olyan táp beszerzése amiben a hűtés HP-segítségével van megoldva. A gyári HP-t és hűtőfelületet lecserélni és a keletkező hőt a házra vezetve eldiszipálni. Már látam ilyet sajnos nem emlékszem a márkára.

2, Olyan táp bezsrvése minkel a hátulján kikülről felcsavarozott borda van ezt eltávolítani, majd innen HP segítségével a házra vezetni a hőt.

Pl. *EZ* itt:

Kép

Ez úgy 40-50.000 ft-ből lehet megúszni.

3, Gyárilag passíz ház részér gyártott táp beszrzése:

Mint *EZ* itt.

Nem tudom, hogy mennyibe került de nekem ő a kiszemelt álldozat.

D, Ez szerintem menni fog sok érdekes végeredményre számítok.

Idézet: Gyulavitéz Hozzászólás 2005. máj. 6. - Dátum: péntek - 15:51

télleg. ez a lapítás kiment a fejemből. pedig még rajzoltam is.

Szerintem ez zsákutca, ha az eredeti csővet vállasztod akkor a rendelkezésre álló kerületű csövet szétlapítva nem nyersz túl sokat mivel d=6mm setéen k=18,9mm na abból mi jön ki 5*4-es téglalap hát ezért kár küzdeni. Ha rá akarsz forrazstani egy másik csövet akkor pedig a mebbizhatóságot csökkented. szrintem az általad feljebb vázolt utolsó módszer a jó. A hőátadáson sokat nem fogsz veszteni a felület így a legbagyobb körbeöleli a csövet , a két alp közé fogott csövekkel egy egységet alkotó tömböt pedig könnye át tudod helyezni bárhova mivel ahűtőbordán csak par furatot kell készítened.

PMiki

#350 Felhasználó inaktív   Hank 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 07. 14:05

Üdv kollégák!
PMiki én nem értek veled egyet a táp ügyben kapcsoltban.
Jómagam jártas vagyok az elektronikai készülékek lelkivilágávban.Többek között javítottam notebookokat és gyáregységben autóhifiket is.A passzív és aktív tápok között a méretezésbeli külömségek vannak csak.
Áramköreik majdem ugyanazok,csak több tartalékot hagynak a passzív tápokban.Túlméretezik a kapcsoló FET-eket,gyorsegyenirányító diódákat,kondikat,tekercseket.Megkockáztatom azt is hogy teljesítményben nagyobb,de ugyanazon márka tápjai nem külömböznek semmiben(láttam már rá példát),csak a jobb hatásfokra belött testvér a kevesebb veszteségek miatt jobban terhelhető volt.A lényeg amit mondani akarok hogy egy márkásabb 400W-os tápot,aktív PFC-vel fölszerelve átalakítható passzívvá,ahogyan ezt vízhűtéssel is megtehető.
Tudomásom szeirnt az aktív PFC azt jelenti,hogy jobb hatásfokú a tápegység.Még valami,EU direktíva elő is írja hogy csak ilyen tápokat lehet majd forgalomba hozni,a kevesebb veszteségek miatt.
Persze ez nem gyerekjáték,mert komoly odafigyeléssel és szakértelemmel kell csinálni.
Dupla villamos szigeteléssel kb 4kV-is átütésbiztos lesz a táp,ez megoldható már.Új dobozt
és vésztartaléknak 90 fokon beinduló ventit is rákell rakni.
Nem levegőbe beszélek,vizsgáim után nekifogok a "minden passzív" projectnek.Inkább szórakozok a táp buherálásával,mint hogy kidobjak érte 40 ezreket.A befektetett munka sok  lesz,de a spórolt árból inkább elmegyek nyaralni.

Pipe ügyben,valóban csak félmegoldások születtek,de van már valami. :D
Vízzel az a baj hogy nagyon kis nyomás kell az alacsony forrásponthoz.
Figyelmem ezért fordult az aceton felé.Sajnos bekell szereznem tiszta acetont a kisérletekhez,de házibarkácsban jobban megvalósítható ha működne vele.
Lapítás nem azért kell,mert nagyobb felületetet akarunk elérni,kizárólag a jobb felfogatásért akarjuk ezt.Egyszerűbb egy fix mélységű hornyot marni,mint nagyon pontos koncentrikus furatot.
Cső lezárása valóban egy nagy falat lesz,de megolható,légkondi szerelők primitív szerszámokkal megtudják csinálni,akkor mi is.
Hank

Pipe-ügyben

#351 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 07. 15:48

Idézet: Hank - Dátum: 2005. máj. 7., szombat - 15:05

Üdv kollégák!

Pipe ügyben,valóban csak félmegoldások születtek,de van már valami. :D
Vízzel az a baj hogy nagyon kis nyomás kell az alacsony forrásponthoz.
Figyelmem ezért fordult az aceton felé.Sajnos bekell szereznem tiszta acetont a kisérletekhez,de házibarkácsban jobban megvalósítható ha működne vele.
Hank

Nol lehet beszerezni acetont?
A körömlakk lemosó nem jó, mert ez van ráírva: ACETONMENTES.

Nem tudod, hogy a metilalkoholnak mennyi a forráspontja (normál légköri nyomáson)?
Nekem abból van fél liter.
Bár ez elég veszélyes anyag.

A sima alkohol, és a metilalkohol sem kezd olyan forrásba a kihúzott fecskendőben, mint a víz.
Nem tudom miért.
Kíváncsi vagyok, vajon az aceton jobban felforrna, mint a víz.

#352 Felhasználó inaktív   Hank 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 07. 17:14

Alkoholkeverék,vagy alkoholszármazék nem jó.Próbáltam már,de nem jött be,egyenesen pocsék volt! :(
Átkellett mosnom 3* a csövet hogy a síma víz elkezdjen forrni,valamiért marhára lerontja az alkohol a pipe működését.
Azért gondoltam acetonra,mert ha egy pipe-ot készító cég ezt rak a csövébe,lehet hogy jó is.
Acetont lehe kapni vegyszerboltokban,Pesten van is egy Azúr vegyszerbolt a József körúton,Boross utca után hol kapható.Csak egy 1kg a minimum limit.Nincs kedvem megvenni,mert ennyi elég 100 pipe-ra is.

#353 Felhasználó inaktív   DrHIL 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 07. 22:45

Gyógyszertárban régebben volt aceton. Az tuti tiszta.

#354 Felhasználó inaktív   _Y_ 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 08. 15:48

azért néha jól jönne 1-2 ilyen primitív hűtős/klímás szerszám  :D
Kép
Azok népes táborába tartozom, akik nem tartoznak sehová.

#355 Felhasználó inaktív   PMiki 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 08. 17:21

Idézet: _Y_ Hozzászólás 2005. máj. 8. - Dátum: vasárnap - 14:48

azért néha jól jönne 1-2 ilyen primitív hűtős/klímás szerszám 

Ezt a problémat én is komolynak látom, náluk nemrég szereltek be klímát és kérdeztem a szeretőt, de ő azt mondta, hogy kell egy csap. Én nem szeretnék csapot. A klímánál ez ugye nem baj sőt kell az esetleges újratöltésre.

Ha te ilyen jártas vagy a témában nem tudnál segíteni a cső lezárásában, hogy lehet azt megtenni.

A hütőgépen azt látom, hogy nincs csap csak egy pár összenyomás hogy kell ezt csinálni?

PMiki

#356 Felhasználó inaktív   _Y_ 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 08. 19:02

Idézet: PMiki - Dátum: 2005. máj. 8., vasárnap - 17:21

Ezt a problémat én is komolynak látom, náluk nemrég szereltek be klímát és kérdeztem a szeretőt, de ő azt mondta, hogy kell egy csap. Én nem szeretnék csapot. A klímánál ez ugye nem baj sőt kell az esetleges újratöltésre.

Ha te ilyen jártas vagy a témában nem tudnál segíteni a cső lezárásában, hogy lehet azt megtenni.

A hütőgépen azt látom, hogy nincs csap csak egy pár összenyomás hogy kell ezt csinálni?

PMiki

ezzel a csőszorító fogóval nyomják össze
Kép

szerk: utána forrasztás ezüstel, vagy szilifoxal
folyató szer borax  :)
és nem csap, hanem töltőcső szeleppel kell
ezen tudsz után tölteni, ill nyomást/ elpárolgást mérni 

Szerkesztette: _Y_ 2005. 05. 08. 19:11 -kor

#357 Felhasználó inaktív   PMiki 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 08. 19:11

Milyen néven szerezhető ez be?

2-3 összenyomás lágy rézcsövön ez nyomásbiztos zárász hoz létre?

Milyen paraméterű csövekhez használható, a Metealoglobusnál megvett lágy rézcsővel jó eredményt fogok kapni?

PMiki

#358 Felhasználó inaktív   _Y_ 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 08. 19:20

Idézet: PMiki - Dátum: 2005. máj. 8., vasárnap - 19:11

Milyen néven szerezhető ez be?

2-3 összenyomás lágy rézcsövön ez nyomásbiztos zárász hoz létre?

Milyen paraméterű csövekhez használható, a Metealoglobusnál megvett lágy rézcsővel jó eredményt fogok kapni?

PMiki

REFCO ELSZORÍTÓ FOGÓ LÁGY RÉZCSŐHÖZ 6-10mm

háztartási hűtők töltőcsövének leforrasztásához
Bruttó ár: 6000-6500Ft
2 összenyomás elég, de a második elnyomáskor a fogót a csövön kell hagyni
a forrasztás végéig.
mint láthatod a fogó állítható a cső mérethez, tehát úgy kell beállítani, hogy kellően össze nyomja, de azért ne annyira hogy elvékonyodjon az anyag, és ezáltal könnyen eltörhetővé váljon.

#359 Felhasználó inaktív   PMiki 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 08. 19:32

Már csak az a kérdésem hol érdemes megvenni, ki forgalmazza?

PMiki

#360 Felhasználó inaktív   _Y_ 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 08. 19:40

Idézet: PMiki - Dátum: 2005. máj. 8., vasárnap - 19:32

Már csak az a kérdésem hol érdemes megvenni, ki forgalmazza?

PMiki

hát pl. ők , persze csak ha nem gond hogy beszúrtam ezt ide :)

http://www.hobagoly.hu/index.ht

szerk: amúgy csak halkan jegyzem meg , ha össze is nyomod a csövet fogóval attól még forrasztanod kell.
a fogó kb 6 ezer, akkor nem jársz jobban egy szeleppel amit kb 5-7 száz pízé megkapsz ? :D
ráadásul ha elszurtad a töltetet, utána tudsz tölteni vagy esetleg le engedni belőle  :think:
szal ja  :cool:

Szerkesztette: _Y_ 2005. 05. 08. 19:54 -kor

Téma megosztása:

• (78 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.