HWSW Informatikai Kerekasztal: HeatPipe és rejtelmei - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (78 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 39
  • 40
  • 41
  • 42
  • 43
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

HeatPipe és rejtelmei Hp házilag! Értékeld a témát: -----

#801 Felhasználó inaktív   Hank 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 07. 04. 23:39

Nem kell berágni no!  ;)
Kicsit furcsa a modorod és sokan ezt nem tolerálják.
Bírka türelmű ember vagyok ,még RGB kaliberű emberekkel is próbálok közös nevezőre jutni.
Jó lenne tudni hogy ennek a mosófolyadéknak mennyi a fajhője.
Sütheted ha gyors a gáz-folyadék ciklusod,kicsi fajhővel kevés hőt tud felvenni akkor is.
Hank

Szerkesztette: Hank 2005. 07. 04. 23:40 -kor

#802 Felhasználó inaktív   Maxie-Gas 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2005. 07. 04. 23:56

Idézet: Hank - Dátum: 2005. júl. 5., kedd - 0:29

Nem vagyok nagy helyesírásbajnok,de ez kicsit ütős "A jukakon való ..."
Szóval tiszteljük meg a fórumot,meg amúgy is magyarok vagyunk.

Érdekes az ötlet,de nem mernék megesküdni rá hogy jó lesz.Csövek helyett elég lenne fémszövet is a cső egész hosszán.Tölcsér minek,számomra ez fölsleges,stb

Kb ugyanazt írtad le,mint mi a pipe működésről csak te szobahőfokon forró folyadékot raknál bele.
Vákuum valóban nem kell bele,csak várni kell hogy kinyomja a  gőze a levegőt.Nem tudom miért kell CNC,mert egy csőhöz se használtam eddig.
Fémfűrész,csípőfogó és satun kívül nem használtam semmi más spéci eszközt.

Örülök annak hogy te is foglalkoztál  pipekészítéssel,ne vedd sértésnek ha kiosztottunk,de kicsit hányavetett módon írtad le.Várom hogy mire jutottál.
Hank

[QUOTE]

A lényeg a lényegben hogy a cső mindenkép kel ha azt akarjátok hogy flexibilis legyen nameg azért is jó mert a visszaáramló folyadék kisseb (legaláb is minimalizáltab)felületen érintkezik a felfelé áramló gázzal (de ez a cső lehet pl müanyag is hogy tökéletesebb legyen)ezáltal megakadályozva annak idő előtti felmelegedését.
Naszóval ha pl. szivacsos a cső fala vagy éppen fémszövet nagyon megnövelné a felületet ezáltal előhevitené a folyadékot ami ép nem ésszerü dolog hisz hideg folyadék kel minekün.
Na és ha a gáz sem hült visszább akkor tutibb a termocirkuláció.
Én ugy gondolom hogy ezzel sokkal hatékonyab hütést lehetne elérni.
A flexibilitásrol meg annyit hogy a kis csövecske ugy is oda vezeti a folyadékot ahova az kell.
Nameg hajlitásnál pl. a teljes ellaposodást is meggátolja és még akkor is marad hej a belső cső mellet a gáz áramlásához.

Ha érdekelne még ötlet csak szój.

#803 Felhasználó inaktív   Maxie-Gas 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 07. 05. 00:14

Up!

Ha nagyon ráakarsz kattanni a dologra akkor inkább MSN-en keres meg (igy hatékonyabban tudok segiteni).
Annit előljáróban hogy ezt a témát a tenyeremen hordom nap mint nap.
Munkahejjemen hasonló dolgokkal foglalatoskodom (pl. felforralás , desztilláció) csak egy kicsit nagyban (32t/h :D ).
Nah a lényeget meg majd MSN-ben persze ha érdekel.

#804 Felhasználó inaktív   Gyulavitéz 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 05. 07:50

A fórum azért fórum, hogy mindenki láthassa, ha valakivel MSN-en akarsz tárgyalni, akkor minek jöttél ide az ötleteddel? Ilyen alapon én is szolgálhatok emilen sok ötlettel ezzel kapcsolatban, írjon akit érdekel.

Végülis a heatpipe is termocirkuláció, semmiben nem tér el attól amit te mondtál, csak éppen te más formát ajánlasz a vékony cső helyett.
Amiben más a cső, az az, hogy a házon kívülre is ki tudom vele vezetni a hőt, és visszafolyik ugyanúgy, ahogy neked is a tölcsér segítségével.

A lamellákat is értem/jük, így nagyobb felületen melegíti fel a folyadékot a fém, nekünk erre ott van a fémharisnya.

Egy kérdésem had legyen: azt mondod nagy betűkkel, hogy minek a vákum, azután pár sorral lejjebb, hogy a gáz forráspontját eltalálni adott nyomáson.... :think: Nem ez az elve a heatpipe-nak is? Mi itt az újítás?

Szóval ne verd annyira a melled légyszives, ötleteink nekünk is vannak, te most "csak" egy új formát és másmilyen gázt találtál ki.
<a href='http://notik.hu' target='_blank'>bontott notebook alkatrészek</a>

#805 Felhasználó inaktív   Hank 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 05. 09:26

Üdv!
Írtál sok mindent,de nagyon elvi megközelítésben gondolkodol.Elsőnek is,ez egy passzív zárt redszer.Nincs benne kompresszor,stb.
Azt írod hogy hideg folyadék visszakerül a forralási helyre,csak azt elfelejted hogy nem nyitott edénnyel dolgozunk(nekünk elég ha a gőz kicsapódik és folyadékként visszacsurog).
Te azt feltételezed hogy a hőleadó olyan jó hogy mindig konstans hőfokon tartja magát és közben eldisszipál 100W-ot.
Sajnos ilyen nincs,rövid időn belül a borda is felmelegszik és beáll egy termikus egyensúlyra.Azt vonja maga után hogy a visszafolyó elegy nem lesz hideg,mert a borda előmelegítette a te szavaddal élve.
Szóval egy dolgot kijelenthetek: a heatpipe NEM HŰTŐESZKÖZ,CSAK HŐT TUD SZÁLLÍTANI!!! másik dolog hogy a hőelvonás hűtéssel jár együtt.Szóval a pipe önmagában nem ér semmit,kell rá egy bika borda ami eltudja diszpálni a hőt.
Ha végiggondolod a te konstrukciódat és azt amit mi csinálunk akkor beláthatod hogy a mi csöveink jóval "primitívebb" felépítésűek.Nincsenek csövek/tölcsérek,nincs lamella,te konstrukciódat is jól lekel zárni ,mert kiszökne a gáz stb...
Szóval más amit te csinálsz,de a te elgondolásod inkább hasonlít egy abszorpciós hűtésre.
Ott jön elő az hogy  kipárolgott ammóniát ilyen bordás csöveken cseppfolyósítják,utánna egy téfogatnövekedés miatt elpárologtatják és hűtünk is.A te ötleted inkább erre engedne következtetni.
Valamiért nagyon RGB feelingem van...

Hank

#806 Felhasználó inaktív   Gyulavitéz 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 05. 11:10

Nekem meg T2K feelingem... :)

#807 Felhasználó inaktív   Gyulavitéz 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 05. 11:20

Mégegy dolog: a Topic alcíme az, hogy HP házilag. Namost ez a mosógáz vajon minden háztartásban előfordul? Vagy mondjuk 100-ból egyben? Szerintem még ennél is ritkább.
Persze nem mondom, hogy az acetont beleesik a háztartási vegyszerek csoportjába, ezért is inkább a vizes csövek érdekelnek jobban. Akinek elérhető, az persze csinálja, de én nem erőlködöm, cél az, hogy tényleg házilag állítsam elő.
Aztán lehet, hogy számomra az lesz a kísérlet eredménye, hogy házilag vízzel nem lehet hp-t gyártani, de már viszonylag közel járok én is a megoldáshoz. Ha meg mégsem sikerül, akkor levonom a következtetést, játszottam egy jót párezer forintért, és okosabb lettem, majd megveszem a boltban a cumót készen.

#808 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 05. 14:59

Idézet: Gyulavitéz - Dátum: 2005. júl. 5., kedd - 12:20

Aztán lehet, hogy számomra az lesz a kísérlet eredménye, hogy házilag vízzel nem lehet hp-t gyártani, de már viszonylag közel járok én is a megoldáshoz. Ha meg mégsem sikerül, akkor levonom a következtetést, játszottam egy jót párezer forintért, és okosabb lettem, majd megveszem a boltban a cumót készen.

Sikerülni fog Neked is a házi (vizes) heatpipe. :)
Nem nehéz elkészíteni.
Azt már persze nehéz elérni, hogy 30C fokon is jól szállítsa a proci hőjét, de szerintem nem lehetetlen.
45-50 C fokon már prímán működik.
Aki kazán jellegű procit akar hűteni, annak bőven jó a házi-vizes heatpipe.
Aki kisebb hőmérsékletet termelő procit hűt, annak legfeljebb vizes hp-vel magasabb lesz a proci hőmérséklete egy kicsit, viszont a passzivitás miatt néma lesz.
Egy ilyen procit 30-40 fokon (100%-os terhelésen) amúgy is csak vízzel lehet tartani. Vagy szobahőmérséklet alatt kompresszoros hűtővel.
A gyári léghűtők sem képesek általában 40C fok alatt tartani egy ilyen 'kazánt'.
Szerintem ha 45-50 C fokon marad egy prescott, akkor elmondhatjuk, hogy sikerült házi-heatpipe-os passzív hűtést készíteni.
Nem vagyunk ettől túl messze.
A borda már megvan, van réztömb is, 'csak' a házat kell összerakni, mielőtt legyártom hozzá az egybeépített heatpipe-os hőleadó/hőfelvevő egységet.
Azért készítem el csak a kész ház után a heatpipe-os egységet, mert akkor derül ki a proci, és a borda felülete közötti szintkülönbség,- ehhez a szintkülönbséghez akarom méretezni a hőleadó/felvevő egységet.
Csak azt nem tudom, hogy hol vegyek 30cm vastag vörösréz tömböt.

Veriakilis

Szerkesztette: Veriakilis 2005. 07. 05. 15:03 -kor

#809 Felhasználó inaktív   Screwd_iver 

• Újonc
  • Pipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2005. 07. 05. 15:13

Idézet: Veriakilis - Dátum: 2005. máj. 10., kedd - 22:02

Hol lehet legálisan acetont venni?

Üdv Urak!
Véletlenül kerültem erre a topicra, de izgalmasnak találom, ha nem bánjátok, hozzá is szólok majd egy párat.
Napenergia-hasznosítás vonalon mozgok jelenleg, innen az érdeklődés a hőcsövek iránt, csak kicsit nagyobb léptékben.
Szakmám szerint (fém)restaurátor vagyok, ha tudok, szívesen segítek fém/forrasztás/kémia ügyekben.

Üdv, Screwdriver (csak valaki nyúlta az ősi nickemet...)

Az első: tiszta acetont (sajna 5literes kiszerelésben) a Nagy Lajos Király útján a Novia Kft.-nél kaptok, ahol mindenféle műgyantákat is. (remélem, ez nem minősül reklámnak)

#810 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 05. 15:22

Idézet: Screwd_iver - Dátum: 2005. júl. 5., kedd - 16:13

Üdv Urak!
Véletlenül kerültem erre a topicra, de izgalmasnak találom, ha nem bánjátok, hozzá is szólok majd egy párat.
Napenergia-hasznosítás vonalon mozgok jelenleg, innen az érdeklődés a hőcsövek iránt, csak kicsit nagyobb léptékben.
Szakmám szerint (fém)restaurátor vagyok, ha tudok, szívesen segítek fém/forrasztás/kémia ügyekben.

Üdv, Screwdriver (csak valaki nyúlta az ősi nickemet...)

Az első: tiszta acetont (sajna 5literes kiszerelésben) a Nagy Lajos Király útján a Novia Kft.-nél kaptok, ahol mindenféle műgyantákat is. (remélem, ez nem minősül reklámnak)

Üdv!

Az acetont mindenféle 'jogosítvány-engedély' nélkül lehet ott venni?

Valahol feljebb raktam be linket napenergiával működő hp-ket gyártó(?) forgalmazó(?) magyar cégről.
Elég érdekes az az oldal.
Ott olvastam a fémes csörgéséről a viznek vákuumban. :D

Veriakilis

#811 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 05. 15:25

Idézet: Screwd_iver - Dátum: 2005. júl. 5., kedd - 16:13

Üdv Urak!

Kapillári réteg kialakítására van valami jó ötleted?

#812 Felhasználó inaktív   Gyulavitéz 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 05. 16:46

Nem ez volt az?
http://www.kardoslabor.hu/index.html
Nekem azóta is a bookmark-ban van a link, néha nézegetem. ez lesz a jövő szerintem.

#813 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 05. 18:26

Idézet: Gyulavitéz - Dátum: 2005. júl. 5., kedd - 17:46

Nem ez volt az?
http://www.kardoslabor.hu/index.html
Nekem azóta is a bookmark-ban van a link, néha nézegetem. ez lesz a jövő szerintem.

De, ez volt az.

Most számolgattam egy kicsit.
A régi proc hűtöm GlacialTech  Igloo 4350(azóta Zalman van már) felülete 1782 négyet cm.
Az 4 db 50 cm hosszú passzív botda felülete: 16230 négyet cm.
Ha a sima felét is számolom, akkor 18460 négyet cm.
Ez kb. 10* akkora felület.
Ez csak elég lesz a passzív hűtésre (még akkor is, ha egyszer lecserélem a celeront egy prescottra). :D

Veriakilis

#814 Felhasználó inaktív   Bali&reg; 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 05. 18:36

Maxie-Gas: Nem tudom, hogy mennyire lenne jobb a cirkuláció, de nem hiszem, hogy sokkal jobb lenne a sima csőnél, szóval nem éri meg a többletidőt.

Ja és nézz már bele a helyesírási szótárba a j-ly-s szavakra koncentrálva. :D 

#815 Felhasználó inaktív   Lityi 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 05. 19:46

Idézet: Screwd_iver - Dátum: 2005. júl. 5., kedd - 14:13

Üdv Urak!

OFF

Üdv, kedves Screwd_iver! A napenergiás cuccokon szabadidőmben agyalok sokat, engem is nagyon érdekel a téma, irigyellek, hogy ilyesmivel foglalkozol! :)

#816 Felhasználó inaktív   knifemaster 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 05. 20:40

Idézet: Veriakilis - Dátum: 2005. júl. 5., kedd - 13:59

Csak azt nem tudom, hogy hol vegyek 30cm vastag vörösréz tömböt...

Szinesfém leadó helyeken MÉH telepen nézz körül.
Nem hülye vagyok,csak tudatlan....

#817 Felhasználó inaktív   Lipton 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 06. 02:11

[quote name='Maxie-Gas' date='2005. júl. 4., hétfő - 21:01'] [QUOTE]

Bocs de volt rá 2percem firkantani egy rajzot nameg ugyanennyi megirni a hozzászólást.

Ugyhogy SORRY. ;)

Nameg amugy is még  :lama: vagyok a forumkodáshoz. :sandor: [/quote]
Elhiszem.
Az viszont már nem túl hihető, hogy az összes hozzászólásodat ennyi idő alatt kellett megírni. :)

#818 Felhasználó inaktív   Screwd_iver 

• Újonc
  • Pipa
  • Blog megtekintése

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2005. 07. 06. 14:56

Üdv!

"Kapillári réteg kialakítására van valami jó ötleted?"

-a litze huzal a jó út a házilagos építésben, a legtöbb helyen granulált szinterbronzot alakalmaznak. (igen, azok a kis rézszínű golyók a kompresszor előtti vízleválasztóban)
A Kuprál Kft.-nél árulnak ilyesmit, csak nem hiszem, hogy a nekünk megfelelő méretben.

-amúgy azt gondolom, ha a cső kissé döntött, vagy függőleges, akkor nincs szükség kapillárisokra, sőt, a polírozott, fényes felületen is könnyebben kondenzálódik a pára. Az összegyűjtött folyadék visszavezetéséhez a huzagolást érzem a legjobbnak, de nem tartom feltétlenül szükségesnek, legalábbis egyenes cső esetén.
(a nálunk használatos /ammóniával töltött/ hőcsöves kollektorokban is sima a cső belső fala, igaz itt kötelező az egyenes kivitel, 45fokos dőléssel)

Még valami: ha már megnéztétek a kardoslabor linkjét, érdemes megfigyelni a fotón, hogy a kondenzátor (a ballon a cső tetején) méretének növelése bevett "szokás"; a hőleadásra szánt felület növelése hasznos lehet!

És: ha már kezdtek belejönni a forrasztgatásba, mi a bánatért vesztek relatíve drágán hűtőbordákat, mikor néhány(?) lemezcsík alaplapra forrasztásával ez szintén megszegelhető otthon?  ;)

És 2.0: párhuzamos csőszorításhoz érdemes készíteni két, íves élű kiegészítő pofát a satura, ami az eredeti pofánál keskenyebb.

És 3.0: galvanizálás problematikája (előrébb olvastam). Felesleges, hogy (rézszulfát oldat esetén) az anód alumínium legyen (amennyiben külső áramforrással csinálod), mivel az oldatból a katódra (cső) a réz ionok válnak ki, nem alu. Ha a cső belsejére kívántok felvinni réteget, akkor a külső oldalát le kell védeni (viasz/zsír megteszi) a belsőt pedig rendesen zsírtalanítani, polírozni, oxidmentesíteni (nem ebben a sorrendben...). Ha elég nagy az egységnyi felületre eső áramerősség, akkor a katódon kiváló réteg durva, rücskös lesz, ami ebben az esetben jó. Egy hátránya azért van: ez a rideg réteg megnehezíti a cső későbbi hajlítgatását, de egy gondos lágyítással megoldható.

És 4.0: lágyítás/keményforrasztás: a lágyítás akkor kielégítő, ha a (lehetőleg szúró-) lángba tartott réz kissé már izzik, és a lángot alig észrevehetően zöldre színezi. Utána, a hirtelen hűtésre 10%-os kénsavat illik használni, az oxidok eltávolítása miatt. Ezután a savmaradékot közömbösíteni is illik, mondjuk ultrás vízben lögybölve. BALESETVESZÉLY!!!
(a savmaradékok altávolítása igen fontos, mivel az kissé párás idő esetén igen gyorsan le fogja zabálni a proci lábait!!!)

-LEHET forrasztani városi gázzal, csak kell hozzá egy rendes pisztoly (ha megtalálom a rajzot, felrakom, ezt is meg lehet otthon csinálni!). Kell még hozzá pl. egy hűtőgépmotor, kompresszor gyanánt. A lényeg az, hogy lehessen vele tisztességes szúrólángot képezni.
Szükséges eszközök:
borax (gyógyszertárból. ne csodálkozz, ha furcsán néznek, a borátokat szokás tetűirtásra is használni... :) ) -kevés vízben krémállagú a jó
ezüstforrasz (ötvöstől, ötvösboltból) -a felületét forrasztás előtt illik finom csiszpapírral megtisztítani
kis ecset, rozsdamentes hústű

Menet:
-a forrasztani kívánt részt bekenjük kevés boraxszal, majd lágy lánggal melegítjük kicsit (borax felhabzik, majd lesimul)
-a borax tetejére ráteszünk egy kis darab forraszt, majd keményebb lánggal, folyamatosan mozgatva addig hevítjük, míg a forrasz elfut. Utána lágyabb lánggal kissé még hőn tartjuk, és hagyjuk kihűlni. Langyos állapotban jöhet a kénsavas, ultrás tisztítás. (a hústű a forrasz esetleges pisztergálására szolgál)

Galván-eljárással egyszerűen készíthető "rücskös" felület a csőre, alkalmasint dobok egy rajzot elektrolitkoncentrációval, áramerősséggel, biszbasszal-csillagszóróval-miegyébbel.

Aceton-kérdésre PÜ-ben válaszolok...

remélem, nem voltam sok.  ;)

#819 Felhasználó inaktív   Screwd_iver 

• Újonc
  • Pipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2005. 07. 06. 15:20

Idézet: Veriakilis - Dátum: 2005. júl. 1., péntek - 11:43

Szerintetek milyen ötlet az, hogy vegyes heatpipeket használ az ember a proc. hűtésére?
Ezt úgy értem, hogy 6 db heatpipe-ból 3db vízzel működik, 3 db pedig acetonnal.

UI: olyan rézcsövet, ami kb. akkora (külső belső átmérő), mint az injekcióc tubus hol lehet venni?
Klimásoknál?

Brilliáns...

Melyik tubus?

Szerkesztette: Screwd_iver 2005. 07. 06. 15:22 -kor

#820 Felhasználó inaktív   bundas 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 07. 06. 17:27

Honnét lehet kisakkozni egy HP teljesítményét? Most bontottam egyet egy dög notiból, jó lenne értelmes dolgokra használni. Átmérő kb 4mm ,vörösréz cső, lágyforrasztással lezárva

Téma megosztása:

• (78 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 39
  • 40
  • 41
  • 42
  • 43
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.