HWSW Informatikai Kerekasztal: Ajánlom magamat - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (11 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Ajánlom magamat Némi olvasnivaló...

#21 Felhasználó inaktív   *Macika* 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 03. 23. 21:56

Idézet: Renwick - Dátum: 2005. márc. 23., szerda - 20:28

A cikk második részének első oldalán olvashatatsz a szavatosságról és a jótállásról. A többit nézd meg az utolsó rész végén az összefoglalóban.
A kötelező jótállásról a 151/2003. Korm. rendelet melléklete rendelkezik (letölthető az utolsó cikk végén). Ami ott a felsorolásban nem szerepel, arra nem kötelező jótállást vállalni.

üdv

R.

Értem.

Köszönöm!
Gondolkoztál már ma?

#22 Felhasználó inaktív   Biborkékhóvirág 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 23. 22:36

Idézet: csucs - Dátum: 2005. márc. 23., szerda - 20:37

Jogilag mind a kettőt, csak a depo esetén a depohoz kell visszavinni 8 napon belül :p

Szia!

Ez tetszett,  :D  de a dolog komolyan érdekel, így aki tudja, az ne kímélje a billentyűzetet.

Biborkékhóvirág

Szerkesztette: Biborkékhóvirág 2005. 03. 23. 22:36 -kor

#23 Felhasználó inaktív   Biborkékhóvirág 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 23. 22:37

Idézet: csucs - Dátum: 2005. márc. 23., szerda - 20:37

Jogilag mind a kettőt, csak a depo esetén a depohoz kell visszavinni 8 napon belül :p

Szia!

Még valami, legyen, ahogy akarod, de akkor Nekik is fizetnék.
Így jó lesz?  :D

Biborkékhóvirág

#24 Felhasználó inaktív   csucs 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 23. 22:52

Idézet: Biborkékhóvirág - Dátum: 2005. márc. 23., szerda - 22:37

Szia!

Még valami, legyen, ahogy akarod, de akkor Nekik is fizetnék.
Így jó lesz?  :D

Biborkékhóvirág

Bocsi, de a szerződést velünk ebben az esetben a számlával kötöd :think:

#25 Felhasználó inaktív   csucs 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 23. 22:52

Na jó, nem :)

#26 Felhasználó inaktív   Renwick 

• Renwick
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2005. 03. 24. 09:47

Idézet: Biborkékhóvirág - Dátum: 2005. márc. 23., szerda - 21:17

Sziasztok!

Nem rossz a cikk, bár vannak részek, amelyekkel nem teljesen értek egyet, de erről majd csak akkor írok, ha érdekel valakit.
Viszont lenne egy kérdésem, hogy mit nevezünk webáruháznak, és rögtön két példát is írok:
1.) Depo;
2.) E-connect

Biborkékhóvirág

Engem érdekelne mivel nem értesz egyet. :)

A webáruház fogalmát nem határozza meg törvény, a lényeg, hogy ha a vásárlás (szerződéskötés) valamilyen közvetítő közegen keresztül jön létre, akkor alkalmazni kell rá a 17/1999. Korm. rendeletben foglaltakat.

üdv

R.

Szerkesztette: Renwick 2005. 03. 24. 09:49 -kor

Can you hear me, major Tom?

#27 Felhasználó inaktív   csucs 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 24. 10:30

Szerintem az a kérdés, hogy a depo esetén kivel kötődik a szerződés. Egyértelmű, hogy nem a depoval kötödik a szerződés, hiszen a depo alatt található cégek a depot használják szerződéskötés céljából. A lényeg tehát, hogy a vevő nem a depoval köt szerződést rendeléskor, hanem azzal a céggel, akitől rendeli a terméket. :)

Halkan jegyzem meg, hogy nem ártana, ha a deponak is köze lenne a szerződésekhez és egy kis felelősége lenne a dologban, mert sem adatok nem helyesek, sok esetben a cégek hihetetlen árakat képesek megjelentetni és ritka a szankció. Ha pedig van szankció, az pedig általában ökörség (példul ezeket sem írhatnám ide). Persze ez szigorúan magánvéleményem és nem a cégemé :)

#28 Felhasználó inaktív   Biborkékhóvirág 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 24. 11:31

Idézet: csucs - Dátum: 2005. márc. 24., csütörtök - 9:30

Szerintem az a kérdés, hogy a depo esetén kivel kötődik a szerződés. Egyértelmű, hogy nem a depoval kötödik a szerződés, hiszen a depo alatt található cégek a depot használják szerződéskötés céljából. A lényeg tehát, hogy a vevő nem a depoval köt szerződést rendeléskor, hanem azzal a céggel, akitől rendeli a terméket. :)

Halkan jegyzem meg, hogy nem ártana, ha a deponak is köze lenne a szerződésekhez és egy kis felelősége lenne a dologban, mert sem adatok nem helyesek, sok esetben a cégek hihetetlen árakat képesek megjelentetni és ritka a szankció. Ha pedig van szankció, az pedig általában ökörség (példul ezeket sem írhatnám ide). Persze ez szigorúan magánvéleményem és nem a cégemé :)

Szia!

Teljesen egyetértek Veled, és csupán annyit jegyeznék meg, hogy a Depo úgy bújik ki a felelősség alól, hogy a termékleírásokat nem ő, hanem az egyes cégek készítik, mivel szerinte a cégek tudják, hogy az adott terméknek mik a jellemzői (már, ha tudják  :( ).
Persze az is kérdés, hogy hogyan lehetne bevonni a Depot a felelősség válalásába?  :rolleyes:

Biborkékhóvirág

#29 Felhasználó inaktív   Biborkékhóvirág 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 24. 11:32

Idézet: Renwick - Dátum: 2005. márc. 24., csütörtök - 8:47

Engem érdekelne mivel nem értesz egyet. :)

A webáruház fogalmát nem határozza meg törvény, a lényeg, hogy ha a vásárlás (szerződéskötés) valamilyen közvetítő közegen keresztül jön létre, akkor alkalmazni kell rá a 17/1999. Korm. rendeletben foglaltakat.

üdv

R.

Szia!

Még a mai nap folyamán ki fogom fejteni, hogy mikkel nem értek teljesen egyet.

Biborkékhóvirág

#30 Felhasználó inaktív   Biborkékhóvirág 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 24. 13:28

Szia!

Amit leírok nem bántásnak vagy helyreigazításnak szánom, ez csak a magánvéleményem és tapasztalatom, inkább az vele a célom, hogy az érme másik oldalát is lehessen látni.

A cikksorozat számomra kissé fogyasztó-oldalúnak tűnt, vagyis elsősorban a fogyasztó jogait sorolta fel és a kötelességeit nem igazán. Valamint úgy éreztem, hogy azt sugallja, hogy a nagy és sok bolttal rendelkező kereskedőktől kell vásárolni, mert ott intézik a jótállást, és ott minden jó. Pedig szép számmal akad kis bolt is, amelyik nagyon korrektül végzi ezeket az ügyeket (talán pont azért, mert kicsi, és egyetlen vevőt sem szeretne elveszíteni).

Ezt írtad: "Lényeges, hogy az ilyen árucikkek akkor és csak akkor árusíthatóak, ha mellékelik hozzájuk a magyar nyelvű tájékoztatót".

Nagy kérdés, hogy vajon kinek kell ezt a magyar nyelvű tájékoztatót elkészíteni? A forgalmazónak, vagyis nagykereskedőnek, aki először behozza az országba a terméket, vagy a kiskereskedőnek, aki továbbértékesíti? Azt hiszem eléggé irreális elvárás egy kiskereskedőtől, hogy az általa árult akár több száz különböző termékhez - mivel mindegyik külföldről jön - írjon egy kimerítő útmutatót, mikor még maga sem biztos, hogy az általa árult összes termék pontos működését ismeri. A nagykereskedés viszont nem foglalkozik ezzel a dologgal, hiszen a törvények és rendeletek nem neki szólnak, az ő viszonyát úgymond semmi nem szabályozza - hiszen a Ptk.-ra hivatkozva ki fog pereskedni azzal, akitől terméket akar vásárolni, ha az nem kíván magyar nyelvű útmutató adni?

Érdekelne, hogy szerinted ez hogy oldható meg, mert a fogyasztó csak a jogait követeli, nem lát túl a dolgokon, és persze miért is érdekelje őt ez a háttér - jogosan. Viszont megint a kiskereskedőt sújtani olyasmiért, amiért nagyrészt nem ő felel, nem igazán érzem jogosnak.

Érdemes lett volna megemlíteni azt is, hogy a fogyasztó arra is figyeljen, hogy a jótállást a kereskedő milyen feltételekkel vállalja. Erről ugyanis nincs szó, és a jótállási jegy önmagában még nem elég a jótállás érvényesítéséhez, márpedig a cikkből nagyjából az derül ki, hogyha átvettünk egy jótállási jegyet, elromlik a készülék, hurrá, már mehetünk is cseréltetni vagy javíttatni.

Sajnos a fogyasztók is hajlamosak arra, hogy elfelejtsék hogy a számítástechnikai alkatrész nem egy elektromos készülék, ahol elég a készüléket visszavinni. Itt vannak egyéb járulékos alkatrészek, antisztatikus zacskók, sőt más termékre történő csere esetén a dobozt sem árt visszaszolgáltatni - ezek hiányában ugyanis a kereskedőtől sem veszik vissza a nagykereskedésben az alkatrészt, és azt senki nem várhatja el, hogy a kereskedő minden terméket saját nyereségéből cseréljen, csak hogy jó színben tűnjön fel a fogyasztó előtt.

Tehát a fogyasztó részéről is kell a jó hozzáállás és a nem trehány magatartás.

Az elállási joggal kapcsolatban érdemes lenne kitérni arra is, hogy mikor is él az elállási jog. A cikk és a rendelet szerint indoklás nélkül 8 napon belül vissza lehet küldeni a terméket. De a mellékelt képen olvasható szöveg már nem ezt mutatja: ha a termék karcos, nincs meg a csomagolás, minden alkatrész, sérült, stb. már nem jár a visszavételezési lehetőség. Erről szó sincs a cikkben sem a rendeletben, de akkor ez vagy ellentmond a rendeletnek, vagy a rendelet nem állja meg a piacon a helyét.

Ugyanis ha valaki valóban AKAR vásárolni, nincs miért elállnia 8 napon belül - hiszen ha rossz a termék, kap helyette másikat vagy becseréli másikra, minek kérje vissza a pénzt. Ha csak villogni akar egy hétvégére a haverok előtt, hogy neki milyen márkás videokártyája van mondjuk, azt a fogyasztót inkább ne védje semmilyen rendelet. Ha pedig bármilyen sérülés és hiány esetén nem jár a visszavétel, akkor ez olyan kibúvó, amivel mindenki élhet és a fogyasztó szintén nem kap védelmet. Amúgy is jogilag megkérdőjelezhető egy olyan rendelet, mely hátrányosan érinti az egyik felet, ugyanis a számítástechnikában egy felbontott termék gyakorlatilag már eladhatatlanná válik - ez sajnos tapasztalat - mindenki azt hiszi, hogy az rossz, azért lett felbontva és azért akarják most eladni, vagyis inkább nem veszi meg. Ha valaki rosszindulatból a rendeletet kihasználva elkezdi ezt az elállási jogot megjátszani, komoly pénzügyi nehézségekbe keverhet egy kisebb céget.

És valljuk be, a magyar "számítástechnikai" társadalom egy része még nem érett a felelős cselekedetekre és gondolkodásra.

Ezenkívül az is nagy kérdés, hogy az elállási jog hol kezdődik és végződik? Azt írtad, hogy a kosárra kattintva a fogyasztó a szerződéskötési szándékát nyilvánítja ki, vagyis megilleti őt az elállási jog. De... ha a termékért bejön a boltba, és ott veszi át, hiszen rengeteg webbolt erre lehetőséget biztosít, akkor még mindig fennáll ez a jog? Hiszen személyesen köttetett meg az üzlet - és ha erre igaz az elállás, akkor akár a vadiúj autómat is visszavihetem nyolc napon belül, mert mégsem megy olyan gyorsan, mint ahogy gondoltam. Vagy csak a futárszolgálatnál van ez így? Erre érdemes lenne jobban kitérni, mert a fogyasztó csak azt jegyzi meg, ami őt érinti, vagyis hogy van elállási joga!!!

De nézzünk egy másik példát: már régóta szeretnék vásárolni DVD filmeket, és az elállási jognak köszönhetően a kiválasztott filmeket az Interneten megrendelve másolatot készítek mindegyikről és visszaküldöm őket a forgalmazónak. Ez szerinted jogos? Mert a rendelet engedélyezi, és hogy lehet ezt kivédeni? Hiszen nem kérdezhetem meg, hogy miért áll el a vásárlástól, csak vissza kell adnom a pénzt „indoklás” nélkül.

Ezt is te írtad: "A fogyasztók többsége ugyanakkor elsősorban azért vásárol különböző fogyasztási cikkeket, hogy rendeltetésének és az eredeti vásárlási célnak megfelelően, megelégedéssel használja azokat" - akkor viszont mire kell az elállási jog. Csak azok maradnak, akik élnek vele, akik nyerészkedni akarnak.

"a kijavítást a fogyasztónak okozott jelentős kényelmetlenség nélkül kell elvégezni, így a cserekészülék nyújtása bizonyos esetekben (akár már a rendelkezésre álló tizenöt nap letelte előtt) igenis indokolt és elvárható lehet (gondoljunk például a notebookokra)"
Itt egy kicsit össze lett mosva a hivatalos márkaszerviz és a kereskedő "szervize". A monitor, nyomtató és notebook, amit írtál, hivatalos márkaszervizben kerül javításra, ott biztosan tudnak adni cserekészüléket és szoktak is, de a kereskedő "szervize" - ami inkább csak bevizsgáló állomás, hogy valóban helytáll-e az, amit a vásárló előad – nincs és nem is lehet erre felkészülve, nem hiszem, hogy sok olyan lenne, amelyik még egy esetleg nagyobb értékű notebook-ot előhúz a pult alól. Mennyivel egyszerűbb a műszaki cikkek árusítása, mivel ott az összes árult termék hivatalos garancialevéllel és a kereskedőtől különálló márkaszervizzel rendelkezik. És érdekes módon ott nem igazán szoktak az emberek annyit fenyegetőzni és kiabálni, mint a számítástechnikai boltoknál – még akkor sem, ha a javítás akár több hónapig tart.

Ezzel a gondolattal viszont teljesen egyetértek: "jelenleginél tudatosabb fogyasztói magatartás kialakulására van szükség"

Várom a további hozzászólásokat és véleményeket, és persze az elállási jogot érdemes lenne sokkal bővebben és részletesebben körüljárni.

Sajnálom, hogy a kereskedői réteg nem válaszolt a megkeresésedre és nem reagált a jótállási ügyintézésre – ez is minősíti valahol a jelenlegi piacot. :-(

Biborkékhóvirág

#31 Felhasználó inaktív   Don Xihote de La Mancha 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Kitiltott

Elküldve: 2005. 03. 24. 13:49

Idézet: Biborkékhóvirág - Dátum: 2005. márc. 24., csütörtök - 14:28

Szia!

kereskedő "szervize" - ami inkább csak bevizsgáló állomás, hogy valóban helytáll-e az, amit a vásárló előad

Amit leírok nem bántásnak vagy helyreigazításnak szánom, ez csak a magánvéleményem és tapasztalatom.

Érteni persze értelek, de megérteni egyetlen pillanatra sem kívánlak. Én ugyanis korrekt kereskedőt szeretnék. Akinek nem megérteni akarom a nyűgjeit, ugyanis azokhoz nincs semmi közöm. Mondom, a kereskedőéhez. Nem a  magyarázkodására vagyok kíváncsi, hogy mit miért is nem lehet, és mi mennyire rossz neki, és mennyi pofátlan vevő van.
Csak tisztességes kiszolgálást szeretnék, a pénzem értékének megfelelő jó árut, ha mégis elromlana, akkor nem vizsgálóbírót, hanem segítséget.

Ennek megfelelően az a véleményem, hogy tőled még akkor sem akarnék vásárolni, ha te lennél az egyetlen eladni szándékozó. És ez ellen persze ágálhatsz, meg mutogathatsz, ha a fene fenét eszik is, én tőled nem akarnék vásárolni. Csapnivaló kereskedőnek tartalak.
© Szar lehet kasztikusnak lenni!

#32 Felhasználó inaktív   csucs 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 24. 13:53

Idézet: Biborkékhóvirág - Dátum: 2005. márc. 24., csütörtök - 13:28

Szia!

Amit leírok nem bántásnak vagy helyreigazításnak szánom, ...

Biborkékhóvirág

Nyugodt lehetsz, Renwick mindent átgondolt és természetesen Ő is elég sok anomáliával szembesült. Sokat konzultált velem is és nyílván a cikk végén olvasható emberekkel is. Azt kell mondjam, hogy (sok esetben sajnos) a rendeletek konkrétak és alkalmazhatók. Sajnos morálisan és etikusság szempontjából sok ponton vitatható, de amit Ő is mond, nem kötelező kereskedni.

Sokat segít, hogy legtöbbször a vevők sem veszik szó szerint kötelezőnek a szabályzásokat és legtöbb esetben, ha a kereskedő nem akarja Őket átvágni, akkor alkalmazkodnak a feltételekhez.

A 8 napos visszaadommernemtetszik témának szerintem egyáltalán nincs a számtechben létjogosultsága, valamint így akár örök életben pénzbefektetés nélkül is lehet gépet használni.

Mind1 a végén mindig ugyanott lyukadok ki, hogy legszivesebben a jogalkotókat kötelezném, hogy pár hónapig foglalják el a helyünket és gazdálkodjanak ők, 3 hónap alatt még a milliárdos tudjátok kit is ki tudnám forgatni a vagyonából...

#33 Felhasználó inaktív   csucs 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 24. 13:58

Idézet: Don Xihote de La Mancha - Dátum: 2005. márc. 24., csütörtök - 13:49

Amit leírok nem bántásnak vagy helyreigazításnak szánom, ez csak a magánvéleményem és tapasztalatom.

Érteni persze értelek, de megérteni egyetlen pillanatra sem kívánlak. Én ugyanis korrekt kereskedőt szeretnék. Akinek nem megérteni akarom a nyűgjeit, ugyanis azokhoz nincs semmi közöm. Mondom, a kereskedőéhez. Nem a  magyarázkodására vagyok kíváncsi, hogy mit miért is nem lehet, és mi mennyire rossz neki, és mennyi pofátlan vevő van.
Csak tisztességes kiszolgálást szeretnék, a pénzem értékének megfelelő jó árut, ha mégis elromlana, akkor nem vizsgálóbírót, hanem segítséget.

Ennek megfelelően az a véleményem, hogy tőled még akkor sem akarnék vásárolni, ha te lennél az egyetlen eladni szándékozó. És ez ellen persze ágálhatsz, meg mutogathatsz, ha a fene fenét eszik is, én tőled nem akarnék vásárolni. Csapnivaló kereskedőnek tartalak.

Érteni értelek, de el kell mondjam, hogy a vásárlói szokásaitok (!) miatt pont az ellenkezője fog megvalósulni. Talán el kéne gondolkodni, hogy ha valami a piac 90%-ánál x forint, valahol meg x-50%, akkor az himihumis és talán el kéne jutni odáig, hogy a himihumis cégek himihumis bánásmódban részesítenek. De ezt nagyon kevesen ismerik ugye fel a vásárlók közül. Így pedig a himihumi fog épülni és virágozni és nemadózni, a böcsületes kereskedő pedig...

De ez nyílván nem érdekel :)

#34 Felhasználó inaktív   Biborkékhóvirág 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 24. 14:03

Idézet: Don Xihote de La Mancha - Dátum: 2005. márc. 24., csütörtök - 12:49

Szia!

Én is értelek Téged, de én csak egy egyszerű fogyasztó vagyok, így nem is tudsz tőlem vásárolni.
Amiket írtam, azt elmondások alapján tettem (méghozzá olyan kereskedőtől, aki eddig minden garanciális ügyet megfelelően elintézett), nem pedig személyesen tapasztaltam.
Én csak ellentmondásokra akartam rávilágítani, hogy nem minden fehér és fekete, nem hiszem, hogy bárkit is védtem volna.

Emellett, szerintem az olyan megnyilvánulások miatt, mint amilyen Te hozzászólásod volt (agresszív és kivagyi megnyilvánulás), lesznek egyes kereskedők is olyanok amilyenek, illetve a jóhiszemű vásárlók a jótállás érvényesítésekor azért kerülnek összetűzésbe, mert már róluk is rosszat feltételeznek.

Bíborkékhóvirág

Ui: Lehet hogy Te nem vagy kiváncsi a kereskedői oldalra, de ha egy rendelet nem megfelelő, az Téged is hátrányosan érint, és szerintem előrejutni csak kompromisszumok árán lehet, és a rendeletek javításával - de az nem lehet egyoldalú.

#35 Felhasználó inaktív   csucs 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 24. 14:06

Idézet: Biborkékhóvirág - Dátum: 2005. márc. 24., csütörtök - 11:31

Szia!

Teljesen egyetértek Veled, és csupán annyit jegyeznék meg, hogy a Depo úgy bújik ki a felelősség alól, hogy a termékleírásokat nem ő, hanem az egyes cégek készítik, mivel szerinte a cégek tudják, hogy az adott terméknek mik a jellemzői (már, ha tudják  :( ).
Persze az is kérdés, hogy hogyan lehetne bevonni a Depot a felelősség válalásába?  :rolleyes:

Biborkékhóvirág

Írtam egy nagy valagot, de nem szeretnék bajt, így csak annyi a válaszom: sehogy.

#36 Felhasználó inaktív   Biborkékhóvirág 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 24. 14:07

Idézet: csucs - Dátum: 2005. márc. 24., csütörtök - 12:53

Mind1 a végén mindig ugyanott lyukadok ki, hogy legszivesebben a jogalkotókat kötelezném, hogy pár hónapig foglalják el a helyünket és gazdálkodjanak ők, 3 hónap alatt még a milliárdos tudjátok kit is ki tudnám forgatni a vagyonából...

Szia!

Ha szerzek jogalkotót, biztosítasz helyet? :D

Biborkékhóvirág

#37 Felhasználó inaktív   csucs 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 24. 14:08

Idézet: Biborkékhóvirág - Dátum: 2005. márc. 24., csütörtök - 14:07

Szia!

Ha szerzek jogalkotót, biztosítasz helyet?   :D

Biborkékhóvirág

Mennyit? :Đ

#38 Felhasználó inaktív   Don Xihote de La Mancha 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Kitiltott

Elküldve: 2005. 03. 24. 14:12

Idézet: csucs - Dátum: 2005. márc. 24., csütörtök - 14:58

Érteni értelek, de el kell mondjam, hogy a vásárlói szokásaitok (!) miatt pont az ellenkezője fog megvalósulni. Talán el kéne gondolkodni, hogy ha valami a piac 90%-ánál x forint, valahol meg x-50%, akkor az himihumis és talán el kéne jutni odáig, hogy a himihumis cégek himihumis bánásmódban részesítenek. De ezt nagyon kevesen ismerik ugye fel a vásárlók közül. Így pedig a himihumi fog épülni és virágozni és nemadózni, a böcsületes kereskedő pedig...

De ez nyílván nem érdekel :)

Amíg vásárlói szokásainkról akarsz értekezni, addig talán a kereskedőséget megelőlegezem neked, jóindulatú vagyok :) , de az szemöldökömet bizony már felhúzom.

Nekem ugyanis nincsenek szokásaink. Nekem legfeljebb szokásaim vannak.  Ezek közé tartozik az is, hogy amennyiben valaki mások miatt az én nyakamba kíván húzni valamit, akkor először felhúzom a szemöldökömet, utána pedig közlöm, hogy valószínűleg valakivel össze akar téveszteni. Ha pedig ezen tévedésében még azt hiszi, hogy én őtőle mégis vásárolni kívánnék, akkor kicsit erőteljesebben azt kell mondjam, második tévedése, hogy saját magát kereskedőnek kívánja titulálni.

Pedig tudod, én nagyon egyszerű lélek vagyok. Viszonylag egyszerűen viszonylag nagyon sok pénzt el lehet tőlem kérni:

Én ugyanis korrekt kereskedőt szeretnék. Akinek nem megérteni akarom a nyűgjeit, ugyanis azokhoz nincs semmi közöm. Mondom, a kereskedőéhez. Nem a  magyarázkodására vagyok kíváncsi, hogy mit miért is nem lehet, és mi mennyire rossz neki, és mennyi pofátlan vevő van. Főleg nem azt, hogy én mennyire pofátlan vagyok, mert neki gondot jelentek.
© Szar lehet kasztikusnak lenni!

#39 Felhasználó inaktív   Renwick 

• Renwick
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2005. 03. 24. 14:19

Idézet

A cikksorozat számomra kissé fogyasztó-oldalúnak tűnt, vagyis elsősorban a fogyasztó jogait sorolta fel és a kötelességeit nem igazán. Valamint úgy éreztem, hogy azt sugallja, hogy a nagy és sok bolttal rendelkező kereskedőktől kell vásárolni, mert ott intézik a jótállást, és ott minden jó. Pedig szép számmal akad kis bolt is, amelyik nagyon korrektül végzi ezeket az ügyeket (talán pont azért, mert kicsi, és egyetlen vevőt sem szeretne elveszíteni).

Én nem érzem, hogy ezt sugallaná a cikk.
A cikk viszont valóban egyoldalú lett, ezt elismerem, ennek részben az az oka, amit te is említettél a hozzászólásod végén. Másrészt viszont a sorozat az első rész eljén leírt helyzeten kíván a maga módján változtatni.

Idézet

Ezt írtad: "Lényeges, hogy az ilyen árucikkek akkor és csak akkor árusíthatóak, ha mellékelik hozzájuk a magyar nyelvű tájékoztatót".

Magyar nyelvű tájékoztató:
A cikkben leírtam miért van rá szükség. Ez egy nagyon problémás helyzet. A törvény szerint a leírást a gyártónak kell biztosítania, ugyanakkor ha ezt elmulasztja, akkor a forgalmazónak kötelessége pótolnia azt, ezért felelősséggel tartozik.
Ebből azonban szerintem alapvetően kevés probléma adódik, azt viszont aggályosnak tartom, amikor a forgalmazó nem szakszerű üzembe helyezésre hivatkozva utasítja el a panaszt, amikor eleve lehetőséget sem adott arra, hogy a szakszerű beszerelést megismerje a vásárló.

Írtad még itt, hogy a kereskedőt ezzel meg azzal sújtják, meg, hogy a vásárlóra ez nem tartozik. Utóbbi megállapításoddal messzemenőkig egyetértek, aki pedig úgy gondolja, hogy a hatályos törvényi szabályozások mellett ellehetetlenül a vállalkozása, az ne vállalkozzon.

Idézet

Érdemes lett volna megemlíteni azt is, hogy a fogyasztó arra is figyeljen, hogy a jótállást a kereskedő milyen feltételekkel vállalja. Erről ugyanis nincs szó, és a jótállási jegy önmagában még nem elég a jótállás érvényesítéséhez, márpedig a cikkből nagyjából az derül ki, hogyha átvettünk egy jótállási jegyet, elromlik a készülék, hurrá, már mehetünk is cseréltetni vagy javíttatni.

Tévedsz, a jótállási jegy pontosan elég a jótállás érvényesítéséhez.

Idézet

Sajnos a fogyasztók is hajlamosak arra, hogy elfelejtsék hogy a számítástechnikai alkatrész nem egy elektromos készülék, ahol elég a készüléket visszavinni. Itt vannak egyéb járulékos alkatrészek, antisztatikus zacskók, sőt más termékre történő csere esetén a dobozt sem árt visszaszolgáltatni - ezek hiányában ugyanis a kereskedőtől sem veszik vissza a nagykereskedésben az alkatrészt, és azt senki nem várhatja el, hogy a kereskedő minden terméket saját nyereségéből cseréljen, csak hogy jó színben tűnjön fel a fogyasztó előtt.

Világos, de ez szerepelt is a cikkben, ha jól emlékszem.

Idézet

Az elállási joggal kapcsolatban érdemes lenne kitérni arra is, hogy mikor is él az elállási jog. A cikk és a rendelet szerint indoklás nélkül 8 napon belül vissza lehet küldeni a terméket. De a mellékelt képen olvasható szöveg már nem ezt mutatja: ha a termék karcos, nincs meg a csomagolás, minden alkatrész, sérült, stb. már nem jár a visszavételezési lehetőség. Erről szó sincs a cikkben sem a rendeletben, de akkor ez vagy ellentmond a rendeletnek, vagy a rendelet nem állja meg a piacon a helyét.

Mivel itt alapvetően elállásról van szó, ezért az eredeti állapot visszaállítására köteles a két fél, ebből következik, hogy hiánytalanul és sérülésmentesen kerüljön vissza az áru a forgalmazóhoz.

Idézet

Ugyanis ha valaki valóban AKAR vásárolni, nincs miért elállnia 8 napon belül - hiszen ha rossz a termék, kap helyette másikat vagy becseréli másikra, minek kérje vissza a pénzt. Ha csak villogni akar egy hétvégére a haverok előtt, hogy neki milyen márkás videokártyája van mondjuk, azt a fogyasztót inkább ne védje semmilyen rendelet. Ha pedig bármilyen sérülés és hiány esetén nem jár a visszavétel, akkor ez olyan kibúvó, amivel mindenki élhet és a fogyasztó szintén nem kap védelmet. Amúgy is jogilag megkérdőjelezhető egy olyan rendelet, mely hátrányosan érinti az egyik felet, ugyanis a számítástechnikában egy felbontott termék gyakorlatilag már eladhatatlanná válik - ez sajnos tapasztalat - mindenki azt hiszi, hogy az rossz, azért lett felbontva és azért akarják most eladni, vagyis inkább nem veszi meg. Ha valaki rosszindulatból a rendeletet kihasználva elkezdi ezt az elállási jogot megjátszani, komoly pénzügyi nehézségekbe keverhet egy kisebb céget.

Le van írva a cikkben, hogy miért kell a nyolc nap netes/katalógusos rendelésnél. A rendelet "megkérdőjelezése" nonszensz, az abban foglaltakat mindkét félnek be kell tartani, akkor is ha kedvezőtlenül érinti őket. Mint írtam a cikksorozat elején, ez egy aránylag szűk piac, amit nem szabályoz semmilyen speciális rendelet. Ennek a piacnak viszont mind a fogyasztója, mind a kereskedője önkéntes résztvevő.

Idézet

Ezenkívül az is nagy kérdés, hogy az elállási jog hol kezdődik és végződik? Azt írtad, hogy a kosárra kattintva a fogyasztó a szerződéskötési szándékát nyilvánítja ki, vagyis megilleti őt az elállási jog. De... ha a termékért bejön a boltba, és ott veszi át, hiszen rengeteg webbolt erre lehetőséget biztosít, akkor még mindig fennáll ez a jog? Hiszen személyesen köttetett meg az üzlet - és ha erre igaz az elállás, akkor akár a vadiúj autómat is visszavihetem nyolc napon belül, mert mégsem megy olyan gyorsan, mint ahogy gondoltam. Vagy csak a futárszolgálatnál van ez így? Erre érdemes lenne jobban kitérni, mert a fogyasztó csak azt jegyzi meg, ami őt érinti, vagyis hogy van elállási joga!!!

Az elállási jog a távollevők között kötött szerződéseknél független az áru átvételének módjától. Megintcsak le van írva cikkben, tessék figyelmesebben olvasni. :)
Van egy kibúvó, amiért az autós példa nem állja meg a helyét, és ezt valóban nem érinti a cikk, viszont a jogszabály kitér rá; amennyiben egyedi igények alapján készített áruról van szó (ez lehet akár egy egyedi konfiguráció, vagy a legtöbb autó is ilyen), akkor ebben az esetben nem élhet a fogyasztó az elállási jogával.

Idézet

De nézzünk egy másik példát: már régóta szeretnék vásárolni DVD filmeket, és az elállási jognak köszönhetően a kiválasztott filmeket az Interneten megrendelve másolatot készítek mindegyikről és visszaküldöm őket a forgalmazónak. Ez szerinted jogos? Mert a rendelet engedélyezi, és hogy lehet ezt kivédeni? Hiszen nem kérdezhetem meg, hogy miért áll el a vásárlástól, csak vissza kell adnom a pénzt „indoklás” nélkül.

Filmeket, szoftvereket és egyéb könnyen lemásolható szellemi terméket csak akkor köteles visszavenni a forgalmazó elállás esetén, ha azt felbontatlan csomagolásban szolgáltatja vissza a fogyasztó. Ezekre a termékekre amúgy sem nagyon vállalnak szavatosságot érthető okokból (max. anyaghiba esetén).

Idézet

Ezt is te írtad: "A fogyasztók többsége ugyanakkor elsősorban azért vásárol különböző fogyasztási cikkeket, hogy rendeltetésének és az eredeti vásárlási célnak megfelelően, megelégedéssel használja azokat" - akkor viszont mire kell az elállási jog. Csak azok maradnak, akik élnek vele, akik nyerészkedni akarnak.

Illetve azok, akik rájönnek, hogy az áru nem olyan jól néz ki/nem annyira jól használható a valóságban, mint ahogy a neten a képen/reklámban, termékismertetőben szerepelt. Remélem nincs félreértés, ez a kiterjesztett elállás csak a netes/katalógusos rendelések esetében él!

Idézet

"a kijavítást a fogyasztónak okozott jelentős kényelmetlenség nélkül kell elvégezni, így a cserekészülék nyújtása bizonyos esetekben (akár már a rendelkezésre álló tizenöt nap letelte előtt) igenis indokolt és elvárható lehet (gondoljunk például a notebookokra)"
Itt egy kicsit össze lett mosva a hivatalos márkaszerviz és a kereskedő "szervize". A monitor, nyomtató és notebook, amit írtál, hivatalos márkaszervizben kerül javításra, ott biztosan tudnak adni cserekészüléket és szoktak is, de a kereskedő "szervize" - ami inkább csak bevizsgáló állomás, hogy valóban helytáll-e az, amit a vásárló előad – nincs és nem is lehet erre felkészülve, nem hiszem, hogy sok olyan lenne, amelyik még egy esetleg nagyobb értékű notebook-ot előhúz a pult alól. Mennyivel egyszerűbb a műszaki cikkek árusítása, mivel ott az összes árult termék hivatalos garancialevéllel és a kereskedőtől különálló márkaszervizzel rendelkezik. És érdekes módon ott nem igazán szoktak az emberek annyit fenyegetőzni és kiabálni, mint a számítástechnikai boltoknál – még akkor sem, ha a javítás akár több hónapig tart.

Valóban a márkaszervíz könnyebben ad cserekészüléket. Ugyanakkor nem minden terméknek van márkaszervíze, továbbá a kereskedőnek is érdekében állhat, hogy valamivel kárpótolja a vásárlót ilyen helyzetben, hiszen te magad is írtad fentebb, főleg a kis boltoknak fontos az elégedett vevő. A nagyáruházak itt (is) könnyebb helyzetbn vannak, de erre már van egy remek topik valahol talán az "ellenség-e a multi" címmel, bár lehet, hogy tévedek. :)

üdv

R.

Szerkesztette: Renwick 2005. 03. 24. 14:26 -kor

Can you hear me, major Tom?

#40 Felhasználó inaktív   Biborkékhóvirág 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 24. 14:25

Szia!

Köszönöm, hogy válaszoltál, és főképpen azt, hogy korrekt módon (nem úgy mint más :( ).

Azt lenne jó elérni, hogy a jótállás mindkét fél esetében rendeletre való hivatkozás nélkül működjön.

Biborkékhóvirág

Ui.: Remélem, hogy nincs harag.  :)

Szerkesztette: Biborkékhóvirág 2005. 03. 24. 14:26 -kor

Téma megosztása:

• (11 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.