Idézet: wpepi - Dátum: 2005. márc. 19., szombat - 12:38
Először is azt elfelejtetted, hogy a meleg levegő mindig felfelé törekszik (főleg ha alul meg beáramlik a hűvösebb)

Továbbá nagytoronyról volt szó aminél a táp nem sok vizet zavar a ház belső méreteihez képest

És amit szintén nem vettél figyelembe az, hogy kellően nagyteljesítményű ventillátorról volt szó ill. a proci magasságában is említettem ventillátort melynek a levegőszállítási teljesítményét célszerű a ház mérete és az alkatrészek hőtermelésének nagyságának figyelembevételével megválasztani
"
Azért az érdekelne, hogy szerinted miért nem kell befelé fújó venti?""
Nem azt írtam, hogy nem kell hanem azt, hogy ha szükséges akkor az elülső ventillátor teljesítménye (légszállítása) sokkal kisebb kell, hogy legyen mint a hátsó ventillátoroké (ha szükséges előre akkor ezt legegyszerűbben és a legjobb hatásfok biztosítása érdekében úgy lehet megoldani, hogy a ház elején alulra teszünk egy 8cm-s ventillátort melyet 5V-on hajtunk). Azért fontos, hogy az elülső ventillátor kevesebb levegőt nyomjon be mint amennyit a hátsó kiszív mert csak így biztosítható a normál légáramlás. Abban az esetben ha ugyanannyi vagy több az elöl beáramló friss levegő akkor azzal csak azt érjük el, hogy a házon belül nemkívánatos örvények keletkeznek és a meleg levegő tovább melegíti az alkatrészeket.
"
A HDD-ket (főleg ha zsúfoltan vannak) hűteni ajánlatos. Spéci HDD-hűtő helyett egy 80 - 120 mm-es venti is megteszi "
Először is ha igazán jó hatásfokot szeretnénk elérni akkor legfontosabb, hogy a HDD-ket nem zsúfoltan rakjuk be azaz eleve olyan házat választunk amibe a HDD-ket egymástól legalább 4-5cm távolságra tudjuk beszerelni. Ez egy alapvető szabály. Ha a házban elérjük a kellő nagyságú levegőáramlást akkor a HDD-ket külön nem kell hűteni. Legjobb légáramlás alatt azt értem, hogy ha az ember a gép elé teszi a kezét akkor érzi a beszívott friss levegő áramlását az ujjai között. A HDD-k közötti kellő távolságtartás még inkább szükséges ha különösen melegedő típust használunk (pld. maxtor). Viszont nem zártam ki a HDD hűtő használatát de teljesen feleslegesnek tartom az indokolatlan használatát (főleg ha a HDD hűtő légáramlása nem illeszkedik a ház légáramlásához).
A példámban lévő konfigomnál a HDD fiókban lévő Quantum HDD még 36 órás folyamatos üzem mellett se lesz a kézmelegnél melegebb. Ha a fiókba 7200-os maxtor HDD-t teszek akkor az se melegszik vészesen hosszabb üzem után (simán kézzel ki lehet venni a fiókból). Persze ha kikapcsolom, a két hátsó ventit akkor a maxtor HDD-t már nem lehet azonnal kivenni a fiókból anélkül, hogy azt az ember meg ne érezné
Szóval az egész hűtés mizéria pusztán a megfelelő ház kiválasztásán ill. az alkatrészek optimális elhelyezésén múlik. (szervizesként láttam pár olyan összeállítást amit inkább lehetett kályhának nevezni mint normál PC-nek

)
Határozott légáramlás mellett törekedhet a meleg levegő, ahova akar, ugyan nem fog neki sikerülni.
Továbbá: azoknál a nagytornyoknál, amikkel eddig találkoztam (kb. 4-5 féle típus), a táp aljának magasságában merevítő fut keresztbe a házban. A merevítőn levő rések eleve kisebbek, mint a ház keresztmetszete, és ezek a rések még szűkebbek lesznek, amint beszerelik a tápot, a meghajtókat, és bekábelezik az egészet. A meleg levegő a proci mellé tett, hátrafelé fújó venti híján szépen megreked, és melegíti a tápot, a procit. Teszi ezt azért is, mert a proci hűtőjéről nem egyszerűen fölfelé száll, hanem kavarog arra, amerre a bordázat/prociventi irányítja.
Az örvénylés és különböző turbulenciák kialakulása nem a házon belüli légnyomástól, hanem a levegő sebességétől és az útjába kerülő akadályoktól, azok alakjától függ. Inkább arra kell törekedni, hogy az elszívott levegő utánpótlása rövid úton, akadálytalanul elérje a hűtendő alkatrészeket. És akkor a legjobb a hatásfok, ha az elszívás is közel van ezekhez az alkatrészekhez. Vákuumos ház esetén csökken a ventilátorok légszállítása (és hatásfoka is), illetve a házba ott is bejön a levegő, ahol nem hatékony - meghajtók mellett réseken, illesztéseknél stb. Ez elvileg még zajos is lehet.
HDD-khez csak egy megjegyzés: nyilvánvaló, hogy szellősen kell rakni őket, amíg lehet. De ha elfogy a hely, és új házra nincs pénz...és szellősen szerelve sem árt nekik némi friss levegő.
... a trip back in time is all I need ...