Elmentem egy ismert PC bontóba (nem írom a nevüket, mert valószínűleg nem ők a felelősek a dologért) eladni néhány kacatot, ami már itt a Bolhán se kellett senkinek. Kinéztem a kínálatukból az akciós GeForce FX 5200 128 MB 128 bit kártyát a gyűjteményembe. Ára a bolttól megszokotthoz képest aránylag tűrhető, ráadásul egész jó áron beszámolták a cuccaimat is, így mindössze 3000 Ft-ot fizettem rá és megkaparinthattam egy (akkor még úgy véltem) 5200-es FX-et.
Hazaérve lefotóztam a kártyát, íme:

A kép nagy felbontásban
A méretes passzív bordát sehogy sem sikerült lefeszegetni a GPU-ról, rá van ragasztva. Sebaj, gyűrjük meg a kártyát kíváncsi vagyok mit üt 3DMark05-ben :Đ
Hmm gép bekapcs, win bootol, Video Mode Not Supported. A fene ebbe a TFT-be, hogy csak 75 Hz-et bír. Elő a Compaq P50-et, régi de jó moncsi, így már rögtön van kép. Na miaz? A gépen lévő Detonator rá sem bagózik a kártyára, pedig még a Vantát is fel szokta ismerni. Itt már kezdett kicsit gyanús lenni a dolog (mintha a nemrég a PÁF-ban látott ATi 9600 alias MX440 kártyán pont ilyen borda lett volna

Mind1, lássuk a gyári cd-t ami amúgy egy külön tanulmány, attól függetlenül, hogy írott (!!!) CD-ről van szó azt is a TSINGHUA TONGFANG nevű óriásvállalat követte el.
CD berak, egy szokatlanul ocsmány, a Win3.1-es időszakot idéző setup föltelepítette a kártya driverét (hmm gyanús mintha túlzottan sok SiS*** nevű file lenne

Mind1, végre műxik a kártya és nem hajtja zsilliárd Hz-en a monitort, vissza a TFT-t no lássuk azt a 3DMark05-öt

Hát láttam is, méghozzá ezt:

Hmm azt tudtam, hogy az FX5200 nem jeleskedik dx9-ben nade ennyire :confused:
Sebaj, a 3DMark05 hatalmas iq-jával biztos észrevette, hogy 5200-es van a gépben, és mivel nem óhajtja a felhasználót a percenként 1 frame sebesség elviselésére kényszeríteni, ezért el sem indul

Nosza, lépjünk egy szinttel lejjebb, 3DMark03

Hmm határozottan gyanús. Azért a GT4-et minden FX lefuttatja szerintem, még egy 5200-es is!
No lássuk mit mond Everest barátunk.

[ Kattints ide a teljes méretű képhez ]
Hmm mintha a 128 MB memória megcsappant volna kissé, nomeg miaza SiSGRV?
A következő oldalon elém tárult az igazság:

[ Kattints ide a teljes méretű képhez ]
Ez bizony egy SiS Xabre 330 nevű valami, talán még egy ATi-nál is kevésbé nevezhető VGA kártyának.
Bár számomra, mint (ha szabad így fogalmaznom) VGA kártya fanatikus számára ez a darab talán még értékesebb, mintha egy rendes 5200-est kaptam volna (hiszen olyat bármikor lehet szerezni, de kamu FX-e nem lehet mindenkinek