High-end Super Socket7 kérdés, tapasztalat, észrevétel socket7
Elküldve: 2005. 06. 08. 17:46
neve: 6ABX2V ver: 1.2 (intel chip van rajta)
LOL az van írva hogy: maximális méret csatolható 20K
Én csatoltam :D
Elküldve: 2005. 06. 08. 19:58

max 1+300mhz-s k6-2 az tetszik, de ez a topik inkább:
400@450Mhz k6-3

Elküldve: 2005. 06. 08. 20:23
Alaphardver: GA-5AX rev5.2; 256+128MB Memória, Diamond Fusion/Voodoo Banshee 16Mb videokarcsi, lankad, szkázi, satöbbi.
A vindóznak a 5.5X115mhz/2.4v-ba már beletört a foga, pedig állitottam néhány késleltetést is a setupba, amit találtam. Végül maradt 6X100-on.
Az alaplap biosz fagyásos kellemetlenségei egyrészt a húzás miatt adódtak, másrészt meg a prochűtést kellett rendesen megcsinálni, egyébként fagyott bele sima resetbe is. Viszont a biosz környéki fícsörök eléggé alultápláltak, amikor megkaptam a lapot, először is le volt passvördözve a setupja, kerestem is a cmos kisütést, sehol, na, kiveszem az elemet, az végül kisütötte. Ez ugye egy rendes EPROMnál nem volna helyén való. Később viszont magától is kisülödözgetett részben egészben, ahogy variáltam a húzott frekikkel. Hiányoltam a typematic rate seccet is, ez nekem nagyon fontos, hogy pörgős legyen a billentyű, nem értem néhány bioszból mér hagyják ki. Persze lehetne állitani menet közben is, de gondolom a vindóz elvtársat nem lesz könnyű megkérni, hogy ugyanmá, konfigolja be, majd megpróbálok irni rá egy kis assembly rutint a batjába.
Sikerült összekövácsolnom a vasat, kezdődik a szoftverkedés. Nem volt egyszerű rávenni a vindózt hogy települjön, mindig CAB hibára leállt az elején, végül úgytűnt, hogy a prochűtés volt érte a felelős, valamiért a lap nem adta át a hőt megfelelően a bordának. Teljesen üres 1 gigás lemezre raktam fel a 98SE-t, más vinyó nem volt a közelbe. Frissibe meg is néztem egy divx-es filmet a hagyományos médialejátszó6-oson, előtte még felraktam neki a divx 5.1.1 pro bundle codecjét. Bizony szaggatta, ami abból adódott, hogy a videomegjelenítés késni akart a futáshoz képest és ugratott rajta egyet. A bsplayer pedig valami directx-et hiányolt. Na aztán felgyűrtem rá a 9b direktX-et, és sorra néztem a lejátszókkal a témát. Mindegyik hasított, gyönyörű mozi. Ja, a képernyő beállításai 1024-es 16 bit, és a voodoo banshee etalon driverével. Viszont a srekk2-nek nem tudom mi kell, pedig az is divx-es! Iszonyat volt! Kíváncsiságból megnéztem az athlonxp 1.5Ghz gépen is a 5200-es kártyával, semmi baja se volt. Aztán lebutítottam 650 mhz-re 200-as dual ddr-t adva alá és még ott is jó volt.
Vitte a DVD lejátszást is, bár csak egy kópiával néztem, de az is remek volt.
Hitman 47 következik a sorban. Olyan gyönyörűen szaladt, öröm volt nézni! Teljes grafikával is, 1024-ben. Az openGL kicsit ugyan akadozott.
A lúd is kövéren jó, a Banshee helyett most beledurrantottam a FX5200-es karcsit. Tessék elképzelni, a használat egész ideje alatt kiakadásnak nyomát se mutatta. Mégse teljesen az Ali lenne a főkolompos? A srek2 még ezzel se ment. Viszont a NFSU-t muszály volt kipróbálni. Bizony elég alaphardveron van, nagyon low detail mellett is megfigyelhetően csigul, bár el lehet vele autókázni.
Még a 800-as cerkán volt szerencsém megismerni, ott is rendesen le kellett venni a detailt, hogy realtime hatása legyen a sebességnek. Aztán amikor 100mhz helyett 133-at küldtem alá, akkor a proci már 1Ghz fölé ugrott, ezzel gyorsabb lett a játék is, már egy kicsit több detailt lehetett adni neki. Hogy ez a bő 200Mhz procnak vagy a ram gyorsabbságának köszönhető, nem tudni. Volt egy másik eset is, amikor egy 2.4ghz-s p4 alá küldtem 128 mega pc100-as sd ramot! Érdekes módon nagyon szépen futott - volna -, ha 256 ram lett volna neki, mert 128-al néha megállt szaggatni. (Erre egy kicsit bővebben kitérek. Úgytűnik ugyanis, hogy amikor elindulok egy pályán, azt nem tölti be egyszerre a ramra 128 mega esetében, hanem menetközben töltöget hozzá a hdd-ről, na emiatt meg is kell akasztani a játék futását. Mindössze kb 1 mp-s kiesésről van szó, de ez is bőven elég arra, hogy az ember kiessen a játékritmusból és megzavarja a kormányzást. Volt olyan pálya, ahol emiatt már nem lehetett győzni. Viszont körkörös pályánál csak az első kör volt problémás, mert utána már bent van a memóriában. Hasonlóan a csak egymeneteseknél is ha a végén restartol az ember, utána már nincs gond. Na majd megnézem a dolgot az athlonxp-n is.)
Összességében többet vártam ettől a konfigtól, fele-fele arányban sikerült működésre birni rajta a dolgokat, akad olyan, amihez kevés. A doom3-at valamikor a héten még lemérem, ha összetákolok neki egy xp-s vindózt.
Elküldve: 2005. 06. 08. 20:31
Van pár eladó motyóm: A k6-2 500-at már mondtam illetve slot-1es lap, proci ITT
Elküldve: 2005. 06. 08. 20:35
nekem van egy k6-3 400-am attól mit várhatok?

illetve tennék mellé egy gef2 GTS-t
megy sok-sok ramot kezdésnek 128Mb, de a cél 768Mb

Elküldve: 2005. 06. 09. 10:00
Idézet: Samuraj - Dátum: 2005. jún. 8., szerda - 21:23
Alaphardver: GA-5AX rev5.2; 256+128MB Memória, Diamond Fusion/Voodoo Banshee 16Mb videokarcsi, lankad, szkázi, satöbbi.
A vindóznak a 5.5X115mhz/2.4v-ba már beletört a foga, pedig állitottam néhány késleltetést is a setupba, amit találtam. Végül maradt 6X100-on.
Az alaplap biosz fagyásos kellemetlenségei egyrészt a húzás miatt adódtak, másrészt meg a prochűtést kellett rendesen megcsinálni, egyébként fagyott bele sima resetbe is. Viszont a biosz környéki fícsörök eléggé alultápláltak, amikor megkaptam a lapot, először is le volt passvördözve a setupja, kerestem is a cmos kisütést, sehol, na, kiveszem az elemet, az végül kisütötte. Ez ugye egy rendes EPROMnál nem volna helyén való. Később viszont magától is kisülödözgetett részben egészben, ahogy variáltam a húzott frekikkel. Hiányoltam a typematic rate seccet is, ez nekem nagyon fontos, hogy pörgős legyen a billentyű, nem értem néhány bioszból mér hagyják ki. Persze lehetne állitani menet közben is, de gondolom a vindóz elvtársat nem lesz könnyű megkérni, hogy ugyanmá, konfigolja be, majd megpróbálok irni rá egy kis assembly rutint a batjába.
Sikerült összekövácsolnom a vasat, kezdődik a szoftverkedés. Nem volt egyszerű rávenni a vindózt hogy települjön, mindig CAB hibára leállt az elején, végül úgytűnt, hogy a prochűtés volt érte a felelős, valamiért a lap nem adta át a hőt megfelelően a bordának. Teljesen üres 1 gigás lemezre raktam fel a 98SE-t, más vinyó nem volt a közelbe. Frissibe meg is néztem egy divx-es filmet a hagyományos médialejátszó6-oson, előtte még felraktam neki a divx 5.1.1 pro bundle codecjét. Bizony szaggatta, ami abból adódott, hogy a videomegjelenítés késni akart a futáshoz képest és ugratott rajta egyet. A bsplayer pedig valami directx-et hiányolt. Na aztán felgyűrtem rá a 9b direktX-et, és sorra néztem a lejátszókkal a témát. Mindegyik hasított, gyönyörű mozi. Ja, a képernyő beállításai 1024-es 16 bit, és a voodoo banshee etalon driverével. Viszont a srekk2-nek nem tudom mi kell, pedig az is divx-es! Iszonyat volt! Kíváncsiságból megnéztem az athlonxp 1.5Ghz gépen is a 5200-es kártyával, semmi baja se volt. Aztán lebutítottam 650 mhz-re 200-as dual ddr-t adva alá és még ott is jó volt.
Vitte a DVD lejátszást is, bár csak egy kópiával néztem, de az is remek volt.
Hitman 47 következik a sorban. Olyan gyönyörűen szaladt, öröm volt nézni! Teljes grafikával is, 1024-ben. Az openGL kicsit ugyan akadozott.
A lúd is kövéren jó, a Banshee helyett most beledurrantottam a FX5200-es karcsit. Tessék elképzelni, a használat egész ideje alatt kiakadásnak nyomát se mutatta. Mégse teljesen az Ali lenne a főkolompos? A srek2 még ezzel se ment. Viszont a NFSU-t muszály volt kipróbálni. Bizony elég alaphardveron van, nagyon low detail mellett is megfigyelhetően csigul, bár el lehet vele autókázni.
Még a 800-as cerkán volt szerencsém megismerni, ott is rendesen le kellett venni a detailt, hogy realtime hatása legyen a sebességnek. Aztán amikor 100mhz helyett 133-at küldtem alá, akkor a proci már 1Ghz fölé ugrott, ezzel gyorsabb lett a játék is, már egy kicsit több detailt lehetett adni neki. Hogy ez a bő 200Mhz procnak vagy a ram gyorsabbságának köszönhető, nem tudni. Volt egy másik eset is, amikor egy 2.4ghz-s p4 alá küldtem 128 mega pc100-as sd ramot! Érdekes módon nagyon szépen futott - volna -, ha 256 ram lett volna neki, mert 128-al néha megállt szaggatni. (Erre egy kicsit bővebben kitérek. Úgytűnik ugyanis, hogy amikor elindulok egy pályán, azt nem tölti be egyszerre a ramra 128 mega esetében, hanem menetközben töltöget hozzá a hdd-ről, na emiatt meg is kell akasztani a játék futását. Mindössze kb 1 mp-s kiesésről van szó, de ez is bőven elég arra, hogy az ember kiessen a játékritmusból és megzavarja a kormányzást. Volt olyan pálya, ahol emiatt már nem lehetett győzni. Viszont körkörös pályánál csak az első kör volt problémás, mert utána már bent van a memóriában. Hasonlóan a csak egymeneteseknél is ha a végén restartol az ember, utána már nincs gond. Na majd megnézem a dolgot az athlonxp-n is.)
Összességében többet vártam ettől a konfigtól, fele-fele arányban sikerült működésre birni rajta a dolgokat, akad olyan, amihez kevés. A doom3-at valamikor a héten még lemérem, ha összetákolok neki egy xp-s vindózt.
Ha jól sejtem ez k6-III+ igaz?
Mert azért nem mindegy. Nehogy vki berakja a sima k6-III-át egyből 6x100-ra lehet nem lesz jó neki

azért egy rendes rendszert összetákolhattál volna. Értem ez alatt hogy windows xp sp2 (ebben ugye benne van a directx9.c), alaplapi driverek (ha nem rakja fel hozzá a windows), és videokártya driver.
Egy fx5200-es kb melyik ati-val egyenértékü?

Elküldve: 2005. 06. 09. 10:00
Idézet: überfaller - Dátum: 2005. jún. 8., szerda - 21:35
nekem van egy k6-3 400-am attól mit várhatok?

illetve tennék mellé egy gef2 GTS-t
megy sok-sok ramot kezdésnek 128Mb, de a cél 768Mb

450, 475 esetleg 500

Elküldve: 2005. 06. 09. 10:21
Idézet: Valdy - Dátum: 2005. jún. 9., csütörtök - 11:00

akkor ennyi a teteje borzasztó, akkor hagyom nem tom mennyin

Elküldve: 2005. 06. 09. 10:41
Idézet: überfaller - Dátum: 2005. jún. 9., csütörtök - 11:21

akkor ennyi a teteje borzasztó, akkor hagyom nem tom mennyin

Azért probáld meg az 500-at. Jó hütéssel + megfelelő fesszel müködhet.
Elküldve: 2005. 06. 09. 12:05
Idézet: Valdy - Dátum: 2005. jún. 9., csütörtök - 11:41
szóval 5x100 ?

ok egyszer majd
Elküldve: 2005. 06. 09. 19:26
Idézet: Valdy - Dátum: 2005. jún. 9., csütörtök - 11:00
Ati Radeon 9200 (de a 64MB os verziójával !!!! hidd el teszteltem , még az ati jobban teljesített mint az FX!!!!!)
Elküldve: 2005. 06. 09. 19:29

hát nemigazán tudok belöle 500 nál többet kihozni belöle , pedig már 550 en az összes FESZET ráadtam (melegedett is rendesen)
dehát nemigazán akart müködni!!
nagyjából 50 MHz-t lehet a K6-2 ből kihozni stabilan!!
500 MHz-s CELERON procihoz keresnék alaplapot (valami jól tuningolhatót

Elküldve: 2005. 06. 09. 21:22
FCPGA 566-os viszont jó választás lehet.
Egy 128 bites FX 5200 jobb, mint egy 64 bites 9200.
Szerkesztette: zotyesz 2005. 06. 09. 21:29 -kor
Elküldve: 2005. 06. 09. 22:40
Idézet: zotyesz - Dátum: 2005. jún. 9., csütörtök - 22:22
csak nem DX9-ben... ha 3dmark 03-at futtatsz, ott tuti üti, de 05-ben megfekszik...
Elküldve: 2005. 06. 10. 09:13
Idézet: zotyesz - Dátum: 2005. jún. 9., csütörtök - 22:22
FCPGA 566-os viszont jó választás lehet.
Egy 128 bites FX 5200 jobb, mint egy 64 bites 9200.
Ja, ideiglenesen én is 566-ossal nyomom és 850Mhz-en még teljesen OK.
Szerkesztette: Attis7 2005. 06. 10. 09:25 -kor
Elküldve: 2005. 06. 10. 09:19
Idézet: überfaller - Dátum: 2005. jún. 8., szerda - 14:26

-Supermicro P6SLS (majdnem dual ne higgy a netnek

-valami via apollo ?
-shuttle AB (ezzel lehet kondi gondok vannak)
egy az egyben csere? valamelyikre vagy 2-re a k6-2 300-as procival

vagy egy lep + átalakító lap+prociért

vagy van celA 300Mhz

szóval?
Hi, a majdnem dual az mit akar jelenteni?
CelA300-asom már van...
Elküldve: 2005. 06. 10. 09:23
Idézet: Bull Boss - Dátum: 2005. jún. 8., szerda - 14:51

Elküldve: 2005. 06. 10. 09:45
Idézet: ssppiikkee - Dátum: 2005. jún. 9., csütörtök - 20:26
Thx.
Elküldve: 2005. 06. 10. 17:18

Igen, egy K6-3+ 550-esről van szó, ami 600-on mindenképpen kell hogy birja. Ez általában 6x100-on valósul meg. Kipróbáltam 5x120-on, amivel néztem is filmet néha, de játékba már belefagyott, később a filmezésbe is. 5.5x110-en már jobban elmegy, azonban a winXP már nem bírt települni. Valószínű az említett PCI frekvenciákkal van probléma. Ezeket az állítgatásokat is csak a 256Mb-s Infineon ram birta. A második fordulós mérések már kizárólag az 5200-es karesszal készültek. Összehasonlítás másik résztvevője pedig a 350mhz-s k6-2vel felvértezett 5ali61 acorp a voodoo banshee karcsival.
A Winxp-t alapvetően nem tartom rendes rendszernek, baromi sok helyet is foglal az 1 gigányi világ összes driverével fölöslegben, jó esetben meg is kéne vásárolni, hogy sp2-zek vele, de mivel eddig csak a doom3-nak van szüksége rá, nem éri meg a beruházást. Aztán az összehasonlítás végett 98se a mérvadó. Alaplapi drivert még megnézhetem, de nem szokott másból állni, mint ide,usb driverekből. Video driver nélkül meg dolgozni se lehet.
A Divx nézés második fordulója már nem sikerült olyan fényesre, mint az első. Kiderült, hogy semmivel nem lett jobb ezen a platformon, mint az 5ali61. Természetesen rengeted divx film van, tömörítéstől is függ a lejátszás, lejátszótól, kodektől. Lejátszónak a BSplayer 0.86© változatát használtam, illetve használom általában a feliratok kezelése, képméret megtartás és hasonlók miatt. Pl az ujabb bsplayer valami miatt elcsikozta a képet, mint amikor a junoszton eltekerem a v-syncet és átlósan becsikoz. De csak ez az egy lejátszó, a többi nem. A filmek terén is ugyanazokat néztem mindkét platformon, azokonbelül is ugyanazokat a részleteket. Ilyen volt pl a shrek2 is. A k6-3hoz továbbra is a 5.1.1-es divx van fent.
Első nekifutásra tehát ugyanugy lassu volt mint az acorpos cucc. Ez azt jelenti hogy a kép megjelenítés valamiért lomha, úgymond "húz", de legalábbis ezt lehet megfigyelni. A hang előrébb jár. Akkor elkezdem keresni hogy mivel tudnám begyorsítani. Végül a bioszban kezdek el állítgatni mindenféle ismeretlen vagy félig ismert dolgokat, játszok az időzítésekkel, ram cl-val, végül az egyik beállítás hatott gyanúsan ez pedig a -Primary Frame Buffer- volt, ami vagy 1M-től duplánként 16-ig ment vagy disable vagy all beállításokkal. Egyből ráraktam all-ra, alapból 2m volt, ettől a filmlejátszás észrevehetően megtáltosodott. Következő lépésben a 120x5-ös változatot próbáltam ki, ami még egy lökést adott neki, később a fagyások miatt 110-es változattal kicsit visszalassult, de elviselhető. A shrek2 természetesen mindvégig nem közelítette meg a nézhető formát, csupán látni lehetett rajta, hogy mekkorákat ugrik vagy mennyire húz.
Visszatérve az 5ali61hez, gorcső alá vettem a divx-et és az itteni 5.0.5-ös változatban kikapcsolgattam a "film effect" és egyéb qualityes opciókat visszavettem, aminek hatására ugyanannyira lett gyors, mint a k6-3-as konfigba. Tehát fej-fej mellett végeztek. Volt egy olyan tapasztalatom is, hogy egyik kanyarban az 5ax-hez felraktam egy agp drivert az alaplapi cd-ről. Egyszer csak azt veszem észre, hogy az egyik film baromira húz még 600mhz-n is, ami előtte nem volt. El kezdem keresni a bajt, szerencsére a programok hozzáadásában le tudtam venni azt az előbb felrakott drivert, ujraindul és láss csodát!, megy mint atom! Kb ennyit a magasztalt alaplapi driverekről.
Sajnos a gyorsaság elég relativ, mert a húzás, vagy ugrás a filmektől is függ. Természetesen a megaherz is számít, de nem akkora mértékben mint várni lehet. A film nézést azért is erőltetem ennyire, mert ez elvileg is processzor terhelő a tömörítések miatt, illetve videokarcsi lenne a megjelenítés miatt. De mint kiderült nem sok köze van egyikhez se - olyan mértékben mint kéne, tehát ennél nem sok előnye van hogy k6-3as gépe van valakinek. Lássuk hát, akkor hol jelentkezik a különbség!
Ezt csak akkor lehet szépen megfigyelni ha "egymás mellett" látni a k6-2-őt a k6-3-al szemben. K6-2 500-as procim pedig van. Előveszem hát a jó öreg Need for speed Undergroundot. Először 600 mhz-n nézem meg, milyen vezetni. (A továbbiakban már csak 100mhz-vel fogok szorozni.) Mint elsőre is utaltam rá, elmegy, de profi szinten már nem lehetne dolgozni rajta. Na akkor ezt lecsökkentettem 500mhz-re, ott is nézem. Számottevő különbség nincsen, csak egy kicsinyke mindenképp a megahercből adódóan. Na ha már 500-nál vagyok, más dolgom sincs, csak egyszerűen ki kell cserélni a procit a k6-2-re. Így is történt. Indul a játék. És ami most jön! Már a menüben látszott, hogy itt bajok lesznek, azért csak elindítom. Hát apukám, azt a lomhaságot amit produkált! Kb ahhoz hasonlított amit egykor láttam a 350-es k6-2-őn a gef2ti-vel az 5ali61en. Gyakorlatilag el lehetett aludni vezetés közben. Ha fps-ben akarnám kifejezni úgy szemre, akkor azt mondanám, míg k6-3on átlag 16fps, addig ugyanazon a mhz-s k6-2ön örülhettem az 5-nek is. Tehát szabad szemmel is lehetett már számolni a kockákat. Kíváncsi voltam, meddig kell lealacsonyítani a k6-3ast hogy elég lassú legyen a testvére produkciójához. 350-re ráraktam, még itt is túl gyors volt, hozzávetőleg 10fps-t tudnék neki adni. Ezeket az fps értékeket senki ne vegye hitelesnek, mindössze hozzávetőleges arányosságot jelent.
A Doom3-at hamar lezavarom, felraktam neki az xp-t nagynehezen, driverek, direktx-ek, satöbbi. Indítom. A program hibát észlelt ezért leállt. Majd ha lesz valami ötletem, melyik oldalról kéne belerugni akkor még visszatérek rá.
Azért nagyon örülök a k6-3 teljesítményének, igencsak adja a formáját a k6-2höz képest. Nyílvánvalóan ez olyan alkalmazásokban fordul elő, ahol sok elágazás-kesselés esedékes, így pl az autóversenyben is. Szép kis darab.

Szerkesztette: Samuraj 2005. 06. 10. 17:39 -kor
Elküldve: 2005. 06. 10. 18:27
Idézet: Samuraj - Dátum: 2005. jún. 10., péntek - 18:18
Naja, gondolom az a cd nem volt túl uj, pláne nem a rajta található driver.
Ugye a legfrisebb driverre gondoltam, amit el lehet érni, és nem a cd-ről, hanem a neten.
Az alaplapi cd-kre általában régi drivereket raknak.
Jó sokat írtál, bár még mindig feltételezem h nincs túl jól az a gép összerakva. Valszeg a biosban van egy csomo opció ami nem korrektül van beállítva, és a driverekkel is lehet biszbasz.
Namindegy, erről ennyit