PROHARDVER!-en sokan jeleztétek, hogy az egyre elterjedő új középkategóriás AGP-s GeForce 6600-król kéne már egy minitesztet készíteni, hogy végre egy körülbelüli képet kaphasson mindenki az új kártyákról. Nos tessék: két napja vettem először kezembe a kártyát, és most kiveséztem.
Lehet, hogy sokan értelmetlennek vélik, de szerintem nem volt fölösleges lépés a Radeon 9500@9700 Pro kártyáról a váltás az új GeForce-ra, mégpedig egyrészt azért, mert egyetlen VGA-t sem használok default órajelen, másrészt nem használok soha szűrőket (ami viszont valószínűleg jobban leterhelné a teljesítményét; rudi: beteg dolog, egy szűrt 800×600-as kép sokkal szebb mint egy szűretlen 1024×768-as).
A kártyáról
Először kételkedve vettem meg a kártyát Casoli-tól (32 000 forintért március 20-a körül), mert ugye egy olyan gyártótól venni VGA-t, amelyiknek a termékei nem találhatók meg az interneten elég rizikós. Mindazonáltal az egy év garancia és az előzetes tesztelés után garantáltan magasra húzható órajelek miatt döntöttem úgy, hogy belevágok!
A csomagolás elég szegényes, de a kártya (és a szép doboz) kárpótol. Méretre nem túl nagy, egy Ti4200-ashoz hasonlítanám. A referenciahűtése meglepően jónak mondható, a rézből készült bordába (memóriamodulokra is teljes egészében kiterjed!) ültetve egy pici, de annál jobb hűtőventillátor van (halk, kéken világító!). Az AGP miatt pedig ott csücsül a HSI chip is, rajta szintén rézbordával. Lényeges információ lehet, hogy a dobozon ott a felirat, min. 350W power supply! Ezt szerintem ajánlatos komolyanvenni, mert valószínűleg nem Codegenben mérték, főleg ha az egész rendszer húzva van!
Tesztkonfiguráció:
* Abit NF7 2.0
* T-Bred-M JIUHB 1700+@11*200 MHz 1,625 V
* 2x512 MB DDR400 2,5-3-3-7 1T Samsung
* 350 wattos HiperPower táp
Mint a mellékelt képeken látható, nem szeretem, ha egy kártya melegszik, úgyhogy a szokásos "SzendvicsCooling"-gal elértem, hogy húzott órajeleken hidegebb a nyák mint gyári hűtővel defaulton. Tehát, a "mezei" 6600 felépítésében megegyezik a 6600GT-vel (8 renderelő futószalag, 3 vertex shader és 128 bit-es memória interface) csak az órajeleket kell tologatni. Igaz, a 6600GT/DE/PE verziókon DDR3-s memóriák kaptak helyet, míg a 6600-on csak DDR1-sek vannak Tmos tokozásban.
Az alap órajelei a kártyának 300 MHz-es GPU és 275 MHz-es memóriák. Már említettem, hogy Casoli-tól van a kártya, nos ő 500 MHz-es GPU és 325 MHz-es memória órajeleket tesztelt, amin hibátlanul ment a kártya. Kipróbáltam több órajelet is, maradtam az 500/325 MHz-nél, ugyanis ez bőven elég, és a stabilitás is fontos! Egyébként a kártya maximuma 530 MHz-es GPU és 335 MHz-es memória volt, amit sikerült elérnem hibamentes 3D mark futtatás mellett.
Szerintem figyelemreméltó a GPU húzhatósága, viszont a memóriák sajnos fizikai korlátaik miatt kb. 350 MHz-nél amúgy sem nagyon képesek többet menni, ezért sajnos teljes értékű 6600GT-t soha nem lehet gyártani ezekből a kártyákból. Mindazonáltal ezzel az órajelezéssel meglepő teljesítményre képes a Geforce 6600 úgyhogy nézzük is a 3Dmark eredményeket!
Tesztek
Default órajelekkel nem nagyon van tapasztalatom, de gyári órajeleken leginkább egy Radeon 9700 non-pro eredményeit hozza a kártya. ...